גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נאור וגרוניס: "יוזמות הליכוד יגרמו נזק חמור לדמוקרטיה"

נשיאת העליון וקודמה בתפקיד יוצאים במתקפה נגד כוונת הליכוד לשלב בהסכמים הקואליציוניים הצעות חוק שיחלישו את כוחו של ביהמ"ש העליון ואת סמכותו לביקורת שיפוטית על החלטות הכנסת

הנשיאה מרים נאור ואשר גרוניס / צילום: אלכס קולומויסקי
הנשיאה מרים נאור ואשר גרוניס / צילום: אלכס קולומויסקי

נשיאת בית המשפט העליון, מרים נאור, והנשיא היוצא, אשר גרוניס, מגיבים היום (ד') לראשונה להצעות החוק שמבקש הליכוד לעגן בהסכם הקואליציוני ושנועדו לכרסם בכוחו של בית המשפט העליון. השניים יוצאים במתקפה חריפה ומשולבת על כוונות הליכוד להחליש את בית המשפט העליון, וקוראים "לשמור על השומרים" ולהימנע מפגיעה במעמד עליון.

במהלך המשא-ומתן הקואליציוני להרכבת הממשלה הודיעה מפלגת הליכוד, בראשות ראש הממשלה בנימין נתניהו, לשותפותיה הפוטנציאליות כי בכוונתה לכלול שני חוקים להחלשת כוחו של בית המשפט העליון במסגרת ההסכם הקואליציוני.

החוק הראשון מכונה "חוק פסקת ההתגברות". החוק, אם יעבור, יאפשר לכנסת לחוקק מחדש חוקים שנפסלו על-ידי בית המשפט העליון, בשבתו כבג"ץ. בנוסף, הוא עשוי להקשות משמעותית על בג"ץ לפסול חוקים, בכך שיחייב הרכב של 11 שופטים, כאשר לפחות תשעה מתוכם תומכים בפסילת החוק.

החוק השני שמתכוונים לקדם בליכוד עוסק בהרכב הוועדה למינוי שופטים. לפי ההצעה המתגבשת, מספר הפוליטיקאים בוועדה יועלה מ-4 ל-6, ובכך יצומצם כוחם היחסי של שלושת שופטי העליון בוועדה. המטרה היא כמובן לאפשר למערכת הפוליטית לכפות על מערכת המשפט מינוי וקידום של שופטים שהיא חפצה בקידומם.

"חשיבות עליונה לביקורת שיפוטית"

בכנס בנושא "כבוד האדם כעיקרון חוקתי", שנערך היום (ד') במשכן נשיא המדינה, התריעה הנשיאה נאור מפורשות כי "יוזמות שונות מבקשות עתה להגביל את כוחו של בית המשפט ולהתגבר על פסיקותיו".

נאור נמנעה מלהרחיב בדבר ושיגרה רמז: "אסתפק בכך שאומר כי כדי שהעיקרון של שמירה על כבוד האדם ישלוט גם בחיי המעשה ולא יהווה הצהרה בלבד, זקוק העיקרון לשומר".

לדבריה, "זהו אינטרס של כל אזרחי המדינה ותושביה; זהו אינטרס של מדינת ישראל השואפת להיות חלק מהמדינות בנות התרבות. קשה לבנות וקל להרוס".

את דבריה סיימה נאור באמירה: "שמרו על השומרים".

גם גרוניס התייחס למתח השב ועולה בין הרשות השופטת לבין הרשות המחוקקת - הכנסת. "כאשר לבית המשפט נתונים הסמכות והכוח לבטל החלטות של הרשויות האחרות, מטבע הדברים שנוצר מתח, שהרי אדם או גוף אינם מתלהבים, בלשון המעטה, מכך שגוף אחר רשאי לבטל את החלטותיהם", פתח גרוניס בדברי פיוס.

בהמשך ניסה הנשיא היוצא להסביר מדוע אין לכרסם מסמכות העליון לפסול חוקים. "במדינה דמוקרטית, האמונה על שלטון החוק, יש חשיבות עליונה לקיומה של ביקורת שיפוטית לא רק לגבי החלטות של הרשות המבצעת, אלא אף לגבי חוקים שקיבל הפרלמנט", אמר גרוניס. "דומה שחלקים מסוימים בציבוריות הישראלית סבורים כי כל החלטה שמתקבלת על-ידי רוב בבית הנבחרים היא בהכרח לגיטימית. הם בדעה זו כאשר הם נמנים עם הרוב. הסברה האמורה מתעלמת מכך שלעתים עלול הרוב לקבל החלטות הפוגעות במידה משמעותית במיעוט".

לדברי גרוניס, במקרים כאלה הגוף היחיד שעשוי להגן על המיעוט מפני עריצותו של הרוב הוא בית המשפט. "תפקידו החשוב ביותר של בית המשפט בתחום החוקתי הינו להגן על המיעוט ולשמור על זכויות האדם. וזה אכן מה שעושה בית המשפט העליון של ישראל", אמר.

גרוניס ציין כי אין מקום לטענות הנשמעות לעתים, כי בית המשפט חורג מסמכותו, בעת שהוא קובע כי חוק שקיבלה הכנסת בטל בשל כך שהוא סותר הוראות בחוק יסוד. "כיום מקובל במרבית המדינות הדמוקרטיות כי בידי בית המשפט הסמכות לפסול חוקים שקיבל הפרלמנט, בשל כך שאין הם מתיישבים עם הוראות החוקה. מבחינה זו אין שום דבר יוצא דופן במערכת החוקתית שלנו. מצער הדבר שעלינו לחזור ולהצדיק עקרונות בסיסיים הקיימים במדינות דמוקרטיות אחרות", אמר גרוניס.

הנשיא בדימוס לא התעלם גם מההצעה לשנות את הרכב הוועדה למינוי שופטים ותקף אותה בחריפות: "אני יכול להעיד מניסיון אישי - הרכב הוועדה כיום הוא הרכב מאוזן, נכון וראוי. כל הוספה של גורמים פוליטיים או אחרים לוועדה עלולה לגרום נזק חמור לא לרשות השופטת אלא לדמוקרטיה הישראלית", אמר הנשיא לשעבר.

בהקשר זה ציין גרוניס כי אין ללמוד מן המעורבות הפוליטית המוגברת במינוי שופטים במדינות אחרות, שכן יש להביא בחשבון את ההבדלים בתרבות הפוליטית בין ישראל לבין אותן מדינות.

בדרכי ברק וביניש

מרים נאור ואשר גרוניס הם לא הנשיאים הראשונים של בית המשפט העליון שנאלצים לצאת בפומבי להגנת מערכת המשפט למול ניסיונות חלקים מהכנסת והממשלה לכרסם בסמכויותיה. המאבק בין הרשות השופטת לבין הרשות המבצעת והרשות המחוקקת בישראל נמשך כבר שנים ארוכות.

חלק מהביקורת הנמתחת על בית המשפט העליון היא כמובן לגיטימית, וכדברי גרוניס היום, כאשר לבית המשפט נתון הכוח לבטל חוקים של הכנסת, המתח בין הגופים הוא גם טבעי. עם זאת, במקרים לא מעטים הניסיונות לפגוע בבית המשפט נובעים משיקולים שאינם ענייניים ועלולים לפגוע בערכי היסוד של הדמוקרטיה.

אחד מסיבובי ההתנצחות הבולטים בין הרשויות התרחש בתקופת נשיאותה של דורית ביניש, שקדמה לגרוניס בראשות העליון. בשנת 2011 ביקשו גורמים בכנסת ובממשלה, בהם שר החוץ אביגדור ליברמן והשר לשעבר, עוזי לנדאו, לקדם יוזמות חקיקה בעניין שימוע למועמדים לבית המשפט העליון וצמצום העתירות הציבוריות לבג"ץ.

הנשיאה ביניש התאפקה ושתקה משך שבועות, אך לבסוף, בכנס שנערך בתחילת דצמבר של אותה שנה בים המלח, השתחררו חרצובות לשונה והיא הגיבה בנחרצות לניסיונות הללו.

"משך מספר שנים מתנהל מסע התופס תאוצה משנה לשנה, במטרה להחליש את מערכת המשפט, ובראשה בית המשפט העליון", אמרה ביניש. "זהו מסע של דה-לגיטימציה שבראשו עומדים מספר פוליטיקאים, חברי כנסת ואף שרי ממשלה, שמנצלים את חסינותם ומוסרים לציבור הרחב מידע מוטעה ומטעה שהידרדר להסתה המופנית נגד בית המשפט, נגד חבר שופטיו ונגד עבודתו השיפוטית".

ברק נגד פרידמן

גם קודמה של ביניש, הנשיא אהרן ברק, האיש שסלל בעזרת העט ומקלדת המחשב את המהפכה החוקתית שהתרחשה כאן בתחילת שנות ה-90, התמודד מול מתקפות של גורמים בכנסת ובממשלה על האופן שבו פירש ויישם בית המשפט העליון את חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, וחוק יסוד: חופש העיסוק.

עיקר ההתמודדות של ברק הייתה מול שר המשפטים לשעבר, פרופ' דניאל פרידמן, שפעל לצמצום כוחו של בית המשפט העליון ולהגבלת סמכותו לביקורת שיפוטית. בראיונות לתקשורת הזהיר ברק כי השינויים אותם פרידמן מבקש להחיל על מערכת המשפט הם "צונאמי" שימוטט את יסודותיה ושמאיים על הדמוקרטיה הישראלית.

לא רק את המורשת המשפטית של קודמיהם ממשיכים אם כן גרוניס ונאור - אלא גם את מורשת המאבק על מעמדו של בית המשפט העליון.

עוד כתבות

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

העליות בוול סטריט הזניקו את הטבת האופציות לעובדים בהייטק הישראלי לכ־2 מיליארד דולר

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית