גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביג דאטה: למנף את המידע שנצבר בארגון

מה זה ביג דאטה, מי מרוויח ממנו, ומה אפשר ללמוד עליו ■ אירוע מיוחד של "כלכלה על הבר" נתן מענה לכל השאלות הללו

צחי הופמן אייל בירן וניב עפרון / צילום: תמר מצפי
צחי הופמן אייל בירן וניב עפרון / צילום: תמר מצפי

נראה, כי בשנים האחרונות אי-אפשר שלא לשמוע את המושג ביג דאטה. מדובר במונח המתייחס למאגר מידע, הכולל נתונים מבוזרים שאינם מאורגנים לפי שיטה כלשהי, ושמגיעים ממקורות רבים וכמויות גדולות. כתוצאה מכך, חברות רבות בשוק מתמודדות עם קשיים בניהול נתונים בהיקפים גדולים, כשכולן שואפות להפוך את המידע הזה ליתרון על-פני המתחרים.

מפגש"כלכלה על הבר" של "גלובס" בשיתוף בנק לאומי, שנערך בשבוע שעבר (ג') ב"אוזן בר" בתל-אביב, עסק בנושא זה.

"ביג דאטה הוא לא טרנד חולף, זו לא בועה, אין פה משהו שיעלם", פתח ואמר אייל בירן, סגן ראש חטיבה בנקאית וראש אגף דיגיטל וביג דאטה בבנק לאומי, "ביג דאטה עסקי הוא דבר שהולך להיות שובר שוויון בתחרות מבחינת עסקים בשנים הקרובות".

בירן ציין כי התחום הבולט ביותר הוא העולם הביטחוני: "אם ניקח כלים מהעולם הביטחוני ונעביר אותם לתחום העסקי, נקבל הזדמנויות מצוינות. העולם העסקי הוא מכוון תוצאה, אנחנו נמדדים בהגדלת הכנסות, הקטנת הוצאות, שביעות רצון וקיצור תהליכים. מלבד זאת, אנחנו צריכים להשקיע בטכנולוגיה, להכשיר הון אנושי ולפתח מוצרים. בעולם התחרותי כולם רוצים לשפר תוצאות, ובסופו של דבר, למרבה הצער, כולם מעתיקים את המוצרים האחד מהשני. המידע שיש לארגון על לקוחותיו, הוא המשאב הכמעט יחיד שמבדל את הארגון לאורך זמן. למתחרים אין גישה למידע שכבר קיים בארגון ואף בחינם, אבל חשוב לזכור שצריך לנהל את התחום הזה באותה רמה כמו פיתוח מוצרים וטיפוח הון אנושי".

פנייה אישית ללקוח

"בעולם הדיגיטלי כמות הדאטה היא עצומה" ממשיך בירן ומסביר,"ההנהלה צריכה לשאול את עצמה, האם המידע שהיא מחזיקה, יכול להביא ערך עסקי? בעולם דיגיטלי, לקוח דיגיטלי מייצר מידע, לעסק חשוב להיות בעולם הדיגיטלי, בגלל חוויית הלקוח ומפגש עם הצרכן החדש. דבר נוסף, כאשר עוברים מעולם הפיזי לדיגיטלי, העלויות נמוכות יותר לארגון. בשנתיים האחרונות הארגונים מבינים, שאם העסק דיגיטלי, נוצר לו המון מידע. אותו עסק יכול למנף את המידע הזה להגדלת ההכנסות וטיפול בהקטנת ההוצאות. לקוח דיגיטלי הוא לקוח שמניב יותר וגם פעיל יותר. בסוף הלקוח דיגיטלי יוצר תעודת זהות דיגיטלית בעסק".

מה בעצם השתנה? בירן נותן דוגמה "אם בעבר נהגו להציע בבנק פיקדונות על בסיס מוצרי השקעה ללקוחות בעלי יתרת זכות או משכורת מתאימה, היום, אנחנו יכולים לזהות פוטנציאל התעניינות של לקוח, אפילו לפי הזמן ששהה באתר באזור הפיקדונות, זמן שהיה ארוך במספר שניות מהזמן הממוצע של לקוחות זהים לו. הלקוח הזה בעצם רומז לי: 'אני מתעניין במוצרי השקעה, לכן קח את המודל שלך של מוצרי השקעה, תן לי ציון גבוה, כי ישנה הסתברות שאני מתעניין במוצרי השקעה'. וכל זה, מידע שקיים אצלי באתר, ובחינם".

בירן מנבא כי בשנים הקרובות תהיה ירידה בשימוש בקמפיינים, מודעות בעיתון, באנרים או שלטי חוצות. העולם יתקדם לפנייה ללקוח בצורה אישית.

- ומה המצב כיום?

"המצב השכיח כיום הוא שהנהלות של עסקים רבים, לא יודעות בדיוק מי הלקוח שלהם". הוא אף מנדב עצות לארגונים להתמודדות עם פיתוח תחום הביג דאטה בעסק שלהם: "עולם הביג דאטה עצום, ולכן, קודם כל, הארגון צריך לשאול את עצמו מה הוא רוצה לעשות? על-מנת להגדיל את ההכנסות צריך לעשות משהו אחד, וכדי להקטין את ההוצאות צריך לעשות משהו אחר, צריך לבדוק איך מתנהל המידע המובנה בעסק, מתגלים אז דברים מדהימים. למשל, מגלים שדברים שאמורים להיות מנוטרים, לא מנוטרים או כאלה שמנוטרים לא נסרקים ואלו שנסרקים נאבדו. ההנהלה חושבת שמידע נשמר 7 שנים ובסוף הוא לא נשמר אפילו 7 דקות. יש ארגונים שמתהדרים במוצר דיגיטלי חדש, אבל לא משלימים את התהליך ובודקים כמה משתמשים אימצו אותו בפועל".

מה שהצרכן רוצה

משתתף נוסף במפגש, היה ניב עפרון, מנהל הפיתוח בגוגל ישראל, שדיבר על טרנדונומיקס, כלומר, שיטה לזיהוי תבניות ומגמות לפי החיפושים בגוגל טרנדס. "גוגל טרנדס מפותח כולו בישראל, זהו אחד הפרויקטים הראשונים של משרד המחקר והפיתוח כאן. כאשר התחלתי לעבוד עליו מנה המשרד כעשרה מהנדסים, וכיום הוא מונה כבר כ-500 מהנדסים בתל-אביב ובחיפה. בישראל נמצאת אחת מקבוצות הפיתוח הגדולות של גוגל חיפוש. המשרד עוסק בתחומים רבים ביניהם אלגוריתמים, מערכות מבוזרות וביג דאטה".

- איך זה קורה בפועל?

"אנשים מחפשים בגוגל איזו מצלמה לרכוש או איזו מתנה לקנות. במקרה הזה מדובר במאגר נתונים של מתנות והוא מאוד גדול. אם ננתח אותו בטכניקות של ביג דאטה, אפשר לראות מה קהל הצרכנים רוצה לקנות. אפשר לראות שיום שני, הוא היום שהכי הרבה אנשים מחפשים בו את המילה הנגאובר.יותר מזה, אני יכול לבדוק בדיוק מה הם חיפשו, האם סימפטומים או איך לטפל בהנגאובר?

"אנחנו כרגע מציעים אפשרות חיפוש בזמן אמת. מדובר במידע עדכני שהוא חשוב לקבלת החלטות. למשל, מה החיפושים המובילים באותו זמן בישראל? המטרה שלי", הוא מסביר, "היא שאנשים ישפרו את מה שהם עושים בעסק או בחיפוש מידע באמצעות הכלי שלנו". אחת הדוגמאות שעפרון נותן הוא חיפוש בתחום הצילום. "אפשר לדעת שאנשים מחפשים נתונים על צילום מתחת למים בקיץ ואז חברת צילום יכולה לצאת בקמפיין מתאים באותה תקופה".

בהתייחסו לדברי בירן, סיפר עפרון כי הרבה בנקים משתמשים במידע של גוגל טרנדס. הם בעצם חוזים את ההווה. אם לפני כן, הבנקים היו צריכים לחכות לנתונים של הלמ"ס או של חברות כרטיסי האשראי כדי להבין מגמות צריכה, עכשיו יש להם דרך לקבל את המידע הזה, אמנם לא באותה רמת דיוק, אבל בצורה מהירה בהרבה".

ולא רק התחום הפיננסי מרוויח מהשימוש בביג דאטה. עפרון ציין תחום מפתיע נוסף, בו התברר גוגל טרנדס כמועיל ביותר: בריאות. "ערכנו ניתוח בנושא חיסונים. גילינו, שברגע שחיסון הפך לחובה, ניכרת ירידה דרמטית בחיפושים אודות תופעות לוואי של החיסון, כך שניתן להסיק מהתוצאות שהחיסון כנראה עובד".

עוד כתבות

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

תיקון והתנצלות

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באירופה; יציבות בחוזים העתידיים בארה"ב לקראת דוח התעסוקה

הדאקס עולה ב-0.4% ● הניקיי ירד ב-0.2% ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים שראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטאר-גייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018, אחרי ששימש, בין היתר, כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעליה של חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 ● זאת, לכאורה, לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שרת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן