גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מותגי הטכנולוגיה ממשיכים להוביל: אפל במקום הראשון

מיקרוסופט ויבמ סוגרות את הרביעייה המובילה בדירוג Brandz ל-2015 ■ אתר הסחר המקוון הסיני עליבאבא, שהונפק לציבור בספטמבר, התברג במקום ה-13

ב-2010 ניצבה אפל בפני בעיה קשה. בעקבות השקת אייפון 4 בעיצוב מחודש התלוננו חלק מהמשתמשים כי המכשיר אינו מקבל שיחות נכנסות. רבים מהם ייחסו את האשמה לאנטנה, שעוצבה מחדש כפיסת מתכת שנכרכת סביב המכשיר המלבני.

אבל סטיב ג'ובס המנוח, אחד ממייסדי אפל ומנכ"ל החברה, סירב להשלים עם הטענה שהמוצר נחות. הוא הכריז כי מקור הבעיה באופן הלא נכון שבו מחזיקים המשתמשים את המכשיר.

החודש שוב הגיעה אפל לכותרות, כשנטען בתקשורת כי שעון אפל אינו פועל כיאות כשהוא ענוד על זרוע מקועקעת.

למרות זאת, לא נגרם לאפל נזק תדמיתי ממושך מהשקת מוצר גדולה שלא התנהלה בהתאם לתוכנית. על-פי דירוג Brandz של 100 המותגים המובילים שערכה חברת המחקר מילוורד בראון ל-2015, אפל היא המותג המוביל בעולם.

מה שמרשים במיוחד הוא שאפל אינה חברת הטכנולוגיה היחידה שנהנית ממוניטין מנצח. גוגל, מיקרוסופט ויבמ סוגרות את הרביעייה המובילה בדירוג. פורטל האינטרנט הסיני טנסנט (Tencent), פייסבוק ואתר הסחר המקוון עליבאבא ניצבים במקומות 11, 12 ו-13, קרוב מאוד לעשירייה הפותחת.

10 המותגים הגלובליים הגדולים

מדוע יש כל-כך הרבה מותגי טכנולוגיה בצמרת הדירוג?

כדי לענות על שאלה זו כדאי לחלק את החברות הללו לשתי קבוצות: חברות ותיקות שמבוססות על חומרה ומכשירים כמו אפל, מיקרוסופט ויבמ; וחברות אינטרנט חדשות יותר כגון גוגל, פייסבוק טנסנט ועליבאבא. הצלחתן הנמשכת של החברות בקבוצה הראשונה עשויה להצביע על משך הזמן שבו יוכלו חברות הקבוצה השנייה לשמור על מעמדן המוביל.

לדברי ריטה קליפטון, יו"רית חברת הייעוץ BrandCap, מבחינתן של חברות הטכנולוגיה "האתגר היה מאז ומתמיד להישאר בצמרת, לייצר ערך בר-קיימא לטווח הארוך מעבר לטכנולוגיה של היום".

כדי לשרוד במגזר שמתאפיין בשינויים מהירים ובטלטלות תמידיות, החברה חייבת להיות מסוגלת להשתנות ולהתפתח לפני שמתעורר חוסר שביעות-רצון בקרב הלקוחות. קליפטון מצביעה על חברות שלא עמדו במשימה זו: "תחשבו על פאלם, בלקברי ונוקיה, שהפכו במהירות ממובילות שוק לסיפורי כישלון".

"צריך לבנות מותג שישגשג, יתרחב ויהיה גמיש", אומרת קליפטון. "ההבדל החשוב הוא אם הן ממשיכות להתנהג כמו חברות טכנולוגיה שמוגבלות לקטגוריה שלהן - נוקיה, למשל, נותרה חברת מכשירי טלפון ניידים - או כמו מותג שמתפקד היטב, שממוקד בצרכנים ושיודע כיצד משתנים חייהם".

המוניטין של אפל, מיקרוסופט ויבמ עלה וירד, אך תמיד התאושש. כפי שעולה מהסקר, יצרנית האייפון הצליחה תמיד לבסס את עצמה מחדש בצמרת.

קליפטון טוענת כי מה שמייחד את אפל זה הבהירות שלה בהצהרת כוונותיה וכן יכולתה להעביר את המסר הזה ללקוחות.

"לאפל יש כל התכונות שהופכות מותג למותר אדיר ללא שום קשר למגזר: בהירות כוונות ועקביות כך שכוונות אלה משתקפות בכל מה שהיא עושה - החל במוצרים ושירותים ייחודיים דרך החנויות והחוויה המקוונת וכלה בעובדים שכיף להתנהל מולם".

הצלחתן של חברות טכנולוגיה מבוססות-אינטרנט נובעת מהפיכתן לחלק בלתי נפרד מחיי היומיום של הלקוחות, ומהיכולת להפיק רווח ממערכת יחסים זאת. המודל העסקי שלהן בנוי על מה שמכונה אפקט הרשת, שבמסגרתו מנסה חברה למשוך כמה שיותר משתמשים באמצעות הצעת גישה או תוכן חינמיים ומכירת פרסומות.

מותגי היוקרה: לואי ויטון ושאנל - היחידים שהגדילו את שוויים

לואי ויטון ושאנל היו היחידים מבין מותגי המותרות הגדולים שהצליחו להגדיל את שוויים למרות שהתעשייה התמודדה עם האטה במכירות בסין וברוסיה - כך על-פי דירוג המותגים BrandZ ל-2015.

שוויו של לואי ויטון, המותג הגדול ביותר של LVMH מואט הנסי לואי ויטון, תפח ב-6% ל-27.4 מיליארד דולר, והוא שמר על המקום הראשון בדירוג המותרות זו השנה העשירית ברציפות. שווי מותג שאנל קפץ ב-15% ל-9 מיליארד דולר, והוא טיפס למקום הרביעי בדירוג, לאחר הרמס, שנמצא במקום השני, וגוצ'י.

שוויים של 10 מותגי המותרות המובילים - על בסיס ראיונות עם יותר מ-3 מיליון צרכנים וניתוח של ביצועי החברות - התכווץ ב-6%, או 7.1 מיליארד דולר, ל-105 מיליארד דולר, מכיוון שחברות שונות, החל בפראדה וכלה בקרטייה, רשמו ירידות.

עם הגורמים שאחראיים על תמונת הדירוג נמנים ההוצאות על מתנות בזבזניות בסין שנמצאות במגמת ירידה מכיוון שהממשלה עושה מאמצים למיגור השחיתות, והצרכנים הרוסים שסובלים מהפיחות ברובל ומהסנקציות שהוטלו על רוסיה בגלל אוקראינה.

במקביל, המאמצים להיראות אקסקלוסיביים יותר יצרו הזדמנויות עבור המותגים הזולים יותר כגון מייקל קורס וטיפאני, שנכנסו לראשונה לעשירייה הפותחת.

עוד כתבות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

אחרי הדוחות: מניות גוגל ומיקרוסופט "מקפיצות" את הנאסד"ק ואת S&P 500

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● עליות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים