גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תחקיר "גלובס": למה פוטר מורן גנוסר מחברת החשמל ומנתיבי גז?

גנוסר, שהתריע על יחסי חח"י וסימנס ופוטר, קיבל גם מנתיבי גז מכתב פיטורים בנימוק של צמצום בכ"א, אך החברה פרסמה מודעת דרושים לתפקיד, ופרקליטה אמר כי גנוסר לא יוחזר לעבודה משום ש"השמיץ" את החברה

מורן גנוסר / צילום: תמר מצפי
מורן גנוסר / צילום: תמר מצפי

האם חברת "נתיבי הגז הטבעי לישראל" פיטרה את מורן גנוסר כי התריע על אי-סדרים בעבודתו הקודמת בחברת החשמל? האם הסיבה לפיטוריו לא הייתה צמצומים בכוח-האדם, אלא - כפי שפלט עורך הדין של נתיבי גז בדיון המשפטי - שגנוסר "משמיץ" את החברה? איך בדיוק "השמיץ" גנוסר את החברה הממשלתית הנכבדה?

גנוסר עבד כ-10 שנים בחברת החשמל וזכה להמלצות על מסירותו ומלחמתו ב"גניבות חשמל". הוא קודם לתפקיד מנתח מערכות והתמנה לתפקיד בכיר בפרויקט ה-DMS, מערכת בקרה ארצית לטיפול בתקלות חשמל, שאותה רכשה חברת החשמל מקונצרן סימנס ב-2002 ב-75 מיליון דולר.

ב-2010 החל גנוסר להתריע על כשלים ב-DMS, עד כדי חשש לסיכון חיי אדם. הוא נחשף גם למידע על האופן שבו הועדפה סימנס במכרז. בעקבות פעילותו בעניין ה-DMS קיבל גנוסר ממנהליו כתף קרה, שכל חושף שחיתות מקבל בתחילת מסעו המסוכן.

גנוסר לא הרפה. העניין נמסר למשנה למנכ"ל חברת החשמל, יעקב (יאשה) חאין. טענותיו של גנוסר נדחו, והוא התבקש להפסיק לנדנד.

גנוסר פוטר באפריל 2013. חברת החשמל מסרה אז ל"גלובס" כי "גנוסר סיים עבודתו כעובד ארעי בחברת החשמל. לצערנו, הוא מצא לנכון להמציא אינסוף סיפורים שהוכחו כחסרי בסיס ורחוקים מהאמת, וזאת על מנת להצטייר כחושף שחיתויות ולהרוויח עוד זמן העסקה".

כשגנוסר פוטר, איש לא ידע את מה שהיום ידוע וגם נחקר ברשות ניירות ערך: שבמערכת השוחד הגלובלית שהפעילה סימנס באותה תקופה, גם ברכישת מערכת ה-DMS קיימים חשדות לשיחוד מסיבי של בכירים בחברת החשמל, כדי להעדיף את סימנס במכרז. חשוד מרכזי הוא המשנה למנכ"ל, יאשה חאין, שדחה בזמנו את טענותיו של גנוסר ונעצר לאחרונה בידי רשות ניירות ערך בעקבות מידע על חשבון בנק סודי בשווייץ ובו כספי השוחד מסימנס.

"גנוסר לא יכול להיכנס"

חודשיים אחרי פיטוריו מחברת החשמל מצא גנוסר עבודה בחברה ממשלתית אחרת, נתיבי גז טבעי. כישוריו ניכרו, והוא נשלח לקורס של 9 חודשים, שבסיומו מונה למפעיל חדר הבקרה הארצי של מערכת הולכת הגז. מדובר בתשתית ביטחונית בפיקוח השב"כ. לגנוסר סיווג ביטחוני גבוה במיוחד, ותפקידו חייב ביקורים במתקני חברת החשמל.

"אחרי שפורסם על הבעיות ב-DMS בחברת החשמל", אומר גנוסר, "נקראתי למנהל המחלקה בנתיבי גז. נאמר לי שבחברת החשמל אמרו להם שפגעתי במערכות קריטיות ושיזמתי פרסומים נגדה. אני הכחשתי, אבל היחס אליי השתנה לחלוטין".

בתחילת 2014 הגיע מועד חידוש והנפקת היתרי הכניסה הביטחוניים של עובדי נתג"ז למתקני חברת החשמל. נתג"ז שלחה רשימה של 20 שמות לחברת החשמל. הרשימה אושרה למעט שם אחד. "לידיעתך", הודיעה חברת החשמל לנתג"ז בהחלטיות, "מר גנוסר לא יוכל להיכנס למתקני חברת החשמל".

מכאן הייתה הדרך לפיטוריו קצרה. בהודעת השימוע נמסר לו על "צמצומים בכוח-האדם", ועל כך "שיש עודף מסוים בכוח-האדם של מחלקת הבקרה".

אגב, ימים ספורים לפני השימוע דיווחה נתג"ז על עלייה בהכנסותיה. הודעת הפיטורים לגנוסר, הכוללת שבחים, נמסרה ב-23.4.14 ונומקה כך: "עבודתו של מורן עבור חברת נתג"ז הסתיימה עקב צמצומים שנעשו בחברה".

מודעת דרושים לתפקיד של גנוסר

באפריל 2014 הגיש גנוסר תביעה לבית הדין האזורי לעבודה בתל-אביב, שבה ביקש לחזור לעבודה בנתג"ז. לטענתו, פיטוריו הושפעו מלחץ של חברת החשמל על חברת נתיבי גז.

ניסיון גישור התפוצץ, והצדדים הוזמנו לדיון מקדמי ב-20.4.15 בפני השופטת אורנית אגסי. גנוסר הגיע לדיון כשהוא מלווה בחמישה מחברי קבוצת תמיכה, המלווים מתריעים וחושפי שחיתות במאבקיהם.

פרקליטיו של גנוסר, עורכי הדין ערן לאופמן וניר בן חמו, הפתיעו והציגו מודעה של נתג"ז בלוח דרושים, שפורסמה חודשים אחדים קודם לכן. נתג"ז חיפשה עובד לתפקיד מפעיל חדר בקרה. תיאור התפקיד היה זהה לתפקיד שמילא גנוסר. הפרקליטים תמהו: מדוע לא להחזיר את גנוסר לעבודה במקום להשקיע בהכשרת עובד חדש לאותו תפקיד בדיוק?

עו"ד רן גפטר-חרמש ייצג את נתג"ז וקם להשיב להצעת פרקליטיו של גנוסר. שלושה מחבריו של גנוסר סיפרו ל"גלובס" על תגובת פרקליט החברה הממשלתית.

שוקי משעול: "כשעו"ד לאופמן הציג את המודעה, עורך הדין של נתיבי גז אמר שלא רק שהתפקיד במודעה דומה לזה שמילא גנוסר, אלא שזה בדיוק לאותו תפקיד. כשעורך הדין של גנוסר שאל אם כך למה לא להחזיר את מורן לעבודה, עורך הדין של נתיבי גז השיב: לא נחזיר אותו לעבודה כי הוא פנה לתקשורת והשמיץ אותנו".

אלון עקרוני: "עורך הדין של נתיבי גז אמר: לא נחזיר אותו לעבודה כי לא מקובל עלינו שהוא פנה לתקשורת".

אריה גל אומר: "אני לא מצטט, אבל המסר של עורך הדין של נתיבי גז היה שהם לא מעוניינים באדם שכאשר יש איזושהי בעיה הוא יוצא לתקשורת ומשמיץ אותם".

פרקליטיו של גנוסר כתבו יום אחרי הדיון לעו"ד גפטר-חרמש: "כפי שהבעת דעתך בדיון המקדמי, הסיבה היחידה שבעטיה נתיבי גז לא ישקלו לקבל את גנוסר חזרה לעבודה נעוצה בעובדה כי הוא פרסם השמצות על נתיבי גז בתקשורת. מדובר בעמדה מקוממת, ולו רק בשל העובדה שגנוסר לא פרסם כל השמצה על נתיבי גז, ובכלל אין הוא אחראי לפרסום כתבות עיתונאיות כאלה או אחרות". המכתב לא נענה.

לדברי גנוסר, "בשום מקום לא השמצתי את נתיבי גז, לא בתקשורת ולא ברשתות החברתיות, לא בכתב ולא בעל-פה. לא היה דבר כזה".

"גלובס" ביקש מחברת נתג"ז ומעו"ד גפטר-חרמש להצביע על פרסום או אמירה כלשהי של גנוסר, בכל אמצעי תקשורת, שבה הוא "משמיץ" את חברת נתיבי גז.

חברת נתיבי גז לא הצביעה על פרסום כזה ומסרה בתגובה: "ההליך המדובר מתנהל בערכאה משפטית אשר במסגרתה החברה מוסרת את תגובותיה. בניגוד לנטען, עו"ד גפטר-חרמש לא אמר דברים אלה במהלך הדיון, וממילא גם פרוטוקול הדיון אינו כולל דברים אלה".

עוד כתבות

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטאר-גייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018, אחרי ששימש, בין היתר, כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעליה של חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 ● זאת, לכאורה, לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שרת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, מתנגדים העובדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים