גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אפשר לעשות בשוק הפורקס את מה שכחלון עשה בענף הסלולר"

בדיון בנושא עתיד שוק זירות הסוחר בוועידת שוק ההון של "גלובס", ניסו פעילים בולטים בשוק להעריך איך ייראה התחום לאחר ההסדרה הרגולטורית שלו, עד כמה יהיה חשוף לפעילות בינלאומית, והאם בעתיד נראה רובוטים במקום יועצי השקעות *יו"ר איגוד חברות הפורקס: "צריך להגדיר מחדש את כללי המשחק, לראות איך מתמודדים עם שוק ההון בשנת 2035"

שוק הפורקס המקומי, או בשמו הרשמי: "שוק זירות הסוחר", ריכז לא מעט תשומת לב בשבועות האחרונים, בעקבות ההסדרה הרגולטורית שמקדמת רשות ניירות ערך בענף. בסוף מאי עדכנה הרשות על 21 גופים הפעילים בשוק הזה שהגישו בקשה רשמית לקבלת רישיון סוחר, הנדרש מעתה והלאה כדי להמשיך לפעול בתחום, הכולל פלטפורמות מסחר אינטרנטיות המאפשרות למשקיעים לפעול במכשירים פיננסיים שונים מול מפעילי הזירות.

כיום, עיקר הפעילות בזירות, המצטטות באופן רציף מחירים למכשירים הפיננסיים שבהם מציעה הזירה לסחור, מתבצעת על ידי משקיעים הפועלים בהיקפים כספיים נמוכים, אך במינופים גבוהים.

בעקבות השינוי הרגולטורי הדרמטי, התכנסו כמה פעילים בולטים בשוק זה לדון בעתיד הענף, תחת הכותרת "פורקס - כללי משחק חדשים?". את הפאנל הנחה רו"ח עוז גולן, שותף אשכול פיננסי בפירמת BDO זיו האפט, אשר ציין כי "ההיערכות ליישום התקנות הצריכה תשומות רבות מהחברות המגישות שהינן חברות פרטיות".

לנוכח החדשות מהענף בשבועות האחרונים, רו"ח איציק שורקי, מנהל מחלקת בורסה וזירות הסוחר ברשות ני"ע, התחייס לבקשות וציין כי "אנו צפויים לעבור תהליך ארוך וממושך של בחינת הבקשות שהוגשו לנו - גם בהיבט הטכני וגם בהיבט האיכותי. 21 בקשות זה לא מעט, וקצת יותר ממש שצפינו. מבין הבקשות שהוגשו עד היום, יכול להיות שנכללות חברות שהיו כבר פעילות ורשאיות להמשיך לפעול גם בתקופת המעבר, וגם חברות חדשות שקמו שלא יוכלו ליהנות מהוראות המעבר. אם נזהה פעילות בחברה שלא הגישה בקשה, נפעל לאכוף את החוק".

בשאלה איך ייראה שוק הפורקס בישראל בעוד כמה שנים, צפה איציק נוי, יו"ר איגוד חברות הפורקס, כי "מי שיהיה טוב ומי שימציא את עצמו מחדש, יישאר. לדעתי, תיווצר תחרות עזה מול חדרי העסקאות של הבנקים, ותהיה משם זליגה של לקוחות שייהנו מהוזלת עלויות. בגדול, נראה שאפשר לעשות פה את מה שמשה כחלון עשה בענף הסלולרי כשהיה שר התקשורת, משום שהגופים המוסדיים והנוסטרו הגדולים יוכלו לבצע מסחר דרכנו, בפיקוח של רשות ני"ע".

עו"ד גדי ירום, מומחה ברגולציה של ניירות ערך ושוק ההון, הוסיף כי "לזירות המסחר יש מגוון נכסים פיננסיים שבהם ניתן לסחור, וזה חושף את השחקנים בשוק לכל העולם, וגם לכלי מסחר שאין להם היום במסחר בבורסה. ברגע שאנשים יבינו את היתרונות הגלומים בכך, הדבר יכול להוביל להגדלה משמעותית במחזורים של זירות המסחר".

עוד אמר ירום בעניין מצב שוק זירות המסחר, כי "אחת הבעיות המשמעותיות כיום היא שהשקעה של גופים מוסדיים בזירת מסחר נחשבת מבחינתם לסיכון אשראי מקסימלי. לכן, אחד הדברים שהשוק צריך להתבגר בעניינם הוא בהבנה שזירות המסחר, כשהן מפוקחות על ידי רשות ני"ע, ועם דרישות הון משמעותיות, יכולות להוות סיכון אשראי נמוך יותר בהחזקות הכספים של לקוחות, בטח של מוסדיים, וכיוון מחשבה שכזה יוכל לסייע בתחרות. לדברי ירום, "אספקט נוסף שצריך לקחת בחשבון הוא עד כמה שוק זה יהיה חשוף לחברות בינלאומיות, או עד כמה רשות ני"ע תצליח להתמודד עם חברות אלה".

צחי דרוקר, יו"ר קולמקס, הוסיף בעניין כי "הסדרה בישראל היא לא זולה, ובשביל שחברה תקדיש הון ומאמצים לכך, מעבר לתהליכים השוטפים שהיא נדרשת לבצע, היא צריכה לקבל רמת ביטחון לגבי היכולת שלה לפעול בלי סיכונים בלתי צפויים שמגיעים מחו"ל".

יאושרו כולן יחד?

האם הבדיקות לחברות שהגישו בקשה לקבלת רישיון יהיו רוחביות, או שכל חברה תיבדק בנפרד?

שורקי: "בעולם אידאלי, היינו רוצים לעשות זאת במקביל, בפרקטיקה עוד מוקדם לדבר על זה. אבל ברור שיהיו חברות שיידרשו להסברים והשלמות יותר מחברות אחרות, ואני לא בטוח אם צריך לעכב מתן רישיון לחברה מסוימת, בגלל חברה אחרת שלא הספיקה לעמוד בכל הדרישות".

לדברי נוי, "אם חברה מסוימת מקבלת אישור וחברה אחרת לא, יש לכך משמעות אדירה, ואנחנו מקווים שלא יהיה מצב כזה, אלא שיהיה 'פול' של חברות שיאושרו יחד. יש הבנה בשטח, שיד ביד עם רשות ני"ע אנחנו הולכים לעבר מציאות של כללי משחק מאוד ברורים, ויש לכך משמעות שיווקית אדירה. לכן, יש חשיבות שהאישורים שיתקבלו מהרשות יהיו במקביל".

דרוקר ציין בנושא, כי "גם בהסתכלות על טובת הלקוח, האינטרס של הצרכן הוא שהנושא יוסדר מהר ככל האפשר, משום שהצרכן יתקשה לבצע פעולות בתקופת הביניים הזו".

שורקי אמר בתגובה לכך כי "כמו כל ענף בפיקוח, ברור שנהיה קשובים לו. עם זאת, גודל האחריות שלנו כלפי הציבור לא מאפשר לנו לקחת סיכונים. לכן, בשלב בחינת הרישיון לחברות שהגישו בקשות, נהיה דקדקנים. אבל, אנחנו יודעים שיש פה הליך למידה. מבחינתנו, חברה שתקבל רישיון, יכולה לפעול בלי כל פשרות".

המשתתפים נשאלו האם הרובוטים במסחר יהוו בעתיד תחליף ליועץ ההשקעות. שורקי אמר כי "לזירות סוחר אסור לעסוק בייעוץ השקעות, והשאלה אם מנגנונים ממוחשבים אוטומטיים נחשבים לייעוץ או לא, היא שאלה רחבה. ככלל, אי אפשר להגיד שכל אלגוריתם הוא ייעוץ, אבל הדבר דורש בחינה".

נוי אומר כי "צריך להגדיר מחדש את כללי המשחק - זו החשיבה המאתגרת שצריכה להעסיק את רשות ני"ע, לראות איך מתמודדים עם שוק ההון בשנת 2035. יש דרישה עצומה למכשירים האלה, לא במקום מה שהמשקיעים עושים היום, אלא בנוסף".

ירום הוסיף כי "יש כל מיני סוגים של טכניקות במסחר ממוחשב, ומבחינה משפטית אין הסדרה של התופעה הזו. האינטרס של זירות המסחר הוא בראש ובראשונה לדעת שהכלים האלו יהיו אמינים, ושהם כלים טובים עבור הלקוח. האתגר החקיקתי של הרשות לני"ע הוא תופעת הרובוטים, וצריך לבחון את הנושא ולקבוע כללים ותקנים, כדי לוודא שהלקוחות יוכלו לעשות שימוש במוצר טוב ולא במוצר שייצר שרלטן".

עוד כתבות

בדיקה טכנולוגית / צילום: באדיבות HBO MAX, Giulia Parmigiani/Netflix

מהלוטוס הלבן עד "קרב רודף קרב": בדקנו את HBO Max

החל מהחודש מציעה HBO MAX שירות סטרימינג עצמאי בישראל, עם קטלוג תכנים עצום ● החיבוריות עובדת היטב, אבל כל היסטוריית הצפייה אינה קיימת וצריכה להיכתב מחדש, וגם המחיר גבוה יחסית

סאטיה נאדלה, מנכ''ל מיקרוסופט / צילום: AP, Charles Rex Arbogast

מניית מיקרוסופט בקיפאון: האם היא המפסידה הגדולה של המרוץ ל-AI?

איך קורה שמיקרוסופט, שהייתה מהראשונות לזהות את מהפכת הבינה המלאכותית, מוצאת את עצמה משתרכת מאחורי גוגל ואמזון? ● בין הסיבות: עיכובים קריטיים בפיתוח שבבים עצמאיים, תלות גוברת ב–OpenAI של סם אלטמן וצניחה בנתח השוק של קופיילוט ● האם המודל העסקי המנצח יצליח להציל את המניה המדשדשת?

פסטיבל הפנסים בשנגחאי, סין. שפל ילודה / צילום: Reuters, Zhou junxiang

כלכלות במשבר דמוגרפי: מי יחליף את הילדים שלא נולדים

האוכלוסייה מזדקנת ובמקביל מיליוני עובדים חוששים שיוחלפו בבינות מלאכותיות ● ד"ר מריה וסאלו, ראש מחלקת המחקר בבנק פיקטה, סבורה ששני החזיונות הדיסטופיים האלה חייבים להיפגש: "לישראל כדאי להשקיע ברובוטים שמגבירים פריון, ולא רק מחליפים עובדים"

רשת החשמל בישראל מתקשה להדביק את הזינוק בביקושים / צילום: Shutterstock

שמש זה לא מספיק: המכשול המרכזי שתוקע את מהפכת החשמל הסולארי

אחרי שנים של הזנחה, רשת החשמל בישראל מתקשה להדביק את הזינוק בביקושים ואת קצב ההקמה של מתקנים סולאריים ● "אנחנו יודעים לרוץ הרבה יותר מהר מהרשת", אומר יזם בתחום, וברשות החשמל מודים ש"זה המכשול המרכזי היום" ● התוצאה: צוואר בקבוק תשתיתי שמאיים על התחרות במשק, על אמינות האספקה ועל המעבר לאנרגיה זולה ונקייה

הפנטהאוז ברחוב חושן 12 בנס ציונה

5.4 מיליון שקל עבור פנטהאוז "קטן" בנס ציונה

ברחוב חושן בשכונת הדגל בנס ציונה נמכר פנטהאוז בן 5 חדרים, בשטח של 127 מ"ר עם שתי מרפסות בקומה החמישית תמורת 5.4 מיליון שקל ● מחירי פנטהאוזים בבנייה רוויה בעיר מגיעים עד ל־6.5 מיליון שקל, אך שטחם גדול מבעסקה זאת

עלי חמינאי / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

דיווח איראני: "חמינאי עבר לבונקר תת קרקעי מחשש לתקיפה אמריקאית"

על רקע פריסת הכוחות של צבא ארה"ב במזרח התיכון, גורם איראני בכיר מזהיר: "אנו מקווים שהתגבור הצבאי הזה אינו מיועד לעימות ממשי" ● בחברת התעופה הצרפתית אייר פראנס החליטו להמתין עם ההחלטה הסופית לגבי ביטול הטיסות לישראל והערכת מצב סופית תתקיים היום ● דובר משרד ההגנה האיראני: "כוח הטילים של איראן גדל מאז מלחמת 12 הימים" ● חמינאי עבר לבונקר תת קרקעי, בנו קיבל לידיו את הניהול השוטף ● דיווחים שוטפים 

ג'ילי סטאריי E-MI / צילום: יח''צ

83 ק"מ לליטר? ההבטחה של הקרוס-אובר הסיני החדש

לפלח הצפוף והפופולרי של רכבי קרוס־אובר עם הנעת פלאג־אין מצטרף מתמודד מבית ג'ילי - ג'ילי סטאריי E-MI ● יש לו ממדים מרשימים, תא נוסעים מרווח ומאובזר, מערכת הנעה מעודנת ומחיר תחרותי. האם נולד כאן להיט חדש?

חגיגות פתיחת 2016. חזרה שהיא מקלט / צילום: Reuters, Darren Ornitz

הטרנד שלא מפסיק ברשתות: איך שוב הגענו ל-2016

בוודאות נתקלתם בטרנד שמחזיר את 2016 לפיד שלכם: תמונות מלפני עשור, פילטרים ישנים, ותחושה מוזרה של "כבר היינו פה" ● זה לא סתם געגוע נוסטלגי אלא ניסיון אנושי לברוח מהעומס של חדשות רעות, פוליטיקה וחששות מבינה מלאכותית

מייסדי למונייד, דניאל שרייבר ושי וינינגר / צילום: דור מלכה

שיתוף הפעולה עם טסלה שהזניק את המניה הישראלית בוול סטריט

למונייד אספה מידע שהראה שמערכת הנהיגה האוטונומית של טסלה מפחיתה תאונות ● מייסד למונייד שי וינינגר: "רכב שיכול לראות ב‑360 מעלות, שלעולם לא נרדם ומגיב בשברירי שנייה, פשוט אינו ניתן להשוואה לבני אדם" ● מניית החברה זינקה ב-13%

טיקטוק / אילוסטרציה: Shutterstock

הושלמה מכירת הפעילות של טיקטוק בארה״ב: כך זה יעבוד

חברת האם הסינית חתמה רשמית על העברת חלקים מפעילות טיקטוק לארה"ב, ובכך הסתיימה סאגה של שנים ● החשש בארה"ב היה שהממשלה הסינית תנצל לרעה נתונים רבים, וכעת נתונים אלו יאחוסנו בסביבת ענן מאובטחת ● טראמפ הודה לנשיא סין על ההחלטה: "הוא היה יכול לבחור בדרך אחרת, אבל לא עשה זאת"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

שבוע המסחר ננעל בעליות: ארית בלטה, ומה עשתה רמי לוי נדל״ן

המסחר בת"א ננעל בעליות ובשיאים חדשים: מדד ת"א 39 עלה בכ-0.3%, ת"א 90 קפץ בכ-1.2% ות"א 125 חצה לראשונה את רף 4,000 הנקודות ● לאחר הדוחות של אינטל אמש, מניות השבבים הדואליות הגיבו בירידות ● החוזים העתיידים על וול סטריט נסחרים בירידות קלות ● המסחר באירופה במגמה מעורבת: הקאק יורד בכ-0.3%, הדאקס מוסיף לערכו כ-0.1% ● באסיה ננעל המסחר בעליות ● הזהב מתקרב לרף של 5,000 דולר ● אינטל צוללת ביותר מ-13% במסחר המוקדם

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

האם בת של בעלת נחלה במושב זכאית למגרש ללא מכרז?

בעלת נחלה במושב שביקשה מרמ"י להקצות לבתה מגרש מגורים ללא מכרז עוד ב-2007 גילתה כי הבקשה נדחתה ● העליון הורה על עיכוב ביצוע פסק דין ליהלומן בן 87 שחויב במס של כ־34 מיליון שקל, עקב חשש שיקרוס כלכלית לפני בירור הערעור ● ושכנות שבנו דק בחצר משותפת חויבו להשיב את המצב לקדמותו ● 3 פסקי דין בשבוע

שלומי שבת בקמפיין בני עי''ש. האוכלוסייה צפויה לגדול פי ארבעה / צילום: צילום מסך יוטיוב

היישוב הקטן שיצמח פי 3, וזה שיהפוך מפנינת יוקרה לעיר קטנה: אילו יישובים כפריים בדרך להפוך למרחבים אורבניים?

בית דגן הסמוך לנתב"ג ובני עי"ש שליד אשדוד הם שני יישובים כפריים קטנים למדי, אשר צפויים להתרחב בצורה משמעותית מאוד בשנים הקרובות ● הם לא היחידים: כחלק ממגמת הצמיחה המתוכננת בישראל עד שנת 2040, יישובים רבים צפויים לשנות את פניהם ● גלובס בודק איך שינוי שכזה צפוי להשפיע

KLM / צילום: Shutterstock

מחשש להסלמה: חברות התעופה שמבטלות טיסות עד יום ראשון

על רקע המתיחות הביטחונית חברות התעופה אייר פראנס ו-KLM הודיעו הערב על ביטול הטיסות לישראל במהלך סוף השבוע הקרוב ● מדובר בביטול של טיסות בודדות אך עלול להתרחב אם תימשך אי היציבות במזרח התיכון

מטוס של דלתא איירליינס / צילום: דלתא איירליינס

החברה האמריקאית שמבטלת טיסות לישראל בגלל הסופה בארה״ב

חברת התעופה דלתא איירליינס הודיעה על ביטול טיסות בקו תל אביב-ניו יורק ● זאת על רקע סופה הפוקדת את צפון מזרח ארה"ב, והובילה לביטול של אלפי טיסות במדינה

באר שבע. דבקה במודל הפרברי / צילום: Shutterstock

71% צמודי קרקע: המתכון הבטוח לעיר בלי ביטחון, בלי תחבורה ובלי עתיד

בזמן שיתר הערים מצטופפות, בירת הנגב דבקה במודל פרברי שהולך נגד הזרם ● עם כישלון המכרזים בשכונת רקפות, מתברר שהמרדף אחרי בית עם גינה רק מייצר פקקים, פוגע בביטחון וחונק את פריון העבודה ● כך, הלקח שנלמד בתל אביב - נשכח בדרך לבאר שבע

משקאות חורף מתובלים בפטריות בפילוסופ / צילום: נועם שלף

המבורגר מהמשובחים שבאו אל פינו: המסעדה הוותיקה חוזרת בגרסת דיינר

בית קפה שמארח הופעות, מוזיאון לאופנועים נדירים, מסלול פראי ומרחיב נפש ומסעדה ותיקה בגרסה עדכנית • ביקור בגושרים ובדפנה

הרובר הגדול והמתקדם ביותר של נאס''א נוחת במאדים. חוקר גיאולוגיה ומחפש סימני חיים, יולי 2020 / צילום: Reuters, NASA/Cover Images

שתי קריאות על החיים בעולמות אחרים: מצפה לנו הרפתקה שם בחוץ

לאחרונה ראו אור שני ספרים שצוללים לשאלות הגדולות של היקום ● בעוד האחד מתמקד באדם וסבור שיש לחשוב על מאדים כעל כוכב הלכת הראשון המאוכלס על ידי מכונות, השני מעדיף שרובוטים יחפשו אחר חוצנים בשבילנו

לו הנג / אילוסטרציה: AI

היזם שגילה 10 מיליון כתובות IP שלא בשימוש - וגרף רווחים עצומים

לו הנג, יזם מכפר דייגים בסין, גילה באפריקה אוצר בלום: 10 מיליון כתובות IP שלא בשימוש ● אז הוא החל להשכיר אותן מחוץ ליבשת ● ההזדמנות שזיהה הפכה לעסק מצליח שגרף רווחים עצומים ● כשספקיות האינטרנט התעוררו, הוא הואשם בפעילות לא חוקית - והצדדים יצאו לקרב

מה הקשר בין הגיטריסט של הרולינג סטונס בריאן ג'ונס לפו הדב? / צילום: AI

מה הקשר בין הגיטריסט של הרולינג סטונס בריאן ג'ונס לפו הדב?

היכן בגופו של חזיר היבלות נמצאות היבלות, מהו הענף העתיק ביותר במתמטיקה, ואיך נקרא החלק הירוק בתות שדה? ● הטריוויה השבועית