גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ברבורים שחורים בשוקי העולם

"בשווקים הפיננסיים זה לא יקרה"? היזהרו עם הקונספציה

חדר מסחר / צילום: שמעון בלול  מבעד לעדשה
חדר מסחר / צילום: שמעון בלול מבעד לעדשה

אחת התוצאות של הניסוי הכלכלי ענק-הממדים של השנים האחרונות היא אירועים שמתרחשים ללא הודעה מוקדמת, בעוצמה אדירה ובמהירות רבה. להלן, כמה דוגמאות מהעת האחרונה.

בשוק הסחורות: מחיר הנפט צנח בתוך זמן קצר של שבועות ספורים בשיעור חד של יותר מ-50% (מ-100 דולר ויותר לחבית, לפחות מ-50 דולר), בלי שניתן לזה הסבר מניח את הדעת. יתר על כן, ישנם מעריכים שמצביעים על צניחה נוספת עד ל-20 דולר לחבית, כיעד הבא.

צניחת מחירי הנפט מיטיבה עם הכלכלה העולמית. אבל כאשר הדברים מתרחשים בפרק זמן כל-כך קצר, בחדות, ולא תמיד ניתן להסביר אותם ואת עוצמתם, הדבר גורם גם לנזק, וזה אומר דורשני.

בשוק המטבעות: הפרנק-השווייצרי זינק בתוך דקות ספורות ב-30% מול האירו ומטבעות אחרים, כתוצאה מהחלטה של הבנק המרכזי השווייצרי לשנות את מדיניות המטבע שלו.

האירו: במחצית הראשונה של 2014 נע ערכו בתחום צר מאוד מול הדולר: 1.36-1.38 דולר לאירו, ואז נחלש האירו בתוך חודשים ספורים ל-1.09 דולר לאירו, פיחות של כ-25%. זאת בלי שיהיה לו כוח לעלות בחזרה, ולו לתיקון טכני. פשוט, צניחה חופשית.

להיחלשות האירו יש הסבר, והיא עושה טוב לכלכלה האירופית, וגם לכלכלה העולמית. כי התועלת לאירופה הרבה יותר גדולה מאשר הנזק שפיחות האירו (-התחזקות הדולר) עושה לכלכלה האמריקאית; והתועלת לאירופה תחלחל גם לכלכלה העולמית. אך כאשר הפיחות מתרחש בעוצמה כזו, ובפרק זמן קצר כל-כך, יש לו גם תופעות-לוואי בעייתיות.

אם היו שואלים אותי לפני חצי שנה, מה יהיה שער-החליפין של הדולר-אירו בעוד שנתיים, הייתי אומר שהם יגיעו ליחס של 1 ל-1. אך כיום, מכיוון שתהליכים שבעבר לקח להם להבשיל הרבה מאוד זמן, מתרחשים הרבה יותר מהר, אפשר לומר, שנוכל לצפות ביחס כזה כבר בחודשים הקרובים. התנודתיות הלא-צפויה הזו מבשרת רעות. היא אומרת, שאנחנו צריכים לצפות להתרחשויות מפתיעות בעוצמתן בחודשים הקרובים.

ובנוגע לשוקי ההון - מנהלי השקעות ואנליסטים שקועים כדרך שגרה בבחינת מניות ואיגרות-חוב, ובקבלת החלטות השקעה יומיות. אבל, לעיתים, כדאי להם לקחת מרחק מאירועי השעה, ולהתבונן במבט רחב הרבה יותר על המתרחש.

לו עשו זאת, ומעטים מאוד עושים זאת, היו מבחינים בכך שישנה תופעה חדשה של תנודתיות מבהילה בשווקים הפיננסיים, שאינה מבשרת טובות. הפתעות בשווקים הפיננסיים היו מאז ומתמיד. ברבורים שחורים של אירועים לא צפויים הגיחו תמיד. אמרת-כנף עתיקת יומין היא, שלא מצלצלים בפעמונים כדי להודיע על תפנית בשווקים.

קשה לדעת היכן תהיה התנודתיות החדה, העוצמתית והמהירה הבאה בשווקים. הדעת נותנת שהיא תהיה בגזרת איגרות-החוב, אבל שוב אין בכך ודאות, והיא יכולה להיות בכל תחום, לרבות, למשל, במחירי הדירות בישראל.

המצב הזה אומר משהו חשוב למשקיעים: ישנם זמנים שבהם המהלך הנכון הוא לעצור את המרדף אחרי תשואות, ולשים את הדגש יותר על ניהול סיכונים ופחות על ניהול התשואות, גם אם זה קשה מאוד להיגמל מההתמכרות לתשואות שהשווקים פינקו אותנו בשנים האחרונות. רבים מאותם משקיעים, צרובי הטראומה של 2008, שנשבעו אז שלעולם לא יחזרו להשקיע בבורסה, עסוקים היום במרדף אובססיבי אחרי תשואות.

הנקודה הישראלית

ובצד החיובי, אם להקיש מהמהירות ומהעוצמה שבהן מתרחשים הדברים, מותר לחשוב שההתאוששות הכלכלית באירופה, אף היא, תתרחש בקצב ובעוצמה הרבה יותר גבוהים מזו שניתן היה להניח קודם.

כמי שהאמין ומאמין בכלכלה האמריקאית, וטען שההתאוששות שלה תפתיע לטובה את הכול, איני חסיד של הכלכלה האירופית שסובלת משורה של בעיות מבניות קשות, שללא פתרונן היא תתקשה להתאושש. ובכל-זאת, אני משנה את גישתי וטוען, שגם ההתאוששות של הכלכלה האירופית תפתיע לטובה, הן בקצב שלה והן בעוצמתה. ואם כך יקרה, גם האינפלציה שרבים תוהים ל"היכן היא נעלמה", תרים את ראשה, וגם הריבית - בעקבותיה.

והנקודה הישראלית - כך גם יקרה במשק הישראלי כבר השנה. קצב הצמיחה יעלה ויגיע השנה לכ-4%, אחרי 2.8% בשנת 2014. קצב האינפלציה יעלה, וכך גם יקרה מאוחר יותר לריבית.

לכל אלה, התפתחויות חיוביות כשלעצמן, יהיו השלכות לא-נעימות, בלשון המעטה, על שוקי איגרות-החוב הממשלתיות בעולם ובישראל, ובמיוחד על הארוכות שבהן. אבל לא רק בתרחיש חיובי של צמיחה, אינפלציה ועלייה בריבית, יש סיכון גדול לאיגרות-החוב הממשלתיות הארוכות, בעיקר בישראל.

איגרות-החוב של ממשלת ישראל, בכל הטווחים, נסחרות בתשואות לפדיון שהן נמוכות מתשואות איגרות-החוב המקבילות של ממשלת ארה"ב, למרות הבדלי הדירוג הניכרים לטובת ארה"ב. העליות באג"ח המקומי - הן סיטואציה שלא נותנת שום ביטוי ושום תמחור לסיכונים כלכליים, ביטחוניים, פוליטיים ומדיניים. אבל בתרחיש שלילי של למשל מלחמה, אינתיפאדה חדשה, בידוד בינלאומי של ישראל, יהיו השלכות קשות על איגרות-החוב של ממשלת ישראל.

המסקנה היא, שבעולם שבו האקלים "משתגע", שבו המצאות טכנולוגיות משנות באחת הרגלים אנושיים בני דורות, שבו אבטלה גבוהה ומשבר כלכלי מעלים את משקלן של מפלגות רדיקליות משמאל ומימין באירופה, בעולם שבו האסלאם הקיצוני שואף דרך מלחמות-דמים להקמת אימפריה מוסלמית, לא כדאי לאמץ קונספציה שבשווקים הפיננסיים זה לא יקרה.

חלקו השני והאחרון של המאמר; הכותב הוא מבעלי מיטב דש

עוד כתבות

עו''ד דן גבע, שותף במשרד מיתר / צילום: איל יצהר

משרד עורכי הדין מיתר ממזג אליו את משרד הפטנטים קליגלר

עורך הדין ועורך הפטנטים דניאל קליגלר ינהל את תחום הפטנטים של מיתר, ויחד איתו יצורפו למשרד שותפו יובל שלום ועורכי פטנטים נוספים ● בעקבות המיזוג יכלול צוות הפטנטים של מיתר 18 עורכי פטנטים ועורכי דין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: (AP (Vincent Thian ,Armando Franca ,Steve Helber

"השוק מתפוצץ": 8 מניות מומלצות בזמנים של מלחמה

מסוקים, סימולטורים ומערכות תקשורת: בבנק ההשקעות מורגן סטנלי הצביעו לאחרונה על 8 מניות של יצרניות ביטחוניות בחו"ל שצפויות ליהנות מהעלייה בביקושים בעקבות חוסר היציבות הגאו-פוליטית ● בבית ההשקעות הורייזן טוענים כי המלחמה באוקראינה משפיעה על הביקושים בשוק הביטחוני יותר מאשר המערכה בעזה: "מדינות באירופה מגדילות את תקציבי הביטחון בגלל האיום הרוסי"

הביטלס / צילום: ap

על אחיזה קטנה נוספת באגדת הביטלס, באיחור של 50 שנה


הסרט Let It Be, שצולם בזמן ההקלטות האחרונות והדרמטיות של הביטלס כלהקה, עלה לאחרונה בדיסני פלוס ● הסרט צולם כבר בשנות ה-70 אך כעת הוא חוזר למסך באיכות צפייה וסאונד נדירות

מערכות הגנה אוויריות בתרגיל פולני. ורשה חתמה על הסכמי רכש בעשרות מיליארדים / צילום: Reuters, Kacper Pempel

עם הסכמים בעשרות מיליארדים: המדינה שמתכננת להקים את הכוח הצבאי הגדול ביותר באירופה

פולין מתכננת להכפיל את מספר החיילים שלה והיא אף הזמינה את מדינות נאט"ו לאחסן נשק גרעיני בשטחה ● בנוסף לכך חתמה ורשה על הסכמי רכש צבאי בעשרות מיליארדי דולרים בשאיפה לבנות את הצבא הגדול באירופה ● צעדים אלו מסמנים את המתיחות באירופה מאז פלישת רוסיה לאוקראינה: "צריך להבין שהתחיל עידן חדש - העידן שלפני המלחמה"

השגריר גלעד ארדן. גורס את אמנת האו''ם בעצרת הכללית / צילום: צילום מסך מתוך UNTV

ישראל והאו"ם: מה כדאי לזכור לפני שגורסים

ב–29 בנובמבר 1947 הכריז נציג סוריה באו"ם בעקבות החלטת החלוקה: "היום האו"ם נרצח" ● בזכות היום ההוא הגענו אל השבוע הזה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel / צילום: אלן ציפלסקי

שוקלים לרכוש מכונית חשמלית? את האזהרה הזו אתם חייבים לשמוע

שיחה עם ד"ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel ● על הסדר העולמי החדש, הבחירה בין המחנה האמריקאי לזה הסיני, מה מסוכן במכוניות החשמליות שמגיעות מסין ועתיד יחסי ישראל-ארה"ב ● האזינו

אפריל האדום של הפנסיה וההשתלמות / צילום: Shutterstock

אחרי שנה בצמרת, בית ההשקעות שמוצא את עצמו בתחתית טבלת התשואות לפנסיה

הירידות בשוקי ההון בעולם הובילו את המסלולים הכלליים לירידות של כ-1.5% ואת מסלולי המניות לירידות חדות יותר של כ-3% • אלטשולר שחם, מור ומנורה מבטחים בלטו לטובה כשמנגד אנליסט עם ירידות חדות • מה עשו המסלולים שעוקבים אחרי ה-S&P 500?

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם רמי שביט / צילום: יונתן לוי, מנחם רייס

רמי שביט: "בדיעבד לא הייתי קונה את המשביר. אבל בסוף הפכתי את הטרגדיה לאסטרטגיה"

כשרמי שביט רכש את המשביר אחרי פשיטת רגל, הוא חשב שעשה את עסקת חייו - אלא שאז הוא הבין שמדובר ב"כאוס מוחלט" • נגד כל הסיכויים הוא הצליח לצאת מהבור, לייצב את החברה וגם להנפיק • כעת הוא מספר לערן גפן על התלאות בדרך, על חשבון הנפש שנשאר איתו ועל התוכניות לכבוש את אירופה עם המותג קנת קול

ברק עילם, גיא ברנשטיין, צבי אלון / צילומים: שלומי יוסף, יח''צ, טיגו

כך הגיבה מניית נייס בוול סטריט לעזיבה של המנכ"ל

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● מג'יק נסחרה בסוף השבוע במחיר הנמוך בכ-48% מהשיא בעקבות הדוחות ● נייס צללה על רקע עזיבת המנכ"ל ● וטיגו נפלה בחדות לאחר פרסום הדוחות למרות שפרסמה תחזית חיובית

רון בנימין ז''ל / צילום: דוברות מטה החטופים

החטוף רון בנימין נרצח על ידי חמאס, וגופתו הושבה לישראל

תוך שעות ספורות הופעלו ארבע אזעקות מחשש לחדירת כלי טיס עוין בגליל העליון ובאצבע הגליל • צה"ל: הלחימה בג'באליה, במזרח רפיח ובמרכז הרצועה נמשכת - יותר מ-70 מטרות הותקפו • הלילה: תקיפה אווירית חריגה בג'נין, חוסל המחבל שביצע את הפיגוע בחרמש • עשרות אלפים מפגינים ברחבי הארץ להשבת החטופים ונגד הממשלה ● עדכונים שוטפים

ד''ר קלאוס בוגסו / צילום: מהאלבום הפרטי

המדען שהמציא את הציפרלקס מודה: "היה רגע שבו התרופה נגד דיכאון כמעט נגנזה"

ד"ר קלאוס בוגסו, כימאי רפואי שנחשב "בעל ידי הזהב" בפיתוח תרופות נוגדות דיכאון, הוא בין האחראים הבולטים למהפכה בטיפול במחלה שלוותה בבושה ובסטיגמות ● רק במלחמה הנוכחית זינק מספר המטופלים בתרופות נוגדות דיכאון ב־10%־20% ● בראיון לגלובס, הוא מספר למה לקח כל כך הרבה זמן להוציא את התרופה לשוק ומדוע קשה לפתח מוצר שיעזור לכולם

יחידת המודיעין של צה''ל וסימני השאלה / צילום: איל יצהר

התחקיר עוד לא הושלם, אבל המינויים כבר מעוררים סערה: מה עובר על היחידה היוקרתית של חיל המודיעין

יחידת המודיעין מתמודדת עם לא מעט סימני שאלה שטרם זכו למענה מאז 7 באוקטובר ● בכירים לשעבר בצבא מתארים אותה כחבולה ומפולגת ברקע הכישלון המודיעיני הקשה והפרסומים על אודותיה בתקשורת הזרה ● בשלב זה, תחקיר רשמי ומלא טרם נערך ובכירי 8200 לא הודיעו על פרישתם בעקבות המחדל, אולם כבר כעת זהות יורשיהם מעוררת סערה חדשה בצמרת הצבא

מנת כתף טלה של נסרין מנאסרה / צילום: נסרין מנאסרה

בחצר בית בכפר ערבי בגליל מצאנו את ארוחת הצהריים המושלמת

כנסייה צבעונית במיוחד, מסעדה שמגישה עוף לוהט מהטאבון וקובה נייה שהיא מעדן, סדנה לקליעת שרפרפים ומיזם נשי שלא יאפשר לכם לעזוב בידיים ריקות ● ביקור בכפר ריינה

מפעל המלט נשר. ''אין קשר בין רמות האבק לפעילות המפעל'' / צילום: תמר מצפי

אחרי פחות משנה: מנכ"ל נשר מפעלי מלט מסיים את תפקידו

מנכ"ל נשר מפעלי מלט, יובל לזרוב, מסיים את תפקידו בחברה אחרי כהונה בת פחות משנה ● באוגוסט האחרון הוציא המשרד להגנת הסביבה צו מינהלי לחברה, המורה על מניעה או צמצום של זיהום אוויר לפי סעיף 45 בחוק אוויר נקי

הרכבת הקלה, הקו האדום / צילום: יוסי כהן

הזרים חוששים, והחברות הישראליות בדרך להשתלט על הרכבת הקלה

הוועדה לצמצום הריכוזיות המליצה לאפשר את השתתפותן של אלקטרה ושפיר במכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול של הרכבת הקלה ● מנגד, חברות בינלאומיות חוששות לגשת למכרז על רקע אי הוודאות הביטחונית והכלכלית בישראל

נשיא איראן, אברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

איראן: המסוק של הנשיא איברהים ראיסי היה מעורב בתאונה

התקרית התרחשה באזור העיר ג'ולפה שבמחוז מזרח אזרבייג'ן, כ-600 ק"מ מטהרן ● באותו מסוק טס גם את שר החוץ האיראני, חוסיין אמיר עבדוללהיאן ● לפי סגן מושל המחוז, המסוק התרסק, אולם לפי הטלוויזיה האיראנית, המסוק ביצע נחיתת חירום בעקבות מזג אוויר ערפילי

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל נגד רשות ני"ע: לא לאפשר לגופים חוץ בנקאיים להתחייב על ריבית

ד"ר יוסי סעדון, מנהל האגף הפיננסי בבנק ישראל, שלח מכתב לרשות ניירות ערך בבקשה שלא תאשר את תזכיר חוק התשלומים, הכולל הוראה שמאפשרת לגופים החוץ בנקאיים להתחייב בפני הלקוחות בריבית קבועה על הפיקדונות ● לדבריו, מדובר בהוראה העלולה "לסכן את היציבות במערכת הפיננסית"

מרכז הסחר המקוון של דואר ישראל / צילום: שחר פליישמן

אכזבה למדינה: קבוצת מילגם זכתה במכרז להפרטת הדואר בתמורה ל-461 מיליון שקל בלבד

קבוצת מילגם-הפניקס-ליימן שליסל זכתה במכרז על הדואר, ותשלם סכום נמוך משמעותית מהערכת השווי שקיבל הדואר בעבר ועמד על מעל 1.5 מיליארד שקל ● קבוצת דלק ישראל-רמי לוי התמודדה מולה במכרז ● שתי ההצעות היו נמוכות בתחילה מהממוצע של הערכת השווי שהוכנו לצורך המכרז. לבסוף התוצאה הזוכה הייתה גבוהה יותר

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון / צילום: Associated Press, Martin Meissner

אז רוב העולם נגדנו או בעדנו? מסקנות מהמקום החמישי של עדן גולן

האירוויזיון מלמד אותנו פרק חשוב על חוכמת ההמונים מול חוכמת המומחים, ולפיו הקולקטיב יודע יותר טוב ● גם בסוגיית דירוג האשראי של ישראל, האנשים בשטח מיטיבים לתמחר את הסיכונים ● ומה לישעיהו ליבוביץ ולכל זה

נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל / צילום: ניב קנטור

הילד שמכר קרח בנתניה הוא היום מנהל בכיר בחברה הלוהטת בעולם. כך הוא עשה זאת

להייטק הוא הגיע כמעט בטעות, וב־2017 הציעו לו לבנות מאפס את הפעילות העסקית של אנבידיה ● כיום נתי אמסטרדם מלא בגאווה על הדרך שעבר, ולא מודאג ממצב הענף הישראלי: "יש פה הרבה טאלנטים ורעב גדול להצלחה. זה לא ישתנה לעולם" ● שיחה קצרה עם נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל