גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אף אחד לא ידחף את הספר שלך כמוך"

להוציא ספר מעולם לא היה קל, וזה נכון שבעתיים מאז נכנס חוק הספרים לתוקף ■ כנס להוצאת ספרים עצמאית משך אליו באחרונה יותר מ-100 אנשים, שמחפשים את הנתיב החמקמק שעובר דרך הרבה שיווק עצמי

משתתפי הכנס להוצאת ספרים/ צילום: פלג אלקלעי
משתתפי הכנס להוצאת ספרים/ צילום: פלג אלקלעי

הירידה הגדולה בהוצאתם של ספרים החדשים, ובפרט של ספרי ביכורים, מאז נכנס לתוקפו "חוק הספרים" בפברואר 2014, מביאה כותבים רבים לחפש אפשרויות אחרות להוצאת ספריהם; אפשרויות שאינן אלה המסורתיות, כלומר באמצעות הוצאות הספרים הקיימות.

לאורך השנים אדם שהיה רוצה להוציא ספר, היה פונה להוצאות הספרים, ואלה היו בוחנות את כתב-היד. ברובם הגדול של המקרים התשובה הייתה שלילית, אבל הספרים שהתקבלו היו עוברים את כל התהליך הארוך של עריכה, הגהה, גרפיקה, הדפסה ושיווק, עד שהקוראים היו מקבלים את היצירה המוגמרת לידיהם בחנות הספרים.

"חוק הספרים", ועוד קודם לכן תקופת המבצעים הגדולים, הביאו את ההוצאות למשבר עמוק, שבו מעטות מהן - אם בכלל - מרוויחות. במצב הזה, וביתר שאת בשנה האחרונה, הן הפכו לסלקטיביות יותר בהוצאת ספרים חדשים, והרבה יותר מכך בספרי ביכורים.

ספריהם של סופרים חדשים, שלפי החוק נמכרים במחיר מלא, מוצאים מעט עניין אצל המבקרים בחנויות הספרים. אלה יסכימו אולי לשלם 75 שקל עבור הספר החדש של דויד גרוסמן או יובל נח הררי, אבל על ספרו של יוצר אלמוני?!. במציאות החדשה, רבות מההוצאות מסכימות אמנם להוציא ספר כזה, אבל בתנאי שבעיקר ההוצאות הכספיות של התהליך יישא הסופר עצמו.

במציאות המורכבת הזו רבים מחפשים את הנתיב החלופי להוצאת הספר - הוצאה עצמית. האם ניתן לעשות זאת בהצלחה? כנס שהתקיים באחרונה בתל-אביב ניסה לקדם אפשרות זו.

לפי מארגנת הכנס, רחלי לביא, המציאות קצת יותר מורכבת מהתפיסה שרק דרך ההוצאות אפשר להצליח: "מישהי סיפרה ששבועיים הספר שלה ישב בדוכנים ולא נמכר ואז הורד מהמדפים, והיא עוד הוציאה בהוצאה טובה. מצד שני, מירב עוז, תלמידה של אשכול נבו, רצתה להוציא בכנרת, ובישיבה האחרונה שם החליטו לא להוציא. היא בכתה ואז הוציאה בהוצאה קטנה, ובסוף מאוד שמחה על כך. היא יצרה באזז מטורף סביב זה. את העניינים שלך, אתה תקדם הכי טוב, לא ההוצאה. בדיעבד היא אומרת שזכתה בלוטו".

לביא עובדת כבר יותר מעשור בעריכת טקסטים מסוגים שונים - מספרי לימוד, עבודות אקדמיות ועד פרוזה. לשיטתה, בדרך להצלחתו של ספר, גם חנויות הרשתות אינן בהכרח המפתח לכסף: "הרווח שלהן נשאר הכי גדול. מהבחינה הזו 'חוק הספרים' דורש תיקון. שי סנדיק רצה למכור בחנויות הגדולות את הספר 'תבונה ורגישות' של ג'יין אוסטן, שהוא תרגם. הן הציעו 11 שקל כולל מע"מ, אבל ההדפסה לבדה עלתה 12 שקל מע"מ. במצב הזה הוא העדיף למכור באינטרנט".

מגמה צומחת

עוד לפני שיוצאים לכבוש את עולם הספרות, אנשים מרגישים צורך להתייעץ, לא להיות לבד בתהליך הזה. מהבחינה הזו לביא מרגישה שהכנס, שבו נכחו כ-120 משתתפים, הצליח.

"היו לי כמה מטרות בעניין", היא מספרת, "המרכזית היא למצוא מקום לאנשים כותבים להיפגש וללמוד אחד מהשני. לשבור את המשוואה שכתיבה שווה בדידות. נמשיך עוד מפגשים כאלה, כי מפגש חד-פעמי לא שווה כלום".

אבל השאלה הגדולה היא, כמובן, האם אפשר להצליח להוציא ספר טוב, להגיע איתו להרבה אנשים ולמכור אותו - לא במסלול המוכר של ההוצאות והרשתות.

לביא אומרת שיש עוד לאן להתקדם: "הצגנו אלטרנטיבות, אבל זה לא מוצה. למשל, מאירה ברנע, שהוציאה ספר לכנרת, וליאורה פרידן שהייתה מו"לית איגואנה, מקימות עכשיו גוף שילווה אנשים. בהוצאות הגדולות יש את כל הידע איך לעמד, לערוך, להגיה, להדפיס, ואחרי זה לדאוג שיידעו שהספר קיים. אבל יש יותר ויותר שעושים את זה לבד. זו מגמה שצומחת עכשיו".

מי שאמור היה לספק בכנס רעיונות ופתרונות בנושא הוא ד"ר יניב זייד, שהוציא בעצמו 5 ספרים. זייד מייעץ לסופרים ואנשי עסקים בכל תהליך הפקת הספר.

- הקושי הגדול הוא בשיווק. ברשתות צריך לשלם על מקום במדף. ובכלל, ההוצאות והרשתות הגדולות מתקשות למכור ספרי ביכורים. אז בלעדיהן אפשר?

"אני מאמין שהחנויות הן רק אפיק שיווק אחד. מי שמוציא ספר, מכיר רק את זה. חשוב שהספר יהיה שם, אבל למעט מקרים חריגים של בוננזה היסטרית, לא הייתי בונה על זה".

- איפה עוד אפשר למכור ולשווק?

"אני כבר 12 שנה בשוק הספרים והעסקים, ואני מוכר בכל דרך. בהרצאות נמכר הכי הרבה. זה קהל רלוונטי, שיכול לקנות במקום. מקום שני זה האינטרנט - סופר יכול למכור דרך האתר שלו, הבלוג או ברשתות החברתיות שלו, וגם דרך שיתוף-פעולה אתרים אחרים שמוכרים ספרים או בלוגרים. יש אתרים כמו סימניה, שמוכרים ספרים. יש כמובן גם את האתרים של סטימצקי וצומת, ואפשר שקולגות או לקוחות, אם אתה בעולם העסקים, ימליצו על הספר".

- למה שימליצו?

"האפשרות ראשונה - תמורת עמלות. אפשרות אחרת היא פרגון נטו מצד לקוחות טובים או חברים. אפשרות שלישית, אם זה מקדם אירוע מסוים, אז המארגנים יקדמו אותו.

"חשוב לזכור שכשאתה מוכר בעצמך, הרווח שלך פר-ספר הרבה יותר גדול. אני מלווה כעורך דין מוציאי ספרים, שעושים הסכמים, וגם בהסכם הכי טוב אני מרוויח כמה שקלים.

"אפשר גם לתרגם בדיגיטל ולמכור בחו"ל, אפילו בעברית, כי יש הרבה ישראלים בחו"ל. אפשר לדאוג שאנשים ידברו יותר על הספר, שיהיה יותר באזז. לדוגמה, לכתוב פוסטים על הספר ולחבר לאירועים אקטואליים, כי על אקטואליה מדברים ממילא".

לגדול עם הספר

הכנס עצמו, כצפוי, התאפיין בביטויין של שתי גישות. זייד מספר על כך, מבלי להסתיר מהי עמדתו מביניהן: "היו שם שתי אסכולות - ההשקפה האופטימית, כמו שלי, ששוק הספרים עדיין חי וקיים, ואנשים תמיד ירצו ספרים; או להתבכיין שהענף בגסיסה, ושההוצאות 'מזמברות' את הסופרים, וש'חוק הספרים' הרג את כולם. אבל זה לא נכון. גם לפני עשור אמרו שאין סיכוי להרוויח מספרים, ושההוצאות 'מזמברות', ושהשוק גוסס.

"צוואר הבקבוק הוא בשיווק. הרבה סופרים לא מצליחים, לא כי הספר גרוע, אלא כי הם לא רואים את עצמם אנשי שיווק. לא עושים פולוו-אפ אחרי ששלחו לכתבים את הספר; הם לא מתקשרים או שולחים מייל, לראות שקראו. או מרצים מול קהל ולא אומרים 'בואו לקנות את הספרים שלי', כי מתביישים. כך לא ממקסמים את הפוטנציאל.

"סופר שעובד נכון שיווקית גדל עם הספר, והספר גדל איתו. הפעילות שלו גם תביא לכך שיותר אנשים יקנו בחנויות. אמילי עמרוסי נשאלה בכנס על שיווק הספר. היא אמרה שמכרה עשרות אלפי עותקים. איך? היא כיתתה רגליים, דיברה בכל מקום, ובשבוע הספר הייתה שם כל הזמן. אף אחד לא ידחף את הספר שלך כמוך".

- גם בפרוזה זה עובד?

"בהחלט. יש לי גם לקוחות וקולגות כאלה. הכול פונקציה של כמה אתה דוחף את הספר ומשווק אותו לאורך זמן. עד כמה אתה מוכן להיות גם איש מכירות ושיווק".

לעולם אל תצעדו ממש לבד

מי שחושב שיוכל לדלג מעל "שרשרת המזון" של הפקת הספר ולעשות הכול לבד ללא עזרה, מוטב שילמד מניסיונה של רוני גלבפיש.

גלבפיש הוציאה את ספרה הראשון, "סיפור קצר ומלוכלך", ב-2010 בהוצאת כנרת. כשביקשה להוציא את ספרה החדש, "אגם הצללים" (ייצא בעוד כחודש), היא החליטה לעשות זאת לבד. למרות ניסיון של שנים בעבודה בהוצאות ספרים, היא מודה שעשתה טעויות לאורך התהליך.

"כשהחלטתי לעשות זאת, הבנתי שהניסיון יעמוד לרשותי ויסייע לי. אבל מהר מאוד התברר שאני גם עושה טעויות. חושבים שאפשר לחפף - אם צריך עריכה, אפשר לקחת איזה סטודנט מבית ברל; עיצוב כריכה - למה להוציא על זה עוד 1,000 שקל, ולמה לא לעשות את הדפוס אצל הדודה?

"שאלו אותי גם 'למה צריך הגהות? הרי כבר עשינו עריכה'. אבל כתב-יד עובד לפחות 7 עיניים רק על הכתיבה. איך עושים גב לספר? עשיתי עשרות כאלה במודן, אז ידעתי איך לעשות, ויש כאלה שלא מבינים את החשיבות שלו.

"ספר שיוצא חובבני מאוד מרגיז קוראים מסוימים, גם אם אינם אנשי מקצוע. הם אולי לא יידעו להסביר למה, אבל זה יעצבן אותם. צריך לראות איך אפשר לחסוך מבלי לפגוע באיכות הספר. זו אמנות. כרגע אני עושה מעט פשרות".

- אילו טעויות היו לך?

"עשיתי 'מימון המון' מוקדם מדי. מכרתי 400 עותקים של הספר בהדסטארט. המימון הצליח והיה כיף. אם הייתי מצהירה מראש שזה ייקח עוד שנתיים, מילא, אבל אמרתי שזה כמעט גמור. זו טעות. כוונותיי היו טובות, אבל יצא לא טוב. דבר ראשון שאני אומרת לאנשים: תגמור את הפרויקט ואז תלך למימון. את הספר ממילא תוציא, כי אנחנו חמורים, ונרצה בכל מקרה להוציא.

"צריך גם הרבה תחקיר. להוציא לבד זה תהליך הפקה גדול, תובעני מאוד. אני ממליצה בחום למי שלא נהנה מהפקה, שייעזר בהוצאות קטנות שנותנות שירותים - מוציאות ספרים תמורת תשלום. הן נותנות לפעמים שירותים מצוינים.

"טעות נוספת היא שחושבים שלא צריך יחסי ציבור. כאלה שחושבים שיעשו באזז באינטרנט באמצעות החברים. תמיד מביאים את הדוגמה של אילן הייטנר, שמכר ברחוב את הספר שלו, אבל הוא איש מכירות מטורף. כמה כאלה יש? לכן, תיעזר באיש יחסי ציבור טוב ותיעזר במפיצים. אחרת סיכוי סביר שהספר יחזור למחסן במהרה. הטעות הכי גדולה היא שחושבים שזה קל".

כך תקדם את הספר שלך

1. אל תסמכו על ההוצאה או החנות: אתם המשווקים של הספר.

2. בהרצאות שתעבירו תוכלו למכור הכי טוב.

3. בהרצאות דאגו שיהיה דוכן למכירת הספר, ואל תתביישו לציין את קיומו.

4. שלחתם את הספר לעיתונאי/מבקר/בלוגר? התקשרו לראות אם קרא ומה דעתו עליו.

5. מכרו את הספר דרך האתר/בלוג שלכם.

6. אפשר לקדם את הספר דרך פייסבוק - פנו לקבוצות שהעניין שלהן קשור בספר שלכם.

7. צרו שיתופי-פעולה עם אתרים למכירת ספרים, דוגמת "סימניה".

8. מכרו אותו בחו"ל בגרסת דיגיטל, גם מבלי לתרגם - יש הרבה קוראי עברית גם שם.

9. נסו לגייס כסף לתהליך דרך מימון המון, כמו הדסטארט.

עוד כתבות

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס