גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אלה הרפורמות הכלכליות שמתכנן רה"מ נתניהו

נושא הגז הטבעי תקוע כבר חודשים ארוכים, ושורה של רגולטורים מטפלים בו ■ התכנון: סמכויות רשות החברות הממשלתיות יועברו לרשות ניירות ערך ■ בנוסף מתכוון נתניהו להקים רשות תקשורת

בנימין נתניהו / צילום: רויטרס
בנימין נתניהו / צילום: רויטרס

בנימין נתניהו מתכנן לחזור להיות רפורמטור כלכלי מוביל: באמצעות כמה צוותי עבודה הוא מגבש רשימת רפורמות מבניות - ותיקות, מחודשות או חדשות - שיוצגו בפני השותפים הקואליציונים ויהיו חלק מבסיס ההסכמים. כמה מהרעיונות כבר עלו בדיוני המשא-ומתן, חלקם מופצים בין גורמים בממשלה ומחוצה לה, רק באישור נתניהו, לצורך בקרה ושמיעת דעות.

רעיונות שונים או חלקים מהם כבר מצאו את דרכם לתקשורת, אך לא ברור אם מדובר בתוכניות אמיתיות שנתניהו אכן מתכוון אליהן או או המצאות של בעלי עניין שרוצים להסיט את תשומת לבו או אפילו מניפולציות פוליטיות, מעין "עיזים" שנועדו לצורכי מו"מ עם ראשי רשימות ושרים פוטנציאלים מכל המפלגות, שרואים עצמם מובילי שינויים.

נתניהו, שבימיו כשר אוצר הוערך ואף העריך את עצמו כבונה הכלכלה החדשה, התחרותית, המערבית, מצא את עצמו בשתי הקדנציות האחרונות נגרר אחר שרים ממפלגתו וממפלגות אחרות שנגסו בהילה שהייתה לו וייחס לעצמו.

מערכת הבחירות האחרונה הוכיחה גם לו שהציבור, כולל תומכיו, רואים בו איש שאפשר לסמוך עליו בענייני ביטחון אבל בהחלט לא מי שיכול להוביל מהלכים לייצוב מחירי הדירות והתחלת הורדתם, לטיפול ביוקר המחיה, להגברת התחרות, לצמצום רגולציה, למעבר לשירות ציבורי יעיל שגם נותן שירות ראוי לאזרחים ועוד. את הרושם הזה בדיוק הוא רוצה כעת לתקן.

1. צמצום מספר הרגולטורים

צמצום מספר הרגולטורים כאמצעי לצמצום רגולציה פרוצדורלית מכבידה ומיותרת, והאחדת מערכות ממשלתיות המטפלות בתחומים מרכזיים במשק - זהו נושא מוביל במדיניות הכלכלית שמגבש ראש הממשלה. כמה עניינים חדשים עומדים על הפרק: ביטול רשות החברות הממשלתיות, פיזור מושכל של סמכויותיה ותפקידה והגברת השקיפות, הדיווח והפיקוח; האחדה בין גופים רגולטוריים העוסקים באנרגיה, וקודם כול, בדחיפות עליונה ומיד עם הקמת הממשלה, ריכוז כלל הגופים העוסקים בענייני הגז הטבעי.

זהו נושא קריטי ש"תקוע" כבר חודשים ארוכים. המטרה היא להביא לשחרור חסמים בשלב מוקדם לצורך האצת פריסת הגז לשימושים בתעשייה ואחרי כן גם לצורך פעילויות נוספות במשק ואפילו בתחבורה. מטרת העל - הורדת מחירים כוללת. כמו כן, ככל הנראה מתגבשת גם עמדה להקמת רשות תקשורת.

2. פירוק רשות החברות

הרעיון, ששב ועולה מדי כמה שנים, גם על ידי נתניהו עצמו, חוזר, והפעם בפירוט. רשות החברות, שפעם הייתה גוף פעיל שעסק בהפרטת חברות ממשלתיות עסקיות, הפכה עם השנים לגורם ביורוקרטי, אדמיניסטרטיבי, שהליכי הבקרה המונעת שלו (יש לבקש אישור מראש לכל פעולה) מכבידים על הפעילות, מייקרים אותה ומתישים את הציבור. יותר מזה, בשנים האחרונות, בחסות הטענה שיש להוציא מידי השרים, שהם בעלי אינטרס פוליטי, את כל מינויי הדירקטורים - החלה הרשות למנות בעצמה את הדירקטורים לחברות הממשלתיות.

כל זה קורה בזמן שרוב החברות הממשלתיות אינן משביחות עם השנים, חלקן אפילו מידרדרות וגוררות התחייבויות כבדות של הקופה הציבורית. במקביל, המעשים השליליים, הבזבזניים והכוחניים בחברות, בהנהלות ובוועדי העובדים המחזיקים בכוח רב, גם הם לא רק שאינם משתנים עם השנים, הם אפילו מחריפים. זה אומר שגם מקטע הפיקוח של הרשות כשל.

הרעיון המתגבש כולל חלקים מרעיונות קודמים לפירוק הרשות: החברות הממשלתיות כולן יועברו לפיקוח הרשות לניירות ערך ויוכפפו להוראות חוק ניירות ערך. כלומר, קביעת ממשל תאגידי וחובת גילוי נאות יהיו בפיקוח הרשות. לחברות הממשלתיות יצורפו גם התאגידים הסטטוטוריים, שאין עליהם בדרך כלל פיקוח אמיתי. כמה וכמה ועדות כבר ישבו, וזה כמה שנים שוכבת הצעת חוק שתסדיר את הפיקוח עליהן ואת חובות השקיפות הציבורית שלהן, אבל רשימת המתנגדים מכריעה אותה בכל פעם מחדש. התכנית של נתניהו היא שגם התאגידים הסטטוטוריים, כלומר הרשויות למיניהן, ייכנסו תחת עולה ופיקוחה של הרשות לניירות ערך.

לעניין הרפורמות - אותם שינויים במבנה המשק המכוונים לייעל, להוזיל ולהביא לתחרות, שצריכים לבוא לפני הליכי שינוי במונופולים ממשלתיים ובחברות ממשלתיות - אלה יוכפפו לאגף התקציבים באוצר. גם היום האגף אחראי לרפורמות, אך זה שנים שהוא לא הוביל משהו דומה לזה.

ההפרטות - בתקווה ובכוונה שעוד יהיו - יוכפפו לאגף החשב הכללי באוצר, כגוף האחראי על נכסי המדינה וגם היום יושבים נציגיו בוועדות המכרזים כשמגיעה הפרטה כלשהי.

מדינה, כבעלת השליטה בחברות ובתאגידים, תשמור לעצמה את קביעת חוקי הממשל התאגידי, ובכלל זה כללי ענישת גורמי ניהול על מעשים בעיתיים (אין מדובר במעשים פליליים אלא בבעיות ניהוליות). הענישה לא תהיה בקנסות מינהליים - שכן החברה היא של הציבור והציבור לא אמור לשלם על הטעויות של המנהלים מטעמו - אלא קנסות אישיים של כל דרגי ההנהלה והדירקטוריון, בטווחי ההשתכרות שלהם, הרחקה ופיטורים.

מינויי היו"ר ומינוי המנכ"ל בגוף הממשלתי, התאגיד או החברה יתבצע באמצעות ועדת איתור שימנה השר הממונה, בראשות מנכ"ל המשרד, נציגי האוצר ומשרד המשפטים ונציגי ציבור.

3. האחדת הטיפול בגז

הנה כמה מהגופים שיש להם מה לומר, להורות, לצוות, לאשר, לשלול או להקשות בענייני הגז הטבעי: מועצת הנפט, האחראית על הנפט וקידוחי הגז, הממונה על הגז ברשות הגז, רשות החשמל שהתשומה העיקרית שלה הוא הגז ולכן מתערבת גם היא, רשות המים המונעת גם היא בחשמל וגז, הממונה על ההגבלים העסקיים, ראש אגף תקציבים, ומועצות התכנון והבנייה והמשרד להגנת הסביבה שאמורים לטפל בצינור הגז. וזה בלי להביא בחשבון כמה חברות ממשלתיות ולא מעט פקידים נוספים המייצרים חוסר ודאות.

התוצאה ידועה ובעייתית: סחבת רב-שנתית בפריסת הגז הטבעי ברחבי הארץ והרחבת השימוש בו ועצירה מוחלטת של כל חיפושי הגז. הרעיון החדש מדבר על ביטול גופי רגולציה ופקידות ממכלול המשרדים והאחדת כל הטיפול, ההסדרה והפיקוח ברשות אחת.

4. הקמת רשות תקשורת

רשות התקשורת, שככל הנראה גם בה מדובר כבר שנים רבות, תפעל על פי התוכנית המתגבשת תחת מועצת תקשורת שחבריה ימונו על ידי הממשלה. היא תפעל לקידום התחרות, תיתן היתרי פעולה, תפקח ובעיקרון תקדם את טובת הציבור.

עוד כתבות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

כמה פעמים הפועל ת"א כבר ירדה לליגה הלאומית?

מי יזם את הענקת פרס ישראל,  מה משמעות המילה סייבורג ובאיזה פסטיבל מעניקים את פרס "כד החלב"? ● הטריוויה השבועית

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות קלות; וולמארט שברה את שיא כל הזמנים לאחר הדוחות

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● האיחוד האירופי פתח בחקירה נגד מטא ● ברק עילם, מנכ"ל נייס פורש מתפקידו • יפן: התוצר הגולמי ירד ב-0.5%, יותר מהצפי ● אוסטרליה: עלייה בשיעור האבטלה ● וגם, התעלומה שנפתרה: נחשפה המניה שוורן באפט רוכש בסתר כבר חצי שנה

דב קוטלר בכנס הפוטנציאל והתשואה של החברה הערבית בישראל / צילום: כדיה לוי

דב קוטלר מדבר לראשונה על הפרישה, בריחת גופים מממנים זרים והפוטנציאל של החברה הערבית

מנכ"ל בנק הפועלים הפורש השתתף בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס והתייחס למצב הכלכלי של ישראל ● "יחסית למלחמה אנחנו בהחלט במצב סביר, אבל השאלה היא התשקיף קדימה ואותי הוא מטריד", אמר דב קוטלר ● "יש לבנק 20 סניפים בחברה הערבית. אין ספק שבהרגלי הצריכה של עולם האשראי, יש הבדלים משמעותיים אבל יש גם התקדמות וצריך להשקיע גם בחינוך"

נמל קרטחנה, ספרד / צילום: Shutterstock, Aleksei Kazachok

ספרד מנעה מאונייה שהובילה חומר נפץ לישראל לעגון אצלה

ספינת המטען הכללי מריאן דניקה, ששטה עם דגל דנמרק, יצאה מהודו ב־8 באפריל, תוך שלפי עיתון "אל פאיס" הספרדי - היא נשאה 27 טונות חומר נפץ ● לפי שר התחבורה הספרדי, האוניה פנתה בבקשה לעגינה בקרטאחנה ב־21 במאי וסורבה

פיז'ו 408 / צילום: יח''צ

פיז'ו מציגה: קרוס-אובר גדול עם מנוע קטן ומפתיע

למרות הנדסת האנוש החריגה, פיז'ו 508 תעניק תמורה מכובדת למי שמחפש קרוס-אובר מרווח, איכותי, ייצוגי ולא שגרתי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: (AP (Vincent Thian ,Armando Franca ,Steve Helber

"השוק מתפוצץ": תקציבי הביטחון בעולם מזנקים ואלה חלק מהמניות שעשויות להרוויח מכך

מסוקים, סימולטורים ומערכות תקשורת: בבנק ההשקעות מורגן סטנלי הצביעו לאחרונה על 8 מניות של יצרניות ביטחוניות בחו"ל שצפויות ליהנות מהעלייה בביקושים בעקבות חוסר היציבות הגיאו-פוליטית ● בבית ההשקעות הורייזן טוענים כי המלחמה באוקראינה משפיעה על הביקושים בשוק הביטחוני יותר מאשר המערכה בעזה: "מדינות באירופה מגדילות את תקציבי הביטחון בגלל האיום הרוסי"

אתר בנייה. ''יותר מ־90% מכוח האדם במקצועות 'הרטובים' היו בידי עובדים פלסטינים'' / צילום: Shutterstock

חומרים תוצרת הארץ ושימוש בטכנולוגיה: איך להוציא את ענף הבנייה לעצמאות

אירועי מלחמת "חרבות ברזל" הבהירו היטב עד כמה היה ענף הבנייה תלוי שנים בגורמים לא יציבים ● האתגר העצום שאיתו הוא מתמודד עשוי לסייע בשינוי החשיבה: "המדינה צריכה להיות עצמאית גם בבנייה"

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם רמי שביט / צילום: יונתן לוי, מנחם רייס

רמי שביט: "בדיעבד לא הייתי קונה את המשביר. אבל בסוף הפכתי את הטרגדיה לאסטרטגיה"

כשרמי שביט רכש את המשביר אחרי פשיטת רגל, הוא חשב שעשה את עסקת חייו • אלא שאז הוא הבין שמדובר ב"כאוס מוחלט" • נגד כל הסיכויים הוא הצליח לצאת מהבור, לייצב אותה וגם להנפיק • כעת הוא מספר לערן גפן על התלאות בדרך, חשבון הנפש שנשאר איתו וגם התוכניות לכבוש את אירופה עם המותג קנת קול

כוחות איחוד והצלה בזירת תאונה. ''לרענן את מערך הבטיחות בתאגידים'' / צילום: חילוץ והצלה

כך תשפיע הרפורמה בתקנות הבנייה על האחריות לתאונות בענף

הרפורמה מבקשת לשנות את מדרג בעלי התפקידים באתרי הבנייה, כך שתוטל לראשונה אחריות ישירה בדין לבטיחות באתרים על שורת בעלי תפקידים נוספים

צומת גלילות / צילום: שלומי יוסף

המוסד רוצה תחנת רכבת, ומשרד התחבורה שוכח את השיקולים המקצועיים

אתמול נחשף בגלובס כי במשרד התחבורה בוחנים לשנות את תוכניות המטרו כך שיעמדו בבקשת המוסד לתחנת רכבת צמודה למטה הארגון ● מדובר בעוד הוכחה לבעיה הקשר ביותר בתכנון התחבורה בישראל: העדפת לחצים מגוונים ושיקולים פוליטיים על שיקולים מקצועיים

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

הנפת דגל ישראל על אדמת רפיח סימנה נקודת שבר ביחסים עם מצרים

היחסים בין ישראל לשותפה הביטחונית מצרים הגיעו לשפל תקדימי עם ההשתלטות על מעבר רפיח, צעד שבעיניים מצריות נתפס ככיבוש ● הנשיא אל־סיסי מנסה למצב את עצמו כמבוגר האחראי באזור, אך יש מחירים שהוא לא יכול לשלם

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך / אילוסטרציה: Shutterstock

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך

האם יש לשלם דמי תיווך אף שפעולות התיווך הופסקו ביוזמת המוכרים ולאחר זמן התנהל מו"מ ישיר בין המוכרים לקונים?

עו''ד ד''ר גיל-עד נועם במהלך הדיון / צילום: Reuters, Yves Herman

ישראל לבית הדין בהאג: משמעות עצירת המלחמה - 132 חטופים ירקבו במנהרות חמאס

אחרי שבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג קיים דיון בבקשה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה, המשלחת הישראלית השיבה על טענותיה ● המשנה ליועמ"שית למשפט בינלאומי, עו"ד ד"ר גיל-עד נועם, העומד בראש המשלחת: "לקרוא למשהו 'רצח עם' שוב ושוב, לא הופך את זה לרצח עם" ● במהלך הדיון נקראו קריאות ביניים והדיון הופסק למספר שניות

תחנת כוח אשכול / צילום: יוסי וייס חברת החשמל

דליה השיגה מימון לתחנת הכוח אשכול

חברת דליה חברות אנרגיה בע"מ, בשותפות עם חברות נוספות, חתמו על הסכם למימון רכישת תחנת הכוח אשכול בהיקף כולל של כ־9.15 מיליארד שקל לא כולל מע"מ ● רכישת האתר, שממוקם בחלקו הצפוני של אזור התעשייה באשדוד, כוללת את תחנת הכוח הקיימת וגם שטחי נדל"ן עבור מסחר ותעשייה באזור מבוקש בין נמלי אשדוד

יו''ר המחנה הממלכתי, בני גנץ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גנץ באולטימטום לנתניהו: "תוכנית פעולה חדשה עד ה-8.6 או שנפרוש מהממשלה"

יו"ר המחנה הממלכתי תקף את רה"מ בהצהרה ואמר: "בתקופה האחרונה דבר מה השתבש. החלטות חיוניות לא התקבלו. מעשים מנהיגותיים הנדרשים כדי להבטיח ניצחון לא נעשו" • ראש האופוזיציה לפיד: "גנץ צריך להודיע הערב שהוא פורש מהממשלה האיומה בתולדות המדינה, שהוא לא יסייע עוד לנתניהו להישאר בשלטון, ושהוא קורא לבחירות"

מערכות הגנה אוויריות בתרגיל פולני. ורשה חתמה על הסכמי רכש בעשרות מיליארדים / צילום: Reuters, Kacper Pempel

עם הסכמים בעשרות מיליארדים: המדינה שמתכננת להקים את הכוח הצבאי הגדול ביותר באירופה

פולין מתכננת להכפיל את מספר החיילים שלה והיא אף הזמינה את מדינות נאט"ו לאחסן נשק גרעיני בשטחה ● בנוסף לכך חתמה ורשה על הסכמי רכש צבאי בעשרות מיליארדי דולרים בשאיפה לבנות את הצבא הגדול באירופה ● צעדים אלו מסמנים את המתיחות באירופה מאז פלישת רוסיה לאוקראינה: "צריך להבין שהתחיל עידן חדש - העידן שלפני המלחמה"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

יורשים לא צורפו להליך שהכריע בזכויות על קרקע. מה קבע העליון?

העליון פסק כי קרקע בנווה צדק תירשם על שם בנו של בעל קרקע שהלך לעולמו - אך הדיון הוסתר מצאצאים נוספים שלו ● אישה ביקשה להרות מזרעו של בן זוגה המנוח, אך משפחתו הציבה בפניה תנאי לפיו עליה לוותר על זכויות ממוניות ● אדם ערך הסכם להחלפת קרקעות עם המדינה, אך קיבל פחות משליש מהשטח שהתחייבה לו

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

סמוטריץ' רוצה להחריב את קשרי הסחר עם טורקיה, אך עלול לדרוס הסכם עם האיחוד האירופי

סמוטריץ' הודיע על כוונתו להחיל מכס של 100% ממחירו של כל מוצר המיובא מטורקיה, בנוסף למכסים הקיימים ● המשמעות של המהלך: דריסה של הסכם PAN-EURO-MED CUMULATION שבו חברות ישראל וטורקיה, אבל גם האיחוד האירופי ומדינות נוספות

המחירים משתוללים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה בשליטה? בינתיים המחירים משתוללים

בעולם הסטרילי של הפרסומות מתחילים להכיל ● קבוצות השוליים מדברות על ממלכת יהודה וישראל ועל בגידה מבפנים ● והאינפלציה עוד לא מסונכרנת עם המצב בשטח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

ד''ר קלאוס בוגסו / צילום: מהאלבום הפרטי

המדען שהמציא את הציפרלקס מודה: "היה רגע שבו התרופה נגד דיכאון כמעט נגנזה"

ד"ר קלאוס בוגסו, כימאי רפואי שנחשב "בעל ידי הזהב" בפיתוח תרופות נוגדות דיכאון, הוא בין האחראים הבולטים למהפכה בטיפול במחלה שלוותה בבושה ובסטיגמות ● רק במלחמה הנוכחית זינק מספר המטופלים בתרופות נוגדות דיכאון ב־10%־20% ● בראיון לגלובס, הוא מספר למה לקח כל כך הרבה זמן להוציא את התרופה לשוק ומדוע קשה לפתח מוצר שיעזור לכולם