גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לאפשר גילוי מרצון גם לנישומים שקיבלו טופס להצהרה על נכסים"

רשות המסים שלחה כ-100 אלף טופסי 5326 לאזרחים החשודים לכאורה בהעלמת הכנסות, במסגרת "תחילת בדיקה" כהגדרתה ■ פרופ' דן ביין: "משלוח הטופס לא חוסם את הנישום מלהיכנס להליך גילוי מרצון"

מה קורה כאשר רשות המסים מצהירה קבל עם ועדה כי היא לא תאשר לנישום להיכנס למסלול של גילוי מרצון, אם היא כבר שלחה לו מכתב בקשה להצהרה על נכסים וכספים (טופס 5326), אך אותו לקוח מצויד בחוות דעת של מומחה מס הקובעת כי לרשות אין זכות לשלול את כניסתו למסלול זה בעקבות אותו מכתב?

זו בדיוק הסיטואציה שבה מצא את עצמו נישום X - ישראלי, שכיר, שקיבל מהוריו, במתנה ובירושה, רכוש שצברו בחו"ל, אך שלא דווח לרשות המסים. במשך מרבית חייו, כל הכנסותיו של נישום Xבארץ היו ועודן ממשכורתו כשכיר בלבד, ואולם בשלב מסוים קיבלו אחותו והוא מהוריו רכוש וכספים שצברו בחו"ל - כאשר חלק מהרכוש הועבר במתנה כשההורים עוד היו בחיים וחלק התקבל כירושה לאחר מותם. הרכוש כלל שני נכסי מקרקעין בארה"ב, הנושאים הכנסות בגין דמי שכירות וכן חשבונות בבנקים בחו"ל, המקנים לנישום X ולאחותו הכנסות ריבית ודיבידנד.

לפני כשנה, פנה נישום X לרשות המסים, באמצעות רואה חשבון, בבקשה לגילוי מרצון ולחשיפת הנכסים שקיבל מהוריו ושילובם במערכת המס הישראלית. להפתעתו, לאחר מספר חודשים, בינואר 2015, קיבל מכתב תשובה מסמנכ"ל בכיר לחקירות, מודיעין, סמים ותפיסות ברשות המסים, רון חכם, ובו נאמר, כי בקשתו לגילוי מרצון לא אושרה, שכן "כבר החל הליך בירור בטרם הגשתה, ולא ניתן לאשרה". לטענת הרשות, כשבועיים טרם הגשת הבקשה לגילוי מרצון, כבר שיגרה הרשות לנישום טופס 5326 - ובו דרישה למילוי דוח פרטים אישיים והצהרה על מקור ההכנסה, שנשלח למעל 100 אלף נישומים בארץ. לדברי הרשות, כיוון שהיא "איתרה" את הנישום בכוחות עצמה, הוא כבר אינו יכול להיכנס למסלול גילוי מרצון. הנישום מצדו טען כי לא קיבל דרישה כזו.

תחילת חקירה?

הנישום פנה לקבלת ייעוץ מפרופ' דן ביין, מומחה מס מוביל ושופט מחוזי בתחום המיסוי בדימוס. ללא היסוס, סיפק פרופ' ביין לנישום חוות דעת חד-משמעית, לפיה שליחת המכתב לנישום אינה מהווה תחילתה של "חקירה" או "בדיקה" על-ידי רשות המסים, השוללת את תחולת נוהל גילוי מרצון, ולכן יש לאשר לנישום כניסה להליך ולא לחסום את דרכו.

בינתיים, ועוד בטרם הוגשה חוות הדעת לרשות המסים, הצליחו ביין ורואה החשבון של אותו נישום לבטל את "רוע הגזירה" ולהכניס אותו למסלול גילוי מרצון, ללא שיתקיים דיון עקרוני במעמדו של נוהל גילוי מרצון מול טופס ההצהרה על הנכסים והרכוש (טופס 5326). ואולם, לדברי פרופ' דיין ביין, המאבק הזה עודנו רלבנטי למאות נישומים אחרים, שקיבלו את טופס ההצהרה על הנכסים והרכוש, אך מעוניינים להיכנס למסלול נוהל הגילוי מרצון.

בספטמבר אשתקד פרסמה רשות המסים נוהל "גילוי מרצון" חדש, שהחליף את הנוהל שהיה קיים עד אז. מטרתו של הנוהל היא לעודד ישראלים שעברו על החוק ולא דיווחו כנדרש על הכנסותיהם והונם לבצע הליך של "גילוי מרצון", לשלם את המסים כדין ובכך להימנע מהליכים פליליים. במסגרת הוראות הנוהל החדש הוכללו גם מספר הוראות שעה שנועדו לעודד ולהקל כניסה לתהליך, ובהן אפשרות להגשת בקשה אנונימית וכן הגשת בקשה במסלול מקוצר, החוסך ביורוקרטיה וטפסים, במקרים בהם ההון שלא דווח אינו עולה על 2 מיליון שקל, וההכנסה החייבת הנובעת ממנו אינה עולה על חצי מיליון שקל. לפי הוראות הנוהל החדש, נישום יוכל לגלות את נכסיו ולהצהיר על הכנסותיו שלא דווחו, לשלם את המס הנגזר מהן, וזאת אם יעמוד בתנאים המפורטים בנוהל ביניהם. בין יתר התנאים, הדרישה לכך שהפנייה נעשתה בכנות ובתום-לב, וכן כי במועד הפנייה לא נערכת "בדיקה" או "חקירה" ברשות המסים בעניינו של הפונה.

במקביל, במסגרת מדיניותה להרחיב את מעגל המדווחים ולאתר מעלימי מס, שיגרה רשות המסים למעלה מ-100 אלף מכתבים ממחלקת המודיעין במס הכנסה לאזרחים ישראלים ה"חשודים" לכאורה בהעלמת הכנסות. מדובר בטופס 5326, הדורש מהנישומים שקיבלו אותו לדווח לאלתר לרשות המסים על הכנסותיהם והונם בארץ ובחו"ל. מטרת המבצע הייתה ללכוד את כל מי שהפעולות הכלכליות שלו מעוררות חשד להעלמות מס, לרבות בעלי נכסים שאינם מדווחים על הכנסתם משכר-דירה, אזרחים המרבים לטוס לחו"ל ויש חשד שיש להם הכנסות ו/או כספים לא מדווחים שם ועוד.

"איסוף מידע ללא חשד"

המתח בין נוהל הגילוי מרצון לבין טופס ההצהרה על נכסים ורכוש (5236) ששוגר לנישומים, גרם לאזרחים רבים להתייעץ עם מומחי מס באשר למעמדם ויכולתם להיכנס למסלול גילוי רצון. ואולם, רשות המסים לא הותירה חלל וריק בקשר למתח הזה. עם פרסום נוהל גילוי מרצון ושיגור טפסי הצהרת ההון והרכוש לנישומים ברחבי הארץ, הבהיר מנהל רשות המסים, משה אשר, כי מי שנשלח אליו טופס ההצהרה, לא יוכל להיכנס למסלול גילוי מרצון.

"תגיעו אלינו, לפני שנגיע אליכם, ואנחנו נגיע אל כולם בסופו של יום", הזהיר. לאזהרות אלה הצטרפו בכירים נוספים ברשות, ובהם הסמנכ"ל רוני חכם. לפיכך, הנושא היה נראה סגור: עשרות אלפי אזרחים לא יכולים לפנות לנוהל גילוי מרצון, כיוון שהרשות שיגרה אליהם טופס לגילוי נכסים וכספים.

ואולם, ביין חולק על עמדה זו של הרשות, וסבור כי העניין אינו סגור כלל. בחוות הדעת שסיפק לנישום X ובייעוץ שהוא מעניק ללקוחות המגיעים אליו, קובע ביין חד-משמעית כי עצם שיגור המכתב לנישומים אינו חוסם, ואינו יכול לחסום, את דרכם למסלול הגילוי מרצון. ביין מסביר כי התחלת "בדיקה" או "חקירה" ברשות המסים לגבי נישום מסוים היא זו שחוסמת את דרכו למסלול הגילוי מהרצון. לפיכך, לדבריו הבעיה של הרשות היא בכך שהיא מגדירה את שליחתו של טופס 5326 לנישום כתחילת "בדיקה"/"חקירה". זאת, למרות שלטענתו אין במשלוח טופס זה "בדיקה"/"חקירה"."המושג 'בדיקה', כמוהו כ'חקירה', מתקשר עם חשד ספציפי לביצוע עבירה, המגיע לידיעת רשויות החוק, אם בעקבות תלונה או בדרך אחרת", מסביר ביין. ואולם, לגישתו, שליחת טופס 5326 לנישום אינה מהווה, ואינה יכול להוות, "חקירה" או "בדיקה". לדבריו, "עצם הצורך במשלוח הטופס ללקוח, כאחד מבין כ-100 אלף אזרחים אליהם נשלח אותו הטופס, מצביע לכאורה על כך שלא היה כל חשד ספציפי נגד הלקוח, וכי הוא פשוט נפל ברשת רחבה שנפרשה בתקווה שאצל חלק מהנמענים תתגלה הכנסה שהועלמה".

"הנוהל אינו מכוון לצדיקים"

ביין מציין עוד כי "טופס 5326 מעיד על עצמו, כי הוא הוצא מכוח סעיף 135 לפקודה המסמיכה את פקידי הרשות לדרוש מכל אדם דוח על הון ונכסים שלו ושל בן-זוגו וילדיהם ועל נכסים שהוא משמש לגביהם כנאמן של אדם אחר, והכל במטרה 'להגיע לידיעה מלאה בדבר הכנסתו של אדם'. הניסוח הניטראלי של סעיף 135 והיעדר כל קונוטציה של 'חשד' לביצוע עבירה ונוסח הכותרות של החלק והפרק בו הוא שוכן, מצביעים על שלב שגרתי של איסוף אינפורמציה לצורך בירור ההכנסה של כל אדם, ללא כל חשד ספציפי להעלמת הכנסות או מקורות הכנסה או רכוש שיש להם הקשר פלילי כלשהו".

לגישתו של ביין, משלוח טופס 5326 לאלפים רבים של אנשים, על-פי מאפיינים מסוימים המצביעים על רמת חיים גבוהה, כגון רכישת דירות או רכב, נסיעות לחו"ל, ביקור במסעדות ואתרי ופש, בבחינת "פרישת רשת", בתקווה כי יימצאו אנשים המעלימים הכנסות, דבר העלול גם להוביל לאישומים פליליים - הוא שלב שאינו מגיע אפילו ל"בדיקה", ולכן אין בו כדי לחסום כניסה לנוהל גילוי מרצון.

לדברי ביין, "עצם יצירת ה'אווירה' המעוררת יראה - אם על-ידי פרסום ידיעות על מידע הזורם לרשות המסים כתוצאה מהגברת שיתוף הפעולה בין רשויות מסים שונות במישור הבינלאומי, ואם על-ידי פרסום על מעצרם של אנשים שונים בגין אי-דיווח על החזקת חשבונות בנק בחו"ל, ואם על-ידי משלוח דרישה למלא טפסים אלה ואחרים - אין בה כדי לשלול את הכנות ותום-הלב הנדרשים כדי להיכנס לנוהל הגילוי מרצון".

ביין טוען כי "מטרת נוהל גילוי מרצון אינה לכלול במסגרתו רק אותם מתי מעט (שספק אם בכלל קיימים) המונעים על-ידי צורך 'מעין דתי' לזכך את מצפונם 'לחזור בתשובה' ו'לכפר על חטאיהם', אלא הנוהל מכוון לאנשים מן השורה, המונעים על-ידי ה'אווירה', שברשויות המסים בעולם וגם בארץ מנסים ליצור ועל-ידי כך השתנו כללי המשחק'. לשון אחרת - אין כאן מהלך המכוון רק 'לצדיקים גמורים', אלא לאנשים מן היישוב, שברובם לא היו מודעים לפגם שבהתנהלותם טרם הפרסומים האחרונים".

מרשות המסים נמסר בתגובה: "מכתבי הדרישה למסירת הצהרת הון ודווח על נכסים (ט' 5326) לא נשלחו באופן אקראי אלא על-פי סימנים מחשידים, ולעמדת רשות המסים, שעולה בקנה אחד עם עמדת משרד המשפטים, כמוהם כהתחלת בדיקה"

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?