גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ישראל חייבת לשמור את הגז. יש לה הרבה אויבים"

ג'ון הופמייסטר, לשעבר נשיא ענקית האנרגיה של, טוען שישראל צריכה לשמור על מקורות האנרגיה שלה אצלה, מזהיר שחוזי ייצוא יכולים גם לגרום נזק למדינה ומסביר למה חברות בינלאומיות לא מגיעות לכאן (וזה לא קשור למדינות ערב)

ג'ון הופמייסטר / צילום: בלומברג
ג'ון הופמייסטר / צילום: בלומברג

"למען ביטחונה של ישראל, עליה לשמור את הגז הטבעי שהיא מצאה במדינה ולהסב כל מה שהיא יכולה להפעלה בגז", אומר ג'ון הופמייסטר, נשיאה לשעבר של ענקית האנרגיה "של". "לישראל יש הרבה אויבים, ואין לה נפט. מה יקרה אם יעשו עליה חרם? אם את חושבת שמישהו ייחלץ לטובתה, תחשבי שוב", הוא מזהיר.

הופמייסטר יגיע בשבוע הבא לישראל כדי להשתתף בכנס הרצליה שעורך המכון למדיניות ואסטרטגיה (IPS) במרכז הבינתחומי. בריאיון בלעדי ל"גלובס", הוא מתריע מפני התלות העולמית בנפט וטוען שביטחון אנרגטי יהיה מהנושאים הקריטיים בעשורים הבאים, לא רק בישראל. לדבריו, הגז הטבעי הוא שיוכל לחלץ את העולם ממשבר כלכלי וביטחוני בלתי נמנע.

"לצערי העולם נעשה מקום פחות חברותי, ולכן כל מדינה צריכה לדאוג לאינטרסים שלה. זה נכון לא רק לישראל אלא לכל מדינה, אבל לישראל זה נכון במיוחד", טוען הומפייסטר, שמאז פרישתו מחברת של ב-2008 ייסד את הארגון למען אנרגיה בת השגה בארה"ב. "מדינות צריכות להבין איך עליהן להגן על עצמן ולשמור על האינטרסים שלהן, ואחת הדרכים החשובות היא באמצעות שמירה על מקורות האנרגיה".

"לחנך את האוכלוסייה"

- איך שומרים על מקורות האנרגיה?

"דבר ראשון על ידי חינוך האוכלוסייה. כיום מייבאת ארה"ב שליש מכמות הנפט שהיא צורכת, דבר שהופך אותה לתלויה במדינות אחרות. ישראל, לעומת זאת, מייבאת 100% מהנפט שלה, וכמעט כולו עובר דרך טורקיה. אף אחד לא מבטיח לכם שטורקיה לא 'תסגור את השאלטר'. לכן, צריך לחנך את האוכלוסייה להתייעל מבחינה אנרגטית ולנהל אותה נכון. ניתן לעשות זאת באמצעות טיפול נכון בפסולת וניצולה להפקת גז, מחזור של מים ועוד דרכים רבות. גם בארה"ב וגם בישראל יש הרבה טכנולוגיות שעוזרות לעשות זאת.

"הצעד השני שכל מדינה מחויבת לעשות הוא לחשוב איך היא יכולה להפחית את התלות שלה בנפט. כידוע, אופ"ק שולטת על רבים ממקורות הנפט, ולכן הפחתת הביקוש תחליש את הקרטל באופן משמעותי".

- בשנה האחרונה צנח מחיר הנפט בכ-50% - מ-115 דולר לחבית נפט ביוני 2014 ל-60 דולר היום. המחיר הנמוך יחסית מעודד את צריכת הנפט.

"אני סבור שמחיר הנפט דווקא יעלה במהלך השנה הקרובה וגם בשנה שלאחריה, משום שבכל שנה עולה הביקוש לנפט ב-2%-3% בעוד שההיצע יורד.

- האם הסיבה לירידת מחיר הנפט אינה בין היתר דווקא העלייה בהיצע שלו, לאור ההפקה מפצלים בארה"ב?

"ארה"ב אכן הגדילה את הפקת הנפט שלה פי שניים כמעט בשנים האחרונות: מ-5 מיליון חביות נפט ביום בשנת 2007 ל-9.2 חביות ביום בשנת 2014, אך חשוב להביא בחשבון גם את קצב האזילה - מרגע שקודחים באר נפט פוחתת הכמות במאגר בכל שנה ב-4%-5%, בלי קשר להפקה בפועל. לאור מחיר הנפט הצונח חתכה בשנה האחרונה ארה"ב את הקידוחים שלה בכ-50%, וכך יצא ששיעור ההפקה הוא נמוך מקצב האזילה במאגרים, וההיצע פוחת. לכן אני סבור שמחיר הנפט יעלה. לכן אני גם טוען שהדרך הטובה ביותר להשפיע על מחיר הנפט היא באמצעות הביקוש לו. כאן נכנסת האחריות של כל מדינה ומדינה".

- הביקוש לנפט בישראל הוא קשיח יחסית מאחר שהוא הדלק היחיד המתאים לתחבורה. כיצד ניתן, אם כך, להוריד את הביקוש לו?

"באמצעות הסבת כלי הרכב לגז טבעי. ארה"ב מקדמת עכשיו שימוש בגז טבעי כדלק לתחבורה. אמנם רק כ-2% מכלי הרכב בה פועלים על גז טבעי, אך בחמש השנים הקרובות שיעורם יעלה ל-5%. אני חושב שזה הדבר המשמעותי ביותר שישראל צריכה לעשות. כלי רכב יכולים לנוע היום באמצעות גז טבעי דחוס (CNG), גז טבעי נוזלי (LNG) וגם מתנול המיוצר באמצעות גז טבעי בשילוב בנזין. לפי חישוב שעשיתי, ניתן להוריד את הביקוש לנפט בארה"ב ב-30% אם כלי הרכב יפעלו על גז במקום נפט. אני לא יודע מה האחוז המדויק בישראל, אך בטוח שזה יהיה משמעותי מאוד".

- מעבר לתחבורה, כמעט כל מפעלי התעשייה צורכים תזקיקים של נפט כמו מזוט וסולר. גם הגז המשמש לבישול ביתי הוא תזקיק של נפט.

"את כל אלו ניתן להסב לגז טבעי. רוב המפעלים באירופה ובארה"ב צורכים גז טבעי, וכך גם רוב הבתים - לצורכי בישול וחימום. איני יודע אילו מאמצים ישראל עושה כדי להסב את כל התעשייה לגז טבעי ומה היא עושה כדי להבטיח שהגז יגיע לבתים, אך היא צריכה לשים זאת בראש סדר העדיפויות שלה (משרד האנרגיה בחן בעבר את ההיתכנות של הנחת צנרת גז טבעי שתגיע לבתים, אך לעת עתה הוא כי שזהו בפרויקט יקר ומורכב מבחינה הנדסית - ה"כ)".

"ביטחון חשוב מכסף"

כשהופמייסטר נשאל על האפשרות שחוזי ייצוא של גז טבעי, למשל עם ירדן ומצרים, עשויים להועיל לישראל מבחינה מדינית, הוא נותר בקו שלו: "חוזי גז אכן יכולים לתרום ליחסים בין מדינות, אך הם גם יכולים לעשות ההיפך. הסכמי הייצוא הם על פני 15-20 שנה, וישראל לא באמת יכולה להבטיח שתספק למדינות האלה גז למשך תקופה כה ארוכה. מה יקרה אם תפרוץ מלחמה? האם גם אז תספק להם ישראל אנרגיה או שתפר את ההסכם? במקרה כזה, יקרה בדיוק ההיפך ממה שישראל התכוונה לו".

- על פי הערכות, ההכנסות מייצוא הגז צפויות להכניס לקופות המדינה (מסים ותמלוגים יחד) כ-70 מיליארד דולר, על פני עשרות שנים (מהוון בערכים של היום), אבל הדרך היחידה להצדיק את פיתוח מאגר לוויתן היא באמצעות חוזי הייצוא, משום שהמשק הישראלי הוא מוגבל מאוד בצרכיו.

"זו בדיוק דעתי - שישראל צריכה בכל הכוח להגדיל את הביקוש שלה לגז טבעי. אני לא נגד ייצוא, אך הרבה קודם לכן ישראל צריכה לוודא שהיא מסבה כל מה שהיא יכולה לגז טבעי במקום נפט. חשוב מאוד להבין שאנרגיה היא ביטחון, וביטחון חשוב מכסף. יש הרבה מדינות שלא היה להן מזל כמו ישראל, והן לא גילו גז טבעי. כעת ישראל צריכה לנצל זאת נכון. כמו שאף אחד לא יעזור לארה"ב אם היא תיקלע למשבר אנרגיה, כך גם אף אחד לא יבוא לעזרת ישראל".

- האם ארה"ב לא תבוא לעזרתה?

"אף אחד לא מבטיח זאת, ואני לא חושב שאתם יכולים לסמוך על ברק אובמה. המציאות מוכיחה שיש לו כישרון להבטיח דברים אך פחות לקיים אותם. מבחינה זו הוא הפך את המזרח התיכון למקום בטוח פחות ומסוכן יותר מבחינת ישראל. כמו כן, כפי שציינתי קודם, ארה"ב נאלצת היום לייבא שליש מהנפט שהיא צורכת, אז למה שתייצא אותו? יש היום חברות שהיו מעוניינות לעשות זאת, אך הממשל האמריקאי לא מאשר להן לעשות זאת בדיוק מהסיבה הזאת".

- האם הקמת חברת גז ממשלתית בישראל תעזור לקדם את הנושאים שאתה מדבר עליהם?

"חברות גז ממשלתיות נוטות לרוב להיות לא תחרותיות, עתירות בביורוקרטיה ומושפעות יותר מדי מפוליטיקה, ולכן לא בטוח שהן יעזרו לקדם דבר כלשהו. עם זאת, זה משהו שישראל צריכה לבחון וללמוד ממדינות אחרות. קיימות מדינות שהניסיון שלהן עם חברות גז ממשלתיות הוא טוב וכאלה שלא. בוונצואלה, למשל, חברת הגז הממשלתית הייתה למעשה בובה בידיו של הנשיא הוגו צ'אבס, וגם בניגריה קמה חברה מושחתת. בערב הסעודית, לעומת זאת, החברה הממשלתית היא מעולה, ישרה ומועילה לתושבים".

- כיום עומד מחיר הגז בישראל על ממוצע של 5.45 דולרים ליחידת אנרגיה. יש הטוענים שמחיר הגז משקף את הכוח המונופוליסטי של חברות דלק ונובל. מה לדעתך צריך להיות המחיר?

"הכול תלוי במה שישראל מתכוונת לעשות בגז הטבעי שלה. כלומר, אם היא תחליט שהיא רוצה להפחית את התלות שלה בנפט ולצרוך יותר גז טבעי, אז היא צריכה להשקיע משאבים בהסבת התעשייה, כלי הרכב והתשתיות לגז טבעי. הדרך לשלם על כל זה היא באמצעות מחיר הגז לצרכנים, ולכן הוא יהיה גבוה יותר. לעומת זאת, אם ישראל תחליט שחשוב לה יותר לייצא את הגז ולהכניס לקופתה כסף, אז מחיר הגז לצרכנים צריך להיות נמוך יותר, כי לא צריכים לשלם על כל התשתיות".

"לא באים כי אין מספיק גז"

- במשך שנים מנסה ישראל למשוך אליה חברות גז ונפט בינלאומיות גדולות שיגיע לכאן לקדוח, אך למעט חברת נובל אנרג'י האמריקאית אף אחת לא מגיעה. מהי לדעתך הסיבה?

"זו לא הסיבה שעליה את חושבת. ישראל חושבת שהסיבה שחברות בינלאומיות אינן מגיעות לכאן היא משום שהן מעדיפות שלא להסתבך עם מדינות ערב, אך לא זו הסיבה. עובדה היא שהיו חברות גז שפעלו בעבר גם בסין וגם בטייוואן ומצאו דרך לעשות זאת. לפני שחברות גדולות כמו שברון ואקסון מגיעות למדינה, הן מסתכלות על הכמות הפוטנציאלית של גז ונפט. הן בוחנות אם הן יוכלו להישאר במדינה למשך עשרות שנים. האמת העירומה היא שכמות הגז בישראל פשוט לא מספיקה כדי למשוך את החברות האלה".

עוד כתבות

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים