גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ראש העיר פריז: "הטרור בא מתוכנו, נמשיך לקלוט מהגרים"

אן הידלגו משוכנעת כי תכנון עירוני נכון יכול לחסל את הרדיקליות והשנאה שהתפרצו בצרפת ■ בראיון ל"גלובס" אחרי ביקור בישראל היא מדברת על המתח בין התיירים לתושבי העיר ובין העיר למדינה

אן הידלגו / צילום: רויטרס
אן הידלגו / צילום: רויטרס

"הטרור צמח בתוכנו. המחבלים ששנאו אותנו עד מוות, גדלו בלב החברה שלנו ולא בשוליים שלה". כך אומרת בראיון ל"גלובס" אן הידלגו, ראשת העיר פריז. הידלגו ביקרה בשבוע שעבר בישראל. היא סיירה בתל אביב ובערים פלסטיניות, נפגשה עם בכירים בתחום המוניציפלי בישראל ואף עלתה לקברם של נפגעי התקפת הטרור בעירה בחורף האחרון, הקבורים פה.

הידלגו, ילידת ספרד, צמחה בתוך הפוליטיקה העירונית של צרפת. היא נבחרה ב-2001 לראשות מועצת הרובע ה-15 של פריז ושימשה כסגנית ראש העיר הקודם, כנציגת המפלגה הסוציאליסטית. מאפריל 2014, אז התקיימו הבחירות המוניציפליות בפריז, היא מכהנת כראשת העיר.

זמן קצר לאחר בחירתה החלה הידלגו לשחרר הצהרות רדיקליות בנוגע לעתיד שהיא מתכננת לתחום שיפוטה: שינוי דרסטי בסדרי התחבורה, התמודדות עם יוקר הדיור הגואה ועם השלכותיו החברתיות, ושינוי מדיניות התכנון. אז הגיעו החורף והטרור, והיא התייצבה מול מצלמות התקשורת הבינלאומית, דמות אלמונית למדי עד האירועים, והאפילה בהופעתה על נציגי השלטון המרכזי. בשלב מסוים הידלגו אף איימה על רשת פוקס ניוז, כאשר הכריזה כי תתבע את בעל הרשת שכתביו הציגו אזורים מסוימים בעיר וכינו אותם "שכונות למוסלמים בלבד".

- אי אפשר להתעלם מכך שהטרור צמח בפרברים. יש קשר בין תכנון שכונה, המתאפיינת בשימושי מגורים בלבד, לבין מה שקרה?

"שכונות מגורים שמתוכננות באופן שאינו מעודד התרחשות עירונית ברחוב, מבודדות את התושבים. זו תשתית לפיתוח רדיקליזציה ושנאה וזהו לקח לפריז ולכל הערים בצרפת. בשכונות כאלה, התושבים ננטשים ואינם מרגישים חלק מהעיר. הם מרגישים שהתרבות, הידע והמסחר נמצאים במקום אחר. התושבים שם חיים בסביבה שלא נותנת הזדמנות להתקדם ולהתפתח".

- אז מה עושים?

"יש דרך לתקן זאת. קודם כל לתכנן את העיר כך שכל הפעילות מכל הסוגים תקרה בכל אזורי העיר, בלי הפרדה וניתוק שיוצרים אזורים שוממים. מאז ינואר אנחנו מטפחים את המרחבים הציבוריים בשכונות בשיתוף האזרחים, למען תחושת שייכות ושוויון. אנחנו גם פועלים בשיתוף האזרחים בתוך בתי הספר, כדי לטפל בתופעות הנשירה של תלמידים. אנחנו מפעילים מערכים פיזיים וחברתיים שתפקידם חיזוק הקשר בין כל השכונות בפריז, באופן שוויוני חברתית וגיאוגרפית".

הידלגו היא כאמור מהגרת ובת למהגרים בעצמה. סבה היה לוחם נגד פרנקו במלחמת האזרחים בספרד, ושהה בצרפת כפליט בתקופת שלטונו. הידלגו מאמינה שלא מהגרים הם הבעיה, כי אם האופן שבו קולטת אותם החברה, והסביבה הפיזית שבהם הם חיים. "אנחנו נחושים להמשיך ולהיות עיר שקולטת הגירה", אומרת הידלגו. "הסתגרות והדרת זרים, היא כניעה לטרור ולפחד. עלינו לעשות בדיוק ההפך: לפעול למען חיזוק הסולידריות והקשרים החברתיים בין כל מי שחי בעיר. רק רק זו הדרך לחזק עיר ולהפוך אותה לאמידה כנגד סיכונים מכל הסוגים".

"צמצום השליטה של המכונית"

פריז נחשבת לבירת התיירות העולמית ומארחת יותר מ-20 מיליון תיירים בשנה. ציבור תיירים, ככל שהוא זרוע חשובה במערך הכנסות העיר, עלול לפגוע בצרכיהם של התושבים הקבועים. תיירות משפיעה על התייקרות נדל"ן, מקדמת מסחר תאגידי והודפת עסקים מקומיים. גם גודש תיירים עשוי להפוך מטרד לתושבים. בראיון לעיתון בישראל, השולחת לעירה עשרות אלפי תיירים בשנה, מדגישה הידלגו כי אין סיבה להעמיד את הצרכים זה מול זה. "שיפור איכות החיים של תושבי פריז היא בלב מדיניות התיירות שלי".

- את יכולה לתת דוגמאות לשילוב צרכים כזה?

"הדבר הבולט ביותר הוא כיבוש המרחבים משליטת המכוניות. האזורים שבהם נאסרה נסיעה וחניה של מכוניות פריזאים ותיירים גם יחד. כך גם הפיתוח של גדות נהר הסיין שהושלם לפני שנה וחצי, ומאז ביקרו בו לא פחות מ-4 מיליון איש, מקומיים ותיירים. השחקנים בתעשיית התיירות הבינו שמסגרת החיים היומיומית של תושבי פריז היא כוח המשיכה של העיר, ומשום כך מצטרפים למהלכים שלי לעידוד תחבורה מתקדמת. תעשיית התיירות הבינה שזו אחת מנקודות החוזק והמשיכה של פריז".

הידלגו מזכירה מיוזמתה כי הנציבות האירופית הכריזה באחרונה כי צרפת אינה מכבדת את הכללים הסביבתיים, הצביעה עליה כצרכנית הדיזל הגדולה בעולם, ואחראית לפליטות גזים מזהמים ברמות שאינן מקובלות. "המאבק בזיהום האוויר נמצא בראש סדר העדיפויות שלנו. איננו יכולים להרשות לעצמנו שלא לפעול מול האתגר הסביבתי והבריאותי הזה".

ואכן אחד המהלכים הבולטים עליו הכריזה הידלגו כמעט מיד עם כניסתה לתפקיד היה כי עד שנת 2018 תיאסר כניסת כלי רכב מזהמים לעיר. ככל שהדבר יישמע קיצוני, הידלגו מסבירה כי זה תהליך הדרגתי, אשר מתיישר עם מה שכבר מקובל בערים רבות באירופה. "זה לא יהיה איסור גורף. נגדיר אזורים לנסיעה מוגבלת, כמו שכבר קורה ב-200 ערים אירופאיות. העיקרון המוביל הוא הגבלה של כלי הרכב המזהמים ביותר, והקשחה הדרגתית של היתרי התנועה שלהם". בקיץ הבא (2016) תיאסר כניסה של מכוניות פרטיות שמודל הייצור שלהן מלפני 1997, ובקיץ הקרוב תיאסר כניסה של כלי רכב כבדים כגון אוטובוסים ומשאיות שיוצרו לפני 2001, וזאת תוך עידוד של כלי רכב מונעים בחשמל שאינם מזהמים את האוויר בתנועה ואינם מרעישים.

- כל זה תורם לאיכות האוויר, אך לא פותר את בעיית הגודש.

"פריז אינה פקוקה במיוחד, הגודש הוא בעיקר בצירים הגדולים שמובילים אליה. עומס התנועה בעיר עצמה יורד בממוצע ב-2% בכל שנה מאז 2001, דבר שקורה בזכות עידוד תחבורה מתקדמת: הולכי רגל, אופניים, וכמובן תחבורה המונית. המטרה ברורה: צמצום השליטה של המכוניות הפרטיות והמזהמות בתוך העיר".

"הקטר הכלכלי של צרפת"

הידלגו מדברת בלשון ובמסרים שבהם מדברים ראשי ערים ברחבי העולם: ביטול הדיקטטורה של המכונית הפרטית, קידום ערכי קיימות, טיפול בהתייקרות הדיור ודאגה לפערים החברתיים הנפתחים עם גלי ההגירה הנוהרים למטרופולינים הגלובליים. האופן שבו היא מתנהלת ומדברת מצייר דמות נחושה וחזקה מאוד, מודל נשי שמשלב בין מייקל בלומברג, ראש העיר האגדי של ניו יורק שנטען כלפיו שהפך אותה לעיר לעשירים בלבד, בשילוב עם ראש העיר החברתי הנוכחי המכהן בראשה היום, ביל דה בלאזיו.

עוד אתגר המשותף לה ולראשי ערים מצליחות הוא התחרות המסתמנת עם מוסדות המדינה, והאשמות שהעיר מרכזית מדי, גוזלת משאבים מערים קטנות, ומחלישה אותן. למתקיפים אותה בהקשר זה היא עונה באופן חד משמעי: "להחליש את פריז זה להחליש את הכלכלה הצרפתית ואת צרפת כולה".

- מדוע שפריז לא תחלוק את העושר שלה עם ערים אחרות בצרפת?

"פריז והמטרופולין שסביבה מכניסים שליש מהתוצר הלאומי של צרפת, וזה קורה בזכות כוח המשיכה של פריז כפי שהיא. פריז תורמת למדינה כולה, היא הקטר הכלכלי של צרפת. זאת הסיבה שבגללה ביקשתי להגדיל את ההשקעות הלאומיות בעיר בזמן הכהונה שלי: 10 מיליון אירו יושקעו בכלכלה העירונית עד 2020, דבר שיוסיף 200 אלף מקומות עבודה חדשים בפריז והסביבה. זו מדיניות הבסיס, עם זאת אני בעמדה שמעודדת סולידריות בין ערים, ואני מוכנה לתרום כספי סולידריות שמסייעים לערים העניות ביותר. בשלוש שנים שחלפו פריז חילקה לקהילות אחרות יותר מ-1.5 מיליון אירו".

- את מבחינה בשינוי מאזן הכוחות בין ערים למדינות?

"התעצמות הערים היא תופעה ניכרת לעין. הגלובליזציה מדלדלת את היכולות של המדינות, בעוד הרשויות המקומיות קרובות יותר לצרכי האוכלוסייה והן דרג האחריות הראשון כלפי האזרחים. הערים הגדולות מרכזות אליהן את הציבור, ולהן יש היכולת לפעול לפיתוח גלובלי נכון ובר-קיימא. ערים הן גם שחקניות משמעותיות יותר בתחום הפיתוח והסולידריות הבינלאומיים, פחות עסוקות מהמדינות בענייני אגו וכוח וחולקות אתגרים דומים. הערים משתפות פעולה, חולקות ידע, ומוכנות לסייע זו לזו יותר בקלות, כדי לשפר את הביצועים שלהן ואת הצעדים שיש לעשות לטובת התושבים".

- השלטון המרכזי מאפשר לך לשחק בתפקיד כזה?

"ערים חזקות הן השותפות הטבעיות של המדינה שלהן. המדינה יכולה להשתמש ברשתות הקשרים שהתפתחו בין ערים גדולות, כדי להקל על ניידות של אזרחים, לעודד פיתוח עסקים בינלאומיים ולקדם רעיונות לגבי עתיד העולם בתחומי קיימות ועוד. תושבי ערים שונות הם בני שיח קרובים, אפילו אם הם אזרחים של מדינות שאינן מיודדות, ולכן קהילת הערים יכולה לסייע למדינות בכל התחומים".

25% מכל הדירות יהיו דיור ציבורי

חודשים ספורים אחרי כניסתה לתפקיד הכריזה הידלגו כי היא מרחיבה את זכות הסירוב הראשונה של העיר בקניית נכסים. הנוהל הרגיל לקניית נכסים על ידי עיריות באירופה נועד ליצור בניינים שכל הדירות בהם מוקצות לדיור ציבורי. כמו כן, מופעלת הזכות כדי לשנות ייעוד של מגרש או מבנה בעיר והשמשתו לצרכי ציבור אחרים: מרחבים פתוחים, בתי ספר ובנייני ציבור מסוגים אחרים. זכות כזו נהוגה בערים נוספות בצרפת ובאירופה בכלל, בנוגע לבניינים שלמים המוצעים למכירה.

החידוש של הידלגו היה החלטתה שבפריז הזכות לא תוגבל לבניינים שלמים, ותורחב ליחידות בתוך בתים משותפים. "הסיבה פוליטית", מסבירה הידלגו את המהלך, שבאוזניים ישראליות נשמע כמו דריסה גסה של הקניין הפרטי. הידלגו הלכה רחוק וסימנה 257 מבנים בעיר שנמצאים בעדיפות עליונה לקנייה בכספי העירייה. ההסבר: "סימנתי כתובות שבהן שוכרים את הדירות אנשים מאוכלוסיות עניות במיוחד. דיירים שמהלכי פיתוח ומכירת הבניין יובילו לכך שיזרקו אותם מהבית".

לדבריה, "קרקע לבנייה היא דבר נדיר בפריז, ומטבע הדברים זה קורה ברובעים שבהם יש הכי פחות בנייני ציבור. לכן פריז צריכה להשקיע בקניית בתים קיימים".

היעד של הידלגו הוא להגיע לכך ש-25% מכל הדירות בפריז תהיינה בדיור ציבורי. אך לא די בכך: "בנוסף לייצור מלאי גדול של דיור ציבורי, המדיניות שלי מבקשת לשמור על השוכרים בעלי האמצעים המועטים ביותר, ולמנוע גטואיזציה של אזורים ובניינים. אני רוצה עירוב חברתי בתוך הבתים המשותפים עצמם, ואת זה אני יכולה להשיג רק על ידי זכות סירוב ראשונה לקנייה של כל דירה ודירה".

עוד כתבות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

ההערכה בישראל: תקיפה אמריקנית באיראן - בלתי נמנעת

הבית הלבן: "דיפלומטיה היא תמיד האפשרות הראשונה, אבל טראמפ מוכן גם להשתמש בכוח קטלני", שר ההגנה האיראני: לא מחפשים מלחמה ● דיווח: ארה"ב תוכל לתקוף באיראן רק 5-4 ימים ברצף; טהראן מאיימת: "תיזהרו מטעות בחישוב". דיווח: ישראל איימה על לבנון - "נתקוף בעוצמה אם חיזבאללה יתערב", שר החוץ הלבנוני התריע: "חוששים מתקיפות ישראליות, שואפים לפעול דיפלומטית"● דיווחים שוטפים

וול סטריט / צילום: ap, M. Spencer Green

הדוח האפוקליפטי שהפחיד את המשקיעים בוול סטריט

דוח ויראלי של חברת המחקר Citrini Research הצית גל ירידות חריג בוול סטריט והעמיק את חשש המשקיעים כי האצה חדה בהתפתחות הטכנולוגיה והבינה המלאכותית עלולה לערער את השוק

סדרת הדרמה ''הבת'' / צילום: אוהד רומנו

לראשונה: קשת מוכרת סדרת מקור לאפל טיוי

פלטפורמת הסטרימינג אפל טיוי רכשה לשידור את סדרת הדרמה "הבת" של קשת 12, בעסקה שהוגדרה מהגדולות שביצעה זרוע ההפצה של הקבוצה • דורון שליט יעמוד בראש השלוחה הישראלית של חברת התרופות באייר ● ומינויים חדשים בלי קופר וב-PTC ● אירועים ומינויים

איפה יש הזדמנויות? / צילום: Shutterstock

הלהיט החדש בוול סטריט, והאם הוא באמת יחליף את מניות ה-AI?

ההימור הנוכחי של וול סטריט הוא על חברות שנתפסות כחסינות מפני איומי הבינה המלאכותית ● אלו מגיעות מסקטורים מפתיעים וכוללות למשל את מקדונלד'ס ויצרנית הטרקטורים ג'ון דיר

ספינה של צים / צילום: Lior Patel/jצים

הקלה בשביתה בעקבות מכירת צים: ועד העובדים עובר לעיצומים

יו"ר ועד עובדי צים, אורן כספי, אמר לגלובס כי המנכ"ל אלי גליקמן קיבל מהרוכשת הפג-לויד את המנדט לנהל מו"מ עם העובדים: "לא רצינו למוטט את החברה – זו לא המטרה שלנו" ● בוועד פרסמו הבהרה ולפיה בחברת "צים החדשה" שתהיה בבעלות קרן פימי ייקלטו קרוב ל-100 עובדים - "גם הם ללא כל ביטחון תעסוקתי אמיתי"

כותרות העיתונים בעולם

המדינה שבה הנשיא וראש הממשלה בעימות בגלל ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: האם איראן מוכנה למלחמה, מה עומד מאחורי האסטרטגיה של ארה"ב מול טהרן, וראש ממשלת קרואטיה והנשיא נמצאים בעימות בשל שת"פ עם ישראל • כותרות העיתונים בעולם

בית זיקוק אשדוד / צילום: רפי קוץ

האסון בבית הזיקוק באשדוד: נעצר חשוד בעבירת רצח באדישות

לאחר מותן של שתי עובדות בית הזיקוק באשדוד ממחסור בחמצן, המשטרה עצרה שותף בחברה המספקת בלוני חמצן בחשד לרצח באדישות ● מנהל הבטיחות במשרד העבודה הזהיר משימוש במכלי החברה, אך כ-15 אלף מהם עדיין נמצאים בשוק

רעיה שטראוס בן דרור / צילום: תומס סולינסקי

שתי ההשקעות שסידרו לרעיה שטראוס 350 מיליון שקל

עסקת הרכישה של קבוצת אקרו והנפקתה הצפויה של ב.ס.ר הנדסה, מניבות ערך נאה עבור המשקיעה הוותיקה בחברות הנדל"ן, שמימשה את מניותיה בקבוצת שטראוס לפני כשני עשורים ● אותן מניות שמכרה שטראוס בן דרור בקבוצת המזון, שוות כיום קרוב ל–2 מיליארד שקל

השפעת הבינה המלאכותית על שוק התוכנה / צילום: Shutterstock

ירידות חדות גם בת"א: הדוח האפוקליפטי על ה–AI שזרע בהלה בשווקים

המסמך הוויראלי של Citrini Research מתאר תרחיש עתידי תיאורטי שבו האצת ה–AI מטלטלת את שוק התוכנה, פוגעת בצריכה ומחלחלת למערכת האשראי ● התגובה השלילית לדוח בוול סטריט הגיעה גם לבורסה ת"א, שם מניות הביטוח - שהובילו את הירידות - איבדו כ–7%

קניות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

"אנשים גילו בבוקר שהם צריכים לשלם מס שלא לקחו בחשבון"

הכנסת הצליחה לבטל הלילה את הצו של שר האוצר סמוטריץ' להרחבת הפטור ממע"מ ביבוא אישי ל-150 דולר ● מה קורה עם חבילות שכבר הוזמנו, איך נדע אם דרוש חיוב נוסף, ומהי תקרת הפטור עכשיו? ● גלובס עושה סדר

איור:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

התרגיל שנכשל: עקף את המתווך דרך אשתו - וישלם דמי תיווך כפולים

המחוזי בת"א מציב תמרור אזהרה לרוכשי הדירות: חתמתם על סעיף "פיצוי מוסכם"? בית המשפט עשוי לחייב אתכם לשלם אותו, גם אם טענתם שהמתווך לא היה "הגורם היעיל" בעסקה ● השופטת אביגיל כהן: "במקרה זה המערער ניסה בחוסר תום־לב למנוע מהמשיב להשתלב בקידום העסקה ולהפוך ל'גורם יעיל'"

דרכונים זרים / צילום: Shutterstock

אלו המדינות שהישראלים העשירים רוצים לקבל בהן אזרחות זרה

עפ"י נתוני חברת הייעוץ הנלי ושות', בשנת 2023 נרשם זינוק של 166% במספר הבקשות לתושבות ואזרחות זרה שהוגשו ע"י אזרחי ישראל "בעלי שווי נקי גבוה" ●  הישראלים כיוונו בעיקר ליוון, לפורטוגל ולספרד ● היעד החדש שמנסה למשוך את העשירים בעולם: איחוד האמירויות

בבנק ההשקעות גולדמן זאקס מהמרים נגד השקל / צילום: Shutterstock

מה יקרה לשקל עד סוף השנה? בשוק לא קונים את התחזיות הקשות

לנוכח הסיכונים הגיאופוליטיים והלחץ על מניות הטכנולוגיה, בבנק ההשקעות מעריכים שהשקל בתמחור יתר של 13% וממליצים על פוזיציית שורט ● מנגד, כלכלנים מקומיים מעריכים שהירידה ברמת הסיכון והגאות בהייטק ובתעשיות הביטחוניות יתמכו בהמשך התחזקות המטבע

שמן זית / צילום: דרור מרמור

סמל יוקר המחיה משנה כיוון, ומחירו מאבד 35%

בזמן שסל הקניות הישראלי מתייקר כמעט בכל קטגוריה, מחיר שמן הזית יורד בעקביות בזכות הקטנת המכסים ● למרות עונת מסיק מקומית דלה ומחסורים, התחרות אילצה את היצרניות הגדולות להוריד מחירים ● כדי לאפשר זאת, המדינה סבסדה את החקלאים ב־30 מיליון שקל

הזמר במסכה / צילום: צילום מסך מאתר קשת

המדד שקובע אפקטיביות בפרסום: "הזמר במסכה" וליגת העל במקום הראשון

ניתוח של מאות קמפיינים שעלו בטלוויזיה ב-2025, והתרומה שלהם לחיפושי מותג, שיחות נכנסות, המרות ומכירות, הוביל את חברת אנימו ליצור את מדד אפקטיביות הפרסום ● החלק הראשון לא מתחשב בתקציב שהושקע אלא רק בביצועים, והחלק השני משקלל אותו לתוך הנוסחה

מתחם ביג גלילות, בשבוע שעבר / צילום: גלית חתן

שנה לביג גלילות, בשוק עדיין מורגשת "רעידת האדמה"

מתחם הענק בגלילות של רשת המרכזים המסחריים ביג עורר עניין עוד לפני הפתיחה, אבל אחרי ההייפ של החודשים הראשונים, הפדיון היומי ירד כצפוי בעשרות אחוזים ● רשימת ההמתנה עדיין קיימת, אך בשוק מספרים גם על תנאים מקלים לשוכרים ● על כמה עומד הפידיון היומי ומה קרה למתחרים?

הסופרקמפיוטר של חברת סריבראס בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

יצרנית השבבים שרוצה להתחרות באנבידיה לוקחת צעד דרמטי

שלושה חודשים לאחר שדווח כי בכוונתה להגיש תשקיף, יצרנית שבבי ה־AI סריבארס הגישה מסמכים חסויים ל־SEC ומקדמת פגישות עם משקיעים ● במקביל, שווי החברה קפץ דרמטית ל-23 מיליארד דולר, ועסקת ענק עם OpenAI משנה את תמונת הסיכון

מכשיר בדיקה של קווליטאו / צילום: אתר החברה

הגיוס הענק של חברת השבבים שעלתה בת"א במעל 4,000%

חברת השבבים קווליטאו מנצלת את הגאות במחיר מנייתה כדי לגייס מהמוסדיים סכום של כ-225 מיליון שקל ● בגיוס השתתפו בעלי המניות הגדולים של החברה, בהם בית ההשקעות ילין לפידות

אפי מלכין, הממונה על השכר באוצר / צילום: דוברות משרד האוצר

הבשורה שיקבלו בקרוב 700 אלף עובדים

לראשונה מאז הקורונה: משרד האוצר מסדיר את העבודה מהבית במגזר הציבורי ● לגלובס נודע כי הפיילוט הופך לקבוע ומתרחב ● המתווה ליום עבודה אחד בשבוע מהבית, שמגבש הממונה על השכר, יחול על המגזר הציבורי הרחב שכולל כ-700 אלף עובדים

גיא ברנשטיין, מנכ''ל מג'יק ופורמולה; ומוטי גוטמן, מנכ''ל מטריקס / צילום: יח''צ, עידן גרוסמן

המניה שנמחקת מהבורסה בתל אביב אחרי 25 שנים

מיזוג מטריקס ומג'יק נסגר השבוע, ומניית מג'יק, חלוצת הרישום הכפול בת"א, תהפוך לחברה בת בבעלות מלאה של מטריקס ותימחק מהמסחר ● במקביל היא תימחק גם מהנאסד"ק אחרי 35 שנים