גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקיר עדיין לא צריך שיפוצים: תופעת ג'יאנלואיג'י בופון

בגיל 37, בופון הוא כמעט אותו שוער אדיר שנמכר לפני 15 שנה ביותר מ-50 מיליון אירו ■ הוא שומר על רשת נקייה ב-57% ממשחקיו העונה ביובנטוס - הנתון הטוב ביותר שלו ב-4 השנים האחרונות ■ אבל יותר מזה: מניתוח מיוחד שערכה עבור "גלובס" חברת SportsMatrix, מתברר שהאיטלקי לא נופל גם היום משלושה מהשוערים הגדולים ביבשת - נוייר, קורטואה ודה חאה

ג'יאנלואיג'י בופון, רויטרס / צלם: רויטרס
ג'יאנלואיג'י בופון, רויטרס / צלם: רויטרס

1. השנים חולפות להן. שוק הכדורגל הולך ומתנפח מכספי מחצבים וקרנות גידור של משקיעים מהמפרץ הפרסי, רוסיה וארה"ב. שכר השחקנים ממריא לממדים דמיוניים. ורק אקסיומה אחת נותרת יציבה: ג'יאנלואיג'י בופון בהכרח יישאר השוער היקר ביותר בהיסטוריה.

בקיץ הקרוב תחגוג יובנטוס 15 שנה לאחת ההעברות היותר משמעותיות בהיסטוריה שלה - זו שהנחיתה בטורינו את מי שלימים יהפוך לקפטן ואגדה במועדון - תמורת 52.9 מיליון אירו ששילמה לפארמה, הקבוצה בה גדל בופון. מאות שוערים הוחתמו מאז בליגה האיטלקית, אלפים החליפו מקומות עבודה ברחבי אירופה - אבל אף עסקה לא דגדגה את זאת שהביאה את בופון ליובנטוס: הרחק מאחור במקום השני עומדת רכישת מנואל נוייר על-ידי באיירן מינכן (משאלקה) תמורת 30 מיליון אירו.

לתופעה הייחודית של בופון יש שתי סיבות מרכזיות. הראשונה: באופן מסורתי, ובניגוד מוחלט לתפקידי ההתקפה - עמדת השוער היא הכי פחות מוערכת בכדורגל, כזאת שאף אחד לא מרגיש צורך להשקיע בה יותר מדי. לפני שנים ספורות ערך כלכלן הספורט הגרמני ברנד פריק בדיקה של השכר בבונדסליגה, ומצא כי הרוב המוחלט של השוערים הרוויחו פחות משחקני השדה - למרות שרובם היו מבוגרים ומנוסים יותר. הנה עוד נתון שממחיש את חוסר ההערכה: כמה העברות שוערים במהלך ההיסטוריה היו יקרות יותר מ-20 מיליון אירו? על-פי אתר transfermarkt חמש בלבד - מספר מגוחך אפילו לעומת 12 עסקאות המגינים (ימנים ושמאליים) שחצו את רף ה-20 מיליון אירו.

הסיבה השנייה לאי-ניפוץ השיא שמחזיק בופון מקיץ 2001: זו משימה כמעט דמיונית למצוא שוערים ברמה שלו.

2. בופון, 1.91 מ' גובה של גנים ספורטיביים מובהקים (אביו זכה במדליית כסף בהדיפת כדור ברזל באליפות אירופה לנוער; אימו החזיקה במשך 17 שנה בשיא האיטלקי בזריקת דיסקוס), יעמוד הערב (ג') בשער של יובנטוס בחצי גמר ליגת האלופות מול ריאל מדריד. יובה, שהבטיחה פורמלית בשבת את הסקודטו הרביעי ברציפות שלה בסרייה A, אחרי ניצחון 0-1 על סמפדוריה, מתרגשת לקראת ההתקמבקות לשלב הזה, אליו לא הגיעה מאז 2003 (בופון: "לפני 12 שנה לא חשבתי שייקח לי כל כך הרבה זמן לחזור למעמד חצי הגמר, אבל התלאות בדרך רק הופכות את זה ליותר מתוק").

המשימה שניצבת בפני השחורים-לבנים מורכבת מאין כמוה. ריאל היא מכונה התקפית מפחידה שכבשה העונה 145 גולים ב-53 משחקים בכל המפעלים. כך שברור לחלוטין מי יהיה חייב להיות בכושר שיא על מנת להשאיר ליובה צ'אנס לחולל סנסציה.

3. בגיל 37, בופון עדיין חושב שהוא יכול לעשות את ההבדל עבור יובנטוס ("אין לי שום סיבה לחשוב על פרישה כרגע. אם מסתכלים על זה אובייקטיבית - יהיה בזבוז אם אעזוב עכשיו את הכדורגל", אמר בחודש שעבר לעיתונאים לאחר הניצחון על מונאקו ברבע גמר האלופות). ויובנטוס עדיין מאמינה שבופון יכול לעשות את ההבדל עבורה: בנובמבר האחרון המועדון האריך לו את החוזה עד 2017, כאשר שכרו השנתי המוערך ימשיך לעמוד על 4 מיליון אירו. האם משפחת אניילי, בעלי הקבוצה ואימפריית הרכב פיאט - יודעת מה היא עושה? האם לא הגיע הזמן להשקיע בסוסים צעירים ורעננים יותר?

ישנם מספרים יבשים ולא ממש מתקדמים שמוכיחים: בופון עדיין לא דעך. הוא עדיין שוער מהטופ העולמי: שמר העונה על שער נקי ב-57.1% מהמשחקים בכל המפעלים, הנתון הטוב ביותר שלו בארבע השנים האחרונות (אשתקד עמד שיעור אי-הספיגות שלו על 54.1%, ב-2012/13 על 50%). אבל מדובר על מספרים שעשויים טיפה לרמות - שכן כמות ספיגות היא גם פונקציה של יכולת עשרת שחקני השדה שלפני השוער, במיוחד שחקני ההגנה.

אבל גם סטטיסטיקות מתקדמות יותר מוכיחות את אותה נקודה. מניתוח מיוחד שערכה עבור "גלובס" חברת SportsMatrix, עולה כי בופון אמנם לא תמיד מתפקד במשחקי הליגה בעונת 2014/15 כמו השוערים הצעירים יותר שנחשבים כיום לטובים בעולם - נוייר הגרמני (29, באיירן), דויד דה חאה הספרדי (24, מנצ'סטר יונייטד) וטיבו קורטואה הבלגי (22, צ'לסי) - אך במספר מדדים משמעותיים הוא לא רחוק מהם, או אפילו עולה עליהם:

* רק עם 9.7% מסך הניסיונות שמשוגרים לעבר המסגרת שלו בופון מתמודד באופן רע (הודף את הכדור לרגלי שחקני היריב או למיקום מסוכן אחר, או סופג שער) - נתון טוב יותר משל נוייר (12.2%) ולא רחוק משל קורטואה (6.5%) ודה חאה (5.1%). מבחינת ניסיונות למסגרת המוגדרים כמסוכנים (כאלו שכשמחצית מהשוערים נוטים לספוג מהם שער) - הוא עוצר או הודף 33.3% בצורה טובה, ובכך הוא עולה על דה חאה (27.8%) וקורטואה (19.1%) אך נופל מנוייר (43.5%).

* פרמטר שני שבדקנו הוא התמודדות עם הגבהות לרחבה: בופון מטפל העונה בצורה טובה ב-4.8% מההרמות שעוברות באיזור שלו, לעומת 1.2% יציאות רעות מהשער (יתר האחוזים מיוחסים לסיטואציות בהן השוער "אדיש" - לא מנסה כלל לטפל בכדור שעובר בסביבה שלו). לנוייר (1.8% טיפול רע), קורטואה (2.4%) ודה חאה (1.5%) יש יותר טעויות במצבים הללו, אך מנגד גם אחוזי טיפול טובים יותר בקרוסים איתם הם כן בוחרים להתמודד (10.7%, 8.1% ו-4%, בהתאמה). במילים אחרות: בופון לוקח פחות סיכונים מהם, ואולי זו גם פונקציה של הניסיון שלו ושל הכרה במגבלותיו.

* פרמטר שלישי: פעולות "הפצה" של הכדור - כל מסירה של השוער עם הרגל או היד, האם היא קידמה את הקבוצה והביאה אותה לפוזיציה התקפית טובה יותר על המגרש, או החלישה אותה והגדילה את הסיכון שלה לאבד את הכדור (או אפילו גרמה לאובדן כדור ישיר)? כאן לבופון יש חיסרון מול שלושת השוערים האחרים, עם 16.9% פעולות שנחשבות לרעות, ורק 5.8% טובות (יתר הפעולות נחשבות לניטרליות מבחינתן השפעתן על המתרחש). נוייר, שנחשב לשוער בעל משחק רגל אדיר ומדהים בדיוקו - עם 17% פעולות חיוביות לעומת 4.2% בלבד שליליות (34.9 בממוצע למשחק); קורטואה: 9.3% חיובי, 11.9% שלילי (22 ניסיונות למשחק); דה חאה: 11.8%-11.8% (26.3).

* פרמטר רביעי: פעולות הגנתיות (אחד-על-אחד מול חלוץ, יציאה מחוץ לרחבה שמסתיימת בהרחקת כדור/תיקול - ולמעשה כל התמודדות הגנתית שאינה טיפול בהגבהה או בעיטה/נגיחה). עם הסיטואציות הללו בופון התמודד העונה טוב ב-60% מהמקרים, ורע ב-22.9% (האחוזים הנותרים, 17.1% - הם למעשה שיעור הסיטואציות בהן נותר "אדיש" וכלל לא ניסה לבצע את הפעולה ההגנתית).

נוייר עם 7.1%-51.4% במקרים הללו, דה חאה 12.3%-35.4%, טיבו קורטואה חזק מעל כולם עם 3.8%-63.5%. בקיצור, עוד דוגמה למיקום המכובד של בופון בין הגדולים ביותר: לא בהכרח יותר מכולם, אבל לגמרי "שם".

4. בופון לא מתעסק בלחגוג את עצמו, ובטח שלא את האליפות השמינית האישית שלו (כולל אלו שנפסלו ליובנטוס עקב פרשיות הקאלצ'יופולי) אותה הבטיח בשבת. הוא מודע לגודל המעמד שאוטוטו מחכה: "ככל שאתה מתבגר, התארים הופכים ליותר מתוקים", אמר השבוע ל-Sky Italia, "אבל יש לנו בדיוק 10 דקות לשמוח, כי המחשבה שתיכף אנחנו פוגשים את מדריד מרטיטה ומפקסת את כולנו". צ'ירו פררה, מאמן ושחקן יובנטוס בעבר, הגדיר ל"גזאטה דלו ספורט" את בופון וחברו הוותיק לקבוצה אנדראה פירלו כ"תופעה. הם אלופים. היה להם מזל לא להיפצע באופן רציני ולהראות את הערך שלהם במשך קרוב ל-20 שנה. הם יכולים להוביל את יובנטוס לגמר הצ'מפיונס".

אבל גם אם זה לא יקרה, ורונאלדו, בייל ושות' יחגגו על חשבונו - בופון כבר מכיר את הנוהל. "שוער חייב להיות מזוכיסט", התבטא בקיץ בראיון ל"גרדיאן". "כשאתה עומד בשער, אתה יודע שיש רק דבר אחד בחיים שהוא בטוח - שאתה תספוג גולים. ואתה יודע שספיגת גולים לא מביאה לך אושר".

עוד כתבות

הבורסה לניירות ערך בתל אביב / צילום: שלומי יוסף

תל אביב ננעלה בעליות קלות; מניית הבורסה לני"ע קפצה בכ-8%, נאוויטס נפלה

מדד ת"א 35 ננעל ביציבות ● הרשויות הזמניות בונצואלה יעבירו לארה"ב כ-40 מיליון חביות נפט ● מיטב: מצבו של שוק הנדל"ן צפוי לתמוך בהורדות ריבית ● אנבידיה ו-AMD ראש בראש: השתיים חשפו שבבי מרכזי נתונים חדשים ● בשל המחסור החמור, מחירי שבבי הזיכרון צפויים להמשיך ולזנק גם ב-2026 - אלו המניות שכדאי לעקוב אחריהן

גג סולארי / אילוסטרציה: Shutterstock

בעלי גגות סולאריים: כך תצמצמו את החיוב החדש של חברת החשמל

בחודשים האחרונים בעלי גגות סולאריים גילו כי הצריכה העצמית שמחושבת להם גדולה בהרבה מאשר צריכתם בפועל ● זאת, בעקבות סעיף חדש עליו הם צריכים לשלם: "עלויות מערכת" ● זה מה שצריך לעשות כדי להימנע מהתשלום הגבוה

חמישה פסקי דין שכל דייר ומשכיר חייבים להכיר / צילום: Shutterstock

בתי המשפט משרטטים מחדש את היחסים בין שוכר למשכיר

פיגומים במרפסת חתכו את שכר הדירה בחצי, והכניסה לנכס הפכה לחוזה מחייב גם ללא חתימה פיזית ● בתי המשפט קובעים מחדש את היחסים בין 3 מיליון שוכרים בישראל לבין בעלי הדירות שלהם - מתי השופט יגן על השוכר, ומתי דווקא על בעל הבית?

מל''ט הרמס 900 / צילום: יח''צ

מכוונת לטורקיה: המדינה שבוחנת חלופה למל"טים ישראליים

תחת הנהגת הנשיא פטרו, קולומביה מתרחקת מהתעשייה הביטחונית הישראלית ובוחנת חלופה בטורקיה ● אך במקביל, אלביט מוכיחה עליונות טכנולוגית באירופה בעסקאות ענק עם נאט"ו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; מניות הבנקים והחברות הביטחוניות נפלו

ה-S&P 500 ירד בכ-0.3% ● כמות המשרות הפנויות בארה"ב ירדה במפתיע לרמתה הנמוכה ביותר מזה יותר משנה ● שתי הצהרות נפרדות של טראמפ הכבידו על המניות הביטחוניות ועל מניות בתחום הנדל"ן ● בוול סטריט ג'ורנל מדווחים: אנתרופיק בדרך לגיוס 10 מיליארד דולר לפי שווי של 350 מיליארד דולר

פרסומת למבצע של שיכון ובינוי / צילום: פרטי

החופשה בתאילנד היא הכסף הקטן: מה באמת ירוויחו רוכשי הדירות של שיכון ובינוי

הלחץ על חברות הבנייה נמשך, ונראה שתנאי המימון הגמישים כבר לא מספיקים כדי למשוך את הקונים ● כמה שווה מכלול ההטבות שמציעה שיכון ובינוי בפרויקטים שלה באור יהודה ובהוד השרון? ● מאחורי המבצעים, מדור חדש

זהבית כהן יוסף, מנכ''לית אייפקס / צילום: רמי זרנגר

כבר לא בעלת שליטה: המימוש הענק של זהבית כהן במקס סטוק

קרן ההשקעות אייפקס מכרה מניות של רשת הדיסקאונט בהיקף של כ-300 מיליון שקל ● אורי מקס, המייסד והמנכ"ל, הצטרף ומכר מניות ב-50 מיליון שקל ● מקס סטוק צפויה להתנהל כחברה ללא בעל שליטה

חביבות האנליסטים ל–2026 / צילום: Shutterstock

המניות שמסתתרות מתחת לרדאר: ההימור החדש של האנליסטים ל-2026

למי שחשב שוול סטריט אולי התעייפה מכמה שנים רצופות של עליות, באו מדדי S&P 500 ודאו ג'ונס וקבעו שיאים חדשים כבר בשבוע המסחר הראשון של השנה ● איך ייראה המשך 2026 אף אחד לא מעז לנבא, אבל בנקי השקעות מובילים בארה"ב מזהים הזדמנויות בכמה מניות

מכלית הנפט ''מרינרה'' / צילום: Reuters, Hakon Rimmereid

בגלל קשר לונצואלה: ארה"ב השתלטה על מכלית נפט רוסית

כוחות אמרקאיים השתלטו על מכלית הנפט הרוסית "מרינרה", שימשה כחלק מצי הרפאים של משטר מדורו בונצואלה ● לפי דיווחים, רוסיה שלחה צוללת וכלים ימיים בשל החשש מהשתלטות

משחק וידאו של ענקית הגיימינג EA / צילום: Shutterstock

דוח חדש: כמחצית מהשקעות קרנות העושר בעולם שייכות למדינות המפרץ

שבע קרנות עושר מפרציות הזרימו אשתקד 126 מיליארד דולר, המהווים כ־43% מההשקעות הממלכתיות בעולם - כך עולה מנתוני חברת המחקר הבינ"ל SWF ● הסעודים מובילים בזכות עסקת ענק בגיימינג, ובאמירויות מסתערים על ה־AI ● וגם: צניחה בהשקעות הזרות בסין

קסטרו / צילום: שירה ספיר

אחרי קפיצה של 70%: משפחת רוטר מוכרת לראשונה מניות קסטרו

בעלת השליטה בקמעונאית האופנה וההלבשה קסטרו מצטרפת לגל המימושים בבורסה ומוכרת 4% מהחברה תמורת 57 מיליון שקל, לאחר שלפני מספר חודשים הגיעה להסכמות עם שותפה לשליטה יוסי גביזון

מימין: תמר בר־אילן ויותם שגב, מייסדי סייארה / צילום: מנש כהן

השווי קפץ ל-9 מיליארד דולר: חברת הסייבר סייארה השלימה סבב גיוס

סבב הגיוס הנוכחי של סייארה מתבצע לפי שווי שגבוה פי שלושה מהשווי שבו הוערכה לפני כשנה ● הגיוס הקודם בחברה הושלם רק לפני חצי שעה, וסך ההשקעות בה עומד על יותר מ־1.7 מיליארד דולר

אילוסטרציה: Shutterstock

עד איזה גיל חשיפה לעירום בין הורים לילדים נחשבת לגיטימית

אם גרושה ביקשה לבחון את מסוכנותו המינית של האב ולהגביל את זמני השהות שלו עם בתם בת הארבע, בעקבות תיעוד של האב ישן עם הילדה כשהיא עירומה ● מה קבע בית המשפט?

שלומי ויוסי אמיר, בעלי השליטה ברשת שופרסל / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עמדות טעינה לרכבים חשמליים בעשרות חניונים: המהלך החדש של שופרסל

בחודשים הקרובים יותקנו עמדות טעינה לרכבים חשמליים בעשרות חניונים של סניפי רשת שופרסל ובמרכזים המסחריים של חברת LARO נדל"ן ● במקביל מקדמים ברשת מספר פרויקטים משמעותיים בתחום הנדל"ן, ביניהם מתחם חדש בשכונת תלפיות בירושלים

חיילי מילואים בצפון הארץ / צילום: דובר צה''ל

עד 12 אלף שקל בשנה: ההודעה שקיבלו אלפי מילואימניקים

מילואמיניקים במערך הלוחם התבשרו בימים האחרונים על זכאותם לנקודות זיכוי במס הכנסה ● מדובר ביישום של החוק שאושר בכנסת בנובמבר האחרון, המעניק לראשונה הטבת מס משמעותית למילואימניקים לוחמים לפי מספר ימי השירות, והיא יכולה להגיע עד כ-11,600 שקל בשנה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

ירידות בת"א; מניית דוניץ נופלת ב-8%, מקס סטוק ב-3%

מדד ת"א 35 יורד בכ-0.6% ● אלביט חצתה לראשונה שווי שוק של 100 מיליארד שקל ● דוניץ צונחת במעל 9% ● מחירי הנפט ירדו בעקבות הצהרת טראמפ על יבוא נפט מונצואלה בהיקף של מיליארדי דולרים ● וגם: במזרחי טפחות מעריכים כיצד הורדת הריבית המפתיעה של בנק ישראל תשפיע על הסקטורים השונים בת"א

פאינה קירשנבאום בדיון בערעור על גזר דינה / צילום: רפי קוץ

"חל בה מהפך תודעתי": סגנית השר לשעבר פאינה קירשנבאום תשוחרר מהכלא

ועדת השחרורים קבעה כי סגנית השר לשעבר פאינה קירשנבאום, שריצתה 4 שנות מאסר, תשוחרר בימים הקרובים בניכוי שליש ● קירשנבאום הורשעה בעבירות של שוחד, מרמה, הפרת אמונים, הלבנת הון ושימוש במרמה על מנת להתחמק מתשלומי מס

''הכוכב הבא לאירוויזיון'' של קשת / צילום: צילום מסך מאתר קשת

האם תכני קשת יירדו מפרטנר tv+ בעוד עשרה ימים?

לגלובס נודע כי בפרטנר פנו לקשת וביקשו לסיים את החוזה לפי תאריך היציאה מוקדמת שנקבע ● ICC ישראל, השלוחה המקומית של לשכת המסחר הבינלאומית, משיקה ועדת בנקאות חדשה ● ומי מונה למנהל איגוד ההייטק הישראלי בהתאחדות התעשיינים? ● אירועים ומינויים

החשב הכללי יהלי רוטנברג / צילום: תדמית הפקות

פרמיית הסיכון נחתכה, וגם המפרציות הצטרפו להנפקת החוב של ישראל

החשב הכללי סיים את הגיוס הבינלאומי האחרון לקדנציה עם 6 מיליארד דולר וביקושים חזקים המעידים על אמון המשקיעים, כולל ממדינות המפרץ ● עם זאת, למרות הירידה במרווחים לעומת שיא המלחמה, ישראל עדיין משלמת פרמיית סיכון גבוהה ביחס למדינות מקבילות

בית משפט השלום ראשון לציון / צילום: אביבה גנצר

קיצוץ רוחבי בקבלת תיקים: בתי המשפט מגיעים לנקודת רתיחה

בבית משפט השלום בראשון לציון הוחלט להפסיק קליטת תיקים חדשים בתחומי הנזיקין; בפתח תקווה לא יוגשו תיקי רכוש רכב; וגם בכפר סבא מצמצמצים תיקים ● במערכת המשפט מדגישים כי מדובר בצעדים זמניים, אך נראה כי העומס והמחסור בתקנים מגיעים לנקודת קצה