גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פסטיבל דוקאביב: ולאדי אנטונביץ' מציג את הסרט "קרדיט לרצח"

כשולאדי אנטונביץ' יצא לצלם את הסרט הדוקומנטרי "קרדיט לרצח", שמוצג בפסטיבל דוקאביב, הוא לא ידע שהוא הולך להתמודד לא רק עם מחתרות ניאו נאציות שפועלות ברוסיה אלא עם המשטר עצמו

 ולדי אנטונביץ ושוראבי מתוך הסרט מאנקורט/צילום:יונתן צרני
ולדי אנטונביץ ושוראבי מתוך הסרט מאנקורט/צילום:יונתן צרני

"יש לי תסביך אשת לוט. אם הסתובבתי אחורה- אני רוצה לדעת מה אני רואה", אומר בראיון לגלובס ולאדי אנטונביץ', 34, בוגר בית הספר לקולנוע סם-שפיגל, שביים את אחד הסרטים הדוקומנטריים הנועזים ביותר שצולמו בשנים האחרונות. אנטונביץ', חמוש במצלמה, חדר לחוליות חמושות של ארגונים קיצוניים ולמחתרות הניאו נאציות האלימות ברוסיה, במטרה לפתור את תעלומת הירצחו של חבר ילדות שלו, רצח אכזרי שתועד במצלמת וידאו והופץ ברשת בשנת 2007, ולהביא את התוצאות למסך. תחת זהות בדויה ובאמתלות שונות- כמו התחזות לעיתונאי של רשת שידור זרה, אנטונביץ' מצא עצמו יושב לשיחה עם דמויות מובילות באותם ארגונים - אנשים לא צפויים, עם לא מעט דם על הידיים.

אנטונביץ': "התחלתי לחקור, הייתי חייב לחקור עד הסוף, ולספק לצופים ולעצמי תשובות. כי ברגע שהסרט יוצא, אין לך יכולת להמשיך ולחקור".

כבר למן ההתחלה ידע אנטונביץ' שהמשטרה עשתה כל שביכולתה על מנת להתחמק מהמשימה. לכן גם לא היה כל טעם לנסות ולהיעזר בה. להפך- המשטרה היא ראשונת החשודים.

"לא באתי עם אג'נדה. לא היה לי מושג מי חשוד. עניין אותי מי עשה את זה. בסרט תיעודי, יש לך כבמאי הסכם עם הצופה: מה שאני מראה לך זה האמת, לפחות בעיניים שלי. אני לא אוהב סרטים דוקומנטריים שיש מאחוריהם אג'נדה. זה לא מאתגר אותי אינטלקטואלית. אני אוהב סיפורים שמגרדים לי את התאים האפורים".

לעזרתו בא חבר ילדות קרוב ובעל קשרים בשם דימה, ויחד, באמצעים מוגבלים, הם מגששים אחר עקבות. והעקבות מובילים אותם למחוזות לא צפויים. ואף שהמשימה הופכת למסוכנת יותר ויותר, אנטונביץ' ממשיך וממשיך. התוצאה, סרט בשם "קרדיט לרצח", מתמודד בתחרות הישראלית בפסטיבל דוקאביב שייפתח הערב (ה'), ויוקרן ב-3 ביוני בערוץ 8.

אנטונביץ': "כבר לפני 3 ו-4 ו-5 שנים אמרו לי (הגופים המממנים, מ"ש) שהסרט מוכן. כל הזמן אמרו שהוא מוכן. אבל אני לא הרגשתי שהוא מוכן. לא יכולתי להפסיק. הסיפור הזה ספציפית יותר חשוב מהפרט שנקרא ולאדי אנטונביץ'".

אנטונביץ' פעל ביסודיות, במשך כמעט 6 שנים, עם הפסקות ארוכות בין צילום לצילום. "היו לי הרבה נסיעות לרוסיה. נסעתי איזה 6 או 7 פעמים, כל פעם לחודשיים".

- אז כבר היה לך חלק מהמימון?

"כן. היה מימון מערוץ 8, קיבלתי כסף מפסטיבל טרייבקה, מהקרן החדשה לקולנוע".
מה היה הרגע הכי מפחיד?

"הפחד הכי גדול היה להיכנס למקומות שלא ידוע אם, או איך, תצא מהם. יש בסרט ראיונות ורואים שכשאני מעשן, רועדות לי הידיים. כמו בפגישה עם שולץ. הוא היה חמוש, ומאחוריו היו חמושים. אם הוא היה יודע על מה הסרט, הצלם ואני כבר לא היינו. לא היינו יוצאים משם בחיים. כל פעם כשנוצר מפגש כזה, לא ידעתי אם אני מכניס את עצמי למלכודת, או שהכול כשורה ושאינפורמציות לא דלפו. אתה לא יכול לפעול בשדה הזה בלי לחשוף חלק מהקלפים שלך לחלק מהאנשים. ככה שאתה נכנס ליער, ולא יודע אם תצא ממנו. ואתה עוד לוקח בן אדם איתך שיצלם. זו חתיכת אחריות. כי ירצחו גם אותו. ולו יש משפחה, ילדים.

"יחד עם זאת, כשאתה עושה משהו לאורך זמן רב, הכול נהיה פחות מפחיד. הסכנה האמיתית לא הייתה מצד ניאו נאצים. הם בסך-הכול יכולים לרצוח מישהו. הסכנה היא מהשלטון, שם האפשרות יותר רחבה. לרשות המשטר יש את עורכי הדין הכי טובים, ערוצי תקשורת- כל ערוצי התקשורת. אם יבחרו להתעלם מהסרט. אפשרות שניה היא לחפש דברים עלי, להשחיר אותי ואת הסרט".

 ולדי אנטונביץ ושוראבי מתוך הסרט מאנקורט/צילום:יונתן צרני
הבמאי ולאדי אנטונביץ' (מימין) ושותפו לעשיית הסרט

- מבלי לעשות ספוילרים - אתה חש מאוים? מהאנשים אותם ראיינת, מהשלטונות?

"כמעט כל הדמויות שראית בסרט - כולם בכלא עכשיו. זה קשור חלקית לסרט. השלטונות אולי לא יודעים על מה הסרט, אבל הם בהחלט יודעים שאתה עושה סרט. אף אחד במשטר לא רוצה להתעסק עם ישראלי. מהבחינה הזו, אתה יותר חסין מאשר תושב ארצות-הברית.

- יש סיכוי שיקרינו את הסרט ברוסיה?

"לא. פסטיבל לסרטים דוקומנטריים במוסקבה הזמינו אותי. אמרתי להם, אתם מפגרים? או שיסגרו אתכם או שיכניסו את כולנו לכלא. אנשים חוטפים מאסרים על שטויות. לא מזמן אסרו הקרנה של הסרט 'ילד 44'. כי מה שהוליווד עשתה כאילו פוגע בתחושת הפטריוטיות של העם הרוסי. השחקן ששיחק את הכומר בסרט 'לוויתן' שהיה מועמד לאוסקר, פוטר מהעבודה שלו בתיאטרון. בגלל תפקיד בסרט! זה מטורף!".

- כשאלכסי זוויאגינצב, הבמאי של "לוויתן" ביקר בארץ, הוא אמר לי שהסרט לא פוליטי.

"הוא פוליטי בטירוף. צריך לדעת לקרוא אותו. האמירה היא בתוך היצירה, שהיא כביכול דרמה משפחתית. הוא לא יכול היה להרשות לעצמו להגיד שזה פוליטי. גם ככה הוא מרגיש שבמידה מסוימת הוא בגד במולדת.

"אני חושב שהוא עשה סרט מבריק ביותר, יצירת מופת. הוא מוכשר בטירוף, והוא לא למד קולנוע מעולם. אפילו לא קורס אחד. אני לא חושב שצריך ללמוד קולנוע. מה שצריך זה בגדות. צריך בגרות בשביל לדעת לספוג חוויה. וזה בדיוק מה שזוויאגינצב עושה. צריך לספוג חוויות. זו המסקנה שלי".

קרקס של אבסורד

למזלו של אנטונביץ', אותן דמויות אפלות בלעו את הפתיון, וסיפקו לו מידע מפליל. איזה אינטרס היה להם לדבר אל מול המצלמות? הפגנת כוח, בעיקר. כוח הנו מנת לחמם. אך ייתכן שהייתה עוד סיבה, והיא שחלק מאותם מרואיינים, מתוך איזושהי תחושת צדק, ביקשו שלא לנכס לעצמם פשעים שלא הם ביצעו. חלק הותירו תמונה מעורפלת, במכוון. וחלק הובילו את אנטונביץ' אל מחוזות אותם לא דמיין. התחושה בסוף הסרט עגומה. חוסר הצדק, הנאציזם שחוגג ברוסיה, והידיעה שהידיים - ידי החוק - כבולות, ושולאדימיר פוטין, נשיא רוסיה, עושה בה כבשלו".

- איך אזרחי רוסיה חיים עם חוסר הצדק הזה?

"140 שטופי מוח לא יכולים להבין. התירוץ של פוטין לכבוש את אוקראינה היה להציל את הרוסים מאוקראינה. ככה הוא מנמק את המהלך הזה לעם הרוסי. הוא תמיד משיחי, חייב להציל. הוא מאוד ציני. יש לו 84 אחוזי תמיכה, לפי תוצאות סקר טלפוני".

- הם לא מבינים עד כמה המצב שלהם רע?

"הם מאמינים שהם חייבים את הצאר. הם עברו שטיפת מוח, חושבים שזה גנטי. מאמינים שהם חייבים את סטאלין, והשיח התרבותי כיום סובב סביב האג'נדה שרוסים כעם, כמכלול, לא יכולים שהמשטר יהיה דמוקרטי. האוקראינים, אחינו בדם, הצליחו להיות דמוקרטים, ולרוסים קשה לקבל את זה. בטלוויזיה הרוסית משודרות כתבות על כך שראשי ה-CIA הגיעו לשלטון באוקראינה, כל מיני בדיחות כאלה שמשודרות במהדורות חדשות מרכזיות. וזה לא מצחיק, זה קרקס של אבסורד. זו טרגדיה שחורה. והסרט מראה רק חלק מזה".

עוד כתבות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מחצי מהתשואה נמחקה: הסיבות לירידות החדות בוול סטריט, ומה קרה לאנבידיה?

מדד הפחד מתקרב לשיא, S&P 500 נמצא ברצף הירידות הארוך ביותר מאז 2022, והשבוע האחרון היה הגרוע ביותר של הנאסד"ק מאז 2022 ● מה עומד מאחורי המגמה? האינפלציה, המצב הגיאו-פוליטי המורכב וגם הפסימיות בנוגע לענף השבבים

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

10 המניות היקרות ביותר בוול סטריט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

אלה הן 10 המניות הכי יקרות בוול סטריט

הן נחשבות למניות לוהטות במיוחד, אבל האם הן התחממו מדי? ● לאחרונה הצביע מגזין ביזנס אינסיידר על עשר חברות בשווי 10 מיליארד דולר לפחות הנסחרות בתמחור יקר במיוחד ביחס להכנסותיהן ● לרשימה נכנסו אנבידיה, מיקרוסטרטג'י ומניות טכנולוגיה נוספות, אבל גם רשת מזון מהיר ● לאחרונה, כשמשקיעים הופכים סלקטיביים יותר ואנליסטים חוששים מבועה חדשה, גם המניות היקרות חוטפות

טסלה 3 / צילום: יח''צ

טסלה מורידה את מחירי הדגמים בישראל. כמה הם יעלו?

כחלק ממהלך גלובלי של החברה, שהחל בסוף השבוע בארצות הברית, טסלה מוזילה את המחירים של דגמי טסלה 3 וטסלה S ● במקביל, סימנים ראשונים לכך שהקיצוץ הגלובלי בכוח האדם עליו הכריזה טסלה החודש, מגיע גם לישראל

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לתובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

מייסדי קוואק: אלון לב, רן רומנו, ליאור פנסו ויובל פרנבך / צילום: QWAK

ארבעת היזמים יוצאי ענקיות הייטק שזיהו את החולשות של הארגונים הגדולים במשק

קוואק הוקמה במטרה לספק פתרון מקצה לקצה לחברות בהטמעה, בתפעול ובניהול יישומי בינה מלאכותית, ועוזרת לחברות ליישם מודלים של למידת מכונה ● בקוואק לא מסונוורים מטרנד ה-AI:" גם אם אנחנו על הגל, חייבים להיות קשובים לשוק"

תקיפת צה''ל בלבנון / צילום: ap, Hussein Malla

בכיר במערך ההגנה האווירית של חיזבאללה חוסל בדרום לבנון

במהלך הלילה: אזעקות הופעלו במטולה ● מוקדם יותר - מטרה אוירית יורטה באזור קריית שמונה ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן שנבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה