גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תחבורה ציבורית היא כמו מים וחשמל: זה לא עניין של עניים

ישראל משקיעה הון בדיור ציבורי למכוניות, ומנגד מעמידה את התחבורה הציבורית כברירת מחדל של אוכלוסיות חלשות ■ הקשר בין תחבורה ציבורית ליוקר המחיה הישראלי

תחבורה ציבורית / צילום: איל יצהר
תחבורה ציבורית / צילום: איל יצהר

המסגור התקשורתי הרווח של התחבורה הציבורית בשבת כאיזו סוגיה שהנפגעים העיקריים ממנה הם אך ורק חילונים (יהודים) עניים, כלומר מי שאין ביכולתם לרכוש לעצמם רכב פרטי, הוא שגוי. הסוגיה של תחבורה ציבורית בשבת אינה נפרדת מהסוגיה הכללית של תכנון עירוני שקשור גם בדיור ואינו נוגע לקבוצה אחת, אלא לכל האזרחים במדינת ישראל - ערבים, חרדים, עשירים, ילדים, קשישים (וגם לתיירים ומבקרים הוא נוגע) והיא עוסקת בקהל היעד של מערכת התכנון הישראלית כולה.

מהאופן שבו מערכת התכנון הישראלית מתנהלת כיום, מתקבל הרושם כאילו היעד שלה הוא קידום איכות הסביבה והחיים של מכוניות פרטיות, והתעלמות מובהקת מבני אדם. משום כך מושקעים מאמצים אדירים בדיור ציבורי למכוניות פרטיות, המקבלות חניה בחינם, או כמעט בחינם, בכל מקום מגורים, בילוי, מסחר ותעסוקה, ובמתן אפשרות למכוניות לחיות טוב ולישון בלילה בנוחות. משום כך, שאר התוצרים של מערכת התכנון שנוגעים לבני אדם - כמו דירות, בתי ספר, גני ילדים ועוד, נמצאים תמיד בעדיפות שנייה ונעשים כלאחר יד, ורק אחרי שסופקו צרכי התנועה והלינה של המכונית הפרטית.

כאזרחים, אין לנו חופש עצום בבחירה באמצעי התחבורה שלנו. כאשר המערכת מכוונת את עצמה, משקיעה ופועלת לטובת מכוניות פרטיות בלבד, יותר ויותר מקומות תעסוקה, מגורים, פנאי ומסחר הופכים לנגישים רק למכוניות פרטיות, ואז כולם נהפכים ליותר ויותר עניים. עני יותר הוא מי שצריך להוציא הוצאות על מכונית או שתיים, כדי לחיות חיים מלאים בישראל, ומי שלא יכול להחזיק במכונית הוא עני פיננסית וחברתית עוד יותר ובעל יכולת פחותה להשתתף בחיים כאן.

מנגד עומדת האפשרות שמערכת התכנון הישראלית תעמיד את בני האדם (ולא את המכוניות הפרטיות שלהם, למי שמחזיקים בכאלו) על ראש שמחתה. ביום שזה יקרה, אפשר יהיה לדבר כאן על תכנון שמתייחס גם לתחבורה המונית וציבורית כאמצעי תחבורה עיקרי (לצד הליכה ברגל, אופניים וגם מכונית פה ושם) ואז תבוא הסוגיה של תחבורה ציבורית והמונית בשבת לפתרונה המובן מאליו.

לא עוצרים בסופ"ש

אנשים אינם מפסיקים לחיות בסופי השבוע וכך גם מערכות התשתיות הבסיסיות הציבוריות אינן משותקות. יש חשמל ויש מים, למשל. תחבורה המונית וציבורית היא חלק ממערכות החיים הבסיסיות והתייחסות אליה כאל מותרות, או כפתרון מסובסד לחלכאים ונדכאים בלבד, גם מקבעת אותה ככזו - ברירת מחדל עלובה, למי שאין בידם כל ברירה.

כל עוד בעיית התחבורה הציבורית ההמונית בכלל, ובשבת בפרט, תמוסגר כבעיה של חילונים עניים ולא כבעיה הקשורה למערכת התכנון הגרועה שיש לנו, הסוגיה הזו לא תשמש ליותר מנושא שיחה בערבי שבת וחג.

הנתונים בדבר שימוש בתחבורה ציבורית בישראל אינם מעודדים בלשון המעטה. שיעור השימוש בתחבורה הציבורית במטרופולין תל אביב עומד על כמחצית בהשוואה למטרופולינים מקבילים באירופה (יחס בין כמות תושבים לכמות נסיעות בתחבורה ציבורית בשנה) וחלקה של התחבורה הציבורית מכלל הנסיעות הוא פחות מרבע, בערך 23%, לעומת 30% עד 40%, שהוא השיעור מכלל הנסיעות במטרופולינים מפותחים יותר.

שינוי במגמת הדעיכה של התחבורה הציבורית בישראל דורש מעבר להשקעה פיננסית, מתן אפשרות ליותר אנשים לעשות שימוש בסיסי ורציונלי במערכת תחבורה ציבורית סבירה שאינה מושבתת על בסיס שבועי קבוע.

לסיכום, בשביל לשנות את זה הדיון בנושא חייב להשתנות. תחבורה ציבורית היא לא עסק של עניים - אלא של בני אדם בכלל, והיא חלק בלתי נפרד משאר המערכת התכנונית. לא ניתן לשפר את איכות התחבורה הציבורית כל עוד המערכת התכנונית מתייחסת אל תחבורה ציבורית כשירות שמיועד לשפר את חייהם של העניים בלבד.

*** יואב לרמן הוא גיאוגרף עירוני ודוקטורנט במחלקה לגיאוגרפיה באוניברסיטת תל אביב

לא נוסעים לים בשבתות, לא יוצאים לשתות

מחקר שערך לאחרונה רן שוחמי בהנחייתו של ד"ר משה גבעוני מהמחלקה לגיאוגרפיה באוניברסיטת תל אביב בנוגע לבחינת ההשפעות של המחסור בתחבורה ציבורית בשבת, מגלה כי מגוון רחב של אזרחים, מכל קצוות המגזרים החברתיים והכלכליים, נפגעים כתוצאה מההשבתה הכפויה של התחבורה הציבורית בסופי שבוע בגוש דן.

כך למשל, מצא שוחמי בשאלון שערך כי 37% מהנשאלים שהינם בעלי רכב פרטי (!) ויתרו על פעילות בשבת עקב מחסור בתחבורה ציבורית. בפרט פעילויות הכרוכות בהגעה לים העמוס בסופי שבוע, וביציאה לבילויים הכוללים שתיית אלכוהול צומצמו עקב התלות בנהיגה ברכב פרטי שמדינת ישראל כופה על אזרחיה בסופי שבוע. בנוסף, 26% מהנשאלים בעלי הרכב הפרטי במחקר זה העידו כי ישקלו ויתור על הרכב הפרטי בו הם מחזיקים במידה ותופעל תחבורה ציבורית בשבת.

כלומר, בנוסף לפגיעה העצומה בסופי השבוע אותה חווים אזרחים ללא רכב פרטי בישראל (ובהם נכללים בעיקר עניים, בני נוער, חיילים וקשישים), גם אזרחים בעלי רכב פרטי נפגעים ממדיניות זו, הן בעלויות הנוספות שבהן הן נושאים והן בוויתור על פעילויות שהם מעדיפים להגיע אליהן ללא רכב פרטי. חשוב לציין שאין בעולם דוגמה למדינה שבה מושבתת התחבורה הציבורית בסופי שבוע פרט לישראל, כולל במדינות סוציאליסטיות בהרבה מישראל עם חוקי עבודה קשוחים בהרבה.

עוד כתבות

בניין הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock, Fabio Nodari

מגמה חיובית באסיה; ההנג סנג מטפס בכ-1%

הניקיי עולה ב-0.3% ● החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים במגמה חיובית ● בגוגל פיטרו כ-30 עובדים שמחאו נגד מתן שירותים של החברה לישראל ● בבלקרוק אופטימיים לגבי עונת הדוחות בארה"ב ומעריכים צמיחה ברווחיות גם מחוץ לסקטור הטכנולוגיה

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

"להשתמש בישראל כדי לדחוף את אוקראינה אל גרונו של העם האמריקאי"

זה מה שאומר ציר בית נבחרים הימני הקיצוני בארה"ב על תכסיס פרלמנטרי שנועד לאפשר סיוע צבאי לאוקראינה, לישראל ולטייוואן ● במקביל, הימין שוקל להדיח את יו"ר בית נבחרים על נכונותו להתפשר ● "הם רוצים שהעולם יעלה בלהבות", אומר ציר דמוקרטי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה אדומה בתל אביב; מדד ת"א בנקים 5 צלל ב-1.7%

ת"א 35 ירד ב-1% ● ישראייר חזרה לגודל צי מטוסים שהיה זמין לפני המלחמה ●  קרן המטבע חתכה את תחזית הצמיחה של ישראל ● בעקבות האג"ח האמריקאי, תשואת האג"ח הממשלתית הארוכה בישראל בשיא של 12 שנים ● ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" ● יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה, זה לוקח יותר זמן משחשבנו"

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: יח''צ

כמעט 100 מיליון שקל בשנה: זה שיאן השכר החדש בבורסת ת"א

עלות שכרו של מנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס בשנת 2023 עמדה על כ-26 מיליון דולר, רוב הסכום ניתן כתגמול הוני ● פרנסיס עקף בכך את ברק עילם, מנכ"ל נייס והפך לשיאן השכר בבורסה המקומית ● בשנה שעברה הביעו בעלי המניות של טבע מחאה על התגמולים הגבוהים לעומת ביצועי המניה באותה עת ● בתוך כך, טבע קיבלה אישור FDA לתרופת ביוסימילר

כפר ערב אל-עראמשה / צילום: איל יצהר

הותר לפרסום: 6 לוחמים נפצעו קשה בגליל, 8 נוספים במצב בינוני וקל

אדם נפצע אנוש, שניים נפצעו קשה, ארבעה במצב בינוני והשאר קל בפגיעה ישירה בערב אל-עראמשה ● דיווח: בארה"ב מעריכים שישראל תבצע תקיפה מצומצמת בשטח איראן • איראן: "כל תקיפה של ישראל בשטחנו תיענה בתגובה חזקה ונחרצת" • בגליל המערבי: נפילות בשטחים פתוחים אחרי כ-5 שיגורים מלבנון, לא ידוע על נזק או על נפגעים • הפעילות במרכז הרצועה: כוחות הנח"ל חיסלו מחבל באמצעות רחפן • עדכונים שוטפים

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

חנן מור / צילום: אייל טואג

חנן מור מכר מניות ב-2 מיליון שקל, המניה נפלה ב-37%

המשקיעים של חברת הנדל"ן שנמצאת בהסדר חוב הרימו גבה כשראו את בעל השליטה לשעבר מוכר מניות, בהיקף של 78% ממחזור המסחר ביומיים, מה שהפיל את המניה ● ניתן להניח שמור היה מוכר עוד לולא עו"ד גינדס שביקש שיעצור

הפגנה של פרו-פלסטינים נגד גוגל, 2022 / צילום: ap, Eric Risberg

הפגנות ומעצרים: פרויקט נימבוס הישראלי מעורר סערה בארה"ב

מספר עובדי גוגל פתחו בשביתת מחאה נגד העבודה של החברה עם ממשלת ישראל במסגרת פרויקט נימבוס להעברת המחשוב הממשלתי לענן ● באתר Wired דווח כי עשרות עובדים התבצרו במשרדי החברה בניו יורק ובקליפורניה, ואחרי מספר שעות, האבטחה של גוגל האשימה אותם ב"הסגת גבול"

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● 
"עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

בנייה חדשה. האם ההצעה תשפיע על המחסור בפועלי בניין? / צילום: טלי בוגדנובסקי

הממשלה מתכננת: הבאת עובדים זרים לישראל ישירות ולא דרך חברות כוח אדם. לא כולם מרוצים

הממשלה דנה באופן מפתיע בסעיף שלא היה על סדר יומה שיכול להקל על הבאת פועלי בניין מחו"ל לארץ ● לפי ההצעה, קבלנים יוכלו להביא עובדים מחו"ל באופן זמני בהעסקה ישירה על ידם, בכפוף להבאת מינימום של 50 עובדים על ידי אותו מעסיק ● שר הבינוי והשיכון: "מייתרת את המשרד מכלל הליכי קבלת החלטות"

רצפת המסחר בבורסות וול סטריט בניו יורק. זו לא בועה, אבל יש סיבה לדאגה / צילום: ap, Seth Wenig

תגובת השוק למתקפה באיראן מוכיחה שהמניות אינן בבועה

העליות והמורדות בימי שישי ושני בוול סטריט הקלו זמנית על החששות לגבי היווצרות בועה אפשרית ● המשקיעים אולי נותנים הערכות שווי גבוהות על מניות, אבל הם עדיין מסוגלים לקבל החלטות מנומקות

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

סודות מתוך ועדת ההשקעות: כך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו?

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

מדפי חלב בסופרמרקט / צילום: גלובס

האם ישראל תחזור לייבא חלב? תלוי את מי שואלים ומתי

העלייה הצפויה במחירי החלב הניגר מעלה את השאלה האם המנגנון שקובע מכסים ומחירים מפוקחים לא מיותר ● כיצד ייראה השוק אם התחרות תיפתח, ואיך כדאי לפתור מחסור בפעם הבאה?

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

המדינה מאפשרת יבוא הולך וגובר של חומרי מחצבה ממחצבות פלסטיניות / צילום: Shutterstock

"סכנה של ממש": מה נחשף בתביעה של מפעילת מחצבה ישראלית?

תביעה של מפעילת מחצבה באזור בית שאן חשפה כי היקף חומרי המחצבה שנכנסו לישראל דרך מעבר ג'למה שבצפון זינק בשנתיים האחרונות ● על פי ההערכות, 15% מכלל החצץ המשמש בישראל מגיע מהרשות - שיעור שצפוי עוד לגדול

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

בארה"ב מדווחים: ישראל לא תתקוף באיראן לפני פסח

צה"ל תקף במהלך הלילה מטרות טרור בדרום לבנון ● דיווח: ביידן אישר לישראל לפעול קרקעית ברפיח - תמורת צמצום התקיפה באיראן ● שר החוץ האירני נחת בניו יורק, מנהיגי הארגון הכלכלי הבין-לאומי (G7) גינו את המתקפה האיראנית על ישראל • מתאם פעולות הממשלה בשטחים: יותר מ-300 משאיות סיוע נכנסו לרצועה, כ-100 משלוחים הוצנחו • עדכונים שוטפים 

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן