גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחירי הדירות כנראה לא יכולים לרדת בשנתיים הקרובות

בדיקה בין המחירים ששילמו יזמים על הקרקעות לאחרונה, לעומת המחירים ששילמו על קרקעות דומות במכרזים קודמים, מעלה נתון חד-משמעי: נקודת הפתיחה של המחירים גבוהה יותר, ולכן הדרך להוזלת מחירי הדיור מתרחקת

בניה ביוקנעם / צילום:תמר מצפי
בניה ביוקנעם / צילום:תמר מצפי

מחירי הדיור היוו מוטיב משמעותי בבחירות האחרונות לכנסת ה-20, ואת הורדתם הגדירו גם ראש הממשלה הנבחר בנימין נתניהו וגם מי שמיועד להיות שר האוצר הבא, משה כחלון, כמטרה חברתית ראשונה במעלה. אלא שאת המלחמה במחירי הדיור, מנהלת הממשלה לא מאתמול. כזכור לקראת סוף 2014, פרסמה רשות מקרקעי ישראל מכרזים לשיווק קרקעות המיועדות לבניית אלפי דירות במטרה להציג מספרים המעידים על מאמצי שיווק מרשימים, שיגדילו את היצע הדירות ויביאו להורדת המחירים.

ימונה מי שימונה לעמוד בראש משרד הבינוי, למנכ"ל המשרד במקומו של שלמה בן אליהו הפורש, ולמחליפו של מנהל רשות מקרקעי ישראל בנצי ליברמן שמנהל בימים אלה מאבק לטיהור שמו, על השאלה אם הממשלה הקרובה תצליח או לא תצליח להוריד את מחירי הדירות קשה לענות. אבל על דבר אחד מעידות תוצאות חלק מהמכרזים שהתפרסמו בשבועות האחרונים, והוא שמחירי הדירות בשנתיים הקרובות כנראה לא ממש יכולים לרדת (אלא אם תחול פה "רעידת אדמה" באמת רצינית ומפתיעה).

מבדיקה שערך "גלובס" המשווה בין המחירים ששילמו היזמים על הקרקעות במכרזים האחרונים, לעומת המחירים ששילמו על קרקעות דומות במכרזים קודמים, מעלה תמונה חד-משמעית. נקודת הפתיחה של מחירי הקרקע גבוהה יותר, ועל כן, הדרך להוזלת מחירי הדירות רחוקה יותר. בנוסף לכך, כמות היזמים שמשתתפים בכל מכרז היא עצומה ומעידה על כך שהיקף הקרקעות המשווקות לא גדול.

נתחיל בשהם. בסוף חודש מארס, שיווקה רמ"י מגרשים המיועדים להקמת 229 יחידות דיור בשכונת כרמים בשוהם, תמורת סכומים המשקפים 820 עד 900 אלף שקל עבור מרכיב הקרקע לדירה אחת. בעוד במכרזים דומים ששיווקה רמ"י באותה שכונה בסוף 2011 שווקו קרקעות בסכומים המשקפים 430 עד 600 אלף שקל בממוצע עבור מרכיב הקרקע לדירה אחת. התוצאות מעידות על עלייה של למעלה מ-60% בערך הקרקע.

עלייה של 60% בערך הקרקע

במרבית המגרשים המיועדים להקמת 195 דירות, זכתה חברת משולם לוינשטיין תמורת סכום של 835 אלף שקל בממוצע עבור רכיב הקרקע לדירה אחת. לשם השוואה, בדצמבר 2011 זכו החברות גינדי החזקות ואביסרור משה ובניו, באותה השכונה בקרקעות למאות דירות תמורת סכומים המשקפים 430 עד 600 אלף שקל עבור מרכיב הקרקע לדירה. נתון זה משקף עלייה של 60% במחיר הקרקע ב-3.5 השנים האחרונות. מלבד הזינוק בשווי הקרקע, מרכיב נוסף המעיד על עלייה צפויה במחיר הדירות בשכונה הוא סעיף החניה בתוכנית בניין העיר. בקרקעות שרכשו גינדי ואביסרור לפני 3.5 שנים, קבעה התב"ע אפשרות להקמת חניון תת קרקעי או חניון עילי. גינדי החזקות בחרה להקים חניות עיליות, דבר שאיפשר לה להוזיל את עלויות הבנייה. במכרזים הנוכחיים התב"ע מחייבת הקמת חניונים תת קרקעיים שעלותם מוערכת ביותר מ-100 אלף שקל מאשר חניונים עיליים.

בנוסף, העובדה כי קבוצת לוינשטיין זכתה במרבית המגרשים בשוהם, תאפשר לה גם לשלוט במחירי הדירות החדשות.

את המצב הזה בדיוק ביקשו רמ"י ומשרד השיכון למנוע במכרז האחרון שנערך במגרשים בשכונת נופים בעיר מודיעין, ועל כן תקנו את תנאי המכרז, כך שכל יזם שניגש לא יוכל לזכות ביותר ממגרש אחד, אלא שגם זה לא עזר.

בשיווק הקרקעות האחרון בשוהם, לעומת זאת, לא מצאו לנכון ברמ"י ומשרד השיכון להחיל מגבלה זו, ועל כן על פי הערכות מחירי דירות 4 חדרים בשכונה, ששווקו על ידי גינדי החזקות לפני שנתיים סביב 1.75 ועד 1.8 מיליון שקל, ישווקו כעת סביב 2 מיליון שקל ומעלה. זאת בשל עלויות הקרקע הגבוהות, בנוסף לעלויות הבנייה שכוללות כאמור חניה תת קרקעית.

בסוף חודש מארס שיווקה רמ"י גם קרקעות המיועדות להקמת 442 דירות בשכונת שער הגיא ביקנעם. באותה השכונה, שיווקה הרשות קרקעות לפני ארבע שנים, ומניתוח תוצאות המכרזים עולה כי מחירי הקרקעות בינתיים כמעט והכפילו את ערכם.

בשנת 2011, קרקעות המיועדות להקמת 328 דירות באותה שכונה הצביעו על שווי קרקע ליחידת דיור, כולל עלויות פיתוח, סביב 196 אלף שקל, במכרז הנוכחי, שווי הקרקע הממוצע כולל פיתוח בכל המגרשים עמד על 352 אלף שקל. מדובר בעלייה של 80% בשווי קרקע בארבע שנים, ועוד טרם סגירת המכרז התריעו הקבלנים על הזינוק שנרשם במחירי הפיתוח.

הבשורה על פי מודיעין

מודיעין היא העיר שעל פי משרדי הממשלה אמורה להביא את בשורת הירידה במחירי הדירות בשל היקפי הקרקעות המיועדות לשיווק בעיר. רמ"י שיווקה בסוף מארס קרקעות ל-420 דירות במרכז העסקים הראשי בעיר, סמוך לקניון עזריאלי ותחנת הרכבת.

במגרש הגדול ביותר, להקמת 196 יחידות דיור, זכתה הצעתה של חברת אפריקה ישראל במחיר המשקף 617 אלף שקל עבור מרכיב הקרקע ליחידת דיור אחת. מדובר בסכום הגבוה ביותר ליחידת דיור מבין ההצעות הזוכות, שנעו סביב 550 אלף שקל עבור מרכיב הקרקע ליחידת דיור. מהסכומים ליחידת דיור אגב, יש לנכות שווי של אלפי מ"ר בודדים המיועדים להקמת חזית מסחרית בכל פרויקט. עם זאת, בשל סמיכות הקרקע לקניון עזריאלי, שווי החזית המסחרית נמוך מהשווי של שטחים מסחריים בשכונה נטולת היצע של שטחי מסחר כמו שכונת נופים שבה שווקו בתחילת השנה קרקעות המיועדות להקמת לא פחות מ-1,750 יחידות דיור בסכומים המשקפים מחיר ממוצע דומה של 500 אלף שקל עבור קרקע ליחידת דיור.

הפער בין הדירות המתוכננות בשתי השכונות, מעיד דווקא על מגמת עלייה במחירי הדירות. בעוד בשכונת נופים המרוחקת ממרכז העיר, שווקו קרקעות המיועדות להקמת דירות גדולות שניתן למכור במחירים גבוהים, במרכז העיר, 60% מהדירות המתוכננות הן דירות קטנות בשטח 60-70 מ"ר עיקרי. "הכוונה היתה כנראה שניתן יהיה למכור שם דירות זולות סביב מיליון שקל", אומר אמסלם, מנכ"ל חברת אלמוג כ.ד.אי, "אבל בפועל המחירים ששילמו הזוכים במכרז, ואפריקה ישראל בפרט, לא מאפשרים למכור דירות במע"ר בפחות מ-1.2 עד 1.3 מיליון שקל. איך אפשר להוזיל מחירי דירות שעלויות הקרקע והפיתוח רק עולות? כמות היזמים שניגשים למכרזים האחרונים היא עצומה, כי אין קרקעות, ולכן היזמים נותנים מחירים גבוהים כדי לזכות בעבודה".

"ידי הממשלה יהיו כבולות"

"הצהרות כחלון, להבדיל מההצהרות של קודמיו, נראות קצת יותר ריאליות", אומר מנכ"ל חברת אלמוג כ.ד.א.י יקי אמסלם. "כשכחלון אומר כי יצליח להוריד את מחירי הדירות ב-5%-10%, בטווח של ארבע שנים, זאת אמירה שניתן להאמין לה. בניגוד לאמירות קודמיו בממשלה שדיברו על הורדת מחירים ב-20% ו-30%. לפני ארבע שנים הציבור נתן צ'אנס ליאיר לפיד וכעת נותן אמון בכחלון, כי הציבור צריך תמיד מישהו להישען עליו. הבעיה היא שתוצאות המכרזים האחרונים מעידים על מגמה הפוכה. עלויות קרקע, פיתוח וביצוע שמרכיבות את מחיר הדירה עלו בכל המכרזים, וגם זכיות שהיו עכשיו יוקדשו בשנה הקרובה לתכנון ורק לאחר מכן יחל השיווק של הדירות. כלומר, בשנה שנתיים הקרובות לא נראה ירידת מחירים".

בתחילת מארס שיווקה רשות מקרקעי ישראל קרקעות להקמת 240 דירות באור עקיבא במחיר ממוצע של 280 אלף שקל עבור מרכיב הקרקע ליחידת דיור מפותחת. במגרש המיועד לבניית 146 דירות, זכתה חברת רוטשטיין נדל"ן בסכום של 290 אלף שקל עבור מרכיב הקרקע ליחידת דיור כולל עלויות פיתוח, ובמגרש הנוסף המיועד לבניית 94 דירות זכתה חברת גרופית הנדסה, תמורת סכום של 260 אלף שקל עבור מרכיב הקרקע ליחידת דיור כולל עלויות פיתוח. כלומר בסכום ממוצע של 280 אלף שקל עבור מרכיב הקרקע ליחידת דיור מפותחת. בסוף 2013 זכו החברות אאורה ישראל ומרדכי שכטר, בקרקע ל-450 יחידות דיור באור עקיבא תמורת סך ממוצע של 175 אלף שקל עבור מרכיב הקרקע כולל עלויות פיתוח. מדובר בעלייה של 60% במחיר הקרקע באור עקיבא בתוך פחות משנתיים.

"ההשפעה של מכרזי מחיר מטרה לא תהיה גדולה, כי אין מגבלה על המועד"

לדברי ניסים בריח, מנכ"ל משותף בקבוצת נווה העיר המתמחה בשיווק מיזמי נדל"ן חדשים, תוצאות המכרזים מעידים על כך שהמדינה רצתה להראות ירידת מחירי קרקע מצד אחד, אבל העלתה את מחירי הפיתוח מצד שני. "בגלל שלרשות מקרקעי ישראל אין תוכנית מסודרת ושקופה לגבי המכרזים המתוכננים שהיא עומדת להוציא שנה קדימה, הקבלנים נמצאים בלחץ תמידי, ומתאבדים על כל מכרז שיוצא.

"רואים את זה בתוצאה הזוכה בשוהם, במודיעין ובאור עקיבא. אם הייתה תוכנית רב שנתית כזאת, הקבלנים יכלו להתנהל אחרת ולתמחר את הקרקעות אחרת, מה שהיה ממתן את העלויות. בפועל, הם רואים מקסימום 3 חודשים קדימה, רואים שאין יותר מדי היצע, ונותנים מחירים גבוהים, ולכן הידיים של הממשלה החדשה בשנתיים הקרובות יהיו כבולות".

יחד עם זאת, בריח מאמין כי יש סיכוי להורדת מחירי דירות אם הממשלה תדע להתנהל בנושא מחיר מטרה. "ההשפעה של מחיר מטרה במכרזים שרק שיעור מסוים מתוכם מיועד למחירי מטרה ואין מגבלה על המועד שהם צריכים להתחיל ולסיים את הבנייה, על מחירי הדירות לא תהיה גדולה. יחד עם זאת, אם הממשלה תוציא מכרזים של אלפיים יחידות דיור בבת אחת ותגדיר כי היזמים צריכים להתחיל ולסיים בבנייה בזמן קצוב, יכולה להיות השפעה מהותית על כלל המחירים".

היזמים מסתערים

עוד כתבות

מדד המחירים לצרכן יורד / אילוסטרציה: Shutterstock

מה יעשה הנגיד: הסעיפים במדד שמסבכים את החלטת הריבית בשבוע הבא

ימים ספורים לפני החלטת הריבית של בנק ישראל, קצב האינפלציה השנתי הגיע ל-1.8%, הרמה הנמוכה ביותר מאז יוני 2021 ● בין הגורמים המשמעותיים ביותר בהחלטת בנק ישראל ניצב השקל, שהתחזק מאוד בחודשים האחרונים ואף שבר שיא של 30 שנה ביחס לדולר

ספינה של ענקית הספנות הגרמנית הפג-לויד / צילום: ap, Matthias Schrader

"השתלטות עם השלכות פוליטיות": איך מסקרים בגרמניה את רכישת צים?

כלי התקשורת בגרמניה מתייחסים לעסקת הרכישה של צים ע"י ענקית הספנות הגרמנית הפג-לויד כ"השתלטות עם השלכות פוליטיות" ● בעקבות לחץ פרו-פלסטיני, בקיץ האחרון הפג-לויד פרסמה הצהרה שבה היא מרחיקה את עצמה מההתנחלויות הישראליות מעבר לקו הירוק

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

מכירת צים במעל 4 מיליארד דולר - מכה לשורטיסטים ולאנליסטים שלא האמינו בה

פרמיה משמעותית של כמעט 60% על מחיר השוק שישלמו קרן פימי והפג-לויד עבור חברת התובלה הימית, צפויה להסב הפסדים כבדים לשורטיסטים שהימרו נגדה ● אבל גם אנליסטים שמסקרים את צים "פספסו" את האפסייד במכירה: אף אחד מהם לא המליץ לקנות את המניה

ירידת ערך בשוק המשומשות / צילום: Shutterstock

עד 15% בחודש וחצי: מחירי הרכבים המשומשים נחתכים

הורדת המחירים החדה בדגמים החדשים דוחקת מטה גם את ערך המכוניות המשומשות ● בין הסיבות: התחזקות השקל, הצפת המותגים מסין וחיסול מלאי "אפס קילומטר" ● כך השחיקה המואצת במחירוני המשומשות עלולה להקפיא את השוק כולו

טילי ספייק מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

התרגיל הספרדי: ביטול רכישת טילי נ"ט של רפאל, וקנייתם מחברה־בת אירופית

רק לפני מספר חודשים ביטלה ספרד עסקת ענק עם רפאל בגין המלחמה בעזה, וכעת היא פונה לחברת יורוספייק - בה לרפאל 20% בעלות ● התירוץ שבו משתמשים לנימוק העסקה המסתמנת: הרכיבים מיוצרים באירופה

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הנגיד יוריד את הריבית? שני נתונים שהתפרסמו ביממה מסבכים את התשובה

הלמ"ס פרסמה נתונים המציגים תמונה מורכבת: צמיחה של 3.1% וחוסן כלכלי, לצד אינפלציה בשפל של 1.8% ● על רקע התחזקות גם של השקל, נגיד בנק ישראל יצטרך להכריע האם הוא להמשיך להקל על המשק - או שמא הצמיחה האיתנה ושוק העבודה ההדוק מחייבים עדיין ריסון

מנכ''ל אמזון, אנדי ג'סי / צילום: Reuters

רצף הירידות הארוך מזה 20 שנה: מה עובר על ענקית הטכנולוגיה?

מניית אמזון רשמה ירידות בתשעת הימים האחרונים של המסחר, ואיבדה מערכה כ-18% ● בזמן שהמשקיעים חוששים שההשקעות הקרובות של אמזון ישחקו את תזרים המזומנים, בחברה מנסים להרגיע: "הלקוחות ייצרכו יותר טכנולוגיית מחשוב ותשתית מאי־פעם"

טראמפ רוצה דולר חלש, ובנק ישראל לא צפוי להתערב / צילום: Shutterstock

כטריליון שקל עדיין חשופים לנפילת המט"ח. מומחים: הגנה מפני תרחישי קיצון גאו-פוליטיים

ניתוח נתוני בנק ישראל חושף כי למרות מגמת ההיחלשות של הדולר, כטריליון שקל מחסכונות הציבור עדיין חשופים לתנודות מט"ח ● בשוק מסבירים שחשיפה מאוזנת עשויה לשמש "כרית הגנה" מפני תרחישי קיצון גאו־פוליטיים שעלולים להפוך את המגמה בשווקים

מושגים לאזרחות מיודעת. מיזוג / צילום: Shutterstock

ערוץ רשת 13 ו־i24news יתמזגו? זה מה שהמדינה צריכה לבחון

הבעלים של ערוץ i24news מתקרב לרכישת ערוץ רשת 13, ויש מי שכבר מעלים אפשרות של מיזוג ● מה ההגדרה של מיזוג, באילו תנאים הוא צריך לעמוד, ומי מפקח על זה? • המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

מניות הבנייה מזנקות / צילום: Shutterstock

המומחים לא מאמינים לנתוני הלמ"ס. אז למה מניות הבנייה זינקו, ומה יקרה למחירים?

בעקבות המדד הנמוך, המשקיעים בת"א מתמחרים הורדת ריבית בשבוע הבא, מה שמשפיע לחיוב על מניות הנדל"ן, שזינקו בחדות בבורסה ● רונן מנחם ממזרחי טפחות: "מדד המחירים לצרכן, שהפתיע למטה, מגביר את הסיכוי להורדת ריבית" ● יובל אייזנברג, מנכ"ל בית ההשקעות אם אס רוק: "נתוני הלמ"ס לעליות מחירים משובשים לחלוטין. להפך - רואים קבלנים קטנים שפושטים רגל"

מיכל מור, מנכ''לית ומייסדת סמארט שוטר / צילום: מאיה חבקין

הביטחונית החדשה שמגיעה לבורסה בת"א לפי שווי של 700 מיליון שקל

סמארט שוטר, המייצרת מערכות בקרת אש אלקטרו-אופטיות, תנסה לגייס 200 מיליון שקל במסגרת הנפקה ראשונית ● בין בעלי המניות: חברות הביטוח הפניקס והכשרה והאלוף במיל' ניצן אלון

עו''ד ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: עופר עמרם

רשות ני"ע מקדמת: מניות ציבוריות יקבלו מסלול ירוק לרישום בחו"ל

בימים אלה, רשות ני"ע בוחנת החלה של המודל הקנדי, שיקל רגולטורית על חברות ציבוריות ישראליות ויאפשר להן קבלה מהירה לוול סטריט ● במקביל, רשות ני"ע סימנה את הקבלנים: בונה מודל דיווח חדש שיאלץ אותם למחוק את המבצעים היצירתיים ממחיר הדירה

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

האינפלציה הפתיעה לטובה בינואר: הקצב הנמוך ביותר מזה 4.5 שנים; מחירי הדירות שוב עולים

האינפלציה ירדה בכ-0.3% בחודש ינואר 2026, מה שמשקף קצב אינפלציה שנתי של 1.8% - מתחת לאמצע יעד היציבות של בנק ישראל ● הסעיפים הבולטים בהם נרשמו ירידות: הלבשה והנעלה, תחבורה ותרבות ובידור ● מחירי הטיסות לחו"ל ירדו ב-8.1% לאחר העלייה המפתיעה שרשמו בדצמבר ● מחירי הדירות המשיכו במגמת העלייה והתייקרו בכ-0.8%

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ברקת לממונה על התחרות: "לבדוק חשד לתיאום עמדות בין רשתות השיווק"

שר הכלכלה, ניר ברקת, פנה לממונה על התחרות בבקשה לבדוק חשד לתיאום עמדות בין רשתות השיווק וזאת בנוגע למכרז "הסל של המדינה" שבו זכתה רשת קרפור ● בפנייתו לממונה כתב ברקת, כי חלק מרשתות השיווק הפעילו "דפוסי תגובה דומים ומתוזמנים" כנגד המהלך

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

עשרות מיליוני דולרים למנכ"ל ולמתווך: המרוויחים מעסקת צים

ענקית הספנות הגרמנית הפג לויד וקרן פימי צפויות לרכוש את צים ● אם העסקה תצא לפועל, המנכ"ל אלי גליקמן ייהנה מכ-40 מיליון דולר, והוא לא בעל המניות היחיד שירשום תשואה משמעותית ● סאמר חאג' יחיא, לשעבר יו"ר בנק לאומי, שתיווך בעסקה, עשוי לגזור קופון של מעל 10 מיליון דולר

הממונה על התחרות, עו''ד מיכל כהן / צילום: כדיה לוי

רשות התחרות בוחנת הטלת סנקציות נוספות על החברה המרכזית למשקאות

לאחר שהודיעה כי תטיל סנקציות בסך 18 מיליון שקל בגין הפרות שקשורות למוצרי טרה, רשות התחרות מדווחת על ראיות חדשות שעשויות לגרור סנקציות נוספות נגד החברה המרכזית למשקאות - הפעם בגין הפרות בתחום המשקאות הקלים

קשישים / אילוסטרציה: שלומי יוסף

העליון קבע: יש לברר את התביעה הייצוגית נגד חברות האשראי שלא סיכלו את "עושק הקשישים"

ביהמ"ש העליון קיבל את הערעור בנוגע לתביעה ייצוגית נגד חברות כרטיסי האשראי ישראכרט, כאל, ומקס, והורה על החזרת ההליך למחוזי ● בתביעה נטען כי חברות האשראי לא מנעו ניצול קשישים ע"י חברות שיווק שבנו מנגנון שיטתי ורחב-היקף ופעלו לשכנעם למסור להם את פרטי כרטיסי האשראי שלהם

אילוסטרציה: Shutterstock

אלטשולר וילין לפידות מפספסים גם בינואר. ומי הגופים שמככבים בצמרת התשואות?

זינוק של כמעט 10% במדד הדגל המקומי הקפיץ את התשואות בקרנות ההשתלמות במסלול הכללי והמנייתי ● חברות הביטוח המשיכו ליהנות מהחשיפה המוגברת לשוק המקומי והציגו תשואה עודפת ● אילו גופים פספסו את הביצועים הטובים של הבורסה המקומית, וכמה עשו מסלולי ה-S&P 500 לנוכח התחזקות השקל?

לן בלווטניק ואסף רפפורט / צילום: טים בישופ, עומר הכהן

האי הקריבי וההערכות שהתבדו: פרטים חדשים על המו"מ בין אסף רפפורט ולן בלווטניק

העיתון הבריטי "פייננשל טיימס" חשף כי אסף רפפורט נפגש עם בעלי רשת 13 לן בלווטניק מספר פעמים במטרה לנסות ולקדם את הצעת הרכישה שהוביל ● המחלוקת הייתה סביב הצורך בהזרמת כספים מידיית, דבר שהוביל לבסוף לבחירה בהצעה של פטריק דרהי

רולף האבן יאנסן, מנכ״ל האפאג-לויד ויאיר סרוסי, יו״ר דירקטוריון צים / צילום: שוקה כהן

עסקת צים נחתמה, והשווי הסופי נחשף

חברת התובלה הימית נרכשת תמורת 4.2 מיליארד דולר - מחיר המשקף פרמיה של כ-58% על מחיר המניה בוול סטריט ● עסקת הרכישה כפופה לאישורים שונים, ביניהם גם אישור המדינה, שמחזיקה ב"מניית זהב" בצים ● גורמים מעריכים כי צים תעמוד בקריטריונים הנדרשים לאישור העסקה