גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הביומד בישראל שובר שיאים: גיוסים של 2 מיליארד ד' ב-2014

איזה סקטור רשם את הזינוק הגדול ביותר ב-2014, האם הקרנות הישראליות ממעטות להשקיע בביומד ואיך כל זה קשור לגל ההנפקות בנאסד"ק

הביומד הישראלי נמצא באחת התקופות הטובות בתולדותיו. ארגון IATI, ארגון הגג של תעשיית ההיי-טק הישראלית, פרסם היום דוח מקיף לקראת כנס IATI Biomed 2015, שייערך בשבוע הבא בתל אביב. היו"רים של הכנס הם ד"ר בני זאבי ורות אלון.

המספרים של מדעי החיים מרשימים. בישראל פועלות כיום 1,380 חברות, שיא של כל הזמנים. 53% מתוכן הן בתחום המכשור הרפואי, 23% בפארמה וכ-20% בתחום הרפואה הדיגיטלית או הניידת. ההשקעות במכשור רפואי ב-2014 היוו כ-54% מעוגת ההשקעות הכוללת, ירידה קלה לעומת 61% בשנים 2005-2010. הירידה הזו נובעת מהקושי הכלל עולמי של תחום המכשור הרפואי לגייס כספים. מנגד אפשר לראות כי תחום הפארמה רשם ב-2014 זינוק של 79% בהיקף ההשקעות ביחס ל-2013.

היקף ההשקעה בפארמה אשתקד היה נמוך ביחס למכשור הרפואי (286 מיליון דולר לעומת 410), אך הפער מתכווץ ביחס לעבר. בחמש השנים האחרונות צמח סקטור הבריאות הדיגיטלית ומאז 2009 ועד היום הושקעו בו כ-400 מיליון דולר, מהם כ-200 מיליון בשנתיים האחרונות.

בישראל פועלים לא פחות מ-280 מרכזי מו"פ של חברות זרות, בהם כמה עשרות בתחום הרפואי.

ברוב המקרים הוקמו מרכזי הפיתוח על בסיס רכישה של חברה מקומית וברשימה הזו ניתן לציין את J&J, פיליפס, GE, מרק סרונו, אבוט, פוסון פארמה, קובידיאן (מדטרוניק), סט. ג'וד ועוד.

אומת הסטארט-אפ ניישן מעוררת עניין גובר בקרב גופי השקעה זרים - מגוון תאגידים עוסקים בחיפוש אחרי סטארט-אפים שבהם יוכלו להשקיע. נוברטיס מאתרת בעזרת ביוליין הישראלית; רוש משקיעה בחברות בשלב הסיד לצד קרן פונטיפקס; מרק סרונו הקימה חממה עצמאית בהשקעה של 10 מיליון אירו וסמסונג הקימה מרכז איתור חדשנות בישראל, שממוקד בין היתר ברפואה דיגיטלית. פעילות המרכזים מעידה על ההערכה הרבה של החברות הזרות לחדשנות בישראל.

תופעה זו נובעת בין היתר (אם כי זה לא נאמר בדוח) מההחלטה האסטרטגית של ענקית הגנריקה טבע לצמצמם את ההשקעות שלה בסטארט-אפים. בעבר היה נהוג לומר שטבע קונה כל סטארט-אפ ראוי בישראל, אך לאחר השינוי שעברה ענקית הגנריקה הישראלית, התפנה השטח עבור חלק מהמתחרות הגדולות שלה להתחיל לפעול בעולם הסטארט-אפים בשלבים יותר מוקדמים.

801 מיליון דולר בשנת 2014

הדוח מצביע על כך שהשקעות ההון סיכון בתחום הביומד סוף סוף מתאוששות לאחר המשבר העולמי של 2008/9. על פי נתונים של חברת המחקר IVC שנותחו עבור הדוח, חברות מדעי החיים גייסו מקרנות הון סיכון כ-801 מיליון דולר ב-2014, כ-24% מכלל ההשקעות של קרנות. בעשור האחרון עמד הממוצע על 22%. ב-2014 נרשמה צמיחה של 55% לעומת 2013 ושל 64% ביחס ל-2012. ההישג מתעצם כאשר רואים שהסכום הממוצע שהשקיעו הקרנות בחברות ביומד עמד בשנים 2005-2011 על 371 מיליון דולר בממוצע.

מי שמגלים עניין גובר בהשקעה חברות ביומד ישראליות הם בעיקר גופים זרים. קרנות הון סיכון ישראליות השקיעו בתחום רק כ-13% מכספן ב-2014, ירידה לעומת 20% ב-2013 ו-24% ב-2012. כך, הגידול בהשקעה הכוללת בתחום מגיע מקרנות לא ישראליות.

הדוח מצביע על כך שהקרנות מעדיפות להשקיע בחברות בשלות יחסית ובהתאם לבצע עסקאות גדולות יותר, בהיקף של למעלה מ-10 מיליון דולר. הנטיה הזו מעידה על כך שגופים מובילים חוששים מהסיכון שכרוך בחברות צעירות, אך גם על כך שהתעשיה כולה "מתבגרת" וישנן יותר חברות בוגרות. ככלל, התעשייה הישראלית צעירה יחסית לעולם, אך המצב משתפר.

המשקיעים הפעילים ביותר בתעשיית מדעי החיים בחמש השנים האחרונות הם הקרנות פונטיפקס ואורבימד, שמתמקדות בתחום התרופות. במקום השלישי נמצאת קבוצה חדשה, Ourcrowd, מועדון אנג'לים שמבוסס על מימון המונים. גורם נוסף שבלט ב-2014 הוא שביט קפיטל, קרן שחלק משמעותי מפעילותה התבסס על מימון לחברות שנמצאות לקראת הנפקה.

רוב הכסף שנכנס לחברות מדעי החיים הגיע דווקא מהנאסד"ק. בשנים 2013-2014, גייסו 11 חברות מדעי חיים ישראליות 761 מיליון דולר. ההנפקה הראשונה הממוצעת גייסה 49.65 מיליון דולר, ובנוסף ביצעו כמה מן המנפיקות הראשונה הנפקות משנה, זמן קצר לאחר שהחלו להיסחר. המגמה ממשיכה ב-2015, לצד רישום של חברות שכבר נסחרות בתל אביב גם למסחר בנאסד"ק. 12 חברות מתוך 51 חברות מדעי החיים שנסחרות בתל אביב, נסחרות היום גם בנאסד"ק.

רוב החברות שהנפיקו נסחרות בתשואה שלילית על מחיר ההנפקה שלהן, אולם החברות רי-ווק, פואמיקס, נירודרם וביוליין נסחרות בשויים גבוהים לעומת מחיר ההנפקה.

בניגוד להצלחה בנאסד"ק, חברות הביומד התקשרו להנפיק בבורסה המקומית - רק שתי חברות עשו זאת בעזרת מיזוג לשלדים בורסאיים. עם זאת, החברות שכן נסחרות הצליחו לגייס, בהנפקות משניות, 39 מיליון דולר. בשנת 2013 המצב היה טוב יותר ואז גויסו 69 מיליון דולר, כך שלבורסה בתל אביב יש תרומה, גם אם נמוכה, לסקטור הביומד.

אם נסכום את ההון שגויס מכל המקורות (לרבות מימון ממשלתי), נגלה שבשנת 2014 גייסה תעשיית מדעי החיים סכום של כ-2 מיליארד דולר, שיא של כל הזמנים.

לדברי ד"ר בני זאבי, יו"ר משותף ב-IATI: "מה שניתן לראות מן הדוח הוא שהחברות הרבה יותר בשלות וחלקן בשלבים מתקדמים של ניסויים. כמו כן בולט הסכום הגבוה שגייס התחום - כמעט הסכום שגויס באותה תקופה על ידי כלל תעשיית ההיי-טק בישראל. שחקנים רבים שהשקיעו השנה הם חדשים להשקעות בישראל, אם אלה קרנות הון סיכון או קרנות תאגידיות חדשות, וכן משקיעים מסין והודו שכניסתם יכולה להסביר את רוב העלייה בהשקעה בחברות פרטיות.

"ועדיין, ואולי דווקא בגלל השגשוג הפוטנציאלי - התחום צריך לקבל תמיכה רצינית מאוד, מכל הכיוונים, תמיכה באקדמיה, במסחור הטכנולוגיות, בשלבי הסיד ובשלבים המסחריים".

תשואת מדד הביומד של הבורסה בתל אביב ידעה בשנים האחרונות עליות ומורדות, וכעת המדד נמצא בשפל יחסי. במהלך 2014 איבד המדד 37% מערכו (אם כי בינתיים תיקן מעט). הוא נסחר היום בתשואה של 34%- לעומת מועד השקתו בתחילת 2010.

רכישות בהיקף 2.9 מיליארד

במקביל לגיוסים בוצעו לא מעט רכישות. בשנים 2013-2014, נרכשו חברות ישראליות ב-2.9 מיליארד דולר, נתון שגבוה משמעותית מהממוצע של העשור האחרון (850 מיליון דולר בשנה בממוצע). אם מתייחסים ל-50 האקזיטים הגדולים של התעשיה הישראלית מאז 2005, ההשקעה הממוצעת הייתה כ-38.9 מיליון דולר והאקזיט הממוצע - 133.7 מיליון דולר. האקזיט הושג תוך כ-12.3 שנים מיום ההקמה ו-8.7 שנים מההשקעה המוסדית הראשונה, קצת יותר מן הממוצע העולמי.

רוב החברות נרכשו כשהיו כבר בשלב המכירות, כשמחציתן כבר היו מבוססות בשוק. עוד כשליש מהחברות נרכשו בשלב המו"פ. 70% היו חברות מכשור רפואי. יצויין כי גם בארה"ב, שם סקטור המכשור הרפואי סובל בשנים האחרונות מקשיי מימון, דווקא תחום המיזוגים והרכישות תוסס.

גם בתחום הפארמה שוק המיזוגים והרכישות תוסס ומעניק שווי גבוה לחברות הנרכשות. 200 מיליארד דולר החליפו ידיים ב-2014 במסגרת רכישות תחום הפארמה העולמי, וזאת גם ללא "מגה-מיזוג" בין ענקים כפי שניתן היה לראות בשנים האחרונות.

ההצלחה מתבססת על האקדמיה

הצלחת תחום הביומד בישראל תלויה בהצלחת האקדמיה בתחום, ודוח של מוסד שמואל נאמן בטכניון ושל משרד המדע מ-2013, אשר מצוטט בדוח של IATI, קבע כי כ-45% מהפטנטים שנרשמו על ידי חוקרים ישראלים בשנים 2007-2011 היו בתחום מדעי החיים.

באשר לדור הבא - 46% מהסטודנטים לדוקטורט בישראל הם בתחומי מדעי החיים למיניהם. על פי הדוח, כמות הפטנטים שרשמו האוניברסיטאות ובתי החולים על בסיס המצאות החוקרים עלתה בין 2008-2013 ב-24%, כאשר הפטנטים במדעי החיים הם הדומיננטיים.

לחברות המסחור הישראליות ישנם יחד 1,966 הסכמי מסחור פעילים, מהם 71% מול חברות ישראליות ו-17% מול חברות מארה"ב. הכנסות של חברות המסחור ב-2012 הגיעו ל-1.9 מיליארד שקל, גידול של 11.9% לעומת 2011. 94% מהתמלוגים מקורם בתרופות.

הביומד הישראלי

עוד כתבות

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה