גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השמן התנפח והרזה הצטמק

חייבים לדבר על הפער בין המגזר הציבורי למגזר העסקי

עובדים במפעל / צילום: שאטרסטוק
עובדים במפעל / צילום: שאטרסטוק

תעסוקה ואבטלה הם אחד הנושאים החשובים לכל משק. סיכום הנתונים בישראל לשנת 2014, באשר לתעסוקה במשק נחזים כמעודדים ביותר. תוספת של 106,300 מקומות עבודה, גידול של 3% בשוק העבודה, וירידה לשיעור אבטלה מהנמוכים בעולם - 5.3%.

אמנם רבות מן המשרות אינן מלאות, ובחלק מהן השכר אינו גבוה, אך עם זאת, אלו נתונים מרשימים שהרבה מדינות בעולם כיום, ורוב ארצות המערב היו שמחות להשיג אותם בכלכלות שלהן.

אולם עיון וניתוח יותר מעמיק של הנתונים מצביע על מגמה של שינוי מבני העלול לבלום את הצמיחה, ואפילו להסיג את המשק לאחור בכל המובנים, לרבות ההוצאה התקציבית וההשקעה בשירותים החיוניים לציבור.

מתברר, כי כמעט מחצית מכל תוספת המועסקים, 48,400, הייתה במגזר הציבורי, עלייה של 4.3, בעוד שהגידול במספר המועסקים במגזר העסקי, היה רק 2.3%. תופעה זו אינה מקרית. היא פועל יוצא של מגמה מתמשכת שהתקבעה מול היעדר נכונות של ממשלות ישראל להתמודד עימה בדרך מושכלת.

לדוגמה, בעשור שהסתיים בשנת 2013, בעוד הגידול בכלל האוכלוסייה על פני תקופה של 10 שנים עלה מכ-6.74 מיליון איש ל-7.98 מיליון, עלייה של 18.3%, מספר המועסקים במגזר הציבורי קפץ מ-910,345 עובדים לכמעט 1.2 מיליון, גידול עצום של 29.3%. ובמספרים עגולים יותר: לעומת גידול האוכלוסייה ב-18%, גידול של כמעט 30% במספר המועסקים במגזר הציבורי. מצב שהוא לא הגיוני, בלתי-נסבל, שכן אין לו תמיכה בשיפור רמת השירותים.

מהשוואת שני החתכים המרכזיים במשק, מספר המועסקים במגזר העסקי והגידול באוכלוסייה, עולה כי חלקם של המועסקים במגזר הציבורי ממשיך להמריא בהתמדה. זהו שינוי מבני, שהולך ומתבסס כדרך קבע, שקשה מאוד יהיה לשנותו, דרך עוד איזו רפורמה, כי אי-אפשר לשנותו בדרך של פיטורים, לדוגמה, כפי שהוכיח ניסיון העבר. ומה שמדאיג עוד יותר, שלא נעשה עד היום מאמץ מושכל ורציני לבלום את הגידול זה ואת המגמות המחזקות אותו.

וכך, המצב כיום הוא, שעל קצת פחות משני עובדים במגזר העסקי, יש עובד אחד במגזר הציבורי.

מדי שנה מתפרסמים בדוח הממונה על השכר במשרד האוצר נתוני חריגות השכר הבולטות במגזר הציבורי. דוח, שהוא בעצם הצהרת קבע על עליבות רשויות המדינה בהתמודדות מול הנעשה במגזר הציבורי.

קצת קשה להבין דוח זה ואת העומד מאחוריו. אם מדובר בחריגות שכר, הרי שהן נעשות שלא כדין; ואם כך, מדוע משרד האוצר ונציבות שירות המדינה לא משכילים להתמודד ולחסל את התופעות האלה. האם אין דרך לבלום חריגות אלה.

יתר על כן, מסתבר שחריגות השכר במגזר הציבורי אינן ה-בעיה ה-אמיתית. הבעיה האמיתית היא, כפי שעולה מהנתונים, התוספת הלא-נשלטת של מקומות העבודה במגזר הציבורי. ראוי היה שהממונה על השכר במשרד האוצר, יחד עם נציבות שירות המדינה, יפרסמו כל רבעון דוח מפורט על תוספות מקומות העבודה במגזר הציבורי, שבו גם יוסבר אם ומדוע הן אכן היו נחוצות, לאיזו מטרה ובאיזו מסגרת אישורים.

דוח כזה חייב להיות רבעוני ולא חד-שנתי, שכן דוח שנתי הוא היסטורי ודוח רבעוני מחייב לנקוט פעולה. הציבור הנושא בעלות המגזר הציבורי, זכאי לדעת מה הם מקומות העבודה שנוספו במגזר הציבורי, הממומנים על-ידי משלם המסים, לאיזו מטרה נוצרו, ואם הם אכן חיוניים למשק. מעבר לסוגיה זו ומול ההתעלמות הנמשכת מבעיית מבנה התעסוקה במשק, הממשלה הבאה, בהובלת ראש-הממשלה עצמו, תהיה חייבת להכין תוכנית אופרטיבית כוללת שתשנה לא רק את התגמול והתמרוץ במגזר הציבורי, אלא קודם כול את מבנה המגזר הציבורי כולו.

נזכיר, כי זהו אותו נתניהו שבעת כהונתו כשר האוצר ב-2003, האיר בעיה זו, וטבע את משל "השמן והרזה" - האיש הרזה (המגזר הפרטי) שסוחב על גבו את האיש השמן (המגזר הציבורי). מאז חלפו 12 שנים, ונראה שהדימוי והבעיה פשוט נשכחו.

אחד הדברים הראשונים שאותם צריך לעשות בתיאום עם ארגוני העובדים, הוא מעבר מניידות פנים-ארגונית של כל אחת מיחידות המגזר הציבורי, לשיטת ניידות לרוחב המגזר הציבורי כולו. דבר שיזרים דם חדש במגזר הציבורי ויאפשר לעובדים לשנות משרות שכבר נשחקו בהן מכוח שגרה מנוונת; ויאפשר אתגרים אישיים חדשים.

ניידות כזו ניתנת לביצוע ללא פגיעה בזכויות העובדים. מי שכבר נקלט במגזר הציבורי, ומתכוון להמשיך בו כל שנות עבודתו, שהם הרוב, מוטב לתת לו גם הזדמנות יותר הוגנת להחליף משרות ומקומות עבודה בתוך המגזר הציבורי. כמו מעבר ממשרד החינוך לחברה ממשלתית, ממרכז השלטון המקומי למשרד הרווחה, וכך הלאה.

אם לא נשכיל כבר בקרוב להתמודד עם הבעיות האלה, נשלם על כך מחיר יקר מאוד, וכל התוכניות החברתיות השאפתניות לא יהיו ניתנות למימוש. ההוצאה התקציבית למימון כוח-האדם במגזר הציבורי עצומה והיא כבר היום החלק הגדול ביותר בתקציב המדינה. ואם לא נעצור אותה, היא תגדל פלאים ותספוג מכולנו משאבים נוספים.

הכותב הוא נשיא איגוד לשכת המסחר

עוד כתבות

ד''ר משה כהן / צילום: תמונה פרטית

האם בקרוב יוקם בית ספר נוסף לרפואה במיקום מפתיע?

ד"ר משה כהן פועל בימים אלה מול המל"ג להגשמת החזון שלו -  בית ספר בינלאומי לרפואה באילת, בהשקעה של 250 מיליון שקל ● התוכנית כוללת שיתוף־פעולה הדוק עם אוניברסיטאות בעולם וחיזוק לבית החולים יוספטל ● האם יצליח היכן שרייכמן נתקל בהתנגדות, ומי המלונאי שרתם לגיוס הכסף?

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

ביידן בקריאה לקונגרס במאמר מיוחד: "לאשר בדחיפות את הסיוע הביטחוני לישראל ולאוקראינה"

הנשיא האמריקני הבהיר: "זה לא הזמן לנטוש את ידידותינו, לא מתקבל על הדעת שנעמוד מנגד" • על המתקפה האיראנית אמר ביידן: "איראן רוצה למחוק את המדינה היהודית היחידה מעל המפה" • עוד הזהיר הנשיא: "ארה"ב עלולה להיגרר למלחמה, אסור שנניח להגנה של ישראל להיחלש"

מערכת חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הזמנות בשיא וביקוש מקומי: האם החברות הביטחוניות ירוויחו מהתקיפה האיראנית?

מערכות ההגנה האוויריות בישראל קיבלו חותמת משמעותית כאשר הדפו 99% מהאיומים במתקפה האיראנית ● כעת העניין במערכות מצד ממשלות מסביב לעולם מזנק, והביקושים עולים ● בתעשייה האווירית מרגיעים: "יודעים לתת איזון בין צרכי מדינת ישראל לבין הלקוחות"

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

חיקוי ירוד וזול: זהו הכטב"ם שאיראן שיגרה לעבר ישראל

שאהד 136 נחשב גם לחיקוי ירוד של המל"ט המתאבד הארופ, מתוצרת התעשייה האווירית, שלפי הערכות מחירו עומד על כ־700 אלף דולר ● לצורך ההשוואה, מחיר שאהד 136 מוערך בכ־30 אלף דולר בלבד

מדפי דבש בסופר / צילום: טלי בוגדנובסקי

בשמן זית, בדבש ובקרוב ביין: המותג ישראלי, התוצרת - אירופית

החיבה לתוצרת מקומית, לובי חקלאי חזק וחסמי יבוא, מציפה את המדפים במותגים ותיקים שמשווקים "בלנד": ערבוב מותג ישראל עם תוצרת אירופית, מבלי לחשוף מאיזו מדינה הוא מגיע ● את השיטה הפופולרית שעובדת בעיקר בשמן ובדבש, רוצה הממשלה להרחיב כעת גם ליין

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

להשתמש בישראל כדי לדחוף את אוקראינה אל גרונו של העם האמריקאי

זה מה שאומר ציר בית הנבחרים הימני הקיצוני בארה"ב על תכסיס פרלמנטרי שנועד לאפשר סיוע צבאי לאוקראינה, לישראל ולטייוואן ● במקביל, הימין שוקל להדיח את יו"ר בית הנבחרים על נכונותו להתפשר ● "הם רוצים שהעולם יעלה בלהבות", אומר הציר הדמוקרטי

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

ישראל וארה"ב בוחנות נשק חדש נגד איום הכטב"מים האיראני

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ארה"ב וישראל בוחנות מערכות נשק מיקרו־גל ולייזר נגד כלי טיס בלתי מאוישים ● בזמן שיירוט באמצעות כיפת ברזל, למשל, מוערך בכ־30 אלף דולר, עלות יירוט באמצעות לייזר היא זניחה

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: יח''צ

כמעט 100 מיליון שקל בשנה: זה שיאן השכר החדש בבורסת ת"א

עלות שכרו של מנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס בשנת 2023 עמדה על כ-26 מיליון דולר, רוב הסכום ניתן כתגמול הוני ● פרנסיס עקף בכך את ברק עילם, מנכ"ל נייס והפך לשיאן השכר בבורסה המקומית ● בשנה שעברה הביעו בעלי המניות של טבע מחאה על התגמולים הגבוהים לעומת ביצועי המניה באותה עת ● בתוך כך, טבע קיבלה אישור FDA לתרופת ביוסימילר

צוות המייסדים של מנטי רובוטיקס / צילום: Mentee Robotics

ישטוף כלים ויעשה כביסה? אמנון שעשוע משיק רובוט דמוי אדם

הרובוט המכונה "מנטיבוט", פותח במסגרת חברה שהקים שעשוע לפני כשנתיים עם פרופ' ליאור וולף, שבעבר היה חוקר בינה מלאכותית במטא ● מדובר ברובוט דמוי אדם המיועד לבצע מטלות בסיסיות במשקי הבית או במחסנים תעשייתיים

כפר ערב אל-עראמשה / צילום: איל יצהר

הותר לפרסום: 6 לוחמים נפצעו קשה בגליל, 8 נוספים במצב בינוני וקל

אדם נפצע אנוש, שניים נפצעו קשה, ארבעה במצב בינוני והשאר קל בפגיעה ישירה בערב אל-עראמשה ● דיווח: בארה"ב מעריכים שישראל תבצע תקיפה מצומצמת בשטח איראן • איראן: "כל תקיפה של ישראל בשטחנו תיענה בתגובה חזקה ונחרצת" • בגליל המערבי: נפילות בשטחים פתוחים אחרי כ-5 שיגורים מלבנון, לא ידוע על נזק או על נפגעים • הפעילות במרכז הרצועה: כוחות הנח"ל חיסלו מחבל באמצעות רחפן • עדכונים שוטפים

מדפי חלב בסופרמרקט / צילום: גלובס

האם ישראל תחזור לייבא חלב? תלוי את מי שואלים ומתי

העלייה הצפויה במחירי החלב הניגר מעלה את השאלה האם המנגנון שקובע מכסים ומחירים מפוקחים לא מיותר ● כיצד ייראה השוק אם התחרות תיפתח, ואיך כדאי לפתור מחסור בפעם הבאה?

הטרנד שמרוויח מהריבית / אילוסטרציה: Shutterstock

הקאמבק של הקרנות הכספיות: המשקיעים חוזרים לטרנד שמרוויח מהריבית

בסוף 2023 נראה היה שהקרנות הכספיות דועכות. אבל מאז, האפיק הסולידי הציג התאוששות מסחררת שהגיעה לשיא החודש עם גיוסי עתק של 3 מיליארד שקל בשבועיים - פי שניים מבכל פברואר ● מומחה: "המשקיעים הבינו שהריבית הגבוהה תישאר"

טיל איראני ליד ים המלח, ששוגר לעבר ישראל ויורט / צילום: Reuters, ALON BEN MORDECHAI

איראן אוזרת אומץ ולוקחת הימור מסוכן בעימות גלוי מול ישראל

ההתקפה של טהראן על ישראל סימנה שינוי אסטרטגי בעימות בין המדינות ●  מלחמת הצללים הפכה לעימות ישיר, ולא ברור עדיין מה יהיה הצעד הבא ● ברקע, הלחץ על איראן להוכיח כי היא מובילה את 'ציר ההתנגדות' מתגבר

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מטוס אל על / צילום: דני שדה

תזכורת מאל על: המניות שנכנסו בסערה למדדים המובילים בת"א, ואז בעיקר צנחו

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

עסקים ברמת גן / צילום: טלי בוגדנובסקי

תביעה ייצוגית נגד מילואימניק העלתה מחלוקת ישנה. האם נמצא לה פתרון?

תובעים ייצוגים מתנגדים זה שנים לרצון לחייב אותם להתריע בפני עסקים טרם הגשת תביעה נגדם ● אולם כעת, סיפורו של בעל עסק שחזר מעזה וגילה שהוא נתבע ב־2.5 מיליון שקל, עשוי לגרום לזה לקרות ● מומחים חלוקים לגבי ההשלכות

הוועדה לקידום המאבק בפשיעה בחברה הערבית, ספטמבר 2023 / צילום: חיים צח-לע''מ

הפשיעה בחברה הערבית גואה, אבל הממשלה לא נותנת מענה

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם: בשיתוף "יוזמות אברהם", התוכנית לטיפול בפשיעה והאלימות בחברה הערבית

אווטאר של חברה וירטואלית ב־Replika / צילום: מתוך אתר החברה

לא רק ChatGPT: שישה כלי AI שכדאי להכיר

בשוק יש היום שורה של צ'אטבוטים ייעודיים למשימות נקודתיות ● אלה יכולים לסייע הן בחיים האישיים והן בחיים המקצועיים - מכתיבת קורות חיים, דרך חבר וירטואלי ועד שיווק

שלט של גינדי שמציעה פטור ממס רכישה / צילום: כדיה לוי

המבצעים למכירת דירות: מי באמת הנהנה העיקרי?

הקיפאון בשוק הנדל"ן גורם ליזמים להציע הנחות בכל מיני צורות על דירות, אך האם הקונים באמת מרוויחים בהם?