גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אפשר לעשות בשוק הפורקס את מה שכחלון עשה בענף הסלולר"

בדיון בנושא עתיד שוק זירות הסוחר בוועידת שוק ההון של "גלובס", ניסו פעילים בולטים בשוק להעריך איך ייראה התחום לאחר ההסדרה הרגולטורית שלו, עד כמה יהיה חשוף לפעילות בינלאומית, והאם בעתיד נראה רובוטים במקום יועצי השקעות *יו"ר איגוד חברות הפורקס: "צריך להגדיר מחדש את כללי המשחק, לראות איך מתמודדים עם שוק ההון בשנת 2035"

שוק הפורקס המקומי, או בשמו הרשמי: "שוק זירות הסוחר", ריכז לא מעט תשומת לב בשבועות האחרונים, בעקבות ההסדרה הרגולטורית שמקדמת רשות ניירות ערך בענף. בסוף מאי עדכנה הרשות על 21 גופים הפעילים בשוק הזה שהגישו בקשה רשמית לקבלת רישיון סוחר, הנדרש מעתה והלאה כדי להמשיך לפעול בתחום, הכולל פלטפורמות מסחר אינטרנטיות המאפשרות למשקיעים לפעול במכשירים פיננסיים שונים מול מפעילי הזירות.

כיום, עיקר הפעילות בזירות, המצטטות באופן רציף מחירים למכשירים הפיננסיים שבהם מציעה הזירה לסחור, מתבצעת על ידי משקיעים הפועלים בהיקפים כספיים נמוכים, אך במינופים גבוהים.

בעקבות השינוי הרגולטורי הדרמטי, התכנסו כמה פעילים בולטים בשוק זה לדון בעתיד הענף, תחת הכותרת "פורקס - כללי משחק חדשים?". את הפאנל הנחה רו"ח עוז גולן, שותף אשכול פיננסי בפירמת BDO זיו האפט, אשר ציין כי "ההיערכות ליישום התקנות הצריכה תשומות רבות מהחברות המגישות שהינן חברות פרטיות".

לנוכח החדשות מהענף בשבועות האחרונים, רו"ח איציק שורקי, מנהל מחלקת בורסה וזירות הסוחר ברשות ני"ע, התחייס לבקשות וציין כי "אנו צפויים לעבור תהליך ארוך וממושך של בחינת הבקשות שהוגשו לנו - גם בהיבט הטכני וגם בהיבט האיכותי. 21 בקשות זה לא מעט, וקצת יותר ממש שצפינו. מבין הבקשות שהוגשו עד היום, יכול להיות שנכללות חברות שהיו כבר פעילות ורשאיות להמשיך לפעול גם בתקופת המעבר, וגם חברות חדשות שקמו שלא יוכלו ליהנות מהוראות המעבר. אם נזהה פעילות בחברה שלא הגישה בקשה, נפעל לאכוף את החוק".

בשאלה איך ייראה שוק הפורקס בישראל בעוד כמה שנים, צפה איציק נוי, יו"ר איגוד חברות הפורקס, כי "מי שיהיה טוב ומי שימציא את עצמו מחדש, יישאר. לדעתי, תיווצר תחרות עזה מול חדרי העסקאות של הבנקים, ותהיה משם זליגה של לקוחות שייהנו מהוזלת עלויות. בגדול, נראה שאפשר לעשות פה את מה שמשה כחלון עשה בענף הסלולרי כשהיה שר התקשורת, משום שהגופים המוסדיים והנוסטרו הגדולים יוכלו לבצע מסחר דרכנו, בפיקוח של רשות ני"ע".

עו"ד גדי ירום, מומחה ברגולציה של ניירות ערך ושוק ההון, הוסיף כי "לזירות המסחר יש מגוון נכסים פיננסיים שבהם ניתן לסחור, וזה חושף את השחקנים בשוק לכל העולם, וגם לכלי מסחר שאין להם היום במסחר בבורסה. ברגע שאנשים יבינו את היתרונות הגלומים בכך, הדבר יכול להוביל להגדלה משמעותית במחזורים של זירות המסחר".

עוד אמר ירום בעניין מצב שוק זירות המסחר, כי "אחת הבעיות המשמעותיות כיום היא שהשקעה של גופים מוסדיים בזירת מסחר נחשבת מבחינתם לסיכון אשראי מקסימלי. לכן, אחד הדברים שהשוק צריך להתבגר בעניינם הוא בהבנה שזירות המסחר, כשהן מפוקחות על ידי רשות ני"ע, ועם דרישות הון משמעותיות, יכולות להוות סיכון אשראי נמוך יותר בהחזקות הכספים של לקוחות, בטח של מוסדיים, וכיוון מחשבה שכזה יוכל לסייע בתחרות. לדברי ירום, "אספקט נוסף שצריך לקחת בחשבון הוא עד כמה שוק זה יהיה חשוף לחברות בינלאומיות, או עד כמה רשות ני"ע תצליח להתמודד עם חברות אלה".

צחי דרוקר, יו"ר קולמקס, הוסיף בעניין כי "הסדרה בישראל היא לא זולה, ובשביל שחברה תקדיש הון ומאמצים לכך, מעבר לתהליכים השוטפים שהיא נדרשת לבצע, היא צריכה לקבל רמת ביטחון לגבי היכולת שלה לפעול בלי סיכונים בלתי צפויים שמגיעים מחו"ל".

יאושרו כולן יחד?

האם הבדיקות לחברות שהגישו בקשה לקבלת רישיון יהיו רוחביות, או שכל חברה תיבדק בנפרד?

שורקי: "בעולם אידאלי, היינו רוצים לעשות זאת במקביל, בפרקטיקה עוד מוקדם לדבר על זה. אבל ברור שיהיו חברות שיידרשו להסברים והשלמות יותר מחברות אחרות, ואני לא בטוח אם צריך לעכב מתן רישיון לחברה מסוימת, בגלל חברה אחרת שלא הספיקה לעמוד בכל הדרישות".

לדברי נוי, "אם חברה מסוימת מקבלת אישור וחברה אחרת לא, יש לכך משמעות אדירה, ואנחנו מקווים שלא יהיה מצב כזה, אלא שיהיה 'פול' של חברות שיאושרו יחד. יש הבנה בשטח, שיד ביד עם רשות ני"ע אנחנו הולכים לעבר מציאות של כללי משחק מאוד ברורים, ויש לכך משמעות שיווקית אדירה. לכן, יש חשיבות שהאישורים שיתקבלו מהרשות יהיו במקביל".

דרוקר ציין בנושא, כי "גם בהסתכלות על טובת הלקוח, האינטרס של הצרכן הוא שהנושא יוסדר מהר ככל האפשר, משום שהצרכן יתקשה לבצע פעולות בתקופת הביניים הזו".

שורקי אמר בתגובה לכך כי "כמו כל ענף בפיקוח, ברור שנהיה קשובים לו. עם זאת, גודל האחריות שלנו כלפי הציבור לא מאפשר לנו לקחת סיכונים. לכן, בשלב בחינת הרישיון לחברות שהגישו בקשות, נהיה דקדקנים. אבל, אנחנו יודעים שיש פה הליך למידה. מבחינתנו, חברה שתקבל רישיון, יכולה לפעול בלי כל פשרות".

המשתתפים נשאלו האם הרובוטים במסחר יהוו בעתיד תחליף ליועץ ההשקעות. שורקי אמר כי "לזירות סוחר אסור לעסוק בייעוץ השקעות, והשאלה אם מנגנונים ממוחשבים אוטומטיים נחשבים לייעוץ או לא, היא שאלה רחבה. ככלל, אי אפשר להגיד שכל אלגוריתם הוא ייעוץ, אבל הדבר דורש בחינה".

נוי אומר כי "צריך להגדיר מחדש את כללי המשחק - זו החשיבה המאתגרת שצריכה להעסיק את רשות ני"ע, לראות איך מתמודדים עם שוק ההון בשנת 2035. יש דרישה עצומה למכשירים האלה, לא במקום מה שהמשקיעים עושים היום, אלא בנוסף".

ירום הוסיף כי "יש כל מיני סוגים של טכניקות במסחר ממוחשב, ומבחינה משפטית אין הסדרה של התופעה הזו. האינטרס של זירות המסחר הוא בראש ובראשונה לדעת שהכלים האלו יהיו אמינים, ושהם כלים טובים עבור הלקוח. האתגר החקיקתי של הרשות לני"ע הוא תופעת הרובוטים, וצריך לבחון את הנושא ולקבוע כללים ותקנים, כדי לוודא שהלקוחות יוכלו לעשות שימוש במוצר טוב ולא במוצר שייצר שרלטן".

עוד כתבות

ChatGPT / צילום: Unsplash, mojahid mottakin

המחיר נחשף: הפרסומות ב־ChatGPT יהיו יקרות משמעותית משל מטא וגוגל

OpenAI תגבה כ־60 דולר לאלף חשיפות, לעומת פחות מ־20 דולר במטא ובגוגל ● יחד עם זאת, בשלב הראשון היא תספק למפרסמים רק נתונים בסיסיים על מספר חשיפות וקליקים

טקס האוסקר יעבור ליוטיוב החל משנת 2029 / אילוסטרציה: Shutterstock

כך הופכת יוטיוב לשחקנית טלוויזיה חזקה בשוק צפוף ותחרותי

בחודש החולף חתמה פלטפורמת שיתוף הווידאו הגדולה בעולם על שתי עסקאות משמעותיות, שיביאו אליה את האוסקר ותכנים ייעודיים של ה-BBC ● בשוק מסבירים כי מדובר בשינוי גלובלי גדול, שעבור מותגי התוכן הוותיקים מהווה "ביטוח נגד חוסר רלוונטיות"

כוחות חמאס בעזה / צילום: Reuters, Majdi Fathi

ארה"ב מטילה סנקציות על 6 עמותות צדקה בעזה שמזרימות כספים לחמאס

ארה"ב הטילה סנקציות על שש עמותות צדקה, שלפי מידע מודיעיני משמשות ככיסוי אזרחי להעברות כספים ולמימון הזרוע הצבאית של חמאס ● כך ארגון הטרור שומר על זרימת הכסף לרצועה

"הזדמנויות כלכליות חדשות": למה נשיא בואינג גלובל ביקר בטכניון?

ד"ר ברנדון נלסון, נשיא בואינג גלובל, השיק את מרכז החדשנות של בואינג והטכניון לדלק סילוני בר קיימא ● סוכנות C, מקבוצת פובליסיס, הוכרזה כאחת משלוש סוכנויות התוכן הטובות בעולם לשנת 2025 ● ושורדת השבי נועה ארגמני התארחה בכנס Cybertech Global 2026 ● אירועים ומינויים

עופרה שטראוס, יו''ר קבוצת שטראוס / צילום: שלומי יוסף

מימוש ענק: משפחת שטראוס מכרה מניות של חברת המזון ב-405 מיליון שקל

המכירה בוצעה במחיר של 114.5 שקלים למניה, דיסקאונט של 3% על מחירה בבורסה ● המכירה מצטרפת למימושים נוספים שביצעה שטראוס בשנים האחרונות, בסך מצטבר של קרוב למיליארד שקל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: קולוגו בע''מ, smart shooter, XTEND, אריאל גבאי

השוק החדש שנפתח לתעשיות הביטחוניות הישראליות

כחלק מהידוק היחסים בין ישראל לקזחסטן, שהחל עם הצטרפות המדינה להסכמי אברהם, עובדים במשרד הביטחון על מתן אפשרות להוצאת רישיונות יצוא אליה ● הטכנולוגיות שצפויים לאפשר לייצא כוללות לא רק יכולות הגנתיות אלא גם התקפיות כדוגמת מל"טים

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

מענק מפקדים ואיך יחושב שובר החופשה: חבילת התגמול המעודכנת למילואים

הממשלה אישרה חבילת תגמול מעודכנת לחיילי המילואים בהיקף של 6.2 מיליארד שקל ● אף שהמסגרת הכללית נותרה דומה לזו המוכרת מתחילת המלחמה, בוצעו בה התאמות משמעותיות ● מהן ההטבות המרכזיות?

רשת 13. בעיגול: ניר זוהר, נשיא וויקס / צילום: שאטרסטוק, כדיה לוי

הקבוצה לרכישת רשת 13 מתרחבת: נשיא וויקס ניר זוהר במגעים להצטרפות

נשיא וויקס ניר זוהר עשוי לחבור ליוזמת מייסדי וויז לרכישת רשת 13, אליה כבר הצטרפה יזמית ההייטק מרב בהט ● הקבוצה מתכננת להשקיע כ־100 מיליון דולר בשיקום הערוץ

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, ונשיאת הנציבות האירופית, אורסולה פון דר ליין / צילום: ap, Manish Swarup

התודות לטראמפ: הודו ואירופה חתמו על "אם כל העסקאות" לסחר חופשי

העובדה שהודו ניצבת כעת בפני מכסי מגן של 50% מצד ארה"ב, והאיחוד האירופי מתמודד עם מכסי מגן של 15%, סייעה לדחוף את שני הצדדים להסכמות ● בין היתר, המכס ההודי על יבוא מכוניות מסוימות יירד מ-110% ל-40%, ויתאפשר יצוא יין אירופי להודו, בעוד ההודים יוכלו לייצא לאיחוד טקסטיל, תכשיטים ומוצרים נוספים ללא מכס

הטנק הפופולרי ביותר בעולם. טנק לאופרד הגרמני / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

להתנתק מהתלות בארה"ב: האם אירופה תצליח להקים תעשיית נשק עצמאית

על רקע התוקפנות הרוסית והחשש מנסיגה אמריקאית, אירופה משקיעה סכומי עתק בהקמת תעשיית נשק עצמאית, פותחת מפעלים ומכפילה ייצור ● אולם בתחומים הקריטיים ביותר, מחלל ועד הגנה אווירית, היא עדיין רחוקה מלעמוד לבד ● האם היבשת תצליח להתחמש מחדש?

מימין: אודי בלום, שאולי לוטן, עוזי לוי / צילום: כדיה לוי

שלושת המנכ"לים שמצטרפים לתחרות בשדה דב: "בעתיד לא יהיה מחיר של 100 אלף שקל למ"ר במרחק 5 דקות מהים"

החברות מבנה, לוינשטיין ומטרופוליס קנו יחד מגרש בשדה דב כבר ב–2021, ועכשיו יוצאים לשיווק ● בראיון משותף מספרים המנכ"לים עוזי לוי, שאולי לוטן ואודי בלום על המאמץ לבדל את הפרויקט מכל האחרים ברובע המדובר ("בחרנו לא לבנות מגדלים") ועל המחירים הצפויים ("מתחילים ב־70 אלף שקל למ"ר")

ישראל מזין, מייסד ומנכ''ל ממסיקו / צילום: דורון לצטר

היזם הסדרתי חוזר: סטארט-אפ הסייבר ממסיקו גייס 37 מיליון דולר

ממסיקו, המפתחת פתרונות להגנה מפני אתרים מזויפים והונאות השתלטות על חשבונות, הודיעה היום על השלמת סבב גיוס A ● המייסד והמנכ"ל ישראל מזין: "ארגונים השקיעו מיליארדים בהגנה על המערכות הפנימיות שלהם. אנחנו מגנים על החוליה החלשה הזו באמצעות מניעה מוקדמת, ולא תגובה מאוחרת למתקפה"

ספארי רמת גן / צילום: תמר מצפי

הספארי ברמת גן יעבור דירה. מה ייבנה במקומו?

עיריית רמת גן והממשלה הגיעו להסכם לפיו הספארי ברמת גן יועבר לפארק אריאל שרון בעלות של 500 מיליון שקל ● עפ"י ההסכם, יוקם מחלף נוסף מהעיר רמת גן לכביש 4, ומתוכננת הקמת שכונת מגורים חדשה עם אלפי יחידות דיור

יוני שסטוביץ' / צילום: יוסי כהן

50 מיליון שקל בשבוע: שסטוביץ ממשיכה להגדיל את תיק המניות

בולמוס הרכישות של יבואנית מוצרי הצריכה: השקיעה בהנפקות שביצעו מגוריט ולהב אל.אר ● בשנתיים האחרונות, השקיעה שסטוביץ מעל 200 מיליון שקל בבורסה בת"א

רצי מרתון / אילוסטרציה: ap, Michael Sohn

גם מרתון לא יעזור לכם: מקסימום הקלוריות שאפשר לשרוף נחשף

האם הכושר הגופני של אדם וקצב שריפת הקלוריות שלו יכולים להשתפר ללא סוף? מחקר שפורסם בכתב-העת "Current Biology" עונה על השאלה הזו בשלילה

סניף של רשת מגה ספורט / צילום: יח''צ

עשרות לקוחות חשבו שהם קונים ברשת הספורט וגילו שמדובר בהונאה

עמודים מזויפים המתחזים למגה ספורט פועלים בטיקטוק ובפייסבוק ומציעים הנחות חריגות על נעלי ספורט ● הרשת פנתה למשטרה, למטא ולטיקטוק בעקבות מאות פניות מלקוחות שפרטי האשראי שלהם נמסרו והזמנותיהם לא סופקו ● רשות הסייבר הלאומית: "האירוע מטופל"

נוחי דנקנר / צילום: תמר מצפי

"עוף מרוט" ו"פאול" של 50 מיליון שקל: דנקנר מתייחס לפרשה ששלחה אותו לכלא

בעל השליטה לשעבר באי.די.בי, שריצה בעבר עונש מאסר על הרצת מניות, העיד בתביעה הייצוגית שהוגשה נגדו בפרשה ● לדבריו, הוא "נגרר" אליה על ידי שותפו לשעבר, איתי שטרום ● עוד טען דנקנר כי העונש שספג היה חמור יותר משטרום רק כי היה "דג שמן"

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

אפשרות הביטול התגמשה: למה חברות התעופה הפכו פתאום לנדיבות יותר?

עונת החורף והמתיחות הביטחונית הורידו את הביקושים ואת המחירים של טיסות, בעיקר לטווח הקצר והבינוני ● בחברות התעופה הישראליות זיהו שהנוסעים זקוקים לביטחון, וכעת הן מספקות שירותי ביטול טיסה גמישים בהרבה ● כך זה יעבוד

חוק הסייבר הלאומי פורסם להערות הציבור / אילוסטרציה: גלובס (נוצר באמצעות Adobe Firefly)

קנס של עד 640 אלף שקל לארגון חיוני: חוק הסייבר הלאומי עולה שלב

שמונה שנים לאחר שנגנז בצל ביקורת ציבורית חריפה, מערך הסייבר הלאומי מפרסם תזכיר חוק חדש ● בצל לקחי ה־7 באוקטובר, החוק מציע סמכויות להתערבות בזמן אמת, חובות דיווח נוקשות וקנסות גבוהים ● בשוק מזהים את הצורך, אך המומחים מתריעים מפני "תופעות לוואי"

לוגו נתג''ז

דירקטוריון נתג"ז מינה מנכ"ל ללא ניסיון בתפקיד או בתחום תשתיות ואנרגיה

דירקטוריון נתג"ז דיווח לבורסה על בחירתו במנכ"ל חדש: קובי נודלמן, עד לאחרונה סמנכ"ל כוח-האדם של דואר ישראל ● לנודלמן אין ניסיון כמנכ"ל חברה ולא ניסיון בשום חברה בתחום התשתיות והאנרגיה; אם ייפסל, ימונה מ"מ המנכ"ל, סמנכ"ל ההנדסה שלמה קרסנר