גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כיצד מסקרים את יום השואה והגבורה בתקשורת הישראלית?

סיקור יום השואה והגבורה עבר לאורך השנים שינוי: במקום לספר מה קרה בשואה - אירועיה הופכים לפריזמה שדרכה מוצג ההווה ■ פרופ' מוטי נייגר: "בתקשורת, השואה היא לא אירוע שנגמר אלא אירוע ישראלי מתמשך"

לפני כחודשיים צפו מנויי חברת הכבלים הוט באירוע טלוויזיוני פורץ דרך בכל הקשור להתייחסות התקשורת ליום השואה. בבר זגורי, אב המשפחה בסדרה הפופולרית "זגורי אימפריה", סירב לעמוד בצפירה ביום הזיכרון הלאומי. זגורי קירב את סכין השחיטה צמוד אל צווארה של אחת הפרות הקדושות ביותר בחברה הישראלית, כשהסביר מדוע הוא, כיוצא מרוקו, מסרב לקחת חלק בטקס השנתי שכופה עליו הממסד. השחיטה עצמה נמנעה, כשהוא נעתר בסופו של דבר לעמוד בצפירה בשנה הבאה.

"השיח הביקורתי כלפי אופן זיכרון השואה הוא חדש. הוא משהו של שני העשורים האחרונים", אומר פרופ' מוטי נייגר, דיקן בית-הספר לתקשורת במכללה האקדמית נתניה. "עד לתקופה האחרונה לא היו טקסטים ביקורתיים על ייצוג השואה, על הפוליטיזציה ועל הניכוס שלה. אף אחד לא העז לעשות פה סאטירה על השואה בעבר, ומאז 'החמישייה הקאמרית' שהעזה, ראינו גם את 'ארץ נהדרת' ולאחרונה את 'היהודים באים'. זה הופך להיות לגיטימי לדבר על זה באופן ביקורתי. כמובן לא ביום השואה עצמו".

ספר חדש שפרסם נייגר, יחד עם ד"ר אורן מאיירס מאוניברסיטת חיפה וד"ר אייל זנדברג, גם הוא איש המכללה האקדמית נתניה, Communicating awe: media memory and Holocaust commemoration (Palgrave, 2014), בוחן את האופן שבו כלי התקשורת הישראליים המרכזיים - העיתונים, הרדיו והטלוויזיה והתקשורת המקוונת - ייצגו ועיצבו לאורך השנים את ימי הזיכרון לשואה ולגבורה.

ה"גבורה", היא זו שעברה את השינוי האמיתי בראי התקשורת, אומר נייגר. "עד שחוקק החוק שהגדיר את המועד של יום השואה, ב-1959, קבוצות שונות וגופים שונים ציינו את היום בתאריך אחר. וכשמוסד יום הזיכרון, הוחלט לקרוא לו יום 'השואה' ו'הגבורה'. כלומר, להבחין בין שני הדברים הללו, וזה מאוד התאים לצבריות הישראלית של אותם ימים. גבורה הייתה אז באופן מובהק הלחימה האקטיבית של הפרטיזנים, לוחמי הגטאות, או אנשים שהצליחו להתנגד בתוך המחנות".

- מה קורה היום?

"היום התקשורת רואה בעצם העובדה שאדם עבר את השואה, בין אם נספה או שרד, כגבורה. עצם העובדה שאדם עבר את השואה הופכת אותו לגיבור בעיני התקשורת".

- ומדוע זה קרה, משום שהניצולים היום מדברים יותר?

"הסיפור שלא דיברו על השואה הוא לא מדויק. מצאנו שלאורך השנים בהחלט דיברו על השואה. אבל אנחנו מבינים היום שהתגבשה ההכרה ככל ששומעים את הניצולים, וגם ככל שמתרחקים מהשואה, והניצולים מתמעטים, שגם להיות בשואה זו גבורה".

זווית חדשה על השואה?

בניגוד לעשורים הראשונים למדינה, בסופו של יום, אומר נייגר, סיקור יום השואה לא קשור בנרטיב שמוכתב מלמעלה ולא נובע מהלך רוח חברתי ואפילו לא פוליטי. בשורה התחתונה, הכול קשור בפרקטיקה העיתונאית היומיומית: נושא הקשור בשואה יגיע לכותרות, כי העיתונאים יודעים שיום השואה מגיע, והם צריכים למצוא משהו שקשור בעניין שימלא את הכותרות הראשיות ל-24 שעות הזיכרון.

כמו בחיפוש אחר כל ידיעה שתעניין את הציבור, היא צריכה להיות מעניינת, מרגשת וכזו שמביאה זווית חדשה שלא נראתה עד כה. זה נשמע ציני, במיוחד כשמדובר בנושא כה רגיש וטעון, אך על-פי נייגר ועמיתיו, זה מה שמכתיב היום את אופן ציון היום החשוב וזיכרון השואה.

"כל שנה התקשורת צריכה לייצר סיפורים ליום השואה, וצריך להתכונן ליום הזה מראש. בדרך-כלל, מצאנו, הניצולים הם הסמכות העיקרית ליום הזה. בכל שנה נמצא יומן חדש, חפץ חדש וסרט חדש שמתגלה. הנה רק השנה ראינו שלפתע גילו פרטים חדשים על אנה פרנק, ואני זוכר שמצאו את אוסף הגולות שלה לפני כמה שנים. גם במקרה זה צריך למצוא את החדשותיות. זה גם אירוע שמתוזמן בלוח השנה של היחצנים, והם יודעים לתלות בו את המקצוענות שלהם".

לדבריו, "השואה לא צצה רק ביום הזיכרון השנתי. היא חלק מהשיח היומיומי הישראלי באופן כללי. העיתונאים מתכוננים ליום הזה כמו ליום רגיל ולחדשות רגילות".

- זה מוזיל את קדושת היום?

"זה מפתה לומר שכן, אבל בשורה התחתונה, המשימה של העשייה התרבותית היא להתמודד עם הצורך למלא את היום הזה בתוכן".

- מאפיין אחר שעולה בספרך לדרך שבה התקשורת מתנהלת ביום זה הוא באופן החייאת השואה, כמעט לזמן הווה.

"נכון. מצאנו שככל שעוברות השנים, פחות מספרים על מה שקרה בשואה, אלא היא הופכת להיות הפריזמה שדרכה אנחנו רואים את ההווה. זה קורה גם בגלל הפוליטיקאים. בשנה שעברה נתניהו עמד ביד ושם ודיבר על הנאצים ועל איראן. התקשורת מכסה את זה, וזה הופך להיות הכותרת הראשית; זו התבנית הפרשנית שדרכה אנחנו מביטים על המציאות.

"במובן הזה השואה היא לא אירוע שנגמר לפני 70 שנה, אלא אירוע ישראלי מתמשך והאירוע המרכזי שדרכו אנחנו מבינים את המציאות היום. הגיבורה המרכזית של כל השידורים לאורך השנים היא מדינת ישראל. היא גם המשמעות וגם הלקח של השואה - משואה לתקומה".

- מה היה בעבר בסיקור יום השואה ואיננו היום כלל?

"אני חושב שבעיקר תמונות הזוועות הקשות שהוצגו בתקשורת רק לפני שני עשורים. הן די נעלמו. מספרים את הסיפור בצורה שונה, בעיקר בשעות הפריים-טיים. זה לא נעלם לגמרי, אבל זה נמצא בערוצי התעודה והנישה.

"היום, גם בערוצי הילדים מתייחסים לשואה, בעיקר דרך הפריזמה של חיי הילדים היום, מדברים הרבה על אנה פרנק, וכיצד היא הייתה ילדה בדיוק כמוהם. שוחחנו עם מפיקים בנושא, ומה שמעניין הוא שהקריטריון עבורם להערכת יום השואה, הוא האם הוא מצליח לרגש כמו יום הזיכרון לחללי צה"ל. עם יום הזיכרון לחללי צה"ל יודעים מה לעשות בתקשורת, מבינים שהם נוגעים לסיפור האישי הישראלי. הקושי רב יותר בשואה. שמענו מפיקים שאמרו לנו, 'עם כמה שהסיפורים נוראים, הם חוזרים על עצמם'".

מה שלא השתנה לאורך השנים זה השירים ברדיו. "זה ריטואל קבוע", אומר נייגר, "השירים הם ארץ ישראליים יפים, שנוצרו כאן. דווקא אלה שקשורים לשואה, שירים ביידיש, או 'העיירה בוערת' ו'שיר הפרטיזנים', מושמעים מעט מאוד יחסית - ובמקומם שומעים את 'כי האדם עץ השדה'. זה חלק מהניסיון לשייך את השואה לישראליות בת-זמננו".

פריזמה הוליוודית

יום הזיכרון מציין באופן מובהק את שואת היהודים בתקופת מלחמת העולם השנייה. הסיפוח ההדוק שלו לישראליות לא מאפשר לאף קבוצה אחרת שנרדפה באותה תקופה להיכנס לנרטיב שלנו, אלא בדרך אחת - הסרטים ההוליוודיים המוקרנים בטלוויזיה בשנים האחרונות.

"ניתחנו את ערבי השידור בטלוויזיה ב-16 השנים האחרונות", מספר החוקר. "כל קורבנות השואה שהוצגו בפריים-טיים הם יהודים. מצאנו גם שכל הסרטים הדוקומנטריים ששודרו הופקו על-ידי ישראלים, וכל הסרטים המתוסרטים הם הפקות זרות, בעיקר מארצות-הברית".

- איך משפיעה העובדה שהשואה מתווכת לנו באמצעות הוליווד על הזיכרון שלנו אותה?

"צריך להגיד ביושר: השואה מתנגשת עם ההיגיון המסחרי. אין לה סוף טוב. אבל הסיפורים ההוליוודיים צריכים להציע סוף טוב, אנחנו מצפים לשמוע שם את הסוף הטוב, ויותר משאנחנו צריכים לשאול איך מגיעה השואה אלינו, צריך לשאול איך לומדים בעולם על השואה, שם ניזונים בעיקר מהפריזמה ההוליוודית.

"בסרטי התעודה, גילינו הרבה פעמים שכשמראיינים ניצולים, ההנחה היא שלא צריך לספר את מה שקרה שם. בעיקר מתרכזים במה שקרה להם בארץ ובמשפחות שהקימו. אני זוכר כתבה על טייסים בחיל האוויר שטסו מעל אושוויץ. הטלאי הצהוב מול מגן הדוד על זנב המטוס. פרטי האירוע כבר לא חשובים. אנחנו מספרים עליו דרך האקטואליה שלנו".

- ואיך לדעתך ייראה הזיכרון כשלא יהיו הניצולים לספר? אתה חושב שיהיו יותר גורמים שימצאו שקל יותר להשתלט על הזיכרון הלאומי?

"מכיוון שהטראומה היא קולקטיבית מתמשכת, אני מניח שבני הדור השני יעמדו במרכז המשדרים והסיקור העיתונאי. באשר להשתלטות על הזיכרון - זה קרה מהרגע הראשון, וזה ימשיך לקרות גם בעתיד.

"אני מאמין שהשואה תשתנה בכל הקשור לתקשורת. כבר עכשיו מתחיל מאבק בין סוכני זיכרון שמרנים לאלה שהם קצת יותר ביקורתיים. כיום אין לגיטימציה לשינוי, אבל הקולות האלה יישמעו, ובסופו של דבר משהו ישתנה. אנחנו עדיין לא יודעים איך".

עוד כתבות

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם