גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דורי תובעת את חג'ג' ב-65 מיליון שקל: "מתנערת מתשלום"

דורי בנייה בנתה עבור קבוצת הרכישה מגדל משרדים בבני-ברק, וכעת היא תובעת את מארגני הקבוצה בטענה לאי-תשלום ■ חג'ג': "מדובר בשיטה חדשה של דורי כדי להימנע מתשלום פיצוי בגין איחור"

עידו חג'ג' / צילום: תמר מצפי
עידו חג'ג' / צילום: תמר מצפי

חברת דורי בנייה הגישה לאחרונה תביעה כספית בסך 65 מיליון שקל לבית המשפט המחוזי בתל-אביב נגד בעלי קבוצת חג'ג', עידו חג'ג', ונגד חברי נציגות ועד קבוצת הרכישה שהתאגדה להקמת מגדל משרדים ברחוב בר-כוכבא 4 באזור התעסוקה החדש של בני-ברק.

מהתביעה עולה כי בחודש יולי 2010 נבחרה דורי בנייה על-ידי הקבוצה לשמש כקבלן מבצע לבניית מגדל המשרדים. את המגדל התחייבה דורי למסור בתוך 26 חודשים מיום תחילת העבודות, בתנאי שהקבוצה תעמוד בהתחייבותה להנפיק את אישורי הבנייה המתאימים בזמן.

על-פי ההסכם, הפרויקט אמור היה לכלול 15 קומות משרדים מעל קומת קרקע מסחרית, ו-4 קומות חניון ומרתפים. בנוסף התחייבה דורי גם לבצע את הפיתוח הסביבתי של המגדל, ואת שטחי המשרדים לבנות ברמת מעטפת בלבד.

התמורה המוסכמת בגין בניית הפרויקט עמדה על 70.5 מיליון שקל, ובמקרה שיהיו עבודות נוספות שאינן מופיעות בהסכם, תשולם תמורה נוספת בגינם.

צו התחלת עבודות ניתן באוקטובר 2010, ועל כן בנייתו אמורה הייתה להסתיים בינואר 2013. בפועל הושלמה הקמת הבניין רק באוקטובר 2014 - באיחור של 20 חודשים, וזאת לטענת דורי בשל שינויים רבים ומהותיים בתוכנית שביצעה הקבוצה.

לטענת דורי, הקבוצה השתהתה במסירת תוכניות הביצוע לדורי, שבלעדיהן לא יכלה להמשיך בבנייה. עוד היא טוענת כי לולא המאמצים הרבים שהשקיעה, הפרויקט היה מתעכב ב-27 חודשים, והיא זו שצימצמה את הנזק.

למרות שהשלימה את בניית המגדל, דורי טוענת כי הקבוצה מסרבת לשלם לה את המגיע לה על-פי ההסכם, וזאת למרות שנאלצה להתמודד עם שינויים רבים ומשמעותיים שערכה הקבוצה בפרויקט כגון הוספת שתי קומות לבניין, ושהביאו לעיכובים מהותיים בביצוע הפרויקט.

דורי הגדירה את התנהלות הקבוצה כ"רשלנית", מאחר והגישה לדורי את תוכניות העבודה וההיתרים לשינויים באיחור רב. לטענתה, פעם אחר פעם היה עליה לעצור את עבודות הבנייה, בשל שינויים תכנוניים שביצעה הקבוצה תוך כדי בנייה.

לטענת דורי, בעוד קבוצה התחייבה להמציא לה את התוכניות וההיתרים לא יאוחר שבועיים לפני מועד תחילת העבודות - בפועל חלק מהתוכניות הומצאו לדורי חודשים רבים לאחר שהפרויקט אמור היה להסתיים, לרבות התוכניות להוספת שתי הקומות בבניין שהוגשה רק במארס 2013, כלומר 3 חודשים אחרי שבניית המגדל אמורה הייתה להסתיים. כתוצאה מכך נאלצה דורי להפסיק את עבודות השלד בקומה 14 ולהמתין במשך חודשיים עד שהומצאו לה התוכניות החדשות.

עוד מפרטת דורי כי נאלצה להקים מנוף נוסף מזה שנקבע על-פי הזמנת העבודה המקורית, שטחי מרתפי החניה הוגדלו, ואף נרשמה תוספת של 59% בכמויות הברזל לזיון הבטון מאלה שהוגדרו בכתב הכמויות המקורי, כאשר על תוספת זו, שעלותה 8 מיליון שקל, סירבה הקבוצה לשלם.

דורי טוענת כי נאלצה לבצע הרבה מעבר עבודה המקורית שנקבעה בהסכם בין הצדדים, כתוצאה מהשינויים והעיכובים שנגרמו בשל התנהלות הקבוצה, מה שאילץ אותה להרחיב את היקף העבודות ולשאת בעלויות כבירות, כגון החזקת עובדים וכלים בפרויקט זה, בזמן שהיו אמורים לשמש לפרויקטים אחרים.

למרות זאת, טוענת דורי, הקבוצה לא רק שלא שילמה לה בעד העבודות המגיעות לה על-פי ההסכם, אלא גם לא עבור העבודות הנוספות שביצעה, וזאת למרות שבהסכם נקבעה נוסחה מפורשת לתשלום בגין תוספת עבודות. "כך נוצר מצב אבסורדי שבו התובעת מימנה מכיסה את איחוריהם של הנתבעים, שנגרמו בעטיים בלבד".

דורי טוענת בכתב התביעה כי הקבוצה הפרה את התחייבויותיה כלפיה לכל אורך הפרויקט והתנהלה באופן "מזלזל שאין דומה לו" כלפיה. עוד עולה מהתביעה כי בשל השינויים הרבים שביקשו הנתבעים לבצע בפרויקט מצד אחד ובשל העובדה כי לא שילמו לדורי בגין העבודות, ניסו הצדדים להגיע להסכמות וחתמו על תוספת להסכם ביניהן בפברואר 2014 והתחייבו ליישב את המחלוקות הכספיות ביניהם באמצעות מגשר הנדסי מקצועי. אלא שדורי טוענת כי הקבוצה התנערה גם מהתחייבות זו וסירבה לגשת להליך גישור.

לטענת דורי, גם כשהשלימה את העבודות, סירבה הקבוצה לקבל את הפרויקט לידיה, בטענות-סרק הנוגעות לעיכוב במתן טופס 4 לפרויקט. לטענתה, העיכוב נובע ממחדלי הקבוצה שלא הסדירה את חיבור החשמל לבניין.

לטענתה, כבר לפני 6 שנים הודיעה חברת החשמל למארגני הקבוצה כי לצורך התחברות לחשמל היא מבקשת להתקשר עם גורם אחד המנהל את הבניין כולו, ולא עם מספר גורמים. אלא שעד היום לא הסדירה הקבוצה את עניין זה.

בנוסף מאשימה דורי את חג'ג' בגבייה לא שיוויונית של כספים מחברי הקבוצה, על רקע היותה של דורי בעצמה חברה בקבוצה, לאחר שרכשה מספר קומות במגדל.

"חברי הנציגות פעלו בחוסר תום-לב, במירמה, הטעיה, תוך הפרה יסודית של הסכם השיתוף שנכרת בין הצדדים לצורך ניצול הזכויות בנכס", טוענת דורי בתביעה ומפרטת: "בנו לעצמם או למי מהם בלבד שטחים נוספים בבניין, תוך שהם מחייבים את עצמם בעלות מופחתת ביחס לעלויות שבהם חויבו כל יתר בעלי הזכויות בנכס בגין בניית חלקים אחרים בפרויקט, ותוך שהם מחייבים את דורי בנייה בעלויות עודפות בשיעור ניכר מעבר לחלקה היחסי בזכויות בפרויקט". דורי מציינת כי בכוונתה להגיש תביעה נפרדת בעניין זה.

מקבוצת חג'ג' נמסר בתגובה: "מדובר בשיטה חדשה של חברת א.דורי. כאשר החברה מאחרת במסירת פרויקטים, במקרה זה כמעט ב-3 שנים, וחייבת מיליוני שקלים פיצויים לרוכשים, היא 'מקדימה תרופה למכה' ומגישה תביעת נגד, על מנת ליצור בסיס למשא-ומתן בנוגע לפיצויים שיהיה עליה לשלם לרוכשים. לרוב, כמו גם במקרה הזה, מדובר בתביעה קנטרנית שמוטב היה אילו לא הוגשה.

"לתבוע שמגיעים לך 65 מיליון שקל, כשכל הסכם הביצוע של הפרויקט עומד על 70 מיליון שקל - זה מלמד על רצינותה של דורי בתביעה זו. עורכי הדין של הקבוצה ידאגו לכך שדורי תעמוד בהתחייבויותיה החוזיות ותשלם לרוכשים פיצוי מלא על האיחור והנזקים שנגרמו להם".

עוד כתבות

אייל שוחט, מנכ''ל טופ גאם / צילום: גבריאל בהרליה

סוכריה קופצת: המהלך שסידר למשקיעים במניית טופ גאם רווח בזק של כמעט פי 2

יצרנית תוספי המזון וסוכריות הגומי ניצלה זינוק של 150% במניה בשנה האחרונה כדי לגייס 57 מיליון שקל, באמצעות מהלך יצירתי להקדמת מימוש אופציות שהוענקו למוסדיים ● בעלי מניות ותיקים בטופ גאם מכרו לאחרונה מניות בכ־400 מיליון שקל והותירו אותה ללא בעל שליטה

חתולים בחצר בניין / צילום: תמר מצפי

חמלה או מטרד? השכנים שהגיעו לבית המשפט בגלל האכלת חתולים

לא חסרות סיבות למריבות בין שכנים, אך מעבר לבעיות השכיחות, לבית המשפט מגיעות עוד ועוד תביעות בגלל האכלת חתולים ● מתי האכלת חתולים "היא ביטוי ראוי לרגישות מוסרית ולערבות הדדית כלפי הסביבה והחי שבה", ומתי ראוי שהרגישות לחי תופנה גם לשכנים האנושיים?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה בת"א ננעלה בירידות; מדדי הבנקים והבנייה נפלו בכ-2%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.8% ● הדולר נסחר סביב 3.09 שקלים ● טבע נתנה תחזית מאכזבת להכנסותיה ולרווחיה ב-2026 ● מיקרוסופט, מטא וטסלה יפרסמו היום דוחות, הפד יודיע על החלטת הריבית בארה"ב ● וגם: בבנק הפועלים מסמנים ארבע מניות דיפנס אירופיות מומלצות

דיון בבית המשפט העליון בעתירות שעניינן החלטת הממשלה על סגירת גלי צה''ל / צילום: דוברות הרשות השופטת

בג"ץ דן בהחלטת הממשלה לסגור את גלי צה"ל: "למה זה כ"כ דחוף?"

השופטים רמזו לפגמים בהליך שהוביל להחלטת הממשלה לסגור את תחנת השידור עד 1 במרץ, כולל סביב זיקה לליכוד של חלק מחברי הוועדה הציבורית שהמליצה על המהלך ●  מנגד, השופט שטיין תהה "מה ההבדל בין סגירת התחנה לסגירת פלס"ר נח"ל"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה מעורבת בתל אביב; טאואר מזנקת בכ-7%, מניות הקלינטק קופצות

מדד ת"א 35 עולה בכ-0.6% ● השקל לא עוצר, ונסחר מול הדולר מתחת לרף ה-3.09 שקלים - שיא מאז נובמבר 2021 ● מחירי הזהב והכסף ממשיכים לנפץ שיאים חדשים ● דוחות ענקיות הטכנולוגיה מיקרוסופט, מטא וטסלה יצאו אתמול - אפל תדווח היום לאחר נעילת המסחר ● וגם: בג'פריס שוריים על מניית Plus500

מארק צוקרברג, מנכ''ל מטא / צילום: ap, Nic Coury

מטא עקפה את הצפי ומעלה תחזיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות מטא ברבעון הרביעי עמדו על כ-60 מיליארד דולר, עלייה של כ-25% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח עמד על 8.88 דולר למניה, מעל הצפי ● החברה מעלה את התחזיות מעל צפי האנליסטים ● תפטר כ־10% מעובדי חטיבת Reality Labs ● המניה מזנקת בכ-7% במסחר המאוחר

יודפת אפק ארזי, יו''ר נת''ע

יו"ר נת"ע: "לא מרוצה מההתקדמות בקו הירוק, מצפה שהזכיין שמנהל יביא תוצאות יותר מהר"

יודפת אפק-ארזי, יו"ר נת"ע, אמרה בכנס תשתיות לעתיד של גלובס כי "המטרו הוא הכרח, לא לוקסוס - והתקציב קיים; הפרויקט יחסוך לישראל 34 מיליארד שקל בשנה" ● על הרכבת הקלה אמרה: "גם הקו הירוק ייפתח חלקית ב-2028, לא רק הסגול" ● וגם: האם הם חשבו להחליף את החברות בקו הירוק בגלל העיכובים?

המוסדיים מסתערים של מניות אנרגיה / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

כשהמוסדיים מוצפים בכסף, מיליארדים זורמים למניות האלה

בצל הביקושים הגדלים בשוק האנרגיה, הגופים המוסדיים ביצעו בחודשים האחרונים השקעות של מיליארדים בחברות ובפרויקטים בתחום ● גורם בשוק: "זה תחום השקעה סולידי שהלקוח המרכזי שלו זו המדינה, והיא תמיד רוצה עוד חשמל" ● וגם: אילו חברות ייכנסו למדד חדש שיאגד את מניות האנרגיה בת"א, שחלקן כבר עלו במאות אחוזים?

משרדי וויקס בתל אביב / צילום: איל יצהר

התגובה האגרסיבית של Wix לירידה במניה: תוכנית רכישה עצמית של מניות בסך עד 2 מיליארד דולר

במחיר הנוכחי של המניה, מדובר על רכישה של עד כ-40% מהון המניות של החברה ● מניית Wix איבדה מעל מחצית משוויה במהלך שנת 2025 ומתחילת השנה הנוכחית היא נחלשה בעוד 15.3% ● המניה מזנקת היום בוול סטריט

אביגדור וילנץ / צילום: אינטל

עם מנהל בכיר מגוגל: התוכנית של היזם הוותיק להוביל את המהפכה הבאה

אסטרה לאבס, שהונפקה לפני שנתיים, כבר נסחרת במכפילים גבוהים במיוחד ● כעת היא בולעת את הסטארט-אפ הישראלי פליופס וממנה את בכירי התעשייה המקומית להוביל את המהפכה הבאה

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה במהלך דרמטי: המכה החדשה שצפויה לנחות על איראן

לפי הדיווח, נשיא ארה"ב שוקל לתקוף באיראן כדי להצית מחדש את המחאות ● בכיר במערכת הביטחון: נתניהו סירב 11 פעמים לחסל את סינוואר ● האיחוד האירופי צפוי להגדיר את משמרות המהפכה באיראן כארגון טרור ● יועצו של חמינאי: כל תקיפה של ארה"ב באיראן תיענה בתגובה לת"א ● "מתקפה אנטישמית": אדם התנגש עם רכבו בבית כנסת של חב"ד בברוקלין ● עדכונים שוטפים

האוצר משיק פיילוט למערכת תשלומים מבוססת ''אסימונים דיגיטליים'' / איור: Shutterstock

האוצר משיק: פיילוט תשלומים חדש לספקים ממשלתיים

לפני ארבעה חודשים הכריז החשכ"ל על כוונתו להקים מערכת שתחליף את העברות הכספים המסורתית לגופים ציבוריים וספקיהם ● כעת, לאחר שנבחרו שלושה פתרונות, בחודש הבא יתחילו הפיילוטים ברשויות המקומיות

עפולה / צילום: Shutterstock

דווקא בפריפריה: מכרזי הקרקעות נסגרים במחירים גבוהים משמעותית מהשומות

השבוע נסגרו מספר מכרזים של רמ"י ברחבי הארץ, והתמונה ברורה: בפריפריה הם גבוהים משמעותית מהשומות, ואילו במרכז נמוכים יותר ● באשדוד מקימים מרכז חדשנות לאומי בתחום הבנייה ● וארכימדס מימון נדל"ן, יחד עם מגדל חברה לביטוח, מעמידות מסגרת אשראי לפרויקט מגורים של סלע איסתא נדל"ן ● חדשות השבוע בנדל"ן

"יכולות קטלניות": הנשק האיראני שכבר מוכן למקרה של מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: בוול סטריט ג'ורנל מעריכים שלאיראן יש מספיק טילים כדי להגיב בחריפות על מתקפה נגדה, לפי דיווח של רויטרס שלב ב' ברצועת עזה יכלול רכישה מסיבית של כלי נשק של חמאס, והמחאה העצובה של משפחות המפגינים שנהרגו באיראן • כותרות העיתונים בעולם

צבי סטפק / צילום: איל יצהר

צבי סטפק מסביר מה עומד מאחורי הנסיקה במתכות היקרות, ומזהיר: "המחירים נכנסו לסחרור מסוכן"

מחירי המתכות היקרות ממשיכים להמריא לשיאים חדשים ● הסיבות לכך: השימוש בכסף בתחומים מעבר לתכשיטים, ותפישת הזהב כגידור מפני אי־הוודאות הגאו־פוליטית ההולכת וגוברת ● אך סטפק גם מזהיר: "הנסיקה עשויה להימשך, אבל בדרך־כלל בשלב מסוים מגיע מימוש ואיתו הפסדים גדולים לחלק מהמשקיעים"

25 מניות אירופיות שעשויות לנצוץ השנה / צילום: Shutterstock

משבבים דרך אנרגיה ועד מותגי יוקרה: 25 מניות אירופיות שעשויות לנצוץ השנה

בזמן שהשוק האמריקאי מתייקר, בבנק אוף אמריקה מסמנים את היבשת הישנה כיעד חלופי מרכזי ● בניגוד לריכוזיות במדדים בארה"ב, אירופה מציעה שוק מגוון ובריא יותר ● איפה מחכות הזדמנויות צמיחה וחדשנות במגזרים מסורתיים שעוברים טרנספורמציה טכנולוגית

אילון מאסק / צילום: ap, Brandon Bell

טסלה מאותתת, שוב: העתיד שלה כבר לא נמצא על הכביש

למרות ירידה שנתית ראשונה בהכנסות, אילון מאסק משקיע מיליארדים בחברת הבינה המלאכותית שלו xAI, ואפילו רומז כי טסלה עשויה להידרש בעתיד גם ליכולות ייצור שבבים עצמאיות ● המסר ברור מתמיד: טסלה רואה את עצמה בראש ובראשונה כחברת בינה מלאכותית ורובוטיקה, ורק אחר־כך כיצרנית רכב

אילוסטרציה: Shutterstock

"סערה מושלמת זה אנדר-סטייטמנט": הגורמים מאחורי צניחת הדולר

מדד הדולר האמריקאי, המשקף את כוחו מול סל המטבעות, הגיע לשפל של ארבע שנים בעידודו של הנשיא דונלד טראמפ ● היתרונות מבחינתו: שחיקה של החוב הגבוה, עידוד התעשייה המקומית ותמיכה בשורת הרווח של החברות הרב-לאומיות ● מי המפסידים הגדולים, ואיך זה קשור לנעשה ביפן וסין?

דולר שקל / אילוסטרציה: Shutterstock

שוקלים לממש השקעות? המס שמצטמצם בגלל צניחת הדולר

על רקע השפל בשער הדולר, כיצד תוכלו לנצל את ירידת הערך של ההשקעות במט"ח לצמצום חבות המס? ● המומחים מסבירים

רג'פ טאיפ ארדואן, נשיא טורקי; קיריאקוס מיצוטאקיס, ראש ממשלת יוון / צילומים: AP-Khalil Hamra, קובי גדעון-לע''מ

יוון מתכננת להרחיב את הטריטוריה הימית, ומסתכנת במלחמה עם טורקיה

אתונה תומכת את שאיפותיה להרחיב את המים הטריטוריאליים בחוק הבינלאומי, ובגיבוי עסקאות נשק במיליארדים עם ישראל ● אנקרה זועמת ומגיבה ב"הפגנת נוכחות" קבועה בים האגאי