גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אלה הצעדים שיגיש כחלון לקבינט הדיור ביום שני

על הפרק: העלאת מס הרכישה, העברת התכנון לאוצר וטיפול בדירות המשמשות למשרדים ■ ומה לא יוגש?

משה כחלון / צילום: תמר מצפי
משה כחלון / צילום: תמר מצפי

ביום ב' הקרוב יתכנס קבינט הדיור החדש והמורחב לישיבתו הראשונה במסגרת הממשלה החדשה.

לאחר חודשים ארוכים שבהם לא התכנס קבינט הדיור, בישיבה זו צפויים לעלות על הפרק נושאים מרכזיים מתוכניתו של שר האוצר החדש משה כחלון לטיפול במשבר הדיור. עם זאת, סדר היום שהפיצה מזכירות הממשלה לשרי הממשלה אינו כולל בשעה זו צעדים מפורטים בתחום המיסוי, העובדים הזרים לענף הבנייה או תחומים אחרים שעליהם דובר בשבועות האחרונים. גורמים הבקיאים בנושאים מסבירים כי מדובר בסוגיות שטרם נסגרו סופית.

ל"גלובס" נודע כי הכוונה הראשונית של שר האוצר, המכהן גם כיו"ר קבינט הדיור, הייתה להביא חבילה מלאה של צעדים כבר לישיבה הראשונה, ולכן גם מועד קיומה היה מוטל בספק עד הימים האחרונים. הסיבה לכך היא הרצון להעביר שינויים בהקדם האפשרי כדי לנסות למזער את ההשפעה של תקופת חוסר הוודאות על השוק. מדובר באחד הלקחים של משרד האוצר לאחר תקופת האי ודאות שהובילו הכרזות שרי הבינוי והאוצר בממשלה הקודמת כמו גם השפעת הצעת חוק מע"מ אפס.

על פי סדר היום של הקבינט שיתכנס ביום ב' הקרוב, הנושא הראשון שעתיד לעלות לאישור השרים נושא את הכותרת "שינויים מבניים בניהול משק הנדל"ן". מדובר בהצעה שהגיש כחלון והיא בעצם הצעד המשמעותי הראשון בתוכניתו. מדובר באישור העברת סמכויות רמ"י כמו גם מעבר מינהל התכנון ממשרד הפנים לידי האוצר ומטה הדיור החדש בראשו עתיד כנראה לעמוד אביגדור יצחקי. סעיף זה הוא מהפכה בכל הנוגע למבנה ענף התכנון והבנייה בישראל כי בפעם הראשונה מאז קום המדינה יעמוד האוצר לבדו בראש כל הגופים האחראיים לתהליך תכנון, אישור, שיווק והוצאה לפועל של תוכניות ומתחמי קרקע. אם נוסיף לזה את הסמכתה של החברה הממשלתית "דירה להשכיר" לעסוק גם בתחומי התכנון והשיווק של קרקעות, מדובר בכמה זרועות שיעבדו במקביל על התהליך וכולם תחת האוצר.

במסגרת הצעת ההחלטה, מינהל התכנון יוגדר יחידת סמך של האוצר המבוססת על המבנה הקיים של מינהל התכנון בתוספת סמכויות. במקביל, מוצע להקים בתוך 30 יום ועדה לתכנון ופיתוח שתפקידה יהיה לאשר הקצאת קרקע לגורמי התכנון. הוועדה תקבע מי יהיה הגוף המתכנן והמפתח כדי למנוע כפילויות. כיום רשות מקרקעי ישראל היא הגוף היחיד שבסמכותו לתת הרשאות לתכנון. במקביל, מוצע להקים מטה דיור שתפקידו לסנכרן בין כל הגופים בתחום התכנון, השיווק והבנייה. יו"ר מטה הדיור יהיה יעמוד בראשן של כל הוועדות המשמעותיות ביותר הנוגעות לענף. באוצר גם מבקשים לפטור את מי שיעמוד בראש מטה הדיור ממכרז ולקבוע כי תפקידו יהיה מקביל למנכ"ל משרד ממשלתי. אסופת הסמכויות של יו"ר מטה הדיור היא חסרת תקדים, עובדה הגוררת התנגדויות לא מעטות מצד ארגוני תכנון, סביבה ועוד.

עוד שינוי מהותי במהלך של העברת מינהל התכנון הוא הכפפת יושבי הראש של הוועדות המחוזיות לשר האוצר. על פי ההצעה, שר האוצר יהיה זה שימנה את יושבי הראש של הוועדות המחוזיות. מצב זה עשוי להוביל לנתק בין הרשויות הקשורות והמושפעות מהוועדות המחוזיות בצורה ניכרת לבין מי שיעמוד בראשן. על כך נכתב בנייר עמדה של החברה להגנת הטבע: "יש חשש כי לשכות התכנון המחוזיות, שהיוו גורם תכנון מקצועי, יהיו מנותקות מהקשר עם השלטון המקומי באופן שיפגע בעבודת מוסדות התכנון ושיקוליהם הכוללים". גם מנכ"ל משרד הפנים, ד"ר שוקי אמרני, התייחס לסוגיה זו לאחרונה במסגרת כנס שנערך בתחום התכנון והבנייה: "מדובר בשינוי דרמטי שיחייב לחשב את מסלול העבודה שלנו מחדש. העברת מינהל התכנון לאוצר תיצור קשיים בדרך לצמצום פערים בין רשויות".

גם היועץ המשפטי לממשלה מתנגד להעברת הסמכויות לאוצר, ובעיקר לסעיף המדבר על הנחיית גורמי תכנון על ידי הדרג הפוליטי, שמנוגד לפסקי דין ולחוות דעת של היועמ"ש לממשלה שפורסמו בעבר. נושאים אלו עדיין נמצאים בדיונים קדחתניים.

נושא נוסף שעולה לאישור הקבינט בישיבה הקרובה הוא אישור מתחמים חדשים במסגרת הותמ"ל. הותמ"ל היא ועדה חדשה שהוקמה בימי הממשלה הקודמת ותכליתה קידום תכנון בהליך מהיר של מתחמי קרקע גדולים ופתיחת חסמים. על פי חוק הותמ"ל, כל מתחם שיאושר בוועדה - 30% מיחידות הדיור החדשות שייבנו בו צריכות להיות מיועדות להשכרה ארוכת טווח, ומחציתן בדמי שכירות מפוקחים.

על פי ההצעה שעולה לקבינט יידרשו השרים לאשר 9 מתחמים חדשים הכוללים תוכניות לבניית 20,220 דירות (ראו מסגרת). החוק מתיר לחרוג מההגדרה "30% יחידות דיור להשכרה", אם יימצא כי אין צורך בדיור להשכרה ביישובים מסוימים או שלא תימצא היתכנות לכלול דיור להשכרה ביישוב מסוים. הצעת ההחלטה האמורה עושה שימוש נרחב בהסתייגות זו ובבאר שבע, חיפה, נהריה, בת חפר וטמרה היקף הדיור להשכרה נמחק כליל. בנתניה, ירושלים ובסמת טבעון נותר היקף הדיור להשכרה על 30% ובקרית גת מסתפקים באוצר רק ב-10% דיור להשכרה.

נושאים נוספים שיעלו בקבינט הדיור עוסקים בשלל עניינים הקשורים באופן עקיף לתחום הבנייה למגורים ולתחום התשתיות. מדובר בין היתר על אישור הרחבה לתוכנית מתאר ארצית לכרייה וחציבה; אישור תוכנית להגדלת בית כלא מגידו; אישור הגדלת נפח אתר סילוק פסולת בצפון בקעת הירדן; תוכנית להקמת תחנת כוח באמצעות אנרגיה מתחדשת בשטח קיבוץ צאלים; תוכנית להקמת שני מחלפים חדשים על דרך 85 (עכו כרמיאל); תוכנית לאישור 16 הפרדות מפלסיות בין כביש למסילת רכבת; אישור תוכנית להגנה על המצוק לאורך חוף הים התיכון ותוכנית להגדלת הצפיפות בבנייה למגורים ותיקון תמ"א 35 בעוטף עזה.

נושאים אחרים שאינם עולים לישיבת הקבינט הקרובה אבל נידונים כעת באוצר ובמשרדים הרלוונטיים הם העלאת מס הרכישה למשקיעים, כנראה בשיעור של כ-8% בצורה אחידה; הבאת 20 אלף עובדים זרים מסין בהסכם בילטראלי; הסבת בנייני משרדים למגורים בערים הגדולות; קידום ענף ההתחדשות העירונית; טיפול בדירות המגורים המשמשות למשרדים בערים והסדרת שוק השכירות הפרטית, יחסי שוכר משכיר ופיקוח על שכ"ד.

יש לציין שלא מעט גורמים רואים בהתכנסות הגופים השונים הקשורים לענף הנדל"ן תחת אחריות אחת כתרגום יצירתי של מסקנות ועדת זיילר (הועדה שהוקמה בעקבות אסון ורסאי א"ח) שהצביעה על הצורך בהקמת מיניסטריון בנייה שירכז את כל הנושאים הקשורים לתחום התכנון, הבנייה והפיקוח על הבנייה יחד. המצדדים במהלך מסבירים כי העובדה שכל משרד ממשלתי מחזיק בפיסה אחת מהפאזל וכל תוכנית או מתחם צריך לקבל את אישורם של מספר שרחם משרדים הוא הגורם לבירוקרטיה הבלתי נסבלת בענף ולחסמי תכנון ואישור שונים.

עם זאת, רבים גם הביעו התנגדות למהלך זה בין היתר בשל החשש שמדובר במהלך דורסני שיוביל בסופו של דבר להטיית הכף בהחלטות תכנוניות משיקולים מקצועיים תכנוניים או סביבתיים להחלטות אותם יובילו אנשי האוצר ברוב ידע מראש, ללא אפשרות אמיתית לפיקוח בקרה או איזונים ובלמים. כך למשל, בחוות דעת שחיברו אנשי החברה להגנת הטבע לקראת המהלך המתגבש נכתב כי: "משרד האוצר הוא משרד מוטה פיתוח, וכאשר רשות מקרקעי ישראל ומנהל התכנון נמצאים תחתיו, יש להניח כי ייעשה "תיאום עמדות" ולא יתאפשר שיקול דעת שונה ועצמאי לנציגים השונים. מצב כזה מוביל ליצירת מערכת תכנון ריכוזית, אשר אינה מייצגת כראוי אינטרסים שונים ונעדרת איזונים ובלמים ההכרחיים במערכת התכנון ובדמוקרטיה".

בתגובה להצעת ההחלטה שעולה לקבינט הדיור ביום ב' מסרו היום בחברה להגנת הטבע כי: "ההצעה חושפת את השתלטות משרד האוצר על מערכת התכנון, המובילה לפגיעה באיזון ובייצוג של מגוון האינטרסים השונים במערכת התכנון, ולמעשה לפגיעה בדמוקרטיה ובזכויות הציבור. מינהל התכנון הופך להיות, בעצם, מינהל הדיור, כשכל שאר תפקידיו הרבים - תחבורה, אנרגיה ומים, סביבה ובריאות הציבור, נדחקים לשוליים, למרות חשיבותם הרבה לאיכות חייהם של תושבי מדינת ישראל".

מזכ"ל תנועת כפרי האיחוד החקלאי עו"ד דודו קוכמן הגיב גם הוא להצעת ההחלטה ואמר: "מבחינת צרכי המדינה אפשר להבין את הרצון של שר האוצר לבנות מודל עבודה שיהיה מהיר ויתן מענה למצוקת הדיור אבל באותה נשימה כל מודל שלא יהיה אסור שיהיה מודל שעבודת גופי התכנון תעשה במחשכים ללא שקיפות וללא שיתוף ציבור בשינויי יעוד".

תוכניות גדולות לקידום מהיר ותמל

עוד כתבות

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת במסחר המוקדם

אינטל נופלת ב-7% במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בזכות תוצאות חזקות, אופטימיות לעתיד ומהלך תקדימי: זו המנצחת הגדולה עד כה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר