גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעלי קפה גרג: "אני פרנואיד, קם בבוקר בחרדות שאני קפולסקי"

עם שתי רשתות קפה מצליחות, קפה גרג וביגה, יאיר מלכה - היזם, המנכ"ל והרוח החיה מאחורי העסקים - לא מרשה לעצמו לפתח שאננות ■ בריאיון מיוחד הוא מספר על החרדות שלו: "בתי-הקפה השכונתיים הכי מסוכנים"

"המלחמה היומיומית שלי היא עם עצמי. אני פרנואיד באופי שלי. קם בבוקר בחרדות מטורפות שהרשת מתיישנת וצריך לסגור אותה. שאני קפולסקי ואפרופו (שתי רשתות קפה שקרסו, א' ח'). אז אני יושב עם עצמי ושואל איפה טעיתי ומה אני עושה כדי להציל את הרשת.

"על חצי מהדברים שאני רוצה לעשות, אומרים לי שאני לא נורמלי. כשהכנסתי סלסלות לארוחות הבוקר, השפים רצו להתפטר, והשותפים אמרו לי שהם לא הולכים אתי בעניין. אני אדם שמתייעץ, אוהב לשמוע את כולם - אבל מחליט לבד".

עם שתי רשתות קפה מצליחות, קפה גרג וביגה, יאיר מלכה - היזם, המנכ"ל והרוח החיה מאחורי העסקים - עדיין לא רגוע. אם תשאלו אותו ממי הוא הכי חושש, הוא יגיד שמבתי-הקפה השכונתיים.

"הם הכי מסוכנים. זה בית-קפה שבחור פותח ועובד בו עם אשתו. האבא והאחות עוזרים, וכל המשפחה מעורבת. אלה החיים שלהם, וכשאת באה לשם, הם יודעים בדיוק מה את רוצה ושולחים לך לשולחן אפילו בלי שתזמיני. בגלל זה אני משתדל לבחור זכיינים שעובדים בעסק עם המשפחה, שזה העיסוק שלהם, ואלה החיים שלהם", הוא אומר.

7 שנים אחרי שרשת הקפה גרג יצאה בפעם הראשונה מאזור הצפון ופתחה סניף בדיזנגוף סנטר בתל-אביב, היא חולשת על 103 סניפים, לעומת 12 סניפים בלבד שהיו לה אז - קצב פתיחת סניפים של 13 בשנה. די מהר מיצב מלכה את גרג כרשת הקפה השלישית בגודלה בישראל, אחרי ארומה וקפה קפה.

"אנחנו מחוזרים על-ידי הקניונים"

דווקא ההצלחה הניעה את מלכה לדבר הבא - פתיחת רשת קפה נוספת, ביגה, המונה כעת 9 סניפים, והפוטנציאל שלה, לדבריו, עומד על כמה עשרות. על פתיחתם של 11 סניפים נוספים יש כבר חוזים חתומים.

מבנה הבעלות של הרשתות שונה, אם כי למלכה יש שליטה בכל אחת מהן. רן בן-דוד, שחנות הלחמים שהקים בקריית טבעון תחת השם "ביגה" הייתה הבסיס לרשת החדשה, הצטרך לביגה כשותף, ואיתו גם השותפים של מלכה בקפה גרג, גלעד אלמוג וניר אדרי. כל אחד מהשלושה מחזיק באחוזים בודדים.

במקביל הפכה רעייתו של מלכה, ענת, לשותפה (50%) במפעל הלחמים והמזון של בן-דוד, שהועתק מקריית טבעון לקרקע בצומת הצ'ק פוסט בחיפה, שמלכה עצמו רכש מחברת אלקטרה נדל"ן.

"הפוטנציאל של ביגה אדיר. את רוצה לשמוע על הקופות של פסח? פדינו 58 אלף שקל ביום בביג פאשן אשדוד. זה מטורף. את לא מבינה מה הלך שם. הקטע של ביגה הוא חנות לחמים בתוך בית-קפה ומסעדה ביסטרו. זה פתרון לאנשים שאוהבים בריאות, לאוכלים ללא גלוטן, דגי ים ולחמים מכוסמין ו-100% חיטה. מעבר לזה, העיצוב הוא ברמה של פריז. כל הרעיון של ביגה נוצר ברגע שפתחנו את המפעל, שבו אפשר לייצר הכול וממנו לספק לסניפים מדי יום. היום אנחנו מחוזרים על-ידי כל הקניונים".

- אתה פותח סניפים של ביגה סמוך לסניפים של קפה גרג?

"כן. אלה קהלים שונים, ובביגה יש חוויה אחרת".

- אבל בסוף זה עוד בית-קפה ועוד תחרות על אותה אוכלוסייה, באותו שטח?

"יש כמה רשתות קפה שלאט-לאט נעלמות, ויש חדשות שעולות. יש הרבה רשתות קפה שסגרו סניפים ולא פותחות אחרים, וכל הרעיון הוא שתמיד קם שחקן חדש בשוק וממציא את עצמו. באתי עם בשורה, והיום אני נהנה לראות כמה מהרשתות שמנסות לחקות אותי ובאות לצלם את הסניפים".

- מי הן הרשתות שנעלמות או שסגרו סניפים?

"את יודעת. כל אחד בענף יגיד לך מי הם".

מלכה - גם אם אינו מצהיר על כך בפה מלא - מכוון לרשתות אילנ'ס, קפה הלל, קקאו וקפה ג'ו. כמי שמחוזר על-ידי הקניונים, חלק מהמיקומים שמהם יצאו רשתות אלה, הוצעו לו.

כך, בשנים האחרונות קפה גרג החליף את קפה הלל בקניון איילון ברמת-גן, בהילטון מלכת שבא באילת ובקניון הצפון בנהריה. רשת ביגה החליפה את קפה ג'ו ברחוב המרכזי בקריית חיים, ובשבועות הקרובים ייפתח גם סניף של ביגה בגרנד קניון בבאר-שבע, במקום סניף קקאו שנסגר.

זו אולי הסיבה לכך, שרק באחרונה רשת גרג התרעננה בלוגו חדש ("זו עלות של מיליון שקל. רק הגרפיקאית והמעצבת עלו 150 אלף שקל"), חידשה את התפריט ואת הפנקסים, והחליפה את הטאבלטים שבאמצעותם מתבצעת הזמנת הארוחה בסניפים. בקרוב יהפוך אחד הסניפים בדיזנגוף סנטר בתל-אביב לסניף טבעוני.

- זה יהיה רווחי?

"כשהתחלנו למכור קפה הפוך, אמרו לנו שזה יהיה רווחי? כולם שתו נס קפה ונס על חלב. זה להכניס תרבות חדשה".

"יש חוזה זיכיון, ויש מציאות"

בעשור האחרון שוק הקפה בישראל פורח. רשתות הקפה הלכו והתפתחו, וגם ההצלחה של קופיקס נתנה להן רק מכה קלה בכנף.

המודל העסקי של רשתות הקפה השונות דומה: סניפי הרשתות מופעלים על-ידי זכיינים. הזכיינים משלמים לבעלי הרשת דמי זיכיון, מחויבים לקנות את כל הסחורה דרך הרשת, ומשלמים לה תמלוגים על המכירות. במילים אחרות, הזכיינים נושאים בהשקעה ובסיכון. המודל הזה מבטיח לרשת הקפה איתנות והופך אותה לרווחית במיוחד.

- הטענות על רשתות הקפה הן שהבעלים מרוויחים בזמן שחלק מהזכיינים קורסים.

"זכיין טוב מרוויח כסף בבית-קפה. הוא מתפרנס ורוצה לפתוח עוד סניף. זכיין לא טוב - שלא יודע לנהל - לא מרוויח כסף. ולאדם שלא מרוויח כסף יש הרבה טענות לכל העולם. כרשת, המטרה שלנו היא שהזכיינים יתפעלו את הסניפים כמו שצריך וידאגו בסוף לרווחיות, כי מעבר לייצור ולהשקעה ברשת, חשוב לנו שהזכיין ירוויח כסף".

- כמה זכיינים התאכזבו?

"אין לנו זכיינים מאוכזבים. אני שוכב על הגדר בשביל הזכיינים שלי. תדברי עם כל זכיין, ואין אחד שלא מחבק אותי ויודע שבאתי לקראתו, ובסופו של דבר הוא מרוצה. יש חוזה זיכיון, ויש מציאות, וכל אחד בסופו של דבר הולך לישון עם המצפון שלו. אם אני אחנוק את הזכיין, והוא לא ירוויח כסף - זה לא יעשה לי טוב".

- כמה זכיין מרוויח?

"בממוצע, רווח תפעולי של 8%-10% מהמחזור".

- כמה אתם מרוויחים מכל סניף כזה?

"אחוזים מהפדיון. הבסיס זה 5% מהפדיון פלוס 1% השתתפות בהוצאות פרסום, אבל זה משתנה מסניף לסניף. יש זכיינים שבנינו להם משהו מדורג לשנה הראשונה והשנייה - 3% תמלוגים עד פדיון של 300 אלף שקל בחודש, 4% על פדיון של 400 אלף שקל בחודש ו-5% מפדיון של 500 אלף שקל ומעלה. אני בונה לזכיין סולם שהוא יוכל לחיות ממנו, וכשהוא מרוויח - אני מרוויח. זכיין שעושה מחזור של 200 אלף שקל בחודש, קשה לו להרוויח".

- ומה קורה אז?

"צריך לעזור לו, ללוות אותו ולהשקיע בפרסום. אסור לתת לו לקרוס. למשל, לספק לו כמות של קפה ולהציע לו לעשות מבצע על קפה. אלה מהלכים שאנחנו יוזמים. הם עולים לרשת הרבה כסף, ואנחנו עושים אותם כדי להרים אותו.

"אפשר לתת לזכיין הנחה, אבל לשיטתי, הנחה לא תעזור לזכיין להצליח. לעומת זאת, השקעה במהלכים שיווקיים תגרום לסניף להיות יותר רווחי. להגיד לזכיין 'אל תשלם תמלוגים עבור הזיכיון', זה לא מה שיציל אותו. כמובן שהנחה עוזרת, ואנחנו נותנים אותה כשצריך. יש גם מצבים שבהם זכיין שנמצא במצב לא טוב, לא ישלם".

"אני אדם מאושר"

- העסק התפתח בקצב מהיר מאוד. בראייה לאחור, זה היה נכון?

"אני אדם מהיר, למרות שרצתי מרתון. בוודאי שזה היה נכון. התחלנו ב-1994, ואנחנו כבר בשנת 2015. ההתפתחות המשמעותית היא ב-7 השנים האחרונות, והיא התרחשה כשראיתי שיש לי מנהלי אזורים ושפים טובים שגייסתי גם מטורקיז ומרפאל. היום אני אפילו מדבר על סיפור החיים שלי בחוג למינהל עסקים וכלכלה במכללת כרמל.

"התחלתי כשוטף בכלים במסעדת קרוק כנער, ולאחר מכן עבדתי כאחראי משמרת במסעדה איטלקית ובקייטרינג. כשהקמתי את העסק, לא היה מי שיכוון אותי. הכי קשה זה להתחיל עסק בלי ניסיון מהבית ומישהו שמלווה אותך, ואם אני יכול לתרום לכל אחד שרוצה להיכנס לתחום - מה טוב".

- אתה אדם עשיר?

"לא חסר לי כלום בחיים. אני בן אדם מאושר. יש לי 4 ילדים, והם האושר הכי גדול שלי. כסף אף פעם לא עניין אותי. לא מעניין אותי מה קורה בחשבון ובבנקים. אני לא מתעסק בזה. מעניין אותי יותר העשייה, ליצור ולהשפיע, וזה מה שנותן לי את הדרייב. אני משפיע על הרבה אנשים בחיים שלי".

- מי מתעסק עם הכסף והחשבונות?

"גילי גיסי (גלעד השותף, א' ח'). אותי מעניין לתת את השירות הכי טוב, לשפר סניפים ולחדש. הכסף וההכנסה יגיעו מזה שאעשה את הדברים טוב יותר".

קפה גרג

מחזור מכירות: 470 מיליון שקל (כולל מע"מ).

מספר חברי מועדון: 50 אלף.

כרטיס המועדון: הושק לפני שנה, עלותו 25 שקל, מקנה 3 כוסות קפה מתנה, עוגה ביום הולדת, וופל בלגי ביום נישואים, 7% הנחה בקנייה ו-3% מצטבר. יש גם מבצע מתחלף.

עוד משהו: קפה גרג מפעילה את האירוח ל-1,500 חברי מושב הכבוד של מועדון הכדורגל מכבי חיפה באצטדיון סמי עופר בעיר. בתפריט: פילה בקר, דגים, ברבוניות, מאפים, בר קפה ובירות.

עוד כתבות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה הישראלית החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים