גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האמן הבינלאומי צדוק בן דוד: "לאמנים אין תאריך תפוגה"

יצירתו של צדוק בן דוד, "אבולוציה ותיאוריה", המוצגת במוזיאון ישראל, משמשת כפרולוג לתערוכה שנפתחה בסוף השבוע - "קיצור תולדות האנושות", עפ"י ספרו רב-המכר של יובל נח הררי

יצירתו של צדוק בן דוד "אבולוציה ותיאוריה" נפרשת על פני המבואה המובילה מהכניסה למוזיאון ישראל אל הבניין המרכזי. היצירה, המתארת את התפתחות האדם לצד חפצים המאפיינים את עולמו, משמשת מעין פרולוג לתערוכה החדשה שנפתחה בסוף השבוע - "קיצור תולדות האנושות", על-פי ספרו רב-המכר של יובל נח הררי.

היצירה הוצגה לראשונה באופן חלקי במוזיאון הרצליה ב-1995, התפתחה לאחר מכן והיא כוללת כ-250 פריטים, פסלי מתכת דו-ממדיים חתוכים בעבודת יד, על-פי רישומים בספר היסטורי. זוהי הפעם הראשונה שהיא מוצגת במלואה בארץ, לאחר ש"הקיפה את העולם מספר פעמים", כדברי בן דוד. היא הוצגה בביאנלות ובמוזיאונים בסין, בקוריאה, בארה"ב, באוסטרליה ובאירופה. בפעם האחרונה הוצגה לפני שנתיים בקייב.

"יש לזה תחושה של רישום ויש לי שליטה על זה", מסביר בן דוד בראיון ל"גלובס" את בחירתו בעבודת יד. "בחיתוך לייזר יש משהו מאוד סטרילי ונקי, תעשייתי. בעבודה שלי, מדויקת ככל שתהיה, יש משהו מהרעד של היד, משהו מהרישום האישי שלי".

הוא בן 64, מחלק את זמנו בין לונדון וביתו באילת, ונמצא כמעט חצי שנה מכל שנה בנדודים עם תערוכותיו. "לאמנים אין תאריך תפוגה, אין לי שום תחושה של גיל או מחשבה על פרישה", מבהיר בן דוד, את הפער בין האבולוציה האישית שלו למצב האנושי.

- מאז "אבולוציה ותיאוריה" עברת גם תהליכים אישיים של אבולוציה אמנותית?

"זה מה שמדהים. אנשים שרואים את העבודה כאן חושבים שהיא נעשתה כסוג של אילוסטרציה לספר של נוח הררי, אבל היא נעשתה הרבה לפניו. הדימויים של תולדות העיצוב והתעשייה היו חלק מהעיסוק שלי באדם ובהשפעותיו על הסביבה. התחלתי בשנות ה-80 בדימויים של חיות, בעקבות משלי אזופוס וקרילוב, ובהמשך עסקתי באבולוציה כמטאפורה להתפתחות מקבילה בין האדם והעולם".

מאוחר יותר החל בן דוד להתמקד בדימויי טבע, בפסלי העצים והפרחים. עבודתו המפורסמת ביותר היא עבודת הענק "בלאקפילד", שהוצגה במוזיאון תל-אביב וממשיכה לנדוד בעולם (בימים אלה היא מוצגת במרכז אסיה), ולמשוך מיליוני צופים.

"הנושא העקבי שלי הוא האדם. האדם כחלק מהטבע והיחסים בין האדם לסביבתו, זה מה שעובר כחוט השני בין כל עבודותיי. גם כשאני עוסק בכוחות טבע, בכוח המשיכה ואשליות אופטיות או בחרקים - מה שעומד לנגד עיניי הוא המצב האנושי".

כך למשל, בעבודה "מעבר לחצות" הוא מציג בצד אחד פרפרים ובצדם השני מקקים, ומשליך על היחס האנושי ליופי המדומה ולתיעוב - משיכה ורתיעה. "החיבור שלי לתערוכה הנוכחית הוא טבעי לגמרי, בעיניי, וגם הניתוק מאולמות התערוכה, שהתבקש מבחינה מבנית אבל מעניק לעבודה מקום משלה, וחוויה נפרדת לצופים".

חפצים מספרים

"השאלה העיקרית היא כיצד חפצים יכולים לספר את הסיפור", אומרת טניה כהן עוזיאלי, אוצרת התערוכה. "המפגש בין הספר לאוספי המוזיאון זימן לי, כאוצרת, מבט חדש על תמונות וחפצים מהעבר הרחוק, כמו גם על האמנות העכשווית". הבחירה בחפצים מהאוסף האנציקלופדי של המוזיאון, הכולל אוצרות עתיקים לצד חפצי תרבות מתקופות ומחברות שונות, נעשתה על-פי מפתח של נושאים נבחרים, בניסיון לעקוב אחר יותר ממיליון וחצי שנים של התפתחות החברה האנושית.

התוצאה מתומצתת בתערוכה הלא גדולה למבט מזוקק, שראשיתו בכלי צור שהעידו על התפתחות היכולת הטכנית של האדם להשתמש בכלים מתוכננים לפי צרכיו; המשכו כעבור 700 אלף שנים, בגילוי היכולת להבעיר אש ולשלוט בה, שהעניק לאדם יתרון הישרדותי משמעותי; והרגע הקריטי של התפתחות שפה, המהפכה הלשונית, שחלה עוד מאות אלפי שנים נוספות קדימה.

ההתייחסות לנזק לטבע ולהכחדת זנים מופיעה במספר נקודות בתערוכה - כבר בפתיחתה מוצג פסל דב קוטב ענק של מרק דיון, השוכב על גבי ארגז הובלות ורגליו טובלות במה שנראה כשרידי נפט או זפת. הוא נראה כפוחלץ לכל דבר ונחוץ מבט נוסף (ומידע כתוב), כי לגלות שמדובר בפיסול מלאכותי - עוד יכולת אנושית, לחקות את הטבע, אשר אינה יכולה לפצות על האובדן של זנים ומגוון טבעי.

בהמשך התערוכה - לצד מסמך מקורי של תורת היחסות, בכתב ידו של אלברט איינשטיין - מוצגת עבודת וידיאו-ארט של ברוס קונר, "הצטלבות". קונר משתמש בקטעי ארכיון תיעודיים מניסויי הצבא האמריקאי בפצצות אטום, באי ביקיני שבאוקיינוס השקט, בשנות ה-40. הפטרייה הגרעינית מיתמרת בהילוך איטי מעל לתמצית התבונה של איינשטיין, והמפגש עז הרושם מבהיר עד כמה דק הקו המבחין בין היכולת האנושית לקידמה או להרס.

התפתחות המסחר, הכסף, התקשורת והכתב, מערכות החוק (מגילה ועליה עשר הדיברות שהתגלתה במערות קומראן), אלה מתוארים בתערוכה כאבני דרך. "לא רצינו תערוכה מדעית ארכיאולוגית אלא להאיר נקודות ציון שמאירות ומדגישות את הסיפור של תולדות האנושות", אומר מנכ"ל המוזיאון ג'יימס סניידר.

כוחה של התערוכה אינו בהיקפה, הלא גדול, אלא באופן שבו היא מפגישה את המידע עם הפריטים הנדירים ועם יצירות אמנות עכשווית המהדהדות השלכות ותגובות לאותן מהפכות ששינו את חיי האדם מן היסוד. עבודתו של האמן הישראלי דורון סולומונס "קניות" עוסקת בחלום הצרכני שהפך ממילוי צרכים בסיסיים לאובססיה חסרת מעצורים; עבודת סאונד ממוחשבת של ליאת סגל מעבירה בליל שיחות פייסבוק "לאוזני המתבונן".

התערוכה נחתמת ביצירה מרגשת של האמן הבריטי ינקה שוניברי, "חופשה", המציגה חופשה משפחתית דמיונית בחלל. כתמיד, שוניברי מתייחס למוצאו האפריקני באמצעות בדים אתניים מודפסים. כאן הם הופכים למדי אסטרונאוטים, ומדגישים את הפער בין מוצא האדם באפריקה למצבה של החברה האנושית ביבשת הנחשלת.

המעברים בין העבר, ההווה והעתיד בתערוכה והחיבור המיוחד במינו בין ממצאים ארכיאולגיים רבי חשיבות, פריטים היסטוריים נדירים ויצירות אמנות, מעניקים פרספקטיבה מרתקת ונקודת מוצא למחשבה על העתיד.

עוד כתבות

דרכונים זרים / צילום: Shutterstock

אלו המדינות שהישראלים העשירים רוצים לקבל בהן אזרחות זרה

עפ"י נתוני חברת הייעוץ הנלי ושות', בשנת 2023 נרשם זינוק של 166% במספר הבקשות לתושבות ואזרחות זרה שהוגשו ע"י אזרחי ישראל "בעלי שווי נקי גבוה" ●  הישראלים כיוונו בעיקר ליוון, לפורטוגל ולספרד ● היעד החדש שמנסה למשוך את העשירים בעולם: איחוד האמירויות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ', כנס ירושלים של עיתון ''בשבע'', 16.02.25 / צילום: יצחק קלמן

הפירות והירקות יקרים? זה עניין של היצע וביקוש

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הסביר כי ההתייקרות של הפירות והירקות נובעת מסיבה פשוטה: האוכלוסייה גדלה, אבל התוצרת לא ● מבט על שני העשורים האחרונים מגלה שזה אכן מה שקורה ● המשרוקית של גלובס

רה''מ נתניהו פוגש את ראש ממשלת הודו, מודי, 2017 / צילום: קובי גדעון-לע''מ

ראש ממשלת הודו מודי מגיע לישראל. על הפרק: פרויקט משותף בתחום הלייזר

ביקורו של נרנדרה מודי בארץ, לראשונה מאז 2017, יכלול שורת היבטים, בהם ביטחוניים, סחר והעברת טכנולוגיות להודו ● לצד הרחבת הסחר ושיתופי פעולה טכנולוגיים, אחד הנושאים המרכזיים שהצדדים ידונו עליו הוא פיתוח בתחום ההגנה מטילים בליסטיים

בלון של היצרנית האוקראינית Aerobavovna / צילום: Reuters, Justin Yau

זולים וכמעט בלתי ניתנים ליירוט: הבלונים חוזרים לשדה הקרב

הבלונים, שמרחפים מעל זירות הלחימה כבר מימי המהפכה הצרפתית, שבים כעת לשטח כשהם מצוידים בבינה מלאכותית, חיישנים ויכולות אוטונומיות ● מאוקראינה ועד ארה"ב, הם משמשים לסיור, תקיפה ותקשורת - ומציבים חלופה זולה שמאתגרת גם מערכות הגנה מתקדמות

טראמפ בנאומו הלילה / צילום: Reuters, via REUTERS

טראמפ: "לא אאפשר למקור מספר 1 של טרור בעולם להשיג נשק גרעיני"

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ נשא הלילה דברים מול הקונגרס בנאום "מצב האומה" ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "חישובי איראן, לא משנה כמה לחץ יופעל, לא ישתנו תחת לחץ" ● בכירים בישראל משוכנעים - איראן וארה"ב לא יגיעו לפריצת דרך ● עדכונים שוטפים

מהו תיק ההשקעות האופטימלי? / אילוסטרציה: Shutterstock

תרחיש של פעם ב-25 שנה והסכנה לתיק המניות שלכם

ענקית המדדים MSCI חוששת שתיק המורכב מ־60% מניות ו־40% אג"ח עלול להוביל להפסדים בשנת 2026 - גם בעקבות אירוע נדיר שכמעט לא נראה ב־25 השנים האחרונות ● עם זאת, בשוק המקומי מעריכים כי הגדלת החשיפה למניות בטווח הארוך נכונה למשקיעים הישראלים

אוריאל קנורוביץ, מייסד שותף ומנכ''ל Nimble / צילום: Nimble

בשווי של 400 מיליון דולר: החברה שמאמנת את המודלים הגדולים בעולם

החברה הישראלית-אמריקאית נימבל מאמנת כמה ממודלי השפה הבולטים בעולם ומסייעת להם לשפר את הדרך שבה הם אוצרים מידע מהרשת ● היום היא נחשפת לראשונה, בהודעה על גיוס סבב הון מאוחר יחסית בהיקף של 47 מיליון דולר ● "אין הרבה חברות בישראל שעושות AI אמיתי", אומר המנכ"ל אוריאל קנורוביץ, "אנחנו ממציאים את החיפוש לעסקים מחדש"

בבנק ההשקעות גולדמן זאקס מהמרים נגד השקל / צילום: Shutterstock

מה יקרה לשקל עד סוף השנה? בשוק לא קונים את התחזיות הקשות

לנוכח הסיכונים הגיאופוליטיים והלחץ על מניות הטכנולוגיה, בבנק ההשקעות מעריכים שהשקל בתמחור יתר של 13% וממליצים על פוזיציית שורט ● מנגד, כלכלנים מקומיים מעריכים שהירידה ברמת הסיכון והגאות בהייטק ובתעשיות הביטחוניות יתמכו בהמשך התחזקות המטבע

שמן זית / צילום: דרור מרמור

סמל יוקר המחיה משנה כיוון, ומחירו מאבד 35%

בזמן שסל הקניות הישראלי מתייקר כמעט בכל קטגוריה, מחיר שמן הזית יורד בעקביות בזכות הקטנת המכסים ● למרות עונת מסיק מקומית דלה ומחסורים, התחרות אילצה את היצרניות הגדולות להוריד מחירים ● כדי לאפשר זאת, המדינה סבסדה את החקלאים ב־30 מיליון שקל

טדי שגיא / צילום: יונתן בלום

טדי שגיא חוזר לבורסה בת"א: אולטרייד מיחזור הנפיקה לפי שווי של 300 מיליון שקל

חברת מיחזור האלקטרוניקה של טדי שגיא ועודד רייכמן גייסה 150 מיליון שקל בהנפקה ראשונית, ומניות החברה יחלו להיסחר בת"א בימים הקרובים ● כספי הגיוס ישמשו לפריעת הלוואה מבנק ולהקמה ובנייה של מפעלי מיחזור

מטוס של אל על / צילום: עידו וכטל

חסימת האנגרים וביטול הטבות לבכירים: המאבק היצרי מאחורי הקנס שהוטל על אל על

לגלובס נודע כי מאחורי הקנס בסך 110 מיליון שקל שקיבלה אל על מרשות התחרות בגין חסימת האנגרים, התנהל קרב שכלל האשמות של ארקיע למשרד ראש הממשלה על אפליה באבטחת טיסות וביטול טיסות בביזנס לבכירים בשתי החברות ● מקורות בענף: אל על פעלה לסכל את התחרות, וחלק מהאשמות לא נכללו בהחלטת רשות התחרות ● החברה: "דוחים מכל וכל את הטענה"

גיא ברנשטיין, מנכ''ל מג'יק ופורמולה; ומוטי גוטמן, מנכ''ל מטריקס / צילום: יח''צ, עידן גרוסמן

המניה שנמחקת מהבורסה בתל אביב אחרי 25 שנים

מיזוג מטריקס ומג'יק נסגר השבוע, ומניית מג'יק, חלוצת הרישום הכפול בת"א, תהפוך לחברה בת בבעלות מלאה של מטריקס ותימחק מהמסחר ● במקביל היא תימחק גם מהנאסד"ק אחרי 35 שנים

העלמת הכנסות / אילוסטרציה: Shutterstock, Andre Boukreev

חשד: העלים 12 מיליון שקל מהכנסות משכירות

רשות המסים מנהלת חקירה נגד תושב ביתר עילית החשוד כי העלים הכנסות בסך 12 מיליון שקל מהשכרת דירות לחברות כוח-אדם ● בבדיקה צולבת בין דיווחיו של החשוד לרשויות המס לבין חשבונות הבנק שלו נמצאו הפקדות בסך מיליוני שקלים שלא דווחו

משרדי אנבידיה ביקנעם / צילום: אנבידיה

הרחק מהעיסוק המסורתי: מאחורי הרכישה החמישית של אנבידיה בישראל

הרכישה האחרונה של ענקית השבבים בארץ מסמנת את כניסתה לתחום ניהול המידע בארגונים. מאחוריה: מהפכת הסוכנים החכמים שלה ● המהלך מצטרף לרכישות קודמות דוגמת ראן איי.איי ודסי

ספינה של צים / צילום: Lior Patel/jצים

הקלה בשביתה בעקבות מכירת צים: ועד העובדים עובר לעיצומים

יו"ר ועד עובדי צים, אורן כספי, אמר לגלובס כי המנכ"ל אלי גליקמן קיבל מהרוכשת הפג-לויד את המנדט לנהל מו"מ עם העובדים: "לא רצינו למוטט את החברה – זו לא המטרה שלנו" ● בוועד פרסמו הבהרה ולפיה בחברת "צים החדשה" שתהיה בבעלות קרן פימי ייקלטו קרוב ל-100 עובדים - "גם הם ללא כל ביטחון תעסוקתי אמיתי"

כותרות העיתונים בעולם

המדינה שבה הנשיא וראש הממשלה בעימות בגלל ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: האם איראן מוכנה למלחמה, מה עומד מאחורי האסטרטגיה של ארה"ב מול טהרן, וראש ממשלת קרואטיה והנשיא נמצאים בעימות בשל שת"פ עם ישראל • כותרות העיתונים בעולם

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: דוברות שר האוצר

מכה לסמוטריץ': הכנסת ביטלה את הצו להרחבת הפטור ממע"מ

רק 25 ח"כים הצביעו בעד הצו של שר האוצר סמוטריץ' הפוטר צרכנים ממע"מ ביבוא אישי עד לסכום של 150 דולר ● 59 ח"כים התנגדו, לאחר שראש הממשלה נתניהו החליט על חופש הצבעה לקואליציה

מכשיר בדיקה של קווליטאו / צילום: אתר החברה

הגיוס הענק של חברת השבבים שעלתה בת"א במעל 4,000%

חברת השבבים קווליטאו מנצלת את הגאות במחיר מנייתה כדי לגייס מהמוסדיים סכום של כ-225 מיליון שקל ● בגיוס השתתפו בעלי המניות הגדולים של החברה, בהם בית ההשקעות ילין לפידות

דירה בשיפוצים / צילום: כדיה לוי

החשש ממלחמה מגיע לתחום השיפוצים: ירידה של 25% בהזמנות לקראת פסח

הציפייה להסלמה ביטחונית עוצרת את תנופת ההתחדשות של משקי הבית: הציבור חושש להיתקע עם "בית מפורק" בחירום, וקבלני השיפוצים מדווחים על טלפונים דוממים בשיא העונה ● במקביל, האיום האיראני מאלץ את ענף הבנייה לדרוש פתרונות להפעלת מנופים מהקרקע

השופט דוד מינץ / צילום: שלומי יוסף

בג"ץ נגד המוסכים: "מרוויחים על חשבון המבוטחים"

בג"ץ דחה את עתירת המוסכים לחייב את חברות הביטוח לשלם על חלקי החילוף לפי מחירון של חברות יבוא חלקי החילוף לרכב (חלפים) - שגבוה במאות אחוזים ולפעמים יותר מ"מחיר השוק" ● השופטים תקפו את משרד התחבורה: "כשל שוק. מצב מעוות"