גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם עשינו מספיק?

האם ישראל לא עשתה שימוש ציני בניצולי השואה?

ניצולי שואה / צילום: רויטרס
ניצולי שואה / צילום: רויטרס

משנה לשנה הולך ומתעצם זיכרון השואה כפולחן בישראל. זהו הישג של "סוכני הזיכרון" במדינת היהודים, שהרי נושאי הזיכרון האישי מימי השואה הולכים ומתמעטים. אבל יש הסבר להישג זה - כל זיכרון קולקטיבי הוא מכשיר של תודעה קולקטיבית, ויש לו תפקיד חינוכי-פוליטי. על התפקיד הזה, ככל שמדובר בזיכרון השואה, הרי אין מחלוקת כביכול - כל ישראלי המשתתף באירועי "מצעד החיים" יודע שמטרת הזיכרון היא לחזק את התודעה שישראל היא-היא הפתרון שאינו בר-תחליף למה שקראו "בעיית היהודים".

לפיכך, ישראל משתמשת על כל צעד ושעל בזיכרון השואה כדי להצדיק את מעשיה. לולא הדרך שבה אנו מנהלים את זיכרון השואה, היה אופן טיפולה של ישראל בגרעין האיראני, למשל, שונה לגמרי.

אבל עם הזיכרון מתחזקת גם השאלה - האם מעבר להצהרות ולטקסיות עשתה ישראל את המתבקש מאותו זיכרון? בשנים האחרונות נידונה שאלה אחת יותר ויותר: האם ישראל לא עשתה שימוש ציני בניצולי השואה - היא מדברת בשמם, פועלת כביכול בשמם, אבל דאגה להם מעט מדי.

מצד אחד, המודעות לפער בין הרטוריקה של זיכרון השואה והמחויבות לניצולים לבין דרך הטיפול בהם בפועל, התחזקה גם היא בשנים האחרונות. יותר ויותר מדברים על העוול שנגרם לניצולים בישראל, ומנסים לפצותם. כמובן, גם המודעות הזאת אינה נטולת ציניות - ככל שמתמעטים והולכים הניצולים, קטן הסיכון לקופה הציבורית ככל שמדובר בפיצוי, ולכן אפשר להציע פיצוי כזה.

מן הצד השני, אפשר גם לשאול את השאלה - האם עשתה ישראל את המרב באשר לרדיפת הפושעים, מבצעי השואה. לכאורה הרחיקה ישראל לכת - היא העזה לחטוף מארגנטינה את אחד מהברגים הראשיים במכונת השואה - אדולף אייכמן - ולהעמידו לדין. אבל מה על השאר?

מי שעוקב אחרי המחקר בנושא השואה עומד משתאה מול המספר העצום של הפושעים שלא אונה להם כל רע. לא רק אלה שברחו לאמריקה הלטינית ומתו בשלום על משכבם, אלא רבים שנותרו באירופה, חלקם הגדול בלי להסתיר את זהותם, שלא הועמדו לדין, או הצליחו לשטות במערכת המשפט.

נכון הוא שרדיפת הפושעים מאז "משפטי נירנברג" היא בעיקר תפקידה של גרמניה, או תפקידן של המדינות שבהן חיו הפושעים אחרי סוף מלחמת העולם השנייה. ואכן, מאז שהוקמה בגרמניה היחידה לחקר פשעי הנאצים בעיר לודויגסבורג בסוף שנות ה-50, נעשה שם מאמץ לתפוס ולהעמיד לדין פושעים אלה, כפוף למגבלות הנובעות ממשך הזמן שעבר מביצוע הפשעים ועד ההעמדה לדין.

אך בוודאי שהיה צריך לעשות הרבה יותר. מדינה הטוענת שהיא מדינה יהודית, ומדברת הרבה על קיומה בצל זיכרון השואה, אמורה הייתה ליזום או לעזור הרבה יותר. הפרטים על שותפות של פושעים רבים מאוד במפעל השואה הענק הייתה ידועה, לא רק ל"ציידי נאצים" בודדים כמו שמעון ויזנטל, ואפשר היה בוודאי לעשות יותר להעמדתם לדין מכפי שנעשה. משפט אייכמן הפך למעשה לסוג של אליבי, כאילו מיצוי הדין עם האיש הזה כמוהו כמיצוי הדין עם הפושעים כולם.

השנה חוגגים 50 שנה ליחסים הדיפלומטיים בין ישראל לגרמניה, ומותר לשאול את השאלה, אם לא היה מן הראוי להקפיד בעיקר בשנים הראשונות של היחסים האלה על התניה הקשורה ברדיפת נאצים, במקום להשתמש בסיסמת "גרמניה האחרת", ששעתה עדיין לא הגיעה עד שנות ה-70.

אחת התשובות שניתנת היא, שישראל בשנותיה הראשונות הייתה עסוקה בשאלת קיומה, ולא התפנתה למיצוי הדין עם מבצעי השואה, הנחשבת לאחת מסיבות קיומה של ישראל. אך זו תשובה שהיא חרב-פיפיות למדינה הטוענת לקשר האמיץ בין שואה לתקומה.

הכוונת עיקר זיכרון השואה אל הפעילות הטקסית חוללה פרדוקס נוסף. דווקא מכיוון שהאיקונה אושוויץ התעגנה במרכז הזיכרון, היטשטש זיכרון הדרך המובילה אל המקום הנורא ההוא. בכל הזדמנות שבה מסב מאן-דהו את תשומת-הלב לפוטנציאל הגזעני הישראלי, התשובה היא: "אצלנו אין ולא תהיה אושוויץ". אמת.

אך מלאכת זיכרון טובה אמורה להראות גם איך הגיעו לאושוויץ, וגם כי הרע הוא רע עוד קודם שמגיעים לשפל מן הסוג של אושוויץ.

■ הכותב הוא ראש מרכז קבנר להיסטוריה גרמנית, האוניברסיטה העברית.

עוד כתבות

מכשיר הגלקסטי החדש / צילום: סמסונג

סמסונג משיקה את מכשירי הדגל החדשים שלה. כמה הם יעלו בישראל?

יצרנית הסמארטפונים הקוריאנית השיקה סדרת מכשירים חדשה, Galaxy S26, שכוללת יכולות בינה מלאכותית ● בין החידושים: "תצוגת פרטיות", פיצ'ר שיאפשר לסרוק מסמכים וגם כזה שיוכל לחפש עבורכם תמונות בגלריה ● כמה זה יעלה, ואיפה תוכלו למצוא הנחות?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

המאבק על הפטור ממע"מ ביבוא אישי: גם הצו החדש יבוטל?

הצו החדש שמרחיב את הפטור ממע”מ ביבוא אישי ל־130 דולר נחתם ונכנס לתוקף מיידית, לאחר שהצו הקודם נפסל בכנסת ● איגוד לשכות המסחר דורש להקפיאו - והכרעה משפטית עשויה להחזיר את התקרה ל־75 דולר ● מי המרוויחים מהמהלך, והאם גם הצו הזה בדרך לביטול?

משרדי פלאפון / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

חברת פלאפון הודיעה: 10% מעובדי החברה יפרשו. כמה הם יקבלו?

חברת התקשורת פלאפון מדווחת הערב לבורסה על פרישה של 150 עובדים במסגרת תוכנית התייעלות ● לגלובס נודע כי עפ"י ההסכם שעתיד להיחתם עם ועד העובדים, כל עובד שירצה יוכל להגיש בקשה לפרוש ולקבל 280%

מייסדי Guidde, דן סחר ויואב ענב / צילום: Moses Pini Siluk

המניה יורדת? מאנדיי משקיעה בחברה ישראלית שמאמנת סוכני AI על פעולות אנושיות

חברת התוכנה הישראלית מאנדיי הצטרפה כמשקיעה במסגרת סיבוב בן 50 מיליון דולר שמגייס הסטארט-אפ הישראלי Guidde בהובלת קרן הצמיחה האמריקאית PSG ● מדובר במהלך מסקרן עבור מאנדיי, שספגה ירידה של קרוב למחצית ממחיר המניה שלה מאז תחילת השנה בשל החשש מאפקט הבינה המלאכותית

ג'נסן הואנג / צילום: ap, Lee Jin-man

מנכ"ל אנבידיה יבקר בישראל לקראת יום העצמאות

לגלובס נודע כי ג'נסן הואנג, מנכ"ל אנבידיה, צפוי להגיע לישראל בסוף חודש אפריל על רקע התרחבות פעילות החברה בארץ

ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש ממשלת הודו נרנדרה מודי בנתב״ג, היום / צילום: קובי גדעון, לע״מ

לייזר ועסקאות במיליארדים: מה מחפש ראש ממשלת הודו בישראל

ביקורו של נרנדרה מודי בארץ, לראשונה מאז 2017, יכלול שורת היבטים, בהם ביטחוניים, סחר והעברת טכנולוגיות להודו ● לצד הרחבת הסחר ושיתופי פעולה טכנולוגיים, אחד הנושאים המרכזיים שהצדדים ידונו עליו הוא פיתוח בתחום ההגנה מטילים בליסטיים

סניף בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

לאומי סוגר את חברת ניהול התיקים וידאה ומרחיב את מערך ההשקעות

במסגרת ארגון מחדש שיזם לאומי, תחום ניהול ההשקעות בשוק ההון יועבר למערך ההשקעות בבנק בניהולו של אריאל כהן ● המהלך מתרחש ברקע למהלך אחר שעליו הכריז לאומי בשבוע החולף בתחום המסחר בשוק ההון - קמפיין "לא הרווחתם לא שילמתם"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

במאבק מול הנגיד, סמוטריץ' הבטיח הורדות מסים. מה קרה בפועל?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לא מרוצה מההתנהלות של בנק ישראל, אבל מה עם החלק שלו במשוואה? ● האם הורדות המסים שהוא הבטיח אכן קרו? ● המשרוקית של גלובס

פרויקט של קטה בפתח תקווה / הדמיה: VIEWPOINT

כמה שוות ההטבות בשוק הדיור לעמיתי חבר?

מבצע של חברת קטה גרופ למילואימניקים בפתח תקווה מבטיח ארנונה לחמש שנים, ומבצע של חבר בשלושה פרויקטים שונים מציע הנחות עמוקות יותר, של כ־15% ממחיר הדירה ● מאחורי המבצעים

אילון מאסק / צילום: ap, Jae C. Hong

הביקור הגדול הבא בישראל: מה מחפש האיש העשיר בעולם בארץ?

אילון מאסק צפוי להשתתף בחודש הבא בכנס "תחבורה חכמה" של משרד התחבורה ואף לנאום בו ● לא הרבה ידוע על תוכן ביקורו של מאסק, אך סביר להניח שהביקור ינוצל לפגישות מדיניות, כלכליות ופוליטיות עם מגוון גורמים

בית המשפט העליון / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

נגד הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה: העליון קיבל את עמדת דניה סיבוס

עתירת דניה סיבוס נגד הלמ"ס, לפיה הרכב מדדי התשומה לא עודכנו 13 שנה, תידון בפני הרכב שופטים בבית המשפט העליון ● חברת קייטו נטוורקס מגדילה את שטח המשרדים שלה בלב ת"א ב-6,400 מ"ר ובעלות מוערכת של 13 מיליון שקל בשנה ● איסתא זכתה ב-20 דונם בבני דרום תמורת כ-134 מיליון שקל ● הסכם מימון בהיקף חצי מיליארד שקל נחתם בין הפניקס לקבוצת גוהרי ● וזה המנהל החדש של הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית ● חדשות השבוע בנדל"ן

רפי ליפא  וגל עמית, יועצי ההנפקות שפעלו עם פועלים אי.בי.אי בעבר / צילום: תמר מצפי

150 מיליון שקל ליועצים, קשיים לשתי החברות שהביאו מארה"ב

לפני שני עשורים הביאו רפי ליפא ועמית גל את חברת הנדל"ן האמריקאית דה לסר לגיוס חוב ראשון בת"א ● בעקבותיה הגיעה דה זראסאי, שקרסה אשתקד ● השבוע עבר הלחץ לאג"ח של חלוצת ההנפקות הזרות, שתשואות האג"ח שלה זינקו מחשש שתתקשה לעמוד בהתחייבויותיה ● כסף בסיכון

גיל גבע, יו''ר קבוצת תדהר / צילום: עופר חג'יוב

תדהר בדרך להנפקה במאי בשווי מתוכנן של 7-8 מיליארד שקל

ההנפקה של חברת הנדל"ן צפויה להיות אחת הגדולות בבורסה בשנים האחרונות ● ההנפקה תיעשה עפ"י הדוחות השנתיים של תדהר ל-2025, והסכום שיגויס יהיה כ-20% מהשווי שיושג, כלומר בין 1.4 ל-1.6 מיליארד שקל ● עם זאת, לבעלי החברה ברור כי המתיחות מול איראן והתרחישים השונים עשויים לשנות את התוכנית

כותרות העיתונים בעולם

ארדואן מחריף את המלחמה נגד ישראל. האם ארה"ב תתערב?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מחקר חדש טוען שארה"ב צריכה להסתמך יותר על ישראל, מכון מחקר אמריקאי קורא לארה"ב לעצור את הצעדים האנטי ישראליים של טורקיה, והתגברות האנטישמיות באיטליה • כותרות העיתונים בעולם

מלון בכר האוס בתל אביב / צילום: אסף פינצ'וק

רשת פתאל ממתגת את מלונות הבוטיק תחת Colors, עם הפנים לחו"ל

פתאל ממתגת את מלונות הבוטיק שלה תחת השם COLORS ● "המהלך מבטא אמירה דו-משמעית - גם על המגוון האנושי של האורחים וגם צבע חדש לפתאל, שעוסקת בעיקר במותגי נופש", אומרת סמנכ"לית השיווק ● ומה מתכננים ברשת המלונות בהמשך?

דוד לרון / צילום: ישראל שם טוב

מנכ"ל דואר ישראל דוד לרון פורש אחרי 4 שנים

דוד לרון, שמונה בשנת 2022 ע"י דירקטוריון החברה לתפקיד המנכ"ל, הודיע על פרישתו ● טרם ברור מי יחליף אותו, ולרון מתכנן להמשיך ולכהן כמנכ"ל בחודשים הקרובים עד שיימצא לו מחליף

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

הישראלית שצללה בכ-50% במסחר בוול סטריט

חברת הטכנולוגיה לעולם היופי אודיטי טק נפלה במסחר בוול סטריט לשפל לאחר שסיפקה תחזית חלשה ● בחברה מייחסים את התחזית לאתגר בו היא נתקלה מול שותף הפרסום שלה, שהוביל לגידול בעלויות, ומעריכים כי הסוגיה תיפתר ● אורן הולצמן, מנכ"ל החברה: "זיהינו רק לאחרונה את שורש הבעיה, לוקח זמן להתאושש"

ביהמ''ש לענייני משפחה בת''א / צילום: אמיר מאירי

מה קורה כשהמטפלת של המנוחה טוענת שהייתה ידועה בציבור שלה?

אישה בעלת אמצעים במצב בריאותי מורכב הגיעה להסדר עם אישה נוספת, שעברה להתגורר בביתה וסייעה לה בשירותים יומיומיים - ובתמורה קיבלה מגורים בחינם ודמי כיס חודשיים ● לאחר מותה, המטפלת פנתה לבית המשפט לענייני משפחה וביקשה להכיר בה כידועה בציבור של המנוחה. מה נפסק?

ירידות חדות בתל אביב / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הירידות בת"א מתחזקות, בהובלת מניות הביטוח והקלינטק

מדד ת"א 35 יורד בכ-1.2%, מדד ת"א 90 נופל בכ-2% ● מניית מזרחי טפחות נופלת לאחר הדוחות וגוררת עמה את יתר הבנקים ● מניית אנרג'יקס נופלת גם היא בעקבות דוחות חלשים, אשר מקרינים על יתר החברות בסקטור ● חברת הנדל"ן תדהר בדרך להנפקה בבורסה בת"א ● דוחות אנבידיה ניפצו שוב את תחזיות האנליסטים ● וגם: הבורסה באסיה שהפכה לאחת המובילות בעולם בשנת 2026

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

עוד 5,000 שקל בשנה: העובדים שיגדל להם בקרוב הנטו

במשרד האוצר מקדמים בחוק ההסדרים את ריווח מדרגות המס - שנועד להגדיל את שכר הנטו למעמד הביניים ● דיונים שנערכו בוועדת הכספים חשפו מי ייהנה מההטבה ● במסגרת הרפורמה יתווספו עד 5,000 שקל בשנה לשכר, אולם היא צפויה להעמיק את הגירעון