גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"תנובה, שטראוס וטרה יקרעו לשופרסל את הצורה"

שופרסל נכנסת לשוק החלב עם מותג פרטי, אך צפויים לה חיים קשים ■ איך זה ישפיע על הצרכן? הוא כנראה ירוויח - לפחות בטווח הקצר ■ "שופרסל תציע קוטג' ב-5 שקלים? באותו רגע תנובה תצא למבצע 2 קוטג' ב-10 שקלים"

מוצרי חלב על מדפי שופרסל / צילום: תמר מצפי
מוצרי חלב על מדפי שופרסל / צילום: תמר מצפי

זה קרה לפני 4 שנים, בשנת 2011. ברשת "אושר עד" נמכרה שקית חלב במחיר הנמוך מהמחיר המפוקח - 3.6-4 שקלים. המחיר המפוקח עמד אז על 5 שקלים, והפער הגיע עד 38%. את החלב סיפקה לרשת מחלבה קטנה. המהלך הזה לא החזיק לאורך זמן.

"זו הייתה אפיזודה חולפת, כי היצרן לא הצליח לעמוד בכמויות ובדרישות", אומרים ברשת "אושר עד".

לפחות לאחד הקמעונאים יש הסבר אחר למה שקרה. "הוא קרא תיגר על תנובה ומכר חלב בזול. את חושבת שנתנו לו לנשום? הרגו אותו. נתנו לו פייט והציעו מבצע, כדי שהמוצר שלו יהיה פחות רלוונטי עבור הצרכן", הוא אומר.

אם לא יחול שינוי של הרגע האחרון, שופרסל תשיק בחודש הבא סדרה של מוצרי חלב תחת מותג פרטי. הסדרה הזו תכלול חלב ניגר, שוקו ושמנת מתוקה, שמחלבות רמת הגולן תייצר עבור הרשת, וכן גבינה צהובה מיובאת - מהלך שהתאפשר לאחר הסרת המכסים על יבוא גבינה צהובה.

איש אינו חולק על העובדה כי מקרר החלב הישראלי עמוס מוצרים טובים ואיכותיים, המתאימים לטעם המקומי. אף אחד גם לא חולק על העובדה ששוק החלב בישראל הוא מהריכוזיים בעולם, ונשלט על-ידי שלוש שחקניות מרכזיות: תנובה המהווה מונופול בשוק החלב, שטראוס וטרה. לצדן פועלת גם מחלבות גד כשחקנית רביעית, אם כי היא שחקנית נישה של גבינות מיוחדות וכלל לא פועלת בתחום מוצרי החלב הבסיסיים המהווים את עיקר השוק.

מכשולים רבים ומורכבים

שאלת הסיכויים של שופרסל לשווק מותג פרטי במקרר החלב תלויה במחיר שהיא תציע לצרכן, באיכות המוצרים, ולא פחות מכך - במרווח הנשימה שלה. כרגע המכשולים שעומדים בפני הרשת רבים ומורכבים, תמהיל המוצרים שהיא בחרה אינו פשוט, וכבר עתה ברור גם שהיצרניות הגדולות לא יישבו בחיבוק ידיים.

"זה היה צפוי וישנה את הדינמיקה בשוק. זה שקוראים למוצרים 'מותג פרטי' לא משנה את העובדה שהם עוד אופציה על המדף ועוד תחרות. אני חושב שלא כולם יישבו בשקט, אני מניח שיגיבו", אומר לנו בכיר בשוק החלב.

"המהלך של שופרסל הוא מהלך הצהרתי. הוא לא מהלך שמשנה שוק", אומר בכיר אחר. דבר אחד בטוח: גם אם שופרסל תפסיד מהמהלך, הצרכן הישראלי ייהנה ממנו, לפחות לתקופה מוגבלת. הניסיון הרי מלמד כי היצרנים נלחמים על נתח השוק שלהם, וכשהמקום שלהם במקרר של שופרסל יתכווץ, הם ימהרו לצאת במבצעים.

פה זה לא אנגליה

במהלך הנוכחי, שופרסל מביטה על העולם המערבי. במסיבת עיתונאים שקיימה הרשת בדצמבר 2014 ובו הכריזה כי תיכנס עם המותג הפרטי לכל הקטגוריות, היא הציגה נתונים השוואתיים מול אנגליה (ראו גרף). 74% ממכירות שוק החלב באנגליה הם במותג פרטי. ארלה מחזיקה שם ב-7% מהשוק בלבד, מולר ב-5% ודנונה ב-4% בלבד.

אבל, ישראל היא לא אנגליה. שם המותג הפרטי מיוצר על-ידי המחלבות הגדולות ביותר, ואילו אצלנו המחלבות הגדולות לא מוכנות לייצר מותג פרטי. שנית, אנגליה היא מהמדינות המובילות במערב במכירה של מותג פרטי, והוא מהווה שם כ-40% מהמכירות. בישראל הוא מהווה 6% בלבד. בשופרסל - 10%.

בנוסף, בניגוד למותג פרטי במוצרי מזון יבש, למוצרים במקרר החלב אורך חיים קצר יחסית, ולכן הסיכון לפחת גבוה באופן משמעותי. ככלל, שיעור ההחזרות במקרר החלב עומד על 2% בממוצע, אבל כשמדובר בהחדרה של מותג פרטי, הוא עלול להיות כפול ומשולש - ולחסל את הרווח שהרשת מתכננת לקצור במוצרים המפוקחים.

שוק החלב-ישראל בריטניה

יוגורט לא, צהובה כן

בשוק החלב יש שלוש קטגוריות ענקיות: חלב ניגר, גבינה צהובה ויוגורטים. קטגוריות הגבינה הצהובה והיוגורטים מגלגלות כל אחת כמיליארד שקל בשנה. שופרסל לא נכנסת לקטגוריית היוגורט, למרות שהיא הגדולה בין הקטגוריות ורווחית במיוחד, ובה הרשת יכולה לייצר ערך כספי משמעותי לצרכן. בזמן שמחיר הגבינה הצהובה הנמכרת במעדנייה מפוקח, מוצרי המדף אינם מפוקחים והרווחיות עליהם גדולה.

יתרון הכניסה לקטגוריית הגבינה הצהובה טמון בעיקר בגודלה. היתרון השני הוא התוקף הארוך של המוצרים, הזוכים לחיי מדף של חודשיים ויותר. גם האפשרות של שופרסל להציע מחיר נמוך טובה יותר, לאור העובדה שהגבינות יגיעו מיבוא. התחום הזה כבר נפתח לתחרות, לאור ההחלטה להוריד מכסים ביבוא גבינות צהובות, ולכן התחרות בתחום הזה תגבר, בין אם הגבינה המיובאת תיקרא "מותג פרטי" או אחרת.

הגבינה הצהובה היא מוצר עתיר חלב, ששואב 9 ליטר חלב לק"ג גבינה. היצרניות בארץ טוענות, כי הגבינות המיובאות זולות יותר, כיוון שמחיר החלב הגולמי באירופה נמוך יותר. מכאן, שאם שופרסל תצליח לייבא מגוון של מוצרים שיתאימו לחיך הישראלי, היא יכולה להצליח.

סיכון גדול בחלב הניגר

בחלב הניגר, בשוקו ובשמנת המתוקה, לשופרסל אין כלל מכשול של טעם או איכות. מחלבות רמת הגולן ייצרה את המוצרים האלה עבור תנובה, שטראוס וטרה, ויש לה ניסיון עשיר. לטרה היא מייצרת גם היום את השמנת המתוקה, באחוזי השומן השונים.

שוק החלב נאמד ב-1.38 מיליארד ליטר בשנה. מחלבות רמת הגולן קולטת אמנם רק 13 מיליון ליטר בשנה, אבל כושר הייצור שלהן גבוה משמעותית, ואין בעיה להגדיל את קליטת החלב מהרפתות של הקיבוצים המחזיקים בחברה.

בפני שופרסל יש מכשולים אחרים. קטגוריית השוקו, שאליה היא נכנסת, ידועה כרווחית, אבל גם כקטגוריה שנמצאת תקופה ארוכה בירידה; לשופרסל לא יהיה פשוט בה.

ההחלטה של שופרסל להיכנס לחלב הניגר, שכיום 87% מהמכירות בו הם של חלב הנמצא בפיקוח מחירים - לא לגמרי ברורה. מחד, אין ספק שקל יותר לשכנע צרכן לנסות מותג פרטי בחלב ניגר, לעומת מעדנים, והדבר יסייע להקל על חדירת המותג הפרטי.

מאידך, ברמת המחיר, הפחתה של שקל במחיר החלב אולי תסייע למכירות המותג הפרטי אך תקשה על הרשת לאורך זמן. בכירים בשוק אומרים כי הרווחיות הגולמית על מוצרי החלב בפיקוח נעה בין 15% ל-20%. הסיכון של שופרסל במוצר הזה נראה גדול יותר מהסיכוי.

השמנת המתוקה 38% נמצאת בפיקוח מחירים, ומעל שמנת מתוקה 32% מרחף סימן שאלה בשל ההוראות שפרסם הרגולטור, המחייבות למכור "מוצר דומה" במחיר המוצר המפוקח. בנושא הזה קיימת מחלוקת קשה בין היצרניות לרגולטור, שטרם הוכרעה. אם תשאלו את מנכ"ל מחלבות רמת הגולן, שולי שגב, הוא לא מוכן לקחת סיכון.

פייט מבחוץ, אבל גם בבית

לשופרסל יש עוד דבר אחד להפסיד. תסתכלו למשל על תנובה. תנובה מכתיבה את התנאים המסחריים ללקוחות שלה לפי גודלם. כשאתה קונה יותר, ההנחה שאתה מקבל גדולה יותר. כשאתה קונה פחות, ההנחה שלך קטנה. אם שופרסל תקנה פחות מתנובה, התנאים המסחריים שלה צפויים להיפגע.

לא רק היצרנים מצהירים שהם לא יישבו בחיבוק ידיים. גם הקמעונאים השונים בטוחים בכך. "יקרעו לשופרסל את הצורה. אין להם סיכוי. לדוגמה, מחר שופרסל תחליט לייצר קוטג'. קוטג' של תנובה עולה 5.90 שקל ושופרסל תשיק, נניח, ב-5 שקל. באותו הרגע תנובה תצא למבצע 2 קוטג' ב-10 שקל. חיי המדף של קוטג' הם 10 ימים במקרה הטוב, ולכן מספיק שתנובה תבלום אותו ל-3 ימים, כדי שהתוקף שלו יהיה קצר ולא מכירתי. לגבינה לבנה ששופרסל מתכוונת להשיק, יש חיי מדף של 22 יום. תנובה, שטראוס וטרה לא יישבו בחיבוק ידיים ויתנו להם פייט", אומר קמעונאי.

- ייתנו להם פייט באמצעות הרשתות המתחרות, להערכתך?

"ייתנו לשופרסל פייט מבחוץ, אבל יבואו גם אליהם. יציעו לכל השוק 2 חלב ב-10 שקל, וגם לשופרסל. אז מה היא תעשה? תיתן לכל השוק למכור את המבצע, והיא לא תמכור?"

- חוק המזון אוסר על היצרנים הגדולים להתערב במחיר לצרכן.

"הם לא יתערבו במחיר לצרכן. מי שקובע את המחיר לצרכן באופן חצי עקיף, זה הספק. אם שוקו תנובה 2 ליטר נמכר לצרכן ב-18 שקל, מחיר הקנייה של הקמעונאי מגלם 20% רווחיות גולמית ממוצעת. ברור לספק שאם מחר הוא יוזיל את מחיר הקנייה בשקל, גם המחיר לצרכן יירד באופן אוטומטי בשקל. הם אמנם לא מדברים על זה, אבל זה ברור. אנחנו נוריד את המחיר לצרכן לא כי בא לנו, אלא כי ברור לך שאם זה מבצע לכל השוק, אז כל השוק יוזיל, ואתה לא רוצה להיות יותר יקר מהשוק. אבל מי בסופו יגרום לכך ששופרסל לא תצליח? הצרכנים. הצרכן רוצה את קוטג' תנובה, ולא מעניין אותו לשלם חצי שקל יותר".

כשייגמרו האמוציות

ויש פן נוסף. שופרסל היא רשת השיווק הגדולה ביותר, ואין ספק כי הרחבת המותג הפרטי מגדילה את עוצמתה מול הספקים. האם זה ישנה את יחסי הכוחות?

אחד הספקים שעמם שוחחנו מעריך כי "בסוף זה לא ישפיע. זו לא הקטגוריה הראשונה, ומן הסתם גם לא האחרונה שבה הם נכנסו למותג פרטי. זה לא מוריד כהוא זה את העובדה שהם לקוח חשוב. אחרי שייגמרו האמוציות, נקודת שיווי המשקל בין היצרנים לבין הרשת תהיה כמו היום".

עוד כתבות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 יורד בכ-1.5%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.5% ות"א 90 מאבד מערכו 0.8% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב