גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניגודי האינטרסים, הגזירה של כחלון וההפתעות של סלינגר

4 הערות על צעדים ברגולציה הפנסיונית: מי בעד ומי נגד פתיחת פוליסות המנהלים לתחרות ■ האם כחלון פותח את כהונתו ברגל שמאל - לפחות מבחינת העובדים בסקטור הפרטי ■ ואיפה הריבית האפסית תשפיע יותר

1. הצעד הצפוי של המפקחת על הביטוח באוצר, דורית סלינגר, לפתיחת שוק ביטוחי המנהלים לתחרות אינו סופי עדיין, וככל הידוע יש התנגדות אקטוארית כלפיו מתוך הבית שלה באוצר. עם זאת, הוא ממחיש, שלא בפעם הראשונה, ניגודי עניינים מובנים בין חברות הביטוח, וזה, אם תהיתם, דבר טוב ובריא.

על מה מדובר? התאחדות חברות לביטוח חיים כוללת בתוכה את מגדל וכלל ביטוח, שמחזיקות בתיקי ביטוח החיים הוותיקים והגדולים ביותר, והן אלו שהכי מעוניינות בשימור המצב הקיים, ללא יצירת תחרות חדשה ואפקטיבית על התיק הקיים שלהן.

ההתאחדות כוללת את הפניקס, הראל ומנורה מבטחים, שנמנות אף הן עם הקבוצות הגדולות, אך עם אינטרסים שונים מהגדולות ביותר. איתן חברות בהתאחדות גם איילון והכשרה ביטוח (וגם ביטוח ישיר), שככל הידוע מעוניינות מאוד באפשרות להתחרות על תיק ביטוחי החיים הישן והרווחי, שחונה עד להודעה חדשה במחסני מגדל, כלל ביטוח וגם הפניקס ואחרות - שמקוות כי התחרות הזו לא תגיע.

גם באוצר הדעות חלוקות כנראה בנושא זה. ככל הידוע, מול רצונם של המפקחת ואחרים לקדם תחרות על התיק הקיים והרווחי של חברות הביטוח, ולשחרר את קהל הלקוחות השבויים, ישנה התנגדות פנימית, שנובעת מחשש לאיום עתידי על היציבות של החברות שיקלטו אליהן מבוטחים רבים עם מקדם מובטח ודמי ניהול נמוכים מדי.

אגב, חילוקי דעות ואינטרסים מנוגדים של כאלה שלעתים נתפסים כמקשה אחת קיימים גם באיגוד בתי ההשקעות. שם אין בהכרח אינטרס-על משותף אחד. יש שם בתי השקעות עם חברת ביטוח בבעלותם, או עם מוצרי ביטוח במרכולתם, ויש כאלה שרק עם גמל, השתלמות וטווח קצר. כל זה גורם לשלל קולות ואינטרסים ביחס לסוגיות מבניות משמעותיות שעל סדר היום הפנסיוני בישראל.

2. שר האוצר הבא, משה כחלון, יגיע בקרוב ללשכתו החדשה עם כמה תוכניות כלכליות, בהן הפחתת הטבות המס על הפנסיה לאלו שמוגדרים בסביבתו כשכירים בעלי שכר גבוה.

מדובר על עוד תוכנית גזירות, שמעלה חשש שכחלון יתחיל את כהונתו באוצר ברגל שמאל, לפחות מבחינת רבים מהעובדים בסקטור הפרטי, שנשחקים יותר ויותר תחת הנטל הכבד של המסים. תוכנית זו גם מתלבשת על תוכנית קיימת באוצר (שם לא רואים צורך בתמרוץ החיסכון לפנסיה, בוודאי מאז שהוחלה הפנסיה חובה).

אל תבלבלו: לא מדובר בעשירים מופלגים שייפגעו מהצעד של האוצר, אלא גם - ובעיקר - במעמד הביניים, שגם כך כבר צריך לדאוג לעצמו לתקופת הפנסיה. אם הצעד של כחלון יתממש, סביר שחלק מהציבור שייפגע אף יקטין את הפקדותיו לפנסיה, ויגזור על עצמו עוני בתקופת הגמלאות.

אך לא רק זאת. שכרם של רבים אינו קבוע, אלא עולה בקפיצות. הם נכנסים לשוק העבודה בשכר נמוך, מתחילים לצבור חיסכון, וכעבור שנים מתחילים ליהנות משכר גבוה יותר. נוסף על כך, מאפיינים מסוימים של הסקטור הפרטי אינם מוכרים לעובדי מדינה, חברות ממשלתיות וגופי ענק כמו הבנקים, למשל חוסר ביטחון תעסוקתי, שמתבטא בין היתר בשחיקת שכר ואף בשנים של אבטלה.

מול האתגרים האלה, המדינה אינה מאפשרת לחוסכים ליהנות מהטבות פנסיוניות אשר לא מוצו בשנים שהתאפיינו בשכר נמוך. ולמרות זאת, כחלון מתכנן לקטום את יכולת הציבור הזה ליהנות משנות השתכרות טובות.

חבל שכחלון שם על סדר יומו פגיעה בציבור שאותו הותירה המדינה לבד כמעט לגמרי בכל הקשור לחיסכון הפנסיוני שלו, ושמממן במיסים שהוא משלם את התנאים המפליגים שניתנו בעבר. ראוי שבמקום זה יאזור כחלון אומץ וידבר על שינוי במקום על עוד מאותו הדבר - למשל, על צמצום בתשלומים ובהתחייבויות בגין הפנסיה התקציבית.

3. הממונה על שוק ההון, דורית סלינגר, ממשיכה להוציא רגולציה מהפכנית ומשמעותית באמצעות אמירות שלעתים מפתיעות את השוק, ושלא אחת מקצרות הליכים ארוכים בקובען שכך היה צריך לנהוג תמיד.

זה קרה בנייר עמדה שהוציאה ללא טיוטה מקדימה, שבו קבעה שהסכמי העמלות לסוכנים, שמאפיינים את כל השוק המוסדי, אינם עומדים בהוראות החוק. זה קרה גם בהבהרה שפרסמה לפני כשנה, ביחס לזכותו של הפרט לבחור את המוצר הפנסיוני שלו. לאחרונה היא הבהירה את ההבהרה על גבי דפי "גלובס", והדגישה ש"אם המעסיק מונע מהעובד - בין אם באופן ישיר ובין אם באופן עקיף, דרך מנהל ההסדר - להצטרף למוצר הפנסיוני שהעובד בחר, בתנאים שהעובד השיג, מדובר בהפרה של החוק".

נוסף על כך, סלינגר פרסמה בכהונתה גם נייר עמדה ביחס לאופן הגדרת מקרה סיעודי על-ידי חברות הביטוח, שבאמצעותו הורתה להן לשנות את הנוהג לפרק לגורמים את המבחנים לקביעה האם המבוטח סיעודי או לאו. היא קבעה כי ישנן חברות ביטוח שמפרשות את הגדרת מקרה הביטוח "באופן שאינו עולה עם לשון החוזר ועם התכלית שבבסיסו".

מדובר במקרים משמעותיים, שממחישים כי סלינגר מעדיפה לעשות רפורמות צרכניות משמעותיות כאן ועכשיו - גם אם זה בלי כנסת וללא חוזרים, ולעתים ללא טיוטות. הדרך מהירה וחדה, אפילו כוחנית, והיא לכאורה לא מגדירה חקיקה והוראות חדשות, אלא מסתפקת באמירה שכך כבר נקבע ושזה מה שמצופה מהענף.

האם זו הדרך היחידה לשנות את המציאות? רבים בשוק טוענים שלא, כמצופה מהם. לדידם, שינוי רטרואקטיבי מהיום להיום של נוהגים בענף - שהתקבעו גם בהסכמתם ובידיעתם של מפקחים קודמים - הוא בעייתי. סלינגר חושבת אחרת. אפשר שהצדדים ייפגשו בקרוב בביהמ"ש בהקשר זה, ואז נראה מה יוחלט.

4. לאחרונה שלחה הממונה סלינגר לגופים המוסדיים נייר, שבו הורתה להם לקבוע אסטרטגיה כיצד יפעלו ביחס לפיקדונות בריבית שלילית, ולעדכן אותה. מדובר בסוגיה לכאורה דרמטית ומשמעותית. אבל, עם כל הכבוד לסוגיית הפיקדונות, שמהווים פחות מ-2% מהתיק הכולל של החיסכון לטווח ארוך, מדובר בסוגיה הרבה פחות מרכזית לצבירה הפנסיונית של הציבור, לעומת אפיקים אחרים.

למשל, נפילה של מדדי המניות בארץ ובעולם בעקבות העלאות ריבית תשפיע הרבה יותר על החיסכון הפנסיוני של הציבור. איך המוסדיים נערכים לזה? היום, ובצדק רב, הם מגדילים את החשיפה למניות בחיפוש אחר תשואה בעולם של ריביות אפסיות.

זה לא טוב ולא רע, זו המציאות וזה חלק מרכזי מתפקידי המוסדיים - לנהל את ההשקעות ואת הסיכונים שבהן. זאת, בין אם מדובר בתיק האג"ח הקונצרני, בתיק המניות או בפיקדונות, כשלריביות האפסיות השפעה אקוטית בכל אפיק השקעה קיים.

עוד כתבות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה