גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עבודות הגמר בבצלאל ובאוניברסיטת חיפה פורצות גבולות

בוגרי התואר השני באמנות בבצלאל ובאוניברסיטת חיפה מציגים בתערוכות הגמר פרויקטים מורכבים ומפתיעים

כניסה לחלל עבודתה של זהר קוואהרדה נשמעת חריקה צורמת. צעד נוסף פנימה מגלה שזוהי עבודת האמנות. החלל ריק ומלא בצליל, בנוכחות שלנו, הצופים והיוצרת. קוואהרדה השתילה מיקרופונים רגישים מתחת לרצפת קרשים ישנה וחורקת, והיא משמיעה את צלילי הצעדים, השיחות בחלל וכן הרעשים החודרים מהרחוב - תנועת מכוניות, חריקת בלמי אוטובוס ונגינת סקסופון מהמדרכה ממול - הזולגים לתוך החלל ועוטפים ומערסלים את הצופה. זוהי עבודה תלויית חלל וזמן, המגיבה לתנאים הפיזיים של המקום ומשחקת עימם.

האמנית שולטת בתנאי האור והרחש, באמצעות שורת פעולות של "איטום וציתות - לאור, לסאונד ותווי מתאר". בתרבות היפנית נקראו רצפות עץ חורקות "רצפת זמיר", ושימשו כאמצעי התרעה מפני אורחים בלתי קרואים. קוואהרדה, ישראלית המתגוררת לסרוגין בישראל ויפן, מצטטת מתרבות המערב והמזרח, ומפגישה מסורת ומציאות עכשווית.

זוהי רק יצירה אחת במסגרת תערוכת בוגרי התואר השני בבצלאל, שנפתחה אמש (ג'). מציגים בה 21 אמנים בתערוכות יחיד (ותערוכה זוגית אחת), מורכבות ומרתקות. ראש התוכנית, ניקולא טרזי, שנכנס לתפקידו בשנה האחרונה, מעיד כי לא "אצר" תערוכת בוגרים אלא העניק לאמנים ולפרויקטים שלהם מסגרת מארגנת.

אנה-קלרה פולט מינץ יצרה סדרת סרטוני וידיאו שבהם מככבות היא ואמה. בסרטים היא שומטת כל הגנה וחיץ ומציגה את אמה מעורטלת (תרתי-משמע) חשופה ופגיעה, כדמות שהטירוף שבה הוא סוד קסמה וחורבנה.

יסמין חסידים מציגה בחלל נפרד ברחוב אבולעפיה 6 בתל -אביב מבוך רווי בריח עגבניות שגם שימשו לה כחומר גלם ליצירה.

עבודה מעניינת של טליה רוזין, המוצבת בחלל המדרגות בכניסה, עוסקת בשאלות של מגדר וכוח. גם רפעאת חטב, שבחר להציג בחלל מסדרון, יוצר מניפולציות עדינות בחלל וקומפוזיציות פיוטיות מחפצים שאסף בסביבה הביתית.

עבודתה של אלכסנדרה "סנה" וילצ'ינסקה (אמנית מפולין המתגוררת בישראל לאחר מספר שנים בארה"ב), עוסקת בפרוטוטיפ של קורבנות. היא פונה למומחים וחוקרת את אישיותו של קורבן "טיפוסי", סממניו הפסיכולוגיים, הפיזיולוגיים וההתנהגותיים. היא בונה עם מומחה קלסתרון משטרתי, ומציגה את הזהות הבלתי נסבלת בין כל אדם שיכול להיות תוקף או קורבן.

לדבריה, היא בוחנת את העמדה הרגשית והתובענית של מי שמאמץ עמדה קורבנית - ולא, אין בעבודתה כל התייחסות למוצא ה"פולני" או למציאות ה"ישראלית" שלה. להפך, היא יוצאת מנקודת מבט אוניברסלית, ומציעה לבדוק את הערכים המובילים את הבחירה בעמדת הקורבן והרווחים הנלווים לה (פעם קראו לזה אנדר דוג).

אביגיל הופקינס מציגה פיסול בחומרים הזמינים בחנויות תחביב - חימר, פלסטלינה ולוחות עץ, שהיא מציבה בחלל ומארגנת בסדרות היוצרות יחסים "פסלים שמתייחסים בגודלם לגוף האנושי ולסביבה המקיפה אותו", היא מתארת. מושך במיוחד הוא מעין דיוקן עצמי מינימליסטי שיצרה - עמוד עשוי חימר המדמה בטון, נטול כל סממן אנושי פרט ל"זנב סוס" שובב שבראשו.

המיצב של אלה ספקטור "In a broken dream" מכניס את הפנטזיה הקולנועית לחלל ברחוב סלמה, ובו-זמנית מכניס את הרחוב (הרצל פינת סלמה), אל המרחב הסמי-קולנועי שיצרה. על תמונת הרחוב שהיא מקרינה בחלון, בזוהר מלאכותי, היא משלבת רמז ללוגו של אולפני יוניברסל. סצינת נשיקה אינסופית שחתכה מסרט של היצ'קוק, הופכת תחת ידיה למפגש בלתי אפשרי בין שתי דמויות היוצאות משני מקרנים נפרדים (מעין הערה על "גברים ממאדים ונשים מנוגה"). הלוגו מהדהד גם בפסל פרספקס וחוטי כסף שמייצר תעתוע ראייה פתייני. האנימציה של הלוגו - מיקומה הלווייני של המילה universal בחלל, המקיפה את כדור-הארץ כמעין טבעת חנק, שופכת אור על הכוונות הכלכליות והפוליטיות של האוניברסליות".

תערוכות בוגרים / צילומים: חן צרפתי ויח

עולה בטון

הסלון בכניסה לאזור המשרדים בחוג לאמנות שבאוניברסיטת חיפה נראה מזמין ומפתה, אבל לא ברור אם באמת מותר לשבת עליו. על הסלון המוזר העשוי בטון יצוק. מבט נוסף מעביר תחושה של היכרות מוקדמת עם כמה מזוויותיו. זה רק נדמה לנו, או שגב הספה מזכיר קצת את גדר ההפרדה? חלק מהעוצמה והאפקטיביות של העבודה של האמן מחמוד קייס, עולה מהשקט שלה, מההתחפשות לסלון. בשקט הסלוני שהיא מקרינה כלואה צעקה מתחת לפני השטח.

קייס, אמן צעיר ומצליח, הוא אחד מ-11 בוגרי התואר השני באמנות יצירה (MFA), שתערוכת הגמר שלהם מוצגת עד סוף השבוע הקרוב. הבטון הוא חומר ששימש אותו גם בעבודות מוקדמות יותר, אבל ההחלטה לבנות ממנו פסל-מיצב ריאליסטי, טבע דומם של סלון ביתי, בקנה מידה 1:1, מניבה תוצאה מעולה. היא מעלה שאלות על נוחות והתמקמות, על קושי והתנכרות, על חומר בנייה וחומר ביתי - ועל האנשים שמאחורי כל אלה. עבודה חתרנית ויפהפיה.

11 בוגרים מציגים בתערוכה שאצר האמן יצחק (איצ'ה) גולומבק, ראש תוכנית התואר השני באמנות בחיפה. עינת אמיר מציגה מיצב רב פנים שעוסק ביחסים סין טבע ומלאכותיות, בין פנים וחוץ ובין צמיחה והחרבה. איילת השחר דבירי מצטטת עבודות יד עדינות ויוצרת חלל מפוסל בחוטי טקסטיל ורהיטים. ענבל מנדס-פלור מציירת בצבעים עזים וזרחניים, ציורים גדולי מידות, נוטפי חושניות ואווירת פולחן. היא עוסקת במתח שבין כוח ואלימות לרוך ותשוקה, ונראית כמחפשת את נקודת האחיזה. יובל שפירא יצר מיצב פיסולי מתשתית של קירות גבס המדמים פסגות הרים, ומהדהדים בגרף מתמטי על הקיר ממול.

יצירותיה של סמאח שחאדה ריאליסטיות להפליא ברישום עפרון, יוצאות מעיסוק במאזן הכוחות בתוך המשפחה, תפקידי גבר ואשה, גבולות החשיפה והפנטזיה, הגבלות ואיסורים לעומת היכולת של האמנות לשחרר ולהגביה עוף.

משכן האמנות, אוניברסיטת חיפה: התערוכה תינעל מחר בשעה 20:00

בצלאל: סלמה 60, עבולאפיה 6, תל-אביב, עד 20.6. רביעי וחמישי 12:00-18:00, שישי 10:00-14:00, שבת 12:00-20:00

עוד כתבות

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"הרוכשים איראנים לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת  גארדנט הלת' שהוקמה ע"י יזמים איראנים, תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"