גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך אפשר לטפל בבעיה מס' 1 של כלכלות המערב?

הפריון הוא המנוע החשוב ביותר של שגשוג כלכלי, והחולשה שניכרת בו בשנים האחרונות היא אחת הסיבות החשובות ביותר לכך שמדינות מתקדמות נשארו בצמיחה נמוכה מאז המשבר הפיננסי ■ מה אפשר לעשות כדי לשקם את הפריון, הקריטי כדי לדחוף מעלה את רמת החיים ולהזין את תקבולי המס של מדינות

רובוטים ממלצרים / צילום: רויטרס
רובוטים ממלצרים / צילום: רויטרס

דרו גרינבלט סוקר במבטו את אולם הייצור במפעל שלו באזור בולטימור, מרילנד, שבו שני עובדים מפעילים רובוט גדול שמכופף קורת פלדה. "את החלק הזה ייצרו בסין", הוא אומר, "אבל בזכות הרובוטיקה גנבנו את זה מהם וכעת אנחנו מייצרים את זה באמריקה".

האוטומציה במפעל מרלין למוצרי כבלי פלדה עזרה להקפיץ את הפריון שלו פי ארבעה מאז 1998, מעריך גרינבלט, שלקוחותיו כוללים את ג'נרל מוטורס. ההישג הזה אולי מרשים, אבל הוא די נדיר ברחבי אמריקה.

גם כאשר יצרנים אמריקאים מאמצים אוטומציה כחלק מהמאבק שלהם נגד מיקור החוץ של ייצור לאסיה, השיפור בפריון בכלכלה האמריקאית קרוב לאפס. מצב דומה שורר בכל רחבי העולם, וזו הבעיה הדוחקת ביותר בכלכלה העולמית כיום. רק הודו ומדינות אפריקה שמתחת לסהרה רשמו עלייה משמעותית בפריון העבודה שלהן בשנה שעברה.

הכלכלנים חוששים יותר ויותר מכך, מפני ששיפור איטי ביעילות הייצור או השירותים יוביל לירידה ברמת החיים ולגירעונות בכספי הציבור. בטווח הבינוני, גידול בפריון הוא המנוע החשוב ביותר של שגשוג. חולשת הפריון בשנים האחרונות היא אחת הסיבות החשובות לכך שמדינות מתקדמות נשארו בצמיחה נמוכה מאז המשבר הפיננסי, למרות שהאבטלה ירדה בינתיים.

נתונים חדשים ממוסד המחקר קונפרנס בורד מראים שפריון העבודה הממוצע במדינות מפותחות עלה ב-0.6% בלבד בשנת 2014 לעומת 0.8% ב-2013, כתוצאה מביצועים פושרים בארה"ב, יפן ואירופה. פריון, שמודד באיזו יעילות משתמשים בתשומות כמו כוח עבודה והון, נוטה להשתנות רק לאורך תקופות ארוכות, אך נתוני הקונפרנס בורד מאשרים את המגמה ארוכת הטווח של ירידה בגידול הפריון שאמורה להוציא את העולם משלוותו.

"בעשור האחרון הייתה בארה"ב צמיחת פריון איומה, ומדינות אחרות רשמו ביצועים עוד יותר נמוכים", אמר ג'ון פרנלד, כלכלן בשלוחת הפד בסן פרנסיסקו.

בבריטניה הפריון לא עלה זה שמונה שנים, וחרג בכך מגידול שנתי של 2% בערך בכל המאה הקודמת. ג'ורג' אוסבורן, שר האוצר הבריטי, אמר בשבוע שעבר שאחד האתגרים של הממשלה החדשה בראשות דיוויד קמרון הוא להעלות את הפריון.

מול אוכלוסיות מזדקנות במהירות וגידול איטי יותר בתעסוקה, כלכלות בוגרות חייבות לשפר את הפריון בחדות כדי להימנע מקיפאון ברמת החיים שלהן. כדי לפצות בצורה מלאה על האיטיות בגידול תעסוקה ב-50 השנים הבאות, הגידול בפריון חייב להיות מהיר יותר ב-80% ביחס ל-50 השנים הקודמות, לפי חישובי חברת הייעוץ הבינלאומית מקינזי.

השאלה אם ניתן להשיג האצה כזו תלויה בחלקה בזיהוי הסיבות להאטה בגידול בפריון. מבחינת הכלכלנים האופטימיים יותר, הפריון הגרוע הוא מורשת זמנית של המיתון והמשבר העולמי. הירידה בביקוש העולמי פגעה זמנית בנכונותן של חברות להשקיע בציוד חדש וברעיונות ייעול, והזהירות הזו פוגעת בפריון.

אבל ההאטה בפריון הקדימה את המשבר הפיננסי. נתוני קונפרנס בורד חושפים ירידה מתמשכת בגידול בפריון בכלכלות הבוגרות. באירופה וביפן הירידה החלה כבר בשנות ה-90, והיא קשורה לאימוץ איטי יותר של טכנולוגיה, מעריכים כלכלני קונפרנס בורד.

מרקו אנונציאטה, הכלכלן הראשי של GE, חושש שבאירופה יש בעיה מבנית שנובעת מהעדר נטילת סיכונים, מחקר ופיתוח חלשים ושוקי עבודה לא גמישים.

בארה"ב, הכלכלה היעילה ביותר מבין הכלכלות המובילות, השיפורים בפריון החלו לדעוך ב-2005. לפי פרנלד, זו הייתה תוצאה של ירידת הדיבידנדים של מהפכת טכנולוגיית המידע משנות ה-90.

זה מעלה את האפשרות שהגידול החלש בפריון בארה"ב הוא חזרה למגמה ישנה וחלשה יותר. גם בכלכלות מתעוררות, שבהן היעילות מתקרבת לרמתה במדינות המפותחות, קצב צמיחת הפריון הואט.

לכך יש השלכות חשובות במונחי גירעונות ממושכים בתקבולי מס ועלייה של החוב הציבורי. תרחיש כזה בדיוק, עם ירידה בקצב הגידול בפריון בשנים 2010-2015, האריך תקופה מתוכננת של ארבע שנות צנע בכספי הציבור לעשור של צנע.

האופטימיסטים טוענים שזה רק עניין של זמן לפני שנעבור לשיפור מואץ בפריון, הודות לחדשנות במוקדי טכנולוגיית מידע בארה"ב כמו עמק הסיליקון, ולהבראה מהמיתון והמשבר.

חוקרים בחברת הרובוטיקה החקלאית בלו ריבר טכנולוג'י מקליפורניה רואים לנגד עיניהם את השדות בעתיד נסקרים על ידי ציים של מל"טים, ומטופלים על ידי צבא של טרקטורים שנוהגים בעצמם. יש התחלה של החזון הזה בפעולה בשדות חסה באריזונה ובקליפורניה, שבהם נסקרים 1.5 מיליון צמחים בשעה כדי לקבל החלטות על איך לדשן אותם.

יש הטוענים שהמטרות הקלות ביותר לקדמה טכנולוגית כבר הושגו. אחרים אומרים שהעולם מצוי על סף התפרצות צמיחה בעזרת מכונות, שבה יחליפו כלי רובוטים את העובדים.

הנחה אופטימית נוספת היא שתפיסת הפריון כמדידה של רמת חיים כבר מיושנת, מפני שאיכות היא ערך קשה למדידה בשירותים ציבוריים כמו חינוך, וקשה לאתר התקדמות בטכנולוגיות צרכניות רבות. שירותים דמויי סקייפ של תקשורת אינטרנטית, למשל, היו יקרים מדי לפני עשר שנים, ואילו כיום הם חינמיים, ומעניקים לאנשים רמת חיים גבוהה יותר מבלי שהסטטיסטיקנים שמכינים את נתוני התמ"ג יתחשבו בכך.

"זוהי טריטוריה לא מוכרת לנו, של מהי קדמה בכלכלות מתקדמות", אומרת פרופסור דיאן קויל מאוניברסיטת מנצ'סטר. "יש בבירור עלייה ברווחת הצרכן, כנראה גדולה מאוד, ואנחנו לא יודעים איך היא קשורה לתמ"ג".

מדידה לא נכונה יכולה אולי להסביר איך צרכנים רבים מצויים במצב משופר מבלי שהכנסתם עלתה במונחים ריאליים. אבל טיעונים סטטיסטיים אינם יכולים להעלות הכנסות או תקבולי מס, והם גם אינם מחזירים מגזרים עם עלייה גדולה בפריון בעבר לאותן רמות של הצלחה.

ללא חזרה לדפוסי הפריון מהעבר בכלכלות המתקדמות, הצמיחה תהיה נמוכה יותר באופן קבוע, כמו גם הכנסות הממשלות. הצנע במגזר הציבורי יהפוך למרכיב קבוע, והורים לא יוכלו לצפות לכך שילדיהם יקבלו השכלה טובה יותר. אין הרבה דברים חשובים מזה בכלכלה העולמית.

אפשר לסמן חמישה גורמים שמעיקים על הפריון:

1. השקעה נמוכה מדי

חברות לא משקיעות מספיק בציוד וברעיונות חדשים. הן מבזבזות את המזומנים שלהן על קניית מניות מהציבור ועל חלוקת דיבידנדים - הללו הסתכמו ב-903 מיליארד דולר ב-500 חברות מדד S&P בשנת 2014. הכלכלן אנדרו סמיתרס מציין את הירידה ארוכת הטווח בהשקעה כאחוז מהתמ"ג כנטל על הצמיחה, כמו גם ההאטה בשיפורים במערכות החינוך. הירידה בשיפורי הפריון החלה לפני המשבר הפיננסי, מה שמאותת על גורמים נוספים שפועלים בטווח הארוך.

2. החידושים הגדולים כבר התרחשו

לפי מחקר של ג'ון פרנלד, הכלכלן משלוחת הפדרל ריזרב בסן פרנסיסקו, הפירות שקל היה לקטוף ממהפכת טכנולוגיית המידע בשנות ה-90 כבר נקטפו לפני עשר שנים, והתחזית עתה היא לגידול מתון מאוד בפריון. הפסימיסטים טוענים שמשנות ה-70 לא הצלחנו לחזור על ההמצאות מגבירות הפריון של תחילת המאה ה-20.

3. ההמצאות לא נמדדות בצורה נכונה

חלק גדול מהחידושים הטכנולוגיים בעשור האחרון, כמו טלפונים חכמים, סיפקו לצרכנים תועלת אדירה מבלי לשפר את התפוקה המדידה בכלכלות המתקדמות. אנשים עם גישה לשיחות ועידה, לדוגמה, חוסכים המון זמן וכסף, אך הם אינם מוציאים את הכסף בצורה שמשתקפת בחשבונות הלאומיים ובנתוני הפריון. זוהי התקדמות כלכלית במובן הרחב של המונח, שאינה קשורה לנתוני התמ"ג.

4. סבלנות - השיפור הוא רק שאלה של זמן

נתוני מכון המחקר קונפרנס בורד מראים שארה"ב היא עדיין הכלכלה הפרודוקטיבית ביותר מבין הכלכלות הגדולות, בייחוד במקומות כמו סן פרנסיסקו ובוסטון. אחת הדוגמאות היא רובוטיקה. בוסטון קונסלטינג גרופ מנבאת ש-25% ממשימות הייצור בשנת 2025 יהיו אוטומטיות. לא מדובר רק על חדשנות טכנולוגית. שלושה רבעים מהשיפור בפריון מגיעים מאימוץ נרחב יותר של פרקטיקות (נהלים) קיימות טובות יותר, לפי מקינזי.

5. שירותים לא יעילים

בתחומים רבים במגזר השירותים יש מגבלות בסיסיות של פריון. בשנות ה-60, הכלכלן וויליאם באומול ציין שהפריון של קוורטט נגני כלי מיתר שמנגן בטהובן בהופעה חיה לא יכול להיות גבוה יותר מזה של אותו קוורטט לפני מאה שנה. הגידול המשמעותי בפריון הוא במגזר היצרני ולא בשירותים. המעבר של הכלכלות המתפתחות מייצור לשירותים מזמין האטה בשיפור בפריון בטווח הבינוני, אבל הוא לא מסביר את הירידה הגדולה האחרונה בקצב השיפור בפריון.

צפי תעבורה גלובלית

עוד כתבות

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: ap, Ismael Abu Dayyah

מאות מיליוני דולרים מתחת לרפיח: איך תיראה הפעולה שתחסום את "צינור החמצן של חמאס"?

התמרון בעיר הדרומית ביותר ברצועה יאפשר לצה"ל לסגור את מנהרות ההברחה שמתחזקות את חמאס כלכלית ולוגיסטית ● הסכנה טמונה בהימצאות אפשרית של החטופים, ובפגיעה באוכלוסייה האזרחית

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח