גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניתוח מיוחד: איך צפוי להיראות שוק הטלוויזיה המסחרית?

העסקה המתגבשת לרכישת ערוץ 10 ע"י RGE מסמנת עידן חדש בערוץ: הוא מקבל בעלים חדשים שמזרימים כסף ותעודת יציבות ל-15 השנים הבאות ■ מנגד, את ערוץ 2, שעדיין מצוי בזיכיון, אפשר לפרק בחקיקה עד סוף השנה

למרות השמחה על ההסכם שהתגבש בין קבוצת RGE לבעלי המניות של ערוץ 10, שעות ספורות לפני הדד-ליין שפקע אמש (א') בחצות - אין עדיין הסכם חתום.

תחילה היו חילוקי דעות בין בנק לאומי לרשות השנייה בנוגע לאופן שבו אמורות להיות מועברות הערבויות לרכישת הערוץ. גם משאלה הוסדרו, עדיין לא נחתמו החתימות האחרונות על הסעיפים הקטנים והמרובים שנדרשים להסכם הזה, ובהם סעיפי התגמול ליוסי מימן, בעל השליטה, ולשותפו ארנון מילצ'ן, שחפצים בתפיחתם, גם ברגע האחרון.

ואולם על-פי כל הגורמים המעורים בפרטים, אין מניעה כי הערב תהיה חתימה סופית, והמסמכים יגיעו אל הרשות השנייה.

אם ייחתם ההסכם בסופו של דבר, ועל-פי גורמים המקורבים לדיונים, הוא אמור להגיע לכדי חתימה בשעות הערב המאוחרות, יגיע ההסכם אל הרשות השנייה לבחינה ואישור. גם בחינה של עמידתו של ערוץ 10 בדרישות של הרגולטור ממנו לקראת קבלת רישיון, וגם בחינה של בעלי המניות החדשים ויכולתם הפיננסית.

ערוץ 10, בראש ובראשונה, צריך להיפטר מ-24% מניותיו הנמצאים בנאמנות. על-פי המתווה החדש - 51% ל-RGE, והיתר מתחלק בין יוסי מימן וארנון מילצ'ן, אין בעיה כזה.

אחר-כך יעבור ההסכם לידיו של אילן שילוח, שעדין מחזיק בזכות הסירוב הראשונה לעסקה. שבועיים הוא יכול להחזיק את ההסכם אצלו, בטרם ישווה או יסרב.

ההערכה היא כי האפשרות השנייה סבירה יותר, שכן שילוח לא יהיו מוכן לתשלום של כ-200 מיליון שקל, כמעט כפול מזה ש-RGE של אביב גלעדי, לן בלווטניק ומשפחת רקנאטי מוכנות לשלם. ואז כשקבוצת RGE תהפוך לבעלת המניות העיקרית של ערוץ 10, ייפתח עידן חדש בטלוויזיה המסחרית. הנה כמה ממאפייניו החדשים.

ערוץ 10

תלויים בנתניהו

כשברקע שר התקשורת, ראש הממשלה בנימין נתניהו, מצהיר כי הוא מעוניין לפתוח את השוק לכמה שיותר כוחות, יש לציין מראש כי הדבר מערים קושי אמיתי על מי שמעוניין לחזות את האופן שבו יתנהל שוק הטלוויזיה בישראל. בכל רגע יכול ראש הממשלה להפתיע ולהעיר רפורמות ישנות, כמו פיצול ערוץ 2, או להמציא חדשות - כמו עידוד הקמת ערוצים חדשים, או שינוי בחוקי הבעלויות הצולבות.

כך או אחרת, מה שבטוח הוא שהגלגל התהפך - ערוץ 10 יהיה מעתה הגוף היציב בשוק התקשורת, ואילו ערוץ 2 הוא הערוץ שעתידו לא ברור.

לערוץ 10 נכנס כוח חדש, שמזרים אליו כסף ונותן תעודת יציבות ל-15 השנים הבאות - בעוד את ערוץ 2, שעדיין מצוי בזיכיון, אפשר לפרק בחקיקה כבר עד סוף השנה.

ברגע שערוץ 10 יהפוך לערוץ המסחרי הישראלי הראשון ברישיון, הופך ערוץ 2 על זכייניותיו לפגיע ושברירי.

מקום ל-3 ערוצים?

על-פי התחשיבים של ערוץ 10, שמירה על האסטרטגיה שהכתיב המנכ"ל יוסי ורשבסקי, לפיה הערוץ יימנע מריאליטי וישמור על לוח שידורים בעל רייטינג פושר, אך כזה שמכסה את הוצאותיו - יש מקום ל-3 ערוצים ברישיון בשוק.

אם שואלים את החברים ברשת ובקשת, הם דוחים זאת מכל וכל. על-פי העבודה הכלכלית שנעשית על-ידם, השוק לא יכול לסבול יותר משני שחקנים ברישיון בשוק. לכן, אם לא יאלצו אותם, הם לא ייצאו לרישיון לפני המועד שנקבע להם בחוק.

כשערוץ 10 ממשיך להתנהל על-פי חוקים רגולטוריים של רישיון - עם אפשרות להוציא הרבה פחות על תוכן - עם שנתיים קדימות בשוק החדש, ערוץ 2 עשוי להוביל מהלך שיאפשר לו תנאים של רישיון כבר עכשיו, כשרשת וקשת עדיין חולקות את אפיק 22.

כשערוץ 10 יציב, לכאורה אין סיבה לדרוש פיצול מידי של ערוץ 2 וחברת החדשות. אלא אם כן במשרד התקשורת יחשבו אחרת.

מיזוג מתבקש בערוץ 2

כששנת 2017 ברקע, והיציאה לרישיון בלתי נמנעת, האפשרות כי אופציית המיזוג בין זכייניות ערוץ 2 תשוב לשולחן, היא כמעט מתבקשת. רשת וקשת לא החליפו מחשבה בנושא הזה מאז 2013, ולשם כך יהיה צורך באישור מיוחד של הממונה על ההגבלים העסקיים.

לא מן הנמנע - אומרים גורמים רבים בשוק, בהם כאלה בתוך הזכייניות - שהשיחות על מיזוג הן הדרך היחידה של רשת וקשת להתמודד עם חקיקה מפתיעה או שוק רישיונות אכזרי.

בשורה לשוק היצירה

אין ספק כי מי שייהנה מאוד מהכניסה של בעלי הבית החדשים לערוץ 10, הם אנשי שוק ההפקה והיצירה המקומיים. אמנם ערוץ 10 הזרים עבודה לשוק ועמד במחויבויותיו, אבל לא השקיע לטווח ארוך, שילם בהקפה והיה מדוד וחששן.

כדי להרים את הערוץ על הרגליים ולהובילו לפסים רווחיים יותר, יתחילו אנשי RGE להזרים כסף ולהוציא לפועל יותר השקעות - גם שנה, שנתיים ושלוש קדימה.

מודל ורשבסקי

איזה ערוץ יהיה ערוץ 10 מרגע שהוא יהפוך לערוץ ברישיון? אם שופטים לפי שיחות פנימיות, הסיבה העיקרית לכניסה של קבוצת RGE לעסקה היא האופן שבו מנהל יוסי ורשבסקי את הערוץ כיום, דרך שלראשונה הובילה את 10 לדרך של יציבות.

השאלה היא האם מודי פרידמן, מנכ"ל הקבוצה ואביב גלעדי, יצליחו להתאפק להמשיך ולהשאיר את הערוץ כפי שהוא, בעצימותו הנמוכה. הם בהחלט עשויים, לצד הזרמת כספים נוספת, להפוך אותו ערוץ "ורשבסקי", שעיקרו עדיין יהיה תעודה, אקטואליה ותחקיר, עם ציפיות מתונות לרייטינג, אבל עם אקסטרה תחרותיות. התוספת, ולו הקטנה ביותר של כסף לשוק, עשויה לשנותו לחלוטין.

מלחמות הריאליטי יחזרו?

אם RGE תייצר יותר אופציות לתעשיית ההפקה, היא עשויה להביא להעלאת מחירים בשוק, ובכך להקשות על ערוץ 2 והזכייניות. למרות שפרידמן ידוע דווקא בחיבתו לחתוך מחירים, אם הוא יפנה שוב לעולם הריאליטי, ויבקש להוציא לפועל הפקות רחבות-היקף, הדבר ישפיע ישירות על הזכייניות.

אחרי שקוצצו משכורות עובדי החדשות, שוב ושוב, ושוב, פרידמן - האיש שחתם בעברו בערוץ 10 על הצ'קים הגבוהים ביותר בתולדות הטלוויזיה הישראלית - עשוי לפתוח במלחמה אסטרטגית מול ערוץ 2.

אחרי הכול, אם לא יפוצל ערוץ 2 על-ידי הממשלה כבר בעתיד הקרוב, המשימה של ערוץ 10 תהיה להביא אותו ל-2017, שנת הפיצול, חלש ככל האפשר. את זה, לא בטוח שעושים על-פי המתכון של ורשבסקי.

עוד כתבות

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● "לעובדים היה קשה לתפקד דווקא כשהבינה המלאכותית התפוצצה"

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר