גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"דירה היא לא מותרות. אנשים צריכים לגור איפשהו"

כך אמר גיל גבע, יו"ר ומנכ"ל קבוצת תדהר, באירוע "כלכלה על הבר" בשיתוף "גלובס" ובנק לאומי ■ אמיר לזר, ראש מערך המשכנתאות בבנק לאומי: "אנו נמצאים בתקופה סוערת של שוק הנדל"ן הישראלי"

אמיר לזר גיל גבע ודרור מרמור / צילום:אמיר מאירי
אמיר לזר גיל גבע ודרור מרמור / צילום:אמיר מאירי

אם עומד להיפתח חלון הזדמנויות בשוק המגורים? זו הייתה השאלה העיקרית באירוע "כלכלה על הבר", שנערך ב"אוזן בר" בתל-אביב ביום שלישי האחרון, בשיתוף "גלובס" ובנק לאומי. את השיחה הנחה דרור מרמור, עורך מוסף הנדל"ן של "גלובס", והשתתפו בו אמיר לזר, ראש מערך המשכנתאות בבנק לאומי, וגיל גבע, יו"ר ומנכ"ל קבוצת תדהר.

"אנחנו נמצאים בתקופה סוערת של שוק הנדל"ן הישראלי", אמר לזר, "ומצוקת הדיור היא אחד הנושאים הכואבים והבוערים ביותר במשק הישראלי - בעיקר לאור עליית המחירים המהירה שהיא גם אולי אפילו לא סבירה. אנחנו עדים לסיטואציה מסובכת ומורכבת, במיוחד משום שעד כה לא הצלחנו לעצור את עליית המחירים. אף אחד לא יודע להגיד בוודאות מה יהיה בהמשך".

לדברי לזר, יש מספר גורמים שמתאחדים ליצירת ביקושים גדולים ולעלייה במחיר בשנים האחרונות - ומהווים את הסיבות לכך שענף הנדל"ן למגורים הגיע למצבו הנוכחי. "הגורם הראשון הוא גידול האוכלוסייה בישראל, שהוא אחד מהגבוהים בעולם המערבי. עשרות אלפי בתי אב מחפשים פתרון למגורים מידי שנה. גם נושא הריבית על הפרק: ככל שהיא ירדה, כך כמות המשקיעים בשוק עלתה. בשש השנים האחרונות זינק היקף המשקיעים מ-15% ל-30% מהשוק. למה? כי אנשים חיפשו אלטרנטיבה ריאלית לכסף - סוג של תשואה שוטפת. זיהינו עם השנים משפחות, גם במעמד הביניים, שבחרו להוציא כסף מהבנקים ולהסיט אותו לאפיקים אחרים".

עוד אמר לזר כי "בשנים האחרונות עלה מספר המתגרשים, ומדובר בעוד קהל שמחפש לרכוש או לשכור דירה מעבר לביקושים הרגילים. בנוסף, גל אנטישמיות הולך ומתחזק בעולם, ו-8 מיליון יהודים בגולה, בעיקר באירופה ובארה"ב, נדרשים לקבל החלטות כמו האם לעלות לישראל ומה לעשות עם הרכוש. זיהינו עלייה בהשפעה של תושבי החוץ על השוק. צריך לזכור שגם אם רק חלק קטן מיהודי התפוצות יחליט לעלות לארץ - הדבר יגרום לביקוש מידי של עשרות אלפי דירות, וזה בנוסף למחסור החמור בדירות שאנחנו סובלים ממנו כבר עכשיו".

גיל גבע, יו"ר ומנכ"ל קבוצת תדהר, אמר כי "לצערי, שוק הנדל"ן רותח. גם הקבלנים לא רוצים לראות עליות מחירים חדות כל-כך. הביקוש בישראל קשיח ועולה כל הזמן. דירה היא לא מותרות, אנשים צריכים לגור איפשהו. ב-2015 יש צפי לכ-40 אלף עולים חדשים, על-פי הנתונים הסטטיסטיים בכל שנה מתגרשים כ-11 אלף זוגות. יחד עם הילודה, מדובר על צורך של כ-50 אלף דירות חדשות מידי שנה. על-פי מחלקת המחקר במשרד האוצר, המספר יאמיר ל-65 אלף דירות החל מ-2020. נכון להיום יש כ-8.2 מיליון איש בישראל ועל-פי התחזית האופטימית ביותר, בעוד 30 שנה צפויים לחיות בישראל כ-15 מילון איש. זה עוד 2 מיליון דירות - מחסור חמור שלא בטוח שהשוק יודע להתמודד אתו".

"הממשלה לא ממלאת החלטות שהיא קיבלה"

לדברי גבע, העוסק הן בפן היזמי של ענף הנדל"ן והן בתחום הביצוע למגורים, היכולת של הענף להדביק את הפיגור ולבנות מספר גדול כל-כך של יחידות דיור חדשות מוטל בספק: "אחרי הרבה מאוד 'פליק-פלאקים' שעשו כאן ב-2013, הצליח הענף לייצר 47 אלף התחלות בנייה. אבל במקביל אין מספיק שיווק קרקע שיענה על הביקושים, ואין מספיק התחלות בנייה. כל הזמן מדברים על הגדלת ההיצע - אנחנו בונים עכשיו למעלה מ-3,000 דירות, אבל אם יגידו לי פתאום לבנות 6,000 דירות, זו תהיה בעיה. אין לכך את האמצעים היום; צריך להבין שאין היום מספיק מפעלי בטון בישראל, אין מספיק מהנדסים, אין הכשרת עובדים מספקת. בשנה שעברה נאלצנו להביא באוניות מטורקיה פלטות בטון לבנייה. זה לא הגיוני.

"סוגיית העובדים המקצועיים היא בעיה אמיתית, יש מחסור בשטח. בימי העלייה הגדולה היו כאן 200 אלף עובדים זרים, ואילו היום יש רק 5,000, עובדים זרים. הממשלה לא מצליחה למלא את ההחלטות שהיא עצמה קיבלה ב-2011 לגבי הבאת עוד עובדים זרים".

לזר: "השוק ברח לנו מבין הידיים. כל שנה היו צריכות להיבנות בישראל לפחות 50 אלף יחידות דיור חדשות, אך בפועל התעוררו כאן מאוחר, וגילו שכל שנה נבנו רק כ-35 אלף יחידות אלף יחידות דיור חדשות בשנה - דבר שיצר מחסור, שהלך והצטבר עם השנים. וכאשר יש מחסור - המחירים עולים. באותו הזמן, כאשר מנתחים את עליית המחירים לעומת קצב עליית השכר, מגלים שבעוד שמחירי הדירות זינקו בעשרות אחוזים, השכר הריאלי עלה רק בכ-5%. זו הכבדה משמעותית על כל משק-בית, והמשמעות בפועל היא שאנשים צריכים לחסוך הרבה יותר כדי לקנות דירה. להביא יותר כסף מהבית, או מההורים או ללוות יותר מהבנקים. הנפגעים העיקריים הם הזוגות הצעירים".

- מה צפוי בענף הנדל"ן למגורים בשנה הקרובה?

לזר: "בטווח הקצר, אני מעריך שהמחירים ימשיכו לעלות. אנו בצומת דרכים, והשאלה הקריטית כרגע היא מה הממשלה החדשה תעשה בנדון ביחס לשלושת האתגרים המרכזיים בשוק: היצע קרקעות; טיפול בתהליכי הרישוי; וטיפול במגבלות כוח. אם אכן יעשו את כל הדברים הנדרשים - אפשר יהיה לייצב את השוק בטווחים הבינוניים והארוכים".

גבע: "כשיש גורמים מצננים בשוק כמו תוכנית מע"מ אפס, ושר אוצר שאומר לא לקנות דירות - אנחנו הקבלנים לא בונים ואין הגדלת היצע. צריך להבין שאנחנו בונים כדי לענות על ביקוש, ואם הביקוש יורד, גם התחלות הבנייה יורדות במקביל, כי מי שבונה למלאי יפשוט את הרגל.

"הטיפול של הממשלה בצד הביקוש הוא בצד הלא נכון של המשוואה, כי אחרי תקופה הביקוש חוזר ומתפרץ - ואז המחירים עולים. הממשלה החדשה צריכה לדאוג לשוק יציב ובריא. לא עצירה מטורפת כמו בשנה שעברה ולא עלייה מטורפת".

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטאר-גייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018, אחרי ששימש, בין היתר, כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעליה של חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 ● זאת, לכאורה, לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שרת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

מקסים הרקין ובר קופרשטיין בתיעוד משבי חמאס

"אנחנו פה מתים עם הדופק, לא מרגישים בני אדם": תיעוד ראשון של מקסים הרקין ובר קופרשטיין בשבי

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

בורסת תל אביב שוברת שיאים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה חיובית בת"א; קמטק מטפסת ב-4%, מדד הבנייה עולה בכ-2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.1% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה ואיזה יעדים דווקא התווספו?

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר רוטמן, לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים