גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ויה אירופה וסיסקו סוחטות את מיזם הסיבים על חשבוננו"

קרע חמור בין השותפים: באטם, רפ"ק ויהודה זיסאפל, שמחזיקים 30% ממניות IBC, נערכים להגשת תביעה משפטית נגד סיסקו וויה אירופה

ג'ונאס בירגרסון/ צילום: אלון רון
ג'ונאס בירגרסון/ צילום: אלון רון

קרע חמור בין השותפים במיזם הסיבים האופטיים IBC: ל"גלובס" נודע כי 3 מהשותפים הישראלים - רפ"ק, באטם ויהודה זיסאפל - מאיימים לפנות לבית המשפט נגד ויה אירופה וחברת סיסקו בטענה כי הן מובילות את המיזם מתוך מטרה ברורה לגנוב את כספי המשקיעים והמדינה.

לדברי השותפים שמחזיקים ב-30% מהמניות, סיסקו וויה אירופה (30%) פועלות ללא שיתוף פעולה עמם כדי למנוע מהם נגישות למידע ולאופן שבו המיזם עובד, וכן, הן מבצעות הזמנות לעתיד בעשרות מיליוני שקלים, שהמיזם, לדבריהם, כלל לא נזקק להן. עוד הם טוענים, כי מינויו של דורון כהן, לשעבר מנהל רשות החברות לתפקיד היו"ר, נועד להמשיך את המצב הקיים ולהסתיר את האמת מאחורי מה שקורה בפרויקט. בעלי המניות פנו לחברה באמצעות עורכי דינם, והם נערכים להגשת תביעות נגד המיזם.

גורם בכיר המקורב למיזם סיפר ל"גלובס" כי המיזם "פשוט נשדד על-ידי ויה אירופה וסיסקו", וכי הוזמן ציוד מיותר בהיקף ענק שכלל לא נדרש.

לאור הסכסוך החמור שהתגלע בין השותפים, סמנכ"ל הכספים במיזם התבקש שלא לחתום על צ'קים ולהפסיק להוציא כספים מהחברה. כפי שנחשף ב"גלובס", השותפים אף דורשים את הדחתו של מנכ"ל המיזם, דני לאובר, בטענה כי מדובר במינוי לא מקצועי. נציין, כי שותף נוסף שכבר מסוכסך עם IBC הוא איש העסקים פויו זבלדוביץ', הבעלים של טמרס טלקום המפעילה כבל תת-ימי, שתבע את המיזם על כך שלא שילם לו כספים במסגרת חוזה השותפות ביניהם.

לפני מספר חודשים נחשף ב"גלובס" כי המיזם הקים מרכז תקשורת (אתר גיבוי) במאלמו, שבדיה - אתר שכלל לא נדרש ולא ברור מהי מטרתו. ההחלטה להקימו בהשקעה של מיליוני שקלים דווקא שם, היכן שויה אירופה פועלת, אושר אמנם בדירקטוריון החברה, אך כעת נטען כי האתר פשוט הוקם כדי להוציא כספים מהמיזם שכן פרויקט שמרכזו בישראל אינו זקוק לגיבוי בשבדיה. גם בכירים בחברת החשמל, שמחזיקה 40% מהמיזם, יצאו נגד ההחלטה להקים את האתר במאלמו ודרשו לפרקו ולהחזירו לארץ.

עוד נודע ל"גלובס" כי נשקלת אפשרות לפנות לשב"כ לאור החשש כי המידע שנמצא על רשתות תקשורת בישראל, כולל על חברת החשמל וסיסקו, מועבר לשבדיה ללא כל פיקוח ובקרה של משרד הביטחון.

בימים אלה מתבצע התהליך השני של הזרמת הכספים לפרויקט, כאשר השותפים הישראלים כבר הקצו את הכסף. המדינה בתורה אמורה להזרים 75 מיליון שקלים נוספים, זאת לאחר שהזרימה 75 מיליון שקל בעת הקמת המיזם.

מויה אירופה נמסר בתגובה כי "עד לרגע זה, החברה לא קיבלה אף פניה כאמור. IBC מתמודדת מזה תקופה עם ניסיונות חוזרים ונשנים של גורמים אינטרסנטים שמטרתם לפגוע בפעילותה של החברה. דירקטוריון החברה פועל על-פי כללי ממשל תאגידי נוקשים, בשקיפות מלאה ועל-פי ההסכמים שנחתמו ערב הקמת החברה בין כל בעלי העניין השונים. כלל הפעולות בחברה נעשות בהתאם להחלטות הדירקטוריון. מעבר לכך, בישיבות הדירקטוריון אף נוכח משקיף מטעם בעלי המניות הישראליים. IBC תמשיך להוביל את מהפכת הבאת הסיבים האופטיים לתושבי ישראל".

מסיסקו נמסר בתגובה כי "סיסקו נבחרה לשמש כספק הטכנולוגי של מיזם הסיבים האופטיים והיא עומדת בכל תנאי החוזה שחתמה עם חברת אנלימיטד, וכך תעשה גם בהמשך. סיסקו מחויבת להצלחת לקוחותיה ותמשיך להיות מחויבת להצלחת כל אחד מלקוחותיה בישראל".

בעלי המניות במיזם הסיבים

הכישלון של כ-ו-ל-ם / פרשנות

אם מישהו חושב שאפשר וצריך להציל את המיזם הכל-כך חשוב הזה, אז שיקום ויעשה מעשה, כי כמו שזה נראה עכשיו אחד הפרויקטים הכי שאפתניים ויומרניים במדינת ישראל הולך להוציא את ימיו מוקדם מהצפוי. האמת, שעם איך שויה אירופה וסיסקו מנהלות את המיזם הזה - מוטב אילו כלל לא היה בא לעולם.

'ישראל דיגיטלית', הוא שם קוד שניתן למיזם הסיבים האופטיים, שמטרתו הייתה לנצל את תשתיות חברת החשמל לטובת פריסת סיבים אופטיים על מנת להתחרות בבזק ובהוט. התוצאה, כפי שהיא נראית היום, פשוט מזעזעת. המיזם הזה מרגע שהוקם הולך מדחי אל דחי. הוא נבנה כפיקציה מתחילתו ועד סופו, וכששותלים משהו עקום - אין סיכוי שהעץ יצמח ישר. פשוט. זאת, למרות הכוונות של שר התקשורת דאז משה כחלון שהיו טובות באמת. הוא רצה לייצר תשתית שלישית במדינה שתתחרה בבזק ובהוט, אבל האופן שבו המיזם נבנה הוא לא פחות מבעייתי.

ראשית, עוד יום יגיע ונבין איך ויה אירופה הפכה להיות בעלת השליטה בפרויקט. גם אגף התקציבים ורשות החברות צריכות להתכנס ולחשוב היטב איך נתנו לדבר הזה לקרות. השבדי החביב, ג'ונאס בירגרסון, הופיע בישראל והלהיב את כולנו, גם את העיתונאים, כבעלים של חברה שפורסת תשתיות בכל העולם על גבי חברות חשמל, וזאת בשעה שהחברה בעצם משמשת כזרוע ביצוע של סיסקו ועוזרת לה בפרויקטים.

האם באמת סיסקו צריכה את מדינת ישראל כדי להראות לעולם שאפשר להפוך "מדינה לדיגיטלית"? ומה זה בכלל אומר מדינה דיגיטלית? נכון שישנן חברות ענק בעולם שמבצעות פרויקטים במדינות נחשלות ומספקות להן תשתיות אינטרנט, אבל האם סיסקו שמייצרת ציוד ונמצאת בניגוד עניינים משווע מול לקוחותיה בישראל צריכה באמת את המיזם הזה? אחד האנליסטים הבכירים בעולם שמסקר את סיסקו אמר לא מכבר כי לחברה יש הרבה כספים בחו"ל, מעין "רווחים כלואים" שהיא לא יכולה להכניס לארה"ב, ולכן היא מוציאה אותם על מיזמי תקשורת כמו בישראל. אותו אנליסט גם תהה על מהות הקשר בין סיסקו לחברה כמו ויה אירופה.

החלק השני המעניין במבנה המוזר כאן הוא השותפים המקומיים, שלכאורה לכל אחד מהם אמור להיות אינטרס למכור ציוד לפרויקט. כך, כל אחת מהשותפות אמורה להזרים כסף לפרויקט, ומצד שני, לקבל בתמורה הזמנות לציוד שהיא מספקת.

הראשונה שהבינה את הבעייתיות במיזם היא טמרס טלקום של פויו זבלדוביץ'. היא חשבה שבתמורה להשקעתה המיזם יקנה ממנה קיבולת בכבל התת-ימי שלה, וכך למעשה יציל אותו משיממונו. אלא שהמיזם כלל לא צריך כבל תת-ימי ולא ברור איך בכלל עלה רעיון החלם הזה. זבלדוביץ' לא שתק, וכשהבין שאף אחד לא מתכוון לקנות ממנו ציוד החליט להגיש תביעה שמתנהלת בימים אלה.

לגבי חברת החשמל, הרי שהתנהלותה הוא סיפור בפני עצמו. בכסף שלנו היא אלופה. חברת החשמל מכרה לנו שהיא מסתערת עם סכין בין השיניים על המיזם ושהיא הולכת לפרוס תשתיות - ממש "לקרוע" את בזק ואת הוט עם קצבים שלא ראינו כדוגמתם. אז אולי אי-אפשר לבוא בטענות לגבי רצונה של החברה לפתח תשתיות, אבל קצב העבודה והיחסים עם העובדים (שלא לדבר על עלותם) הם פשוט בעייתיים. ייתכן שהמטרה שלה היא להיות ה"צינור" של המיזם, כך שהשותפות הבינלאומיות כלל אינן מעניינות אותה. היא הייתה שמחה אם היו נותנים לה להרים את המיזם לבד, אבל המדינה לא מוכנה. לכן היא נדרשה לכל הלוליינות המבנית של הפרויקט.

ומה לגבי חלקה של המדינה? ראש הממשלה בנימין נתניהו עודד את כחלון ביוזמה שלו, וכשג'ון צ'יימברס יו"ר סיסקו ביקר בארץ, נתניהו עשה הכול על מנת להראות שהוא יפתח כל דלת ויסיר כל מכשול - העיקר שסיסקו תשקיע במיזם. כך הוא הורה לשר התקשורת לשעבר גלעד ארדן לזרז את הטיפול בהענקת הרישיון לפרויקט, מה שאכן קרה.

אי-אפשר לפטור את רשות החברות ואת משרד האוצר מהאופן שבו המיזם הזה קם. הם היו אמורים לזהות את האינטרסים של סיסקו ושל ויה אירופה. הם היו אמורים לדעת שלמרות העידוד שקיבלו מהתקשורת לתמרוץ הפרויקט, אי-אפשר לקחת 150 מיליון שקל ולזרוק אותם על מיזם שבסופו של דבר מתנהל כמו חנות מכולת. עם כל הכבוד, אם רוצים לתמרץ פרויקטים בתחום התשתיות, ניתן לעשות זאת בצורה יותר מושכלת ואחראית.

עוד כתבות

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?