גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"משקיעי הביומד הגדולים בת"א לא פחות מתוחכמים מבחו"ל"

חברות המכשור הרפואי מנסות לנווט דרכן בסבך של רופאים, חברות ביטוח ומקבלי ההחלטות ■ בפאנל בנושא אתמול בכנס אופנהיימר, היה גלעד גליק, מנכ"ל איתמר מדיקל, אופטימי: "צפוי גידול בשוק הזה. בתי חולים כבר לא מחפשים את המוצר הכי זול אלא את זה שמוזיל עלויות לטווח הארוך"

סרגיי וסצ'ונוק אורי הדומי גיא ניב גלעד גליק וסוזנה נחום זילברברג / צילום:תמר מצפי
סרגיי וסצ'ונוק אורי הדומי גיא ניב גלעד גליק וסוזנה נחום זילברברג / צילום:תמר מצפי

תחום המכשור הרפואי הפך הרבה יותר מאתגר בשנים האחרונות, עם העליה בדרישות - הן של הרגולציה כדי להגיע לשוק והן של מערכות הבריאות בטרם יסכימו לרכוש מוצרים חדשים. ארבע חברות מכשור רפואי שהשתתפו בפאנל במסגרת הכנס של בנק ההשקעות אופנהיימר אתמול, דווקא שידרו אופטימיות והציגו תוכנית עסקיות מגובשות להתמודדות עם האתגרים הללו.

בפאנל השתתפו אורי הדומי, מנכ"ל חברת מזור, העוסקת ברובוטיקה לניתוחי גב; גיא ניב, מנכ"ל חברת צ'ק קאפ, המפתחת גלולה נבלעת המצלמת תמונת רנטגן של המעי לאבחון סרטן המעי הגס; גלעד גליק, מנכ"ל איתמר מדיקל, המפתחת מכשור לאבחון סיכון להתקף לב ודום נשימה בשינה וסוזנה נחום-זילברברג, המנהלת את קבוצת ביולייט, בעלת השליטה באשכול חברות בתחום העיניים ואשכול חברות בתחום אבחון הסרטן.

מנחה הפאנל, סרגיי וסצ'ונוק, אנליסט בכיר באופנהיימר, שאל על האתגר להתמודד עם השינויים בכלכלת הבריאות בארה"ב ועם המחסור בתקציבים לבריאות בכל העולם.

הדומי השיב: "השינוי שמתרחש כעת בארה"ב וזולג למדינות אחרות, הוא הנטיה לשלם עבור הצלחת הפרוצדורה ולא עבור עצם ביצוע הטיפול. זוהי מגמה המחייבת גם שינוי רדיקלי במודלים העסקיים של חברות המכשור הרפואי והתרופות".

גליק: "כתוצאה מהשינוי שאורי ציין, יהיה לדעתי דווקא גידול בשוק המכשור הרפואי. בעוד שבשנים האחרונות בתי החולים עברו מלרכוש את המוצר הכי טוב קלינית למוצר הכי זול, הרי שכעת יש גישה משולבת ומחפשים את המוצר שמוזיל את העלויות לטווח הארוך".

ניב מדגים זאת על המוצר שלו: "עלויות הטיפול בסרטן המעי הגס בשלביו המתקדמים הן מטורפות. לכן כל חברות הביטוח מבינות שמניעה היא חשובה מאוד. לאחרונה נכנסה לשוק בדיקה של DNA בצואה, שקיבלה שיפוי של 500 דולר מרוב חברות הביטוח". לכן מאמינה צ'ק קאם כי גם היא תקבל שיפוי ביטוחי בבוא היום.

נחום-זילברברג: "לפעמים זה עובד גם הפוך. אנחנו מכירים מקרה שבו הורידו את גובה השיפוי לבדיקה שכבר הייתה בשוק, משום שהסתבר שאינה מדוייקת". היא מציינת כי המוצר של ביולייט לניתוחי גלאוקומה אהוב על הרופאים משום שהוא חוסך להם בדיקות וטיפולים שאחרי מעשה, שהתשלום עבורן נמוך ולכן הם מורידים את הרווחיות של הרופא, לעומת אפשרות לנצל את אותו הזמן לביצוע ניתוח נוסף.

גליק מציין כי המגמות הללו משתנות מתרבות לתרבות. "במערב, חברות הביטוח לא כל כך אוהבות לשלם עבור מניעה. לעומת זאת ביפן, ישנו שיפוי למוצר שלנו גם לאנשים שהם היום בריאים".

ההבטחה: מוצרים לא מבוטחים

זילברברג-נחום מציינת כי בארה"ב היום צומח שוק למוצרים שאינם מבוטחים, אך הצרכנים מוכנים לשלם עבורם מכיסם, דבר שבעבר היה נדיר מאוד בארה"ב, למעט בפרוצדורות אסתטיות. "יש אפילו משקיעים שמחפשים היום דווקא את הטכנולוגיות הללו", היא מציינת.

גליק ציין כי במקום למכור היום את מכשירי האבחון, איתמר מדיקל לעיתים מציעה לרופאים לשלוח את החולה לאבחון אצלה בקליניקה, "ואז התהליך כולו מתנהל לפי החליל שלנו ויש לנו השפעה גם על אופן הטיפול אחרי האבחון". זילברברג-נחום ציינה כי לא כל החברות בנויות כלכלית ולוגיסטית לכך, ולכן לפעמים ניתן להציע מודל כזה עם שותף.

ניב ציין כי כאשר בונים את המודל העסקי, צריך לוודא כי הפתרון מגובה במידע קליני, הינו אינטואיטיבי לרופאים ולא דורש הכשרה בכמות מוגזמת, וכן שהוא מועיל למי שמקבלים את ההחלטות האם להכניסו לשוק.

הוא ציין כי צפה מן הצד במקרה של חברה שבנתה את המודל העסקי של המוצר שלה כך שיועיל מאוד לרופאים רדיולוגים, אולם מי שהיה אמור לקבל את ההחלטה האם להכניס את הטיפול לפרוטוקול הטיפול המחלה, היו רופאים גסטרו-אנתרולוגיים (רופאי מערכת העיכול) שהמערכת דווקא הפחיתה מפרנסתם, והם טרפדו את מאמצי השיווק שלו.

וסצ'ונוק שאל את הדומי על מצבה של מזור, אשר ברבעונים האחרונים ביצועיה היו נמוכים מן הציפיות, וזה השיב: "אנחנו חברה של 20 מיליון דולר. תמיד אמרתי שצריך לבדוק אותנו ברמה השנתית ולא הרבעונית. נכון שבשלושה הרבעונים האחרונים לא צמחנו כפי שרצינו, אבל בשנה הקרובה כולה אנחנו נצמח ואפילו בחצי השנה הראשונה שלה".

שת"פ שיווקי עדיף

כיאה לפאנלים מסוג זה, עלתה גם הפעם השאלה האם חברות ישראליות צריכות לשאוף להיות חברה עצמאית או לעשות אקזיט. גליק: "הקונסולידציה בתחום הזה היא בלתי נמנעת וחברות צעירות כנראה יירכשו. הן לא יירכשו לרוב בשלב הרעיון, אלא בשלב שבו הן כבר חדרו לשוק. זאת משום שחברות גדולות הבינו שהן לא מתאימות לפיתוח מוצר משלב הרעיון, ואפילו אם נובט אצלן רעיון טוב, הן לרוב יקימו סביבו ספין-אוף וירכשו אותו בחזרה אחר כך". בנוגע לשאלה האם כדאי לשלב חברה מובילה בהשקעה בסטארט-אפ שלך בשלב מוקדם, אמר גליק כי "שת"פ שיווקי הוא בדרך כלל מוצלח יותר משת"פ הכולל רק השקעה".

זילברברג-נחום ציינה כי גם חברות ישראליות יכולות לחבור יחד או לרכוש זו את זו, כפי שעושה ביולייט, שמקימה אשכולות של חברות. היא הדגישה כי המודל של ביולייט איננו קרן הון סיכון, משום שצוות הניהול שלה מעורב יותר בחברות ומשום שגם החברות נמצאות בקשר הדוק הרבה יותר זו עם זו. עם זאת, הן מספיק נפרדות כדי שניתן יהיה לבצע עסקת מסחור או אקזיט לכל פרוייקט בנפרד.

החברות שהשתתפו בפאנל מייצגות קשת רחבה של מודלים מבחינת פעילותן בבורסה. מזור נרשמה למסחר בתל אביב ולאחר מכן בנאסד"ק, שם ביצעה גם הנפקה. ביולייט הונפקה בתל אביב וביצעה רישום גם בנאסד"ק, אך ללא הנפקה בארה"ב. צ'ק קאפ בחנה את השוק הישראלי, אך לבסוף הלכה ישירות לנאסד"ק ואילו איתמר מדיקל מסתפקת בתל אביב, לפחות בינתיים.

הדומי: "בתקופה שבה הנפקנו הייתה מחשבה ששוק ההון בארץ יכול לספוג חברות בשלבים מוקדמים יותר ולהיות סבלני כלפיהן. ההנחות הללו השתנו. השוק בארץ הפך יותר מקצועי, וגם יותר ביקורתי. אני לא חושב שההבנה היום של המשקיעים הגדולים מישראל נופלת בהרבה משל מקביליהם בחו"ל. ההבדל הוא בזמינות של ההון, שבנאסד"ק היא הרבה יותר גבוהה".

ניב: "גם אנחנו גילינו בישראל משקיעים מוסדיים אינטלגנטיים ולכן שמחנו לקבל אותם גם להנפקה שלנו בנאסד"ק. הבורסה בתל אביב כמעט ולא קיימת עבור חברות בשלבים שלנו (לפני מכירות - ג.ו), בגלל האכזבות שחברות כאלו הניבו למשקיעים פה בעבר, אבל גם בגלל השוק, שהיה פחות בוגר, לא הבין את טווחי הזמן הדרושים ולא ציפה לאכזבות הללו".

הדומי: "במכשור רפואי דברים לוקחים זמן. אם המוצר עונה על צרכי הרופאים, החולים והמערכת הרפואית, בסוף הוא יפרוץ".

עוד כתבות

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים