גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זכויות אזרח ועכבות אזרח

על ההכרעה הקרובה בארה"ב בנוגע לנישואים חד-מיניים

קצת קשה להאמין, שלפני 19 שנים, כאשר נאבק על בחירה חוזרת לנשיא, ביל קלינטון הבטיח לבוחר האמריקאי, שהוא לא יסכים לנישואים חד-מיניים ויהי מה. ליתר ביטחון הוא שלף עט, וחתם על חוק, שכתב הימין הרפובליקאי, להגן על "מוסד הנישואים" מפני מבקשי נפשו ההומוסקסואלים.

קלינטון היה הנשיא הראשון, שחיזר בגלוי אחר קולות הומוסקסואלים. למעשה, לא היה ידיד גדול ממנו עד זמנו לשיווי זכויותיהם. אבל לא נישואים, אמר קלינטון. למען האמת, ארבע שנים אחריו אמר ברק אובמה בדיוק אותו הדבר, ושינה את דעתו רק ערב הבחירות של 2012.

עוצרת נשימה היא מהירות ההשתנות באמריקה, בעצם כמעט בכל הדמוקרטיות המערביות (ופה ושם גם בלא-דמוקרטיות, או בלא-מערביות). אירלנד הקתולית הצביעה בחודש שעבר במשאל עם לטובת נישואים: הפעם הראשונה מאז ומעולם בארץ כלשהי.

הזכות שלא לסדר פרחים

הימין הדתי באמריקה לוחם מלחמת מאסף. אחדים מן הטוענים לנשיאות במפלגה הרפובליקאית מוסיפים לחזר אחר קולות באמצעות וריאציות על התנגדות לנישואים. הווריאציה הנוכחית היא הגנה על זכותם האזרחית של בעלי אמונה דתית, כולל מנכ"לים של תאגידים, לסרב לשרת חתונות חד-מיניות, למשל בהשכרת אולם, או בסידור פרחים.

במדינת לואיזיאנה, המושל הרפובליקאי השמרני, בובי ג'ינדאל, הוציא צו מינהלי "להגן על אלה שאינם תומכים בנישואים חד-מיניים".

לא ניכנס כאן בעובי הקורה. די להגיד שהצו הזה נוטף כל-כך הרבה אירוניה, עד שאפשר לטבוע בה. צריך מידה גדולה של סופיסטיות כדי להפוך התנגדות לזכויות-אזרח לזכות אזרחית, למשהו המצריך הגנה מצד תומכי זכויות-האזרח. כל העניין עומד לפני הכרעה. עוד לפני סוף החודש יכריע בית המשפט העליון בוושינגטון אם נישואים חד-מיניים הם "זכות חוקתית". ההכרעה תיפול כנראה על חודו של קול, ועשויות להיות לה תוצאות פוליטיות די דרמטיות.

שמרנות חברתית בנסיגה כללית

רוס דות'אט (Ross Douthat) הוא בעל טור בעמוד המאמרים עתיר היוקרה של ה"ניו-יורק טיימס". הוא ממלא שם את הקונכייה הימנית, בעיתון שהקו האדיטוריאלי שלו נוטה בבירור שמאלה. הוא כתב השבוע על מצב הדעת האמריקאי, המניב ליברליזציה מופלגת של התנהגות אישית וקבוצתית. "שמרנות חברתית מנוגדת לכיוון התרבותי, ונמצאת בנסיגה כללית", כותב דות'אט.

הוא מצביע על נתוני סקר מקיף של מכון גאלופ (שהקורא מוזמן לעיין בממצאיו). נניח רגע לנישואים חד-מיניים. הסקר מראה עלייה תלולה במספריהם של אלה המצדדים בהורות ללא-נישואים (61%), בגירושים (71%), במין-שלפני-הנישואים (68%), בהמתת חסד (56%), ובהריסת עוברים לצורך מחקר רפואי (64%). (אגב, למרבה הסקרנות, רק 8% סומכים את ידיהם על בגידה באישה או בבעל, ללא שינוי מאז שנת 2001).

האם עינינו חוזות בליברליזציה של השקפות חברתיות, או בוויתור עצום-ממדים על סטנדרטים? לשון אחר, האם השינוי כאן הוא תוצאה של מוטציה מוסרית, או תוצאה של שעמום, של אדישות ואפילו של ציניות?

על כלבים ודיילים

לפני כמה שנים, כאשר התפתח הוויכוח בספרד על נישואים חד-מיניים, אמרה אישה אחת לעיתון חשוב, "בהחלט, למה לא, שגם כלבים יתחתנו". היא תמכה בנישואים חד-מיניים.

לפני עשרים שנה ויותר, כאשר התנהל בארץ ויכוח אם דיילי אל-על רשאים להציע נקודות לבני זוג חד-מיניים, אמר המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, איש דתי, שהשלב הבא אל-נכון יהיה להציע נקודות לכלבים. הוא התנגד תכלית ההתנגדות לכל הכרה בשותפות הומוסקסואלית.

הנה כי כן, האיש ההוא, הגדול בתורה ובמשפט, והאישה ההיא מספרד, השתמשו באותה האנלוגיה עצמה כדי להביע דעות הפוכות. היא, הספרדייה, הודיעה באמצעות הכלבים, שפשוט לא אכפת לה. תמיכתה בנישואים חד-מיניים לא הייתה תוצאה של ליברליות מעמיקה, אלא של ניהיליזם.

רוס דות'אט הנ"ל אינו מדבר על נישואי כלבים, או על טיסות חינם לחזרזירי-מחמד; אבל הוא מדבר, ברצינות גמורה, על השלב הבא בנסיגה מן הסטנדרטים: פוליגמיה.

בסקר גאלופ, המצוטט למעלה, 16% מן הנשאלים חייבו פוליגמיה, כפול ממספרם ב-2001. זה נתון המזכיר שיעורים קודמים של תמיכה בנישואים חד-מיניים. הייתכן שאנחנו מתנהלים בדרך העולה אל ריבוי נשים? התשובה הטבעית היא ספק. מעטים יטעמו טעם של פרוגרסיביות או של זכויות אזרח בפוליגמיה. אבל לשאלה עצמה יש מקום, מפני שחברה המתפרקת ממוסכמותיה מתפרקת ממוסכמותיה, ולאיש אין מושג לאן זה יוליך.

"יחסיות מוסרית"

הוויתור על המוסכמות, ועל העכבות המתחייבות מהן, מקבל עוד ביטויים, כמו למשל הנסיגה מן הדת המאורגנת בעולם המתועש והתפרקות מפטריוטיות. אלוהים ודגל אינם עולים על שולחן האוכל של מעמד בינוני משכיל באירופה, ומתמעטים במרכזים העירוניים הגדולים של אמריקה.

התופעה הזו מתיישבת עם תלונתם המפורסמת של השמרנים, חדשים וישנים, על התפתחות של "יחסיות מוסרית" בשמאל, משנות ה-60 ואילך. היחסיות ההיא כפרה ביתרונות האתיים או האיכותיים של הדמוקרטיה המערבית בעימות עם הקומוניזם הסובייטי והסיני, למשל. מאחר שלא התלוותה אליה יחסיות בדיקטטורות הקומוניסטיות, היא נטתה להחליש את כוח העמידה של המערב. הקומוניסטים ניצלו אותה היטב, כמעט בכל מקום.

לביקורת על השמאל האינטלקטואלי עדיין יש תוקף. לא כל כלל מחייב שבירה, לא כל קונפורמיות מצריכה גינוי. מה טוב היה אילו כולנו יכולנו להטיל על עצמנו עכבות מרצון, פה ושם, לתועלת האסתטיקה והמשמעת. לביל קלינטון היה רעיון ב-1996, ששעשע את שומעיו בחוסר חשיבותו: הבה נחזיר תלבושת אחידה אל בתי הספר. זה רעיון.

עוד כתבות

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

הפגנה הקוראת לשוויון בנטל. בלי נתונים מסולפים / צילום: שב״פ sha_b_p@

אותה אוזלת היד מאפשרת למגזר גדול לא לשאת בנטל וחונקת אותנו בפקקים

משבר הגיוס הוא משבר המטרו: שניהם יחד הוא אותו כישלון תשתיות ענק, של התחבורה המקרטעת פה ושל יסודות המדינה המתפוררים אחרי 76 שנותיה ● הסטטוס קוו מת. הגיע הזמן להיפרד מפתרונות הישראבלוף

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"