גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחקר: מה מעלה את מחירי הדיור בבת-ים?

מחקר של עמותת מרחב לקידום עירוניות בישראל בירר מה משפיע יותר על שווי הדירות: תוספת מ"ר או ושיפוץ המדרכות הסמוכות

רמת עמידר בת ים / צילום: עמותת מרחב
רמת עמידר בת ים / צילום: עמותת מרחב

"התחדשות עירונית" עבור רובנו היא יישום תכניות בינוי כדוגמת תמ"א 38, שמגדילה שטח בדירות פרטיות, משפצת שטחים משותפים כגון חדרי מדרגות וכניסות ("לובי") של בניינים קיימים, ומוסיפות עליהם דירות, פנטהאוזים ולחילופין - דירות גן עירוניות. תוכניות אלה אמנם מיטיבות, לפחות בטווח הקצר, עם דיירי הבניינים המשתפצים, והדעה הרווחת היא שהן מעלות את ערך הנכסים המשתתפים בתוכנית. עם זאת תמ"א 38 ודומותיה אינן מטפלות במרחב המשותף הכללי, הרחוב, השכונה, ובכלל השטחים שבהם משתמש כל הציבור.

וכך, בעוד ש"התחדשות עירונית" היא שם קוד לתוכניות המטפלות בקניין הפרטי - דירות בבעלות פרטית, האמת היא שהתחדשות עירונית היא למעשה כל מהלך אשר מטפל במבנים, בתשתיות ובשטחים בתחום העיר. כלומר, התחדשות עירונית היא כל החלפת מרצפות במדרכות, שיפוץ גינה וכיכר, ואפילו החלפה של תשתיות בלתי נראות לעין: צינורות ביוב ומים וקבורת רשת חוטי החשמל.

עמותת מרחב - התנועה לעירוניות מתחדשת בישראל, ערכה בדיקה שתכליתה לבחון השפעה של התחדשות עירונית של מרחב הציבורי על נכסים, לעומת השפעת התחדשות עירונית שמסתכמת במתן תוספת זכויות בנייה.

כלומר - מה קורה לשווי דירות בשכונה שבה משפצים תשתיות ציבוריות ופתוחות: מדרכות וכבישים, ויוצרים מרחבים מזמינים ונעימים כגון כיכרות וגנים, לעומת הערך שמוסיפה לאורך זמן, "התחדשות" המסתכמת בתוספות מטרים רבועים לדירות.

הבדיקה נעשתה בשכונות שונות בישראל והמחקר כולו יוצג היום (ב'), בכנס המציין עשר שנים לעמותה, שייערך בעיר לוד. כך למשל נבדקו תהליכי התחדשות שנעשו בשכונת רמת עמידר ברמת גן, ברמת אביב, באופקים ובבת ים.

להגדיל את שטח הווילה פי 10

רמת עמידר היא שכונה הגובלת במזרח בכביש 4 וצמודה בצפונה לבני ברק, הבנויה שכבות-שכבות של בנייה מתמשכת, עממית ברובה, ופרטיזנית לעתים. ציבור תושביה מורכב מאנשים שנולדו וגדלו בשכונה בצד דיירים חדשים שמצאו להם פינה חמה בלב המטרופולין ובלב המגדלים המאפיינים את השכונות החדשות והמתחדשות. שכונת רמת עמידר הוקמה ב-1950 בתבנית של בתים דו קומתיים ("בתי תותח" - על שם שיטת היציקה שבה נבנו) השכונה נבנתה במהירות ושטח הדירות המקוריות שנבנו היה 25 מ"ר ו-50 מ"ר.

בסוף שנות ה-90 הוחלט לפעול לרווחת הדיירים ולתת להם זכויות בנייה נרחבות ואפשרות להרחבת הדירות עד 200 מ"ר ופיצול לשתי דירות. ההחלטה על הרחבת הדירות, בצד תוכנית בינוי מסובכת וחוסר הקפדה של הרשות, הביאו לבנייה שפגעה במרחב הציבורי ויצרה שכונה שתושביה היום מכנים אותה "ג'בליה", על שם מחנה הפליטים הנודע והמוזנח.

יחודיות השכונה הזו, ביחס לכל רמת גן, בשילוב עם הרחבת זכויות הבנייה פי עשרה לבתים שהם צמודי קרקע, היתה אמורה להניב ערכי נדל"ן גבוהים בהשוואה לשאר העיר. אלא שבפועל התוצאה שהושגה היא בדיוק ההיפך: ערכי הנדל"ן בשכונת רמת עמידר נמוכים מהשכונות האחרות בעיר.

דרור גרשון, מנכ"ל "מרחב", מסביר שהמציאות הזו היא פרי המדיניות של השקעה בהתחדשות במרחב הפרטי. "ניתנו זכויות בנייה לבעלי בתים, והמרחב הציבורי כולו הוזנח במשך 15 שנה. הבנייה בשכונה מתאפיינת בפראות, שנבעה מניסיון לניצול מקסימלי של זכויות בנייה, בלי להתחשב בהשפעה על הסביבה, ומבלי לאזן את המבנים שהשתתפו במהלך ההתחדשות, זה עם זה".

פער של 200 אלף שקל בין דירות

פערי המחירים בדיור ובשטחי מסחר ברמת עמידר מספרים את הסיפור כולו: מחיר מ"ר דירת מגורים ממוצעת ברמת עמידר נע בין 15 אלף ל-17 אלף שקל, לעומת מחיר מ"ר דירת מגורים מממוצעת בשכונת מרום נווה שנע סביב 23 אלף שקל ו-20 אלף בשכונת גני מרום - 20 אלף. חנויות ברמת עמידר אפשר לקנות ב-15 אלף בממוצע, לעומת 22 אלף מחוץ לשכונה (הממוצע העירוני אינו כולל את השכונה, כך שלמעשה הפער אפילו גדול יותר).

ככל שהדבר נוגע לדיור, ההפרשים מגיעים עד 200 אלף שקל לדירה ממוצעת ונובעים מאיכות המרחב הציבורי ולא מזכויות הבנייה, כפי שהדבר בולט מאוד בשכונה זו.

גרשון משווה באופן דומה בין רמת אביב הישנה לאופקים שבהן שכונות שנבנו בו זמנית. "דירות מגורים זהות לגמרי בגיל, בצורת המבנה ובתנאי המגורים, נמכרות בפערי מחיר עצומים. זה צריך ללמד אותנו שוב ושוב שמה שמשדרג את סביבות המגורים באיכות, אינו דווקא שדרוג הרכוש הפרטי כפי שכולם חושבים שיקרה בתמ"א 38, אלא שדרוג המרחב הציבורי על כל היבטיו הרחובות, חזיתות המבנים, מבני הציבור והשטחים הפתוחים".

כדוגמא לכך, מביא גרשון את השכונות הוותיקות בבת ים. באחת מהן, רמת יוסף, "עלו מחירי הדירות מעבר לממוצע בעיר, אף שבתי המגורים עצמם לא חודשו. ההתייקרות קרתה בעקבות עבודות מסיביות שעשתה העירייה במרחב הציבורי בשכונה: הגנים הציבוריים שופצו ורועננו, נוספו מתקני משחקים, נטעו עצים, שופצו מדרכות וכיכרות לצד מבני הציבור".

השוואה בין מחירי מר בשכונות ברמת גן

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35