גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היכונו לעידן הרובוטים: שוק העבודה בדרך לטלטלה גדולה

יותר ויותר אנשים תוהים בזמן האחרון מה הטעם לפתח קריירה כשהמקצוע שלך עלול להיעלם מחר ■ 5 מומחים שעוקבים אחרי מגמות בתחום בשוק העבודה ממליצים איך להתכונן לעתיד

החרדה מן עולם העבודה המשתנה במהירות - החל מרובוטים ועד לגידול בתופעת הפרילאנס (עבודה ללא שכר קבוע) - היא גבוהה. האיום של אוטומציה כבר אינו מוגבל לפסי ייצור, והוא גורם לצרבת גם בתאי העבודה של אנשי הצווארון הלבן. פחד כזה יכול להיות משתק: מדוע לטרוח לפתח קריירה כאשר המקצוע שלך עלול להיעלם מחר? חמישה אנשי מקצוע שעוקבים אחרי מגמות במקום העבודה מציגים כאן את ההמלצות שלהם לקריירה עמידה, כלומר חסינה מפני העתיד.

1. אריאנה הפינגטון, ממייסדות אתר החדשות הנחשב "הפינגטון פוסט" והעורכת הראשית שלו; עסקה לאחרונה בנושא מקום העבודה בכנס על "עתיד העבודה" שאורגן בשיתוף פעולה עם מכון ברגרן

הפינגטון, שספרה האחרון "שגשוג: המדידה השלישית להגדרה חדשה של הצלחה וחיים מאושרים יותר" (Thrive: The Third Metric to Redefining Success and Creating a Happier Life), מאמינה שהאסטרטגיה הטובה ביותר לאתגרי מקום העבודה היא להיות "סתגלתנים וגמישים עד אין קץ". בעידן שבו המכשירים וכלי העבודה משתנים ללא הפוגה ופלטפורמות חדשות צצות כמעט בין-לילה, הדרך היחידה להיות מוכנים לעתיד היא "לאמץ את השינוי כאלמנט הקבוע היחיד".

המהפכה הטכנולוגית היא בו-זמנית קללה וברכה: "טכנולוגיה יכולה לאפשר לנו להיות יצירתיים, אך גם לפגוע ביצירתיות", אומרת הפינגטון, שלא רואה באתר שהקימה, "הפינגטון פוסט", שלא משלם לבלוגרים שלו, כחלק מהבעיה. "אנחנו יוצרים מקומות עבודה", היא אומרת. האתר, לדבריה, מעסיק 850 עובדים.

מרבית חברות המדיה החדשות יותר, כמו פייסבוק ואינסטגרם, טוענת הפינגטון, הן פלטפורמות שמאפשרות למשתתפים להעלות את התכנים שלהם בחינם מפני שהם נהנים מזה. "ביטוי עצמי הפך לתחביב חשוב. כאשר אנשים צפו בטלוויזיה שבע שעות ביום, איש לא אמר שצריך לשלם להם על זה. אם ההשקפות שלך חשובות לך ואתה רוצה לתת להן תפוצה רחבה יותר, אתה משתמש בפלטפורמה". במקום לנקוש על 1,000 דלתות, היא אומרת, אנשים כותבים בלוגים כדי שיבחינו בהם.

הפינגטון פוסט נמכר ל-AOL ב-2011 תמורת 315 מיליון דולר. העורכת הפינגטון אינה מייעצת לבנותיה בנות ה-23 ו-25 בנושאי עבודה (אחת מהן מפתחת תוכניות ברשת, השנייה היא אמנית), אלא רואה עצמה בתפקיד של "מעודדת לקחת סיכונים" ו"מעניקה תמיכה ללא תנאי".

היא מזכירה להן לא לדאוג יותר מדי. "חרדה וספקות עצמיים יכולים לחזק את השותף גס הרוח שחי בראש שלנו", היא טוענת.

2. אריק בריניולפזון, פרופסור למינהל עסקים בביה"ס סלואון ב-MIT. אחד מכותבי הספר "עידן המכונות השני: עבודה, קידמה ושגשוג בתקופה של טכנולוגיות מבריקות"

המעמד הבינוני צריך להיות מודאג, אומר פרופסור בריניולפזון, ומצביע על הקיפאון בשכר הממוצע. טכנולוגיה, הוא אומר, תמיד הרסה ויצרה מקומות עבודה בו-זמנית, אבל האוטומציה של עבודות רבות שקשורות בעיבוד מידע שגרתי נמצאת לאחרונה בעלייה תלולה. "זה כולל מטלות פקידותיות בסיסיות ומשפיע על השכר והקריירה של חלק גדל מהאוכלוסייה".

עם זאת, הוא חושב שיש סיבה לתקווה. "החדשנות מעולם לא הייתה מהירה יותר, וההון וההכנסה רושמים בסך הכל שיאים חדשים". הוא נשאר אופטימי כי "יש צעדים שאנשים וחברות יכולים לעשות כדי לשרוד ואפילו לשגשג".

פרופסור בריניולפזון מציע שלושה דברים לסטודנטים שלו. ראשית, "תלמדו לעשות דברים שבני אדם עושים טוב יותר מאשר מכונות". הדבר כולל יצירתיות ויזמות, אבל גם כישורים בינאישיים כמו מוטיבציה, שכנוע, טיפוח ודאגה לזולת. שנית, לאמץ למידה לאורך כל החיים. "הכישורים שיש להם ערך היום יכולים לאבד ערך מחר, כי הטכנולוגיה מתקדמת". שלישית, תעשו מה שאתם באמת אוהבים. "בעידן המכונות השני, רוב השווקים יהיו מהסוג של 'הזוכה לוקח את הרוב', כלומר מספר קטן של ביצועני-על יקבל את רוב ההכנסות, תשומת הלב וההצלחה. קשה מאוד, אם לא בלתי אפשרי, להצטיין בלי לאהוב באמת את מה שאנחנו עושים".

3. מרטין פורד, מייסד "Acculant Technology", חברת תוכנה מעמק הסיליקון. מחבר הספר "עליית הרובוטים: טכנולוגיה והאיום של עתיד ללא מקומות עבודה"

פורד פסימי לגבי מצב שוק העבודה ב-10-15 השנים הבאות. קשה לו להעניק ייעוץ בקריירה ליחידים, הוא אומר, מפני שהממשלות צריכות לטפל בבעיות המבניות של שוק העבודה. אילו היה עליו לייעץ למישהו איך לחסן את הקריירה שלו מפני העתיד, זה יפגע בסיכוייו של מישהו אחר. שוק העבודה הוא "משחק סכום אפס", לטענתו.

קל יותר, לדבריו, להשיג אוטומטיזציה של משרות צווארון לבן ביחס למשרות שנדרשות בהן כישורים פיזיים. מקצועות שמחייבים תפיסה ויזואלית ומיומנות - כמו אחיות, שרתים ומלצרים - הם בטוחים יחסית. אחת ההשלכות של זה, הוא אומר, היא שהפתרון המסורתי לשיפור תעסוקה - חינוך והכשרה - לא יהיה אפקטיבי במיוחד. גם לימודי תכנות לא יספיקו.

כאב לשלושה, אומר פורד, שקשה לו לחשוב על קריירה שתתאים לילדו הצעיר ביותר בן ה-8. "החששות שיש לנו עכשיו יתגברו פי כמה כשהוא יגיע לגיל עבודה". מנגד, הוא מרוצה מהחלטת בנו הגדול ללמוד רפואה, כי זהו מקצוע בעל תוחלת חיים ארוכה.

למרות החרדות מפני 20 השנים הבאות, פורד מאמין שאם יתקבלו החלטות נכונות ברמה ממשלתית, כמו חלוקה נוספת מחדש של הכנסות, העתיד הרחוק יהיה ורוד. "בטווח הרחוק נוכל להרגיש אופטימיים להפליא", הוא אומר.

4. לינדה גראטון, פרופסור למנהל בלונדון ביזנס סקול. מחברת הספר "המעבר: עתיד העבודה כבר כאן"

קשה לבנות נרטיב חיובי בנוגע לעתיד העבודה, אומרת פרופסור גראטון. הטכנולוגיה והדלדול של היצע המשרות בדרגי הביניים הם הסיבות העיקריות לכך. האינסטינקט האנושי הטבעי הוא לקבור את הראש בחול בתקווה שזה לא יקרה, היא אומרת. "קשה לנו לתכנן לטווח הארוך, ועוד יותר קשה לבצע בחירות שהן עדיפות לנו בטווח הרחוק אבל קשות בטווח המיידי".

מה היא מייעצת? להישאר ערניים לבי הכישורים רבי הערך שצפויים בעתיד, וללמוד ללא הפוגה כדי לרכוש אותם. הקריירה של שלושת השלבים - השכלה, עבודה, פרישה - כבר מיושנת. "חכם לראות את הנולד ולהיות מוכן להתנסויות", היא מציינת.

5. סטיו פרידמן, פרופסור למינהל, ביה"ס לעסקים וורטון. כתב את הספר "לנהל את החיים שאתה רוצה בהם: הכישורים לשילוב עבודה וחיים"

כאשר הוא מייעץ ליחידים בנושא יעדי קריירה, פרופסור פרידמן מציג שלושה אתגרים. הראשון הוא לתאר את העתיד: "נסו לחשוב על יום בחייכם בעוד 15 שנים - עם מי תהיו, היכן, איזו השפעה תהיה לכם? זה עוזר לקבל מושג על מה שאנחנו רוצים מהחיים". האתגר השני הוא לזהות מי הם האנשים שחשובים לנו ומה אנחנו רוצים מהם. "שיחות עם האנשים הללו משפיעות על התוצאות שלנו". האתגר השלישי הוא להיות חדשניים. "אני מבקש מאנשים לדמיין שהם מדענים שמבצעים ניסויים בחייהם, מנסים הרפתקאות".

המהפכה הדיגיטלית הפכה אנשים לעצבניים ומתוחים, הוא אומר ומציין כי המפתח לקריירה חסינה מפני העתיד הוא "להמציא את עצמנו מחדש בלי הפסקה".

עוד כתבות

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה / צילום: Associated Press, Vahid Salemi

עם למעלה מ-30 אלף חיילים: האיום החדש של איראן על ישראל

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה, התייחס לסוגיה של פעילות ימית באגן הים התיכון, לצורך הידוק ההתקפה על ישראל ● זוהי לא הפעם הראשונה שמתייחסים באיראן לסוגיה זו, ולפני חודשים ספורים הוקם בסיג' ימי, משמר מתנדבים שיכלול לפי טהרן כ־55 אלף איש על כ־33 אלף כלים

אפליקציית Gett / צילום: סטודיו גט

העסקה נחתמה: פנגו רוכשת את גט תמורת 175 מיליון דולר

סכום הרכישה דומה לשווי שפורסם בגלובס בחודש מרץ האחרון, אז לפי ההערכות התנהל המו"מ לפי שווי של 150-160 מיליון דולר עבור גט ● לפי גורם המקורב לעסקה, שתי החברות ימשיכו לפעול בצורה נפרדת ועצמאית, ולא מתוכננת כל השפעה על מצבת כוח-האדם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

הדוחות המאכזבים שהפילו את המניה הישראלית בוול סטריט

סולאראדג', המפתחת טכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית, מסכמת רבעון חלש נוסף ● ההכנסות צללו בכ-80% וההפסד הנקי גדל ● גם התחזיות להמשך שהציגה החברה מאכזבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

רכיב ההשקעה שנמצא בשיא: איפה רוב הישראלים שמים את הכסף

מה קרה במגמות ההשקעה של הציבור בשני העשורים האחרונים, האם התהפוכות בשווקים הפיננסיים או לחלופין אירועים מקומיים השפיעו על העדפותיו ושינו את טעמו ● ומה גורם בעיקר למשקיעים לחפש הזדמנויות בשוקי חו"ל

עידו אהרונוביץ / צילום: מסע ישראלי

הסדנה שטייסי הקרב עוברים כדי לעבד את חוויות המלחמה

חיל האוויר וארגון מסע ישראלי מציעים לטייסים סדנה בת יומיים שבה הם רוכשים כלים להתמודדות עם קשיים רגשיים ומנטליים ● "אלה דברים שלא יעלו בתחקיר מבצעי", מסבירים המארגנים ● ישראל מתגייסת

הפגנה בירושלים נגד הקו הירוק / צילום: ap, Matt Rourke

התפרעויות נגד הקו הירוק: נזק של מאות מיליוני שקלים וחצי שנה עיכוב

בשבוע שעבר הוצתה מכונת קידוח בפרויקט ההקמה של הרכבת הקלה בבירה ● גורמים המעורבים בפרויקט חושדים כי היא הוצתה על ידי קומץ חרדים שמתנגדים להקמת הקו, וזה לא המקרה הראשון

לוחמי צה''ל ברצועת עזה, השבוע

דיווח: טנקים ישראלים השלימו את כיתור מזרח רפיח

צה"ל השלים שורת תרגילים בצפון: "דימה לחימה בלבנון" • דיווח: הסיבה לפיצוץ במו"מ לשחרור החטופים - הדרישה של חמאס להפסקת אש של 12 שבועות • הבית הלבן: סיפקנו לישראל אלטרנטיבות לפעולה נגד חמאס • בריטניה וארה"ב לא מוכנות להציב חיילים ברציף ההומניטרי ברצועה - הפתרון: קבלן ישראלי • מטוסי קרב תקפו תשתיות טרור בלבנון • עדכונים בולטים

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

הגירעון זינק ל-7% וחצה את היעד השנתי כבר בארבעת החודשים הראשונים

הגירעון התקציבי עלה באפריל, והגיע לרמה שנתית של 7%, מעל היעד של 2024 כולה ● החשב הכללי אמר כי הוא צופה "שמגמת הגידול בגירעון תמשיך בחודשים הקרובים"

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

השר ברקת: "הצעד של ארדואן יפגע בעיקר בתדמית הכלכלה הטורקית"

לפי נוכחים בכנס מכון היצוא בנושא קשרי הסחר של ישראל עם טורקיה אמר שר הכלכלה ניר ברקת כי תגובה לטורקיה תפגע ביוקר המחיה ● אך לא כולם מסכימים, יעל רביע־צדוק, סמנכ"לית כלכלה במשרד החוץ אמרה כי "צריך לצמצם את היקפי הסחר עם טורקיה"

מכונית הסופר–מיני ההיברידית MG3 / צילום: יח''צ

חסכונית וזולה: המכונית שעשויה לטלטל את השוק תגיע בקרוב לישראל

מכונית הסופר־מיני ההיברידית MG3 של קבוצת SAIC הסינית, שנחשבת ההיברידית "המלאה" הזולה באירופה, צפויה להגיע לישראל במחצית השנייה של השנה ● דלק מוטורס השיקה השבוע קרוס־אובר חשמלי חדש של NIO ● וגם: יצרנית הרכב הסינית GAC חוזרת לישראל ● השבוע בענף הרכב

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בורסת ת"א סוגרת שבוע ירוק: המדדים המובילים זינקו ביותר מ-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.9% ● הבורסה פרסמה את סיכום המסחר השבוע: מדדי הטכנולוגיה הובילו את העליות ● עליות שערים אפיינו גם את מדדי איגרות החוב המקומיות, בדומה לאגרות בארה"ב ● מניות קמטק, טאואר ונובה זינקו היום בעקבות הדוחות

בית דיזנגוף, השבוע. ריק ועזוב / צילום: ניר וייס ודררו

על מצבו העגום של הבניין שבו הוכרזה עצמאות ישראל

כל מי שעובר בשדרות רוטשילד בתל אביב יכול לראות מה עלה בגורלו של הבניין האייקוני בו דוד בן גוריון הכריז על הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל ● ההזנחה הפושעת של הבניין כמו מטאפורה למצב המדינה

מרפסות מלון מפונים בקיבוץ גינוסר. ''שבר את המבנה הקהילתי'' / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

המחקר שמגלה את עומק הפגיעה במפוני הצפון

סקר של הטכניון, שנערך בקרב 340 תושבים מגבול הצפון, משרטט תמונה עגומה בתחומי התעסוקה והחינוך וגם בפן הנפשי והמשפחתי של מי שפוזרו במאות נקודות ברחבי הארץ ● "המציאות שנוצרה סימנה להם - הממשלה לא מכירה בסיפור שלכם, אפשר בלעדיכם", אומרת פרופ' מירב אהרון–גוטמן

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP(Kin Cheung), Shutterstock

רדיקלים מוסלמיים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה ופוטין מתקרב אל פטר הגדול

מוסלמים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה עם דגלים פלסטיניים ועם כרזות לטובת עזה ● אדאני (מנמל חיפה) הופך לכדור משחק בבחירות בהודו ● פוטין, תקופת כהונה חמישית, משתווה לסטאלין ● חדשות משפטיות טובות לטראמפ ● אורנגאוטן חובש את הפצע

היישוב עלי ביהודה ושומרון / צילום: מיכאל יעקובסון

לראשונה: בג"ץ חייב את המשטרה לחקור בנייה לא חוקית ביו"ש

בג"ץ קבע כי על משטרת ישראל לפתוח בחקירה פלילית בגין בנייה לא חוקית במאחז היובל, שנמצא ביישוב עלי ● ההכרעה בעתירה, שהוגשה על־ידי תנועת "שלום עכשיו", נדחתה מאז 2018, עקב הצהרת המדינה כי תוקם יחידת אכיפה ייעודית שתחקור חשדות לבנייה לא חוקית - שהקמתה בסוף בוטלה

שוק הנדל''ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע / צילום: Shutterstock

הכלכלן הראשי: שוק הנדל"ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע

ברבעון הראשון של השנה נמכרו הכי הרבה דיורת מאז הרבעון השני 2022 ● עם זאת, הנתונים נמוכים בכ-17% מהמוצע חודשי רב שנתי של רכישת דירות, והדרך להתאוששות הענף עוד רחוקה ● וגם, כמה דירות רכשו תושבי חוץ?

ארסנל נשק בלתי נגמר / צילום: Reuters, Iranian Army/WANA

ארסנל בלתי נגמר: איזה נשק יש עדיין לחיזבאללה?

מפצצות מרגמה, דרך קטיושות וכטב"מים ועד טילי סקאד וטילי שיוט ● האמצעים שהציג חיזבאללה עד כה הם כאין וכאפס לעומת אלה שהוא יכול להפעיל במקרה של מלחמה כוללת בצפון

עידן עופר, בעלי או.פי.סי אנרגיה / צילומים: סיון פרג', shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוב מפסיד ברכב החשמלי: עידן עופר מחק עשרות מיליוני שקלים במיזם עמדות טעינה

כעשור לאחר קריסת מיזם הרכב החשמלי בטר פלייס שהוביל עופר, הפחיתה או.פי.סי אנרגיה שבשליטתו כ־44 מיליון שקל מהשקעה שביצעה במניות חברת טעינת הרכב ג'ינרג'י ● זאת לאחר שניסיון להפריד כוחות עם יזם החברה נכשל

דורון טאובמן / צילום: אמנון חורש

זה עורך הדין שייצג את הממשלה בבג"ץ חוק הגיוס

בחודש שעבר אישרה היועמ"שית לממשלה לקבל ייצוג נפרד בבג"ץ חוק הגיוס ● מי שהסכים לקחת את המשימה הוא עו"ד דורון טאובמן, שותף במשרד רם כספי, בעל ניסיון בייצוג בבג"צים המציגים עמדה שמרנית ● בין היתר מייצג טאובמן את הרבנים הראשיים בבג"ץ מתווה הכותל

קמפיין free TV שעלה בקשת12 בחודש האחרון / צילום: צילום מסך

שנה להשקת FreeTV: האם מיזם הטלוויזיה הצליח לשנות את השוק?

בשנה החולפת הצליח מיזם free TV לגייס 50-60 אלף מנויים - הרבה פחות מהציפיות שתלו בו שתי השותפות, בעיקר לאור ההשקעה הגבוהה בפרסום ● גורמים בשוק טוענים כי כבר תקופה ארוכה קיימת מתיחות בין הצדדים, אך הדבר לא מפחית מהלחץ של המתחרות, שהורידו מחירים