גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עבודות הגמר בבצלאל ובאוניברסיטת חיפה פורצות גבולות

בוגרי התואר השני באמנות בבצלאל ובאוניברסיטת חיפה מציגים בתערוכות הגמר פרויקטים מורכבים ומפתיעים

כניסה לחלל עבודתה של זהר קוואהרדה נשמעת חריקה צורמת. צעד נוסף פנימה מגלה שזוהי עבודת האמנות. החלל ריק ומלא בצליל, בנוכחות שלנו, הצופים והיוצרת. קוואהרדה השתילה מיקרופונים רגישים מתחת לרצפת קרשים ישנה וחורקת, והיא משמיעה את צלילי הצעדים, השיחות בחלל וכן הרעשים החודרים מהרחוב - תנועת מכוניות, חריקת בלמי אוטובוס ונגינת סקסופון מהמדרכה ממול - הזולגים לתוך החלל ועוטפים ומערסלים את הצופה. זוהי עבודה תלויית חלל וזמן, המגיבה לתנאים הפיזיים של המקום ומשחקת עימם.

האמנית שולטת בתנאי האור והרחש, באמצעות שורת פעולות של "איטום וציתות - לאור, לסאונד ותווי מתאר". בתרבות היפנית נקראו רצפות עץ חורקות "רצפת זמיר", ושימשו כאמצעי התרעה מפני אורחים בלתי קרואים. קוואהרדה, ישראלית המתגוררת לסרוגין בישראל ויפן, מצטטת מתרבות המערב והמזרח, ומפגישה מסורת ומציאות עכשווית.

זוהי רק יצירה אחת במסגרת תערוכת בוגרי התואר השני בבצלאל, שנפתחה אמש (ג'). מציגים בה 21 אמנים בתערוכות יחיד (ותערוכה זוגית אחת), מורכבות ומרתקות. ראש התוכנית, ניקולא טרזי, שנכנס לתפקידו בשנה האחרונה, מעיד כי לא "אצר" תערוכת בוגרים אלא העניק לאמנים ולפרויקטים שלהם מסגרת מארגנת.

אנה-קלרה פולט מינץ יצרה סדרת סרטוני וידיאו שבהם מככבות היא ואמה. בסרטים היא שומטת כל הגנה וחיץ ומציגה את אמה מעורטלת (תרתי-משמע) חשופה ופגיעה, כדמות שהטירוף שבה הוא סוד קסמה וחורבנה.

יסמין חסידים מציגה בחלל נפרד ברחוב אבולעפיה 6 בתל -אביב מבוך רווי בריח עגבניות שגם שימשו לה כחומר גלם ליצירה.

עבודה מעניינת של טליה רוזין, המוצבת בחלל המדרגות בכניסה, עוסקת בשאלות של מגדר וכוח. גם רפעאת חטב, שבחר להציג בחלל מסדרון, יוצר מניפולציות עדינות בחלל וקומפוזיציות פיוטיות מחפצים שאסף בסביבה הביתית.

עבודתה של אלכסנדרה "סנה" וילצ'ינסקה (אמנית מפולין המתגוררת בישראל לאחר מספר שנים בארה"ב), עוסקת בפרוטוטיפ של קורבנות. היא פונה למומחים וחוקרת את אישיותו של קורבן "טיפוסי", סממניו הפסיכולוגיים, הפיזיולוגיים וההתנהגותיים. היא בונה עם מומחה קלסתרון משטרתי, ומציגה את הזהות הבלתי נסבלת בין כל אדם שיכול להיות תוקף או קורבן.

לדבריה, היא בוחנת את העמדה הרגשית והתובענית של מי שמאמץ עמדה קורבנית - ולא, אין בעבודתה כל התייחסות למוצא ה"פולני" או למציאות ה"ישראלית" שלה. להפך, היא יוצאת מנקודת מבט אוניברסלית, ומציעה לבדוק את הערכים המובילים את הבחירה בעמדת הקורבן והרווחים הנלווים לה (פעם קראו לזה אנדר דוג).

אביגיל הופקינס מציגה פיסול בחומרים הזמינים בחנויות תחביב - חימר, פלסטלינה ולוחות עץ, שהיא מציבה בחלל ומארגנת בסדרות היוצרות יחסים "פסלים שמתייחסים בגודלם לגוף האנושי ולסביבה המקיפה אותו", היא מתארת. מושך במיוחד הוא מעין דיוקן עצמי מינימליסטי שיצרה - עמוד עשוי חימר המדמה בטון, נטול כל סממן אנושי פרט ל"זנב סוס" שובב שבראשו.

המיצב של אלה ספקטור "In a broken dream" מכניס את הפנטזיה הקולנועית לחלל ברחוב סלמה, ובו-זמנית מכניס את הרחוב (הרצל פינת סלמה), אל המרחב הסמי-קולנועי שיצרה. על תמונת הרחוב שהיא מקרינה בחלון, בזוהר מלאכותי, היא משלבת רמז ללוגו של אולפני יוניברסל. סצינת נשיקה אינסופית שחתכה מסרט של היצ'קוק, הופכת תחת ידיה למפגש בלתי אפשרי בין שתי דמויות היוצאות משני מקרנים נפרדים (מעין הערה על "גברים ממאדים ונשים מנוגה"). הלוגו מהדהד גם בפסל פרספקס וחוטי כסף שמייצר תעתוע ראייה פתייני. האנימציה של הלוגו - מיקומה הלווייני של המילה universal בחלל, המקיפה את כדור-הארץ כמעין טבעת חנק, שופכת אור על הכוונות הכלכליות והפוליטיות של האוניברסליות".

תערוכות בוגרים / צילומים: חן צרפתי ויח

עולה בטון

הסלון בכניסה לאזור המשרדים בחוג לאמנות שבאוניברסיטת חיפה נראה מזמין ומפתה, אבל לא ברור אם באמת מותר לשבת עליו. על הסלון המוזר העשוי בטון יצוק. מבט נוסף מעביר תחושה של היכרות מוקדמת עם כמה מזוויותיו. זה רק נדמה לנו, או שגב הספה מזכיר קצת את גדר ההפרדה? חלק מהעוצמה והאפקטיביות של העבודה של האמן מחמוד קייס, עולה מהשקט שלה, מההתחפשות לסלון. בשקט הסלוני שהיא מקרינה כלואה צעקה מתחת לפני השטח.

קייס, אמן צעיר ומצליח, הוא אחד מ-11 בוגרי התואר השני באמנות יצירה (MFA), שתערוכת הגמר שלהם מוצגת עד סוף השבוע הקרוב. הבטון הוא חומר ששימש אותו גם בעבודות מוקדמות יותר, אבל ההחלטה לבנות ממנו פסל-מיצב ריאליסטי, טבע דומם של סלון ביתי, בקנה מידה 1:1, מניבה תוצאה מעולה. היא מעלה שאלות על נוחות והתמקמות, על קושי והתנכרות, על חומר בנייה וחומר ביתי - ועל האנשים שמאחורי כל אלה. עבודה חתרנית ויפהפיה.

11 בוגרים מציגים בתערוכה שאצר האמן יצחק (איצ'ה) גולומבק, ראש תוכנית התואר השני באמנות בחיפה. עינת אמיר מציגה מיצב רב פנים שעוסק ביחסים סין טבע ומלאכותיות, בין פנים וחוץ ובין צמיחה והחרבה. איילת השחר דבירי מצטטת עבודות יד עדינות ויוצרת חלל מפוסל בחוטי טקסטיל ורהיטים. ענבל מנדס-פלור מציירת בצבעים עזים וזרחניים, ציורים גדולי מידות, נוטפי חושניות ואווירת פולחן. היא עוסקת במתח שבין כוח ואלימות לרוך ותשוקה, ונראית כמחפשת את נקודת האחיזה. יובל שפירא יצר מיצב פיסולי מתשתית של קירות גבס המדמים פסגות הרים, ומהדהדים בגרף מתמטי על הקיר ממול.

יצירותיה של סמאח שחאדה ריאליסטיות להפליא ברישום עפרון, יוצאות מעיסוק במאזן הכוחות בתוך המשפחה, תפקידי גבר ואשה, גבולות החשיפה והפנטזיה, הגבלות ואיסורים לעומת היכולת של האמנות לשחרר ולהגביה עוף.

משכן האמנות, אוניברסיטת חיפה: התערוכה תינעל מחר בשעה 20:00

בצלאל: סלמה 60, עבולאפיה 6, תל-אביב, עד 20.6. רביעי וחמישי 12:00-18:00, שישי 10:00-14:00, שבת 12:00-20:00

עוד כתבות

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל