גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קבלנים הולכים לאיבוד בתב"ע מתעכבת

ועדות התכנון נותנות זכויות בנייה ניכרות, והן מעוניינות בביצוע מהיר, ומכאן מתן הסוכריה, שבצידה כאמור – המקל

אחת הטענות כנגד יזמים היא התמשכות הליכי הבניה. לעיתים נמצא כי יזמים דוגרים על קרקע שנים בין בתקווה לעלית מחירים או לשינוי תב"ע. ועדות התכנון שערות לתופעה ביקשו לזרז את הבניה, אלא שהדברים אינם שחור או לבן ולביטולה של תב"ע יש השלכות קשות הן על היזם והן על הציבור.

כידוע, שווי קרקע היא נגזרת של לא מה שרשום בטאבו אלא מה שרשום בתכנית בניין עיר. בכל תב"ע חובה על ועדת התכנון לכתוב את הסעיף 'זמן משוער לביצוע'. עד לפני כמה שנים התעלמו מהסעיף, אבל בשנים האחרונות על רקע מצוקת הדיור הועדות מתחילות לאכוף את הסעיף. מדובר בצעד מאד בעייתי אותו נסביר בהמשך המאמר.

כידוע כל תב''ע בד''כ קובעת את המועד לביצועה. סעיף 84 לחוק התכנון והבניה קובע כי כל תכנית תציין את התאריך המשוער לביצועה, ואם יש צורך תקבע שלבים לביצוע והתאריכים לביצוע כל שלב.
בפועל הפסיקה ראתה בענין זה מועד משוער ולא מחייב ולכן הסעיף לא חייב את ביטול התב''ע.

בענין זה נקבעה הלכה מנחה, בפרשת הקניון ברמת אביב ( בג"צ 1636/92 העמותה לשמירת איכות החיים והסביבה). שם ניסו לבטל את התב''ע בשל כך, אולם ביהמ''ש העליון קבע שהמועד הינו מועד משוער.
"ההכרעה בשאלה אם המועד המשוער לביצועה של תכנית, הנקבע מכוחו של סעיף 84לחוק, הינו מחייב או מנחה, תלויה בתכליתו של הסעיף, המורה על קביעתו של המועד. עמדת המשיבות, כאמור, היא, ש"התאריך המשוער" לביצוע תכנית האמור בסעיף 84לחוק, אינו יכול להתפרש אלא כמועד מנחה".

כאן דנו בסעיף מחוק התו''ב שהוא משנת 1965. מאוחר יותר, בשנות ה 90 חוקק חוק הול''לים (הועדות לבניה למגורים ולתעשייה) ושם אגב נקטו בלשון מחמירה יותר (הואיל והתכנון המואץ שם, שהעניק זכויות בנייה בדרך מקוצרת ומהירה, נתן מחד גיסא סוכרייה כזאת, אך מאידך גיסא- הוא נתן מקל, בדמות קביעת מועד קצוב ונחרץ לביטול הזכויות הללו.
בסעיף 6 לחוק נקבע: (א) תנאי לתכנית שאושרה לפי חוק זה הוא כי יוחל בביצועה בתוך שלוש שנים וחצי מיום אישורה או עד ליום ל' בניסן תשנ"ה (30 באפריל 1995), הכל לפי התאריך המאוחר יותר; יראו כתחילת ביצועה של תכנית יציקת יסודות של הבנינים הכוללים לפחות 20 אחוזים מכלל יחידות הדיור המתוכננות להיבנות על פי התכנית, ובתכניות שהגישו משרדי הממשלה יראו כתחילת ביצועה של תכנית, ביצוע של 20 אחוזים מעבודות התשתית המתוכננות בשטח התכנית.

(ב) חלף המועד שנקבע כאמור בסעיף קטן (א), ימסור יושב ראש הועדה המחוזית לועדה המחוזית הודעה על מצב ביצועה.

(ג) לא הוחל בביצוע תכנית, לא יפקע תוקפה, ואולם הועדה המחוזית תהיה רשאית לשנות את התכנית להתלותה או לבטלה.

אדגיש, שלמרות כל התיקונים הרבים שהיו בסעיף זה (לרבות לאחר שהחוק עצמו בוטל, והתכנון מאז נמשך על פי חוק התכנון והבניה) בשום מקום לא ראיתי הוראת ביטול נחרצת של תב''ע, בשל אי ביצועה במועד.

מנסיוני, היו בפועל מספר קטן מאד של תב''עות ול''ליות, שהועדה המחוזית החליטה על ביטולן, לאור אי ביצוען, כאמור לעיל.

ביטול תב''ע - וראוי שיהא ברור- הוא ענין כבד מאד, שהרי אנשים סמכו עליה, רכשו קרקע בהסתמך עליה, בנקים מימנו בהסתמך עליה, ולכן ביטול יהווה לעיתים יצירת כאוס ממש.
זאת ועוד, בתי המשפט היססו בעצמם לבטל תב''ע עם סעיף ביצוע משוער, גם בשל רצונם להגן על ועדות מקומיות בכל סוגיית ההפקעות לצורכי ציבור, אשר בד''כ מתמשכים במשך שנים.
מכאן מובן חששם של המחוקקים וגם בתיהמ''ש, לבטל תב''עות.

אולם הענין המשיך להתקדם, והתב''עות החלו להיות יותר נחרצות, ומצאנו כבר תב''עות שקבעו סעיף של התכלות זכויות הבנייה, או- קביעת מועד מסוים לחייה של התב''ע!
במקרה כזה, אין מנוס, וגם פסק הדין המנחה בענין קניון רמת אביב, מחייב פרשנות ברורה של הטקסט.
ואם הטקסט הינו נחרץ, אזי דין התב''ע ---עם כל הצער--- למות וליפול.

בשנים האחרונות כבר רואים יותר ויותר תב''עות כאלה שמתכלות, או- תב''עות קצובות בזמן, ואז פשוט עושים תב''ע חדשה על מנת להאריך את המועד שלה, כשלמעשה מדובר בביטול התב''ע הקודמת, ובעריכת תב''ע חדשה, על כל המשתמע מכך.

לשאלות אלה של ביטול מחד גיסא ואישור תב''ע חדשה, מאידך גיסא - אין עדיין תשובות מספקות (למשל בעניני היטלי השבחה של תב''עות שהיו ובוטלו - האם להחזיר היטלי השבחה שנגבו? או למשל- מה דין פעולות שכבר בוצעו מכח התב''ע שהייתה בתוקף? כגון ההפקעות? וכן כיוצ''ב שאלות) כך שלמעשה ברור, שמאד מסוכן לחוקק תב''ע כזאת.

בפועל, ועדות התכנון עושות כן, בשעה שהן אכן נותנות זכויות בנייה ניכרות, והן מעוניינות בביצוע מהיר ולא איטי, ומכאן מתן הסוכריה, שבצידה כאמור - מצוי המקל.

דוגמא מאלפת לתב''ע שקבעה את הסעיף הרגיל של זמן משוער, ולאחר אישורה בועדה המחוזית (שבה ניתנה הסוכריה) הוסף גם סעיף ההתכלות היא תב"ע בעירית בת ים.

סעיף 6.11 לתקנון לגבי זכויות מתכלות:
"...אם תוך 5 שנים מיום אישורה של התכנית לא יוצא היתר בניה למלוא הזכויות ולא יחולו בביצוע התכנית, יפקעו זכויות הנבניה מכח תכנית זו ויחולו הזכויות לפי התכנית הראשית הועדה המקומית תהיה רשאית לפנות לועדה המחוזית להארכת מועד זה..."

ראו והשוו ההבדל בניסוח מול הסעיף 7.2 בהמשך לגבי מימוש התכניות:
"...זמן משוער לביצוע תכנית זו- 10 שנים מיום אישורה..."

ברור מהנ'ל , ההבדל הברור בין שני הניסוחים הללו. מכאן, שכל אימת שהניסוח ברור והוא מדבר על התכלות, או תום המועד, עם כל הצער- התב''ע תתבטל, על כל הצרות שזה מביא אחריו.

מבחינת היזמים, כל עוד לא ישונה המצב ועדות התכנון תמשכנה עם הניסוחים המסוכנים האלה חובה לבדוק את הסעיף הנוגע להתכלותן של זכויות הבניה ולהתייחס לכך ברצינות הואיל והמשמעות היא שהזכויות אכן מתכלות וזו תוצאה גרועה ביותר.

אנו קוראים לועדות התכנון לבטל את הסעיף ולוותר על ההלחצות המיותרות: הדרך לזרז בניה אינה בהענקת צל"ש או טר"ש שכן הנזק עלול לגבור על התועלת ותכנית שצריך לאשרה מחדש יכולה להתמשך על פני תקופה ארוכה של למעלה משלוש שנים. ה"שוט" המתאים לסוגיה זו יכול לבוא בדמותו של הטלת מס רכוש למשל.

עו"ד דוד בסון, שותף במשרד עו"ד הרטבי, בורנשטיין, בסון ושות' העוסק בנדלן

עוד כתבות

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה ואסיה; בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד ליבת ה-PCE

דאקס מתחזק ב-0.4%, פוטסי מוסיף 0.7% וקאק עולה ב-0.3% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר