גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה תרוויח חברה שתאפשר לעובד לקחת פסק-זמן מהמרוץ?

בקשה של עובד לצאת לחופשה בת כמה חודשים כבר לא גורמת להרמת גבות אצל מנהלי משאבי אנוש, בעיקר בחברות היי-טק

מקדש של בודהה בסין / צילום: רויטרס
מקדש של בודהה בסין / צילום: רויטרס

לפני קצת יותר משנה ישבו צור טמן (42) ואשתו במסעדה ודיברו על שגרת החיים המתישה. שניהם הסכימו שהחיים הם יותר מלקום בבוקר לשגרת היום, לקחת את הילדים לבית הספר, לנסוע לעבודה וליפול בערב מול הטלוויזיה - ושהם זקוקים לחופשה ארוכה. טמן, עובד ותיק במארוול ישראל, ואשתו, שעבדה בטבע, החליטו להתפטר מהעבודה ולנסוע לחופשה ארוכה בחו"ל.

"הודעתי למנהליי שאני עוזב כי אני נוסע לטיול של חצי שנה. להפתעתי, בחברה הציעו לי לקצר את הטיול לארבעה חודשים וחצי ולחזור למשרה שלי. נסענו ללאוס, קמבודיה, וייטנאם ותאילנד - וזו הייתה אחת ההחלטות הטובות שקיבלנו בחיים. כשחזרתי אפילו קיבלתי קידום".

המקרה של טמן אמנם לא נפוץ, אבל בהחלט לא חריג. לא רבים מהמרים על הקריירה שלהם ומחליטים לעזוב וגם לא מעזים לבקש חופשה כזו ארוכה מהעבודה, אבל בקשות לחופשות של יותר מחודש כבר לא מפתיעות מנהלי משאבי אנוש בחברות. השעות הארוכות, הדרישה ליצירתיות והסתגלות מתמדת, הדרישות הגבוהות מהעובדים - כל אלה שוחקים אותנו - וחלקנו לא מוכנים להשלים עם זה.

רוב המבקשים לצאת לחופשה ארוכה הם עובדים צעירים, אחרי לימודים, שרוצים לקחת שאיפה ארוכה לקראת הצלילה לקריירה; חלקם הופכים את ירח הדבש לחופשה ארוכה, וחלקם, כמו טמן, הם בעלי משפחות באמצע החיים, שרוצות לקחת פסק-זמן מהמרוץ המטורף. בקשה שעולה בזמן האחרון היא יציאה לחופשת התנדבות הומניטרית ביעד אקזוטי בחו"ל.

לדברי אביעד גוז, יו"ר קבוצת מומנטום הדרכה ומפתח מודל ניווט הקריירה N.E.W.S, "החופשה הארוכה דומה לרעיון של שנת שמיטה, שהוא רעיון מאוד עתיק, שאומר שאחרי תקופה של התעסקות אינטנסיבית צריך לנוח, כפי שצריך לתת מנוחה לשריר שעבד על טונוס גבוה".

ירידה בשחיקה

"יש כל מיני רווחים בחופשה", אומרת מינה וסטמן, פרופ' אמריטוס בפקולטה לניהול באוניברסיטת תל-אביב. "מעבר ליתרונות הבריאותיים שהוכחו במחקרים, החופשה מפחיתה את השחיקה, וזה בולט בייחוד אצל נשים, שרמות השחיקה שלהן נמצאו גבוהות יותר מאשר אלה של גברים. כלומר, החופשה מועילה יותר למי שזקוק לה יותר. כמעט אין מחקרים על השפעת החופשה על תפקוד בעבודה כי כדי לבצע אותם צריך הערכות ביצוע מהממונים, אבל ברור ששביעות הרצון עולה ויש תחושה חזקה יותר של שליטה, כי העובד עושה מה שהוא רוצה ולא מה שאומרים לו. כל אלה מעלים את התפקוד בעבודה. במחקר שערכתי נמצא כי ההיעדרויות שלא בגלל מחלה, פחתו בקרב עובדים בתקופה שאחרי החזרה מחופשה - וגם זה מדד של ביצוע".

- ולכמה זמן נמשכות ההשפעות החיוביות של החופשה?

"אכן שואלים את השאלה הזו: הרי אחרי שבועיים שלושה רואים חזרה לאותן רמות של שחיקה, אז האם זה שווה? זה נושא שנבדק, אבל תשובה אפשרית יש במחקר מדהים שהראה שבקרב אנשים שלא לקחו חופשה במשך תשע שנים, שיעור תחלואת הלב ואפילו התמותה היה הרבה יותר גבוה. באותה מידה אפשר לשאול את השאלה למה אני צריכה לישון טוב? הרי אהיה עוד פעם עייפה. אבל החופשה נותנת פסק-זמן מהלחצים של העבודה והמשפחה והעובדים הרבה פחות שחוקים ויותר מאוזנים. בעבודה אנחנו מאבדים משאבים: של זמן, של דימוי עצמי, של קשר עם משפחה וחברים. החופשה עוצרת את האובדן של המשאבים".

- יש השפעה לסוג החופשה שבוחרים?

"בהחלט. במחקרים נמצא כי אורך החופשה משמעותי פחות מסוג החופשה: פעילויות חברתיות ומפגש עם אנשים חדשים, חיזוק קשרים משפחתיים ופעילות ספורטיבית - מגדילים את האפקטיביות של החופשה. חשוב מאוד שהחופשה תאפשר לי להתנתק, כי אם שומרים על קשר עם המשרד ההשפעה שלה תהיה מינימלית. לכן חופשה אפקטיבית יותר כאשר כל המשרד בחופש.

"עם זאת, במחקר שעשיתי, מצאתי כי גם נסיעת עסקים, שבה אתה רץ מפגישה לפגישה, היא סוג של חופשה שגורמת לירידה בשחיקה. מספיק שלא נפגשים עם המנהל פנים אל פנים כל יום ורואה נופים אחרים - יש כאן פחות הפסד של משאבים ורווח של משאבים חדשים".

- ואיך הארגונים מתייחסים לזה?

"מבחינה פילוסופית, אנחנו כן רוצים ומאפשרים לעובדים לעשות את זה", אומר רון יניב, סמנכ"ל משאבי אנוש במארוול ישראל. "אנחנו מנסים לתאם את החופשות עם הפרויקטים שבהם העובדים מעורבים. לפעמים אנחנו נאפשר את החופשה אבל נבקש לדחות אותה בשלושה חודשים. אנחנו מודעים לזה שכשעובדים 'נשרפים', הם לא אפקטיביים בתוך העבודה. אז אנחנו מנסים להגיע למקום שהוא win win.

"היה לנו עובד מאוד מאוד טוב עם ידע מאוד מרכזי שהיה מאוד חשוב לו לנסוע להודו עם כל המשפחה. בפעם הראשונה אפשרנו לו את הנסיעה, והוא המשיך לעבוד מרחוק באופן חלקי. אחרי שנתיים הוא ביקש לנסוע שוב, והסכמנו, אבל הבהרנו לו שזו הפעם האחרונה".

גוז מכיר מקרוב את הצורך בחופשה, שכן הוא נוהג לנסוע לחופשה בת חודש לפחות אחת לשנה ורק לאחרונה חזר מחופשה כזו בפנמה. לדבריו, השאלה החשובה היא מה עומד מאחורי הבקשה. האם זה באמת רצון לפסק-זמן או הרגשת מיצוי של העבודה. "כמנהל של העובד הספציפי אתה יודע עוד דברים על העובד: האם הוא לא לקח ימי חופש בכלל או לחלופין האם הוא כבר השתמש בכל ימי החופש שלו? האם זה באמת מהלך שנועד להתרעננות ואיזון או סימן לחוסר מעורבות, חוסר מחויבות או שחיקה - ועלול לבשר על עזיבה קרובה?"

- ומה המנהל צריך לעשות עם המידע הזה?

"קודם כול בקשה כזו מזמינה שיחה, זה לא משהו אדמיניסטרטיבי עם תשובה של כן או לא. הבכיר יותר צריך להבין את הקונטקסט, את הסיבה, את המגמה. זה ברור שלא כל עובד יגיד כל דבר למנהל שלו, אבל מנהלים מיומנים יוכלו בשיחה של רבע שעה להבין מה קורה; הם הרי יודעים איך העבודה מתפקד, האם הוא מאחר, חולה או נעדר יותר".

- אילו שאלות המנהל צריך לשאול?

"בשיחה כזו יכולה לעלות השאלה ואיפה אתה רואה את עצמך בארגון אחרי החופשה או בטווח של שנתיים שלוש ממנה, ומתוך שאלה כזו אפשר להעלות תובנות אם זה באמת מהלך מאזן או מהלך שמסמן מגמה בעייתית. ואז, אם מבינים שהעובד בדרך החוצה, אפשר לטפל בזה לפני החופשה".

- ואם מאשרים את החופשה, מה עם צורכי החברה?

"אם עובד שחשוב לתפקיד מסוים יוצא לכמה חודשים - התפקיד הולך להיפגע. יש פה איזון מאוד עדין בין הצרכים השונים. אבל אם זה עובד חיובי ותורם, ומהלך כזה מגיע אחת לכמה שנים, גם עם הקושי שזה יכול להציג לארגון, צריך לברך על זה. אי אפשר שהאווזה תטיל ביצי זהב לנצח בלי לטפל באווזה".

- ובכל זאת, זה לא קל לארגון.

"נכון. צריך לזכור שזו לא רק החופשה אלא זמן ההסתגלות לחזרה לעבודה. בצרפת הווקאנס הקלאסי הוא חודש, אבל נמצא שאנשים שחוזרים מהווקאנס לוקח להם שבועיים שלושה לחזור לתפקוד מלא".

- אתה התמודדת עם בקשה כזו?

"לנו יש סמנכ"לית בחברה שצברה את ימי החופשה שלה במשך שלוש שנים ואז ביקשה לצאת לחמישה שבועות לבקר את המשפחה בארגנטינה. כשבחנו את הבקשה היה ברור שהיא מתחשבת: היא גם צברה ימי חופשה, גם חיברה אליהם את החגים וגם היעד מחייב חופשה ארוכה יותר - ולכן זה נראה לנו סביר - ואכן היא חזרה מלאת מרץ ואנרגיה".

שיעורי ההיעדרות

עוד כתבות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

בורסת טוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אסיה; גוגל טסה במסחר המאוחר

ניקיי מטפס ב-1.1%, מדד שנחאי מוסיף לערכו 0.8%, מדד שנזן מתחזק ב-1.5%, הנג סנג קופץ ב-2.1% ומדד קוספי מתקדם ב-1.2% ● גם החוזים העתידיים על מדדי ארה"ב נסחרים בעליות ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות