גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רובט לכל פועל: כשליש מהישראלים רכשו שואב אבק רובוטי

עם זאת, רק כמחצית מעידים על שביעות-רצון גבוהה - כך לפי סקר שביצע עבור "גלובס" מכון המחקר TRI ■ תדירות השימוש בשואב עולה ככל שמחירו גבוה יותר, מה שמעיד על הצורך להימנע מקניית מוצרים לא איכותיים

אווירת הניקיונות והקניות סביב פסח היא שעתם היפה של שואבי האבק הרובוטיים, והמכירות בתקופה זו נוסקות. כך למשל, יורם בדש, מנהל רשתות קמעונאית באלקטרה מוצרי צריכה (רשת מחסני חשמל ושקם אלקטריק), מדווח כי בשבוע שלפני פסח נמכרו פי שלושה שואבי אבק רובוטיים בהשוואה להיקף היחידות שנמכרו בשבועות שלפני כן, ואבי דוניצה, מבעליה של רשת מוצרי החשמל גלי קור מקבוצת סוויטץ', מספר על גידול של 60% במכירות בשלושת השבועות האחרונים. גם באתר השוואת המחירים זאפ מציינים שבאופן קבוע לקראת פסח, שואבי האבק זוכים לעלייה של 146% בהתעניינות, כשרבע מסך החיפושים בקטגורית שואבי האבק נוגעים לשואבים רובוטיים, וכך גם היה בשבוע האחרון ביחס לתחילת השנה. השנה, מספרים שם, חלה עלייה של 12% בחיפוש שואבי אבק רובוטיים ביחס לתקופה המקבילה אשתקד.

של איזה יצרן

מאז נכנס השואב הרובוטי לחיי הישראלים, הם רוכשים אותו בהמוניהם. למעשה, קצת יותר משליש מהישראלים (37%) רכשו שואב רובוטי ב-3 השנים האחרונות - כך לפי סקר שבוצע עבור "גלובס" על-ידי חברת TRI מחקרים אסטרטגיים, בבעלות ד"ר אריה רותם, חברת הייעוץ TACK אסטרטגיות צמיחה ואורי אלמן, בקרב מדגם מייצג שכלל 485 נשאלים. לכן, ניתן להניח כי קיימים כיום כמיליון וחצי משקי-בית יהודיים שיש להם שואב אבק רובוטי. אחוז זה גבוה יותר בקרב בעלי הכנסה גבוהה מהממוצע ובקרב תושבי השרון.

אלא שכמו בכל ענף - גם כאן נוצר מצב שיש טווח רחב מאוד של מוצרים בשוק באיכות משתנה, והדבר בא גם לידי ביטוי במגוון רחב של מותגי מדבקה ובטווח מחירים גדול מאוד, שלפי אתר זאפ נע בין 330 שקל ל-5,150 שקל. הרובוטים נבדלים ביניהם ברמת השכלול, בעוצמת הרעש שהם מייצרים, וכמובן - באיכות השאיבה. רבים מהמוצרים הנמכרים בחנויות במחירים נמוכים מספקים גם תמורה נמוכה, ולכן אין פלא שהסקר מגלה תנודתיות רבה ברמת שביעות-הרצון של בעלי הרובוטים מהמוצר שרכשו.

מה אנחנו קונים?

דגמי הדגל של היצרניות הגדולות - איי-רובוט (iRobot), ניטו (Neato), LG, סמסונג ואקו-וקס (EcoVacs) - נמכרים במחירים של 1,500 עד 4,000 שקל, ומציעים עוצמת שאיבה גבוהה, תכונות חכמות יותר (כמו הימנעות מהתנגשות בקירות ובחפצים) ועמידות גבוהה יותר, אלא שהסקר מגלה שרוב הצרכנים לא מוכנים או לא יכולים להשקיע סכומי כסף כאלה: רק 3% שילמו יותר מ-3,000 שקל על השואב שקנו, 17% מהנשאלים שילמו בין 2,500 ל-3,000 שקל, רבע מהנשאלים שילמו עד 2,500 שקל, רבע נוסף עד 1,500 שקל וקרוב ל-30% עד 1,000 שקל.

המותג הפופולרי ביותר, באופן לא מפתיע, הוא איי-רובוט: כמעט מחצית מהנשאלים אמרו שזה הרובוט שרכשו, אף כי נראה שחלקם מחזיקים מותגים אחרים, אבל מתייחסים אליהם כאל איי-רובוט או רומבה, משום ששמות אלה הפכו למעין שם גנרי לשואבים רובוטיים. כ-20% מהנשאלים כלל לא ידעו או לא זכרו איזה מותג רכשו.

בהפרש ניכר מאיי-רובוט נמצאת LG עם 14% מהרוכשים, ואחריה פיליפס עם 7%. סמסונג אחריהן עם 6%. המותג Crown דורג במקום החמישי עם 3% והמותג סילבר ליין עם 2% במקום השישי. מדובר בשני מותגים המציעים רובוטים במחירים נמוכים של כמה מאות שקלים. אחריהן מדורגת ניטו, שנחשבת מבחינת האיכות ליריבה של איי רובוט, כשרק 2% החזיקו את המוצר שלה.

מעניין לראות שרק 17% מהמשתתפים בסקר השיבו שהם מרוצים מאוד מהשימוש ברובוט שלהם, ו-40% ציינו שהם מרוצים. שליש מהנשאלים דירגו את רמת שביעות-הרצון שלהם כבינונית. לקוחות ששילמו עבור הרובוט בין 1,500 ל-2,500 שקל היו יותר מרוצים מהשואב. כמו כן, משתמשים שהיו מרוצים מהשואב, מפעילים את הרובוט לפחות פעם ביום. 16% מפעילים בין 4 ל-5 פעמים בשבוע, 30% מפעילים בין פעמיים ל-3 פעמים בשבוע, כאשר מספר זהה גם מפעיל פעם בשבוע. 13% מהנשאלים מפעיל בין פעם בשבועיים לפעם בחודש.

מה צריך לדעת?

כדי שהשואב לא יהפוך לפסל סביבתי שבמקום לנקות את האבק צובר אבק בעצמו, כדאי להביא בחשבון כמה שיקולים לפני הרכישה:

* המחיר כן קובע:

ברוב הבדיקות שביצענו לאורך השנים, דגמים של מותגים זניחים הפגינו תוצאות לא מוצלחות. הדבר התבטא בעוצמת שאיבה חלשה, ובחיישנים שלא זיהו את מיקום הרובוט, כך שהוא לא הגיע לעמדת הטעינה באופן אוטומטי. דווקא הדגמים הבסיסיים של היצרניות הגדולות הציגו ביצועים טובים.

* לא כל השכלולים נחוצים:

היצרניות משתמשות בטכנולוגיות עם שמות גרנדיוזיים כמו מצלמות מיפוי, התקני לייזר וקירות וירטואליים. ברוב המקרים גם הדגמים הבסיסיים, שלא כללו את היכולות האלה, הציגו עבודת ניקיון מוצלחת מאוד לאורך זמן.

* הרבה רעש:

רוב החברות מבטיחות שהרובוטים שלהן שואבים כמעט ללא רעש. ככלל אצבע כדאי לדעת שכל הרובוטים מייצרים רעש. חלק מהדגמים אפילו רועשים מאוד.

* עובדים בשביל הרובוט:

רוב היצרניות גובות פרמיה של כמה מאות שקלים עבור דגם הכולל יכולות תכנות. היישום הזה מאפשר לקבוע ימים ושעות שבהם הרובוט יתחיל לעבוד באופן אוטומטי. זכרו שצריך להכין מעט את הבית לפני שהרובוט יוצא לעבודה. במקרה שמונחים גרביים, חולצות או נעליים עם שרוכים ארוכים, וכך גם צעצועים של הילדים, הרובוט יתפוס אותם ויתחיל לגרור אותם ברחבי הבית. חוטי חשמל של מטען הסמארטפון או הלפטופ יכולים להיות מכשול שיתקע את הרובוט ולא יאפשר לו להמשיך לעבוד.

* שטיפה:

רובוטים המציעים ניגוב רטוב או שטיפה כבר מגיעים לרמת עבודה סבירה ואפילו טובה, אבל גם כאן צריך לזכור, הדבר דורש ניקוי של הרובוט לאחר מכן.

* קיר וירטואלי:

קירות וירטואלים הם יכולת שיצרניות הרובוטים אוהבות להתגאות בה. גם כאן מדובר בפיצ'ר שלא כל משתמש צריך. הקיר הווירטואלי אמנם תוחם את הרובוט לאזור מסוים, אבל מדובר במוצר שנראה כמו קופסה קטנה, הפועל על סוללות מסוג D. לא מדובר בסוללות סטנדרטיות שאנשים מחזיקים בבית, כך שברגע שהסוללות מפסיקות לעבוד לאחר מספר חודשים, המשתמשים מפסיקים לעבוד עם קיר וירטואלי. כמו כן, לא תמיד מתאים להשאיר את הקיר הווירטואלי מונח דרך קבע על הרצפה או לזכור למקם אותו בכל הפעלה של הרובוט.

* אחריות:

חלק מהיצרניות מציעות אחריות לשנתיים. כדאי לקחת את ההצעה הזו בחשבון, כי הרובוטים עלולים להתקלקל במשך הזמן. רכישה מחו"ל היא פתרון שמוזיל את המחיר, אבל חלק מהיבואניות בארץ מקשות מאוד על מימוש אחריות בינלאומית ודורשות מחירים גבוהים על תיקונים.

שואבי אבק

לא רק אבק

בשוק קיימים גם רובוטים לשטיפת רצפה ולניקוי חלונות, ויש גם רובוט משולב - היודע לשאוב אבק וגם לבצע ניגוב רטוב. הנה כמה דוגמאות:

* MR6803 של Moneual: שאיבה וניגוב רטוב

יצרנית רובוטי שואבי האבק הקוריאנית Moneual לא מוכרת בישראל. לאחרונה היא החלה למכור את הרובוט הראשון שלה בארץ MR6803 - רובוט היברידי, המציע גם שאיבת אבק וגם ניגוב רטוב של הרצפה. רובוט המשלב בין שתי היכולות, הוא בהחלט דבר יעיל. כדי ליהנות מהיכולת הזו, הרובוט מגיע עם מגש עגול אותו מרכיבים על החלק התחתון של הרובוט (ניתן להסיר בקלות). המגש כולל מתקן למילוי מים ומטלית מיקרופייבר. הרובוט מטפטף טיפות מים בזמן העבודה, כך שהמטלית נשארת רטובה. הרובוט קודם שואב את האבק ומיד מנגב את המקום. התוצאה בהחלט טובה. הרובוט מסיר אבק שנדבק לריצפה ולכלוכים שונים, חבל רק שהוא משאיר מעט סימני ניגוב על הרצפה, בעיקר מהגלגלים. מחיר: 3,200 שקל.

* סקובה 450: רובוט שוטף רצפה

כבר מספר שנים מציעה איי-רובוט את סדרת סקובה - רובוטים המיועדים לשטיפה של הרצפה, אבל עד עכשיו איכות העבודה שלהם הייתה נמוכה מאוד. דגם סקובה 450 מצליח לשנות את התמונה הזו. הוא עובד ב-3 שלבים: ראשית, הוא מבצע שאיבה קלה של האבק מהרצפה ומרטיב אותה תוך כדי. במקרה שהרצפה מלוכלכת מאוד בשערות, צריך לטאטא קודם. בשלב השני, הסקובה מקרצף את הרצפה, ובשלב השלישי שואב את המים הנותרים. הבעיה בסקובה הוא הטיפול השוטף בו לאחר שטיפת הרצפה. המשתמש צריך להוציא את כל הלכלוך מתא האחסון, לשטוף אותו, וגם לנקות את כל המברשות ואזורי השאיבה, לייבש וכמובן לזכור להטעין את הרובוט. לסקובה אין תחנת עגינה עבור טעינה והדבר דורש שימוש בכבל מטען. בקיצור, לא מעט עבודה. כך או כך, סקובה 450 הוא בינתיים הפתרון הטוב ביותר בשוק לשטיפת הבית, למרות חסרונותיו הלא מעטים. מחיר: 3,000 שקל.

* W730 של אקו-וקס: שטיפת חלונות

קטגוריית הרובוטים לשטיפת חלונות עדיין לא תפסה תאוצה, כאשר השחקנית העיקרית בה היא אקו-וקס, המוכרת מעולם הרובוטים השואבים. החברה מציעה בארץ את W730 מסדרת WinBot. בניגוד לדור הקודם, דגם זה מציע ניקוי של חלונות ללא מסגרת. שיטת העבודה דורשת להתיז מעט נוזל ניקוי המגיע בערכה על רפידות המתלבשות למוצר. את הרפידות צריך לזכור להסיר לאחר העבודה ולשטוף אותן. הבעיה הגדולה של ה-WinBot שהוא מיועד לחלונות המלוכלכים מאבק, כאשר חול מקשה מאוד על העבודה שלו ובחברה מציעים לנקות מעט את החלון לפני זה. בפועל, הרובוט ניקה גם חלונות מאוד מלוכלכים, אבל במקרים האלה, הוא נתקע ודרש מאיתנו לנקות מעט את חלקו האחורי. בתחזוקה שוטפת של החלונות, כאשר הלכלוך לא עצום, אין שום בעיה. מחיר: 2,600 שקל.

עוד כתבות

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת