גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קיץ ערבי-ישראלי: 3 יוזמות לדו-קיום באמצעות אמנות ותרבות

בעוד הדיבורים על חרם גוברים בחו"ל, מתקיימים בישראל 3 ניסיונות הירואיים לדו-קיום יהודי-ערבי באמצעות אמנות ותרבות ■ היוזמה המרכזית היא מוזיאון ערבי לאמנות עכשווית שייפתח בסחנין בשבוע הבא

"חיוואר" - "הידברות" בעברית - הוא שמה של תערוכת הפתיחה של AMOCA, מוזיאון ערבי לאמנות עכשווית, הראשון מסוגו בארץ, שייפתח בשבוע הבא בעיר הערבית סחנין שבגליל. הידברות היא מצרך היסוד בחיים המשותפים היהודיים-ערביים, והיא נמצאת במחסור תמידי. את הממשק בין שתי האוכלוסיות בסחנין ניתן למצוא בעיקר בשלטי הפרסומות ובסניפי רשתות האופנה שלאורך הרחוב הראשי. נוכחות יהודית נרשמת בעיר בימי משחקי הכדורגל. כעת מצטרפת כתובת חדשה למפגש בין קהל הבית והאורחים. ממש מאחורי אצטדיון דוחה, גאוות המקום, שוכן מכון איגוד ערים למחקר ופיתוח הסביבה, ש"מארח" את המוזיאון החדש.

"בשביל להציג אמנות לא צריך לבנות בניין. בימינו אמנות בנויה על קשרים בין אנשים במקומות שונים, ויותר חשוב שיהיה מקום להציג מאשר מהו המקום", מסביר בלו סמיון פיינרו, אמן ואוצר חיפאי, שמקים את המוזיאון יחד עם שותפתו לחיים וליוזמות האמנותיות, אביטל בר-שי.

המקום אינו עונה על ההגדרה המקובלת של מוזיאון, עם תמונות תלויות בכיתות לימוד ועבודות וידיאו בספרייה ובמסדרונות. אולם המילה מוזיאון והצליל הבינלאומי בשם AMOCA משמעותיים במיוחד במיצוב המסגרת האמנותית, לצורך פעולה מול מוסדות בארץ ובחו"ל. "אני רואה את זה כמיזם - כמו בהייטק, אבל עם תקציבים מצומצמים ועם חשיבה חברתית", אומר פיינרו. בתערוכת הפתיחה מוצגות עבודות מאוסף המוזיאון החדש, שרובן נתרמו לו על-ידי האמנים והוצגו כבר בביאנלה לאמנות בסחנין, לפני שנתיים.

"אמנות היא קרקע מאוד טובה להתחלת הידברות", אומר פיינרו. "אנחנו פה אורחים יהודים בקהילה ערבית, זה גם מעשה פוליטי וגם חברתי וגם הוכחה, שעל אף כל ההתנגדויות אנחנו פה והאמנות העכשווית יכולה להיות מנוף לפיתוח. יש פה אמנות טובה, אבל האמנות היא רק אמצעי".

האמנות הנבחרת למוזיאון היא בעלת דגש חברתי ומנסה לתת ביטוי גם לקהילות השונות באזור. בתערוכת הפתיחה מציגים בין היתר אמנים מסוריה וממרוקו, מאפגניסטן ומאיראן ומהרשות הפלסטינית, רובם גולים מארצות מוצאם וחיים באירופה ובארה"ב. אך ספק אם היו מציגים בישראל, לולא הכתובת והמטרה המשותפת בסחנין.

בין השמות הפלסטינים והערביים-ישראליים הבולטים נמצאים ראאד באוואיה, בות'ינה אבו מלחם, מוחמד סעיד קאלאש, עביר עטאללה ועוד. לצידם עבודות של דני קרוון, מיכה אולמן ואחרים.

אין הרבה נוכחות לאמנות עכשווית במרחב הערבי בישראל. הדוגמה הבולטת ביותר היא הגלריה לאמנות באום אל פאחם, שאמורה להפוך למוזיאון אך מתקשה בהגשמת הפרויקט השאפתני. פיינרו ובר שי החלו את מסעם בסחנין כשאצרו לפני שנתיים את הביאנלה הים-תיכונית (השנייה. הביאנלה הראשונה ביוזמתם הייתה בנמל חיפה, מספר שנים קודם לכן). הם הצליחו לסחוף בהתלהבותם אמנים בינלאומיים ובעיקר כאלה שמזוהים עם העולם הערבי, וגם אמנים ערבים ישראליים, לצד אמני מיינסטרים מוכרים מישראל ומהעולם.

אלפי מבקרים ושילוט ברחובות

עשרות אלפי המבקרים שהגיעו לסחנין בשלושת חודשי הביאנלה הסבו גאווה ותחושת הישג לעיר, למשתתפים ולמקומות התצוגה. האמנות הוצגה ב-17 אתרים שונים, חלקם בתי עסק פרטיים, חמארות, אטליז ובתי קפה. אחת התוצאות הישירות של הביאנלה נראית בשטח: שלטי הרחובות הנאים, בערבית ובעברית, ומספרי הבתים, שחסרונם הורגש אז, בניסיון לכוון את הקהל לאתרי התצוגה, סיפקו פתרון אלגנטי.

מי שנותן את הרוח הגבית למוזיאון החדש הוא ראש עיריית סחנין, מאזן גנאים, שאימץ את הפרויקט המורכב בהתלהבות, וממשיך לקדמו, לנוכח לא מעט קשיים והתנגדות. אלה ניכרים בדבריהם של כמה מנציגי העירייה, שמתאמצים להסביר פנים ולא לקלקל את החגיגה, אך הסתייגותם יוקדת. דובר העירייה אמר במפגש עם עיתונאים, כי הקושי ביחסי ערבים ויהודים בישראל כיום נובע מהפער החברתי והכלכלי. "אני רוצה להאמין שהאינטרס הוא להגיע לשוויון לשם החוסן של החברה הישראלית. לערבי הישראלי יש קונפליקט קשה - המדינה שלו במלחמה עם העם שלו. שאלת השלום היא אינטרס יהודי, אינטרס פלסטיני, אינטרס של כולנו".

על-פי הערכת "גלובס", נדרשו להקמת המוזיאון כ-500-700 אלף שקל. באווירה של מחסור והזנחה של עשרות שנים, מובן שיש דרישה לכספים גם לדברים אחרים - ולכל אחד סדר עדיפויות וסדר יום פוליטי משלו. אולי אנשי סחנין היו מתמסרים יותר, אם היו יודעים שהגופים התומכים הם בעיקר מחו"ל: מכון גתה הגרמני המכון הצרפתי, מכון התרבות האוסטרי ועוד. הפעילות להקמת המוזיאון נעשית ללא מטרות רווח.

"אנחנו נמצאים בפריפריה של הפריפריה. אין דבר כזה אמנות שהיא לעצמה - מוזיאון עשיר ובעל יכולת כמו מוזיאון תל-אביב אינו מספיק במאה ה-21. אנחנו צריכים לחולל שינוי ולהביא לנגישות של אמנות בכל הארץ. גם בסחנין. יש אנשים שלא רוצים להגיע לסחנין, אולי הם מפחדים. אנחנו רוצים לשנות את זה ולפתוח הזדמנויות למפגש", אומר פיינרו.

בכך מכוון המוזיאון החדש קודם כל לאוכלוסייה השכנה, בגוש שגב למשל, שאין לה כמעט נקודות השקה עם סחנין ועם היישובים הערביים. אולי תסייע בכך גם האכסנייה של המוזיאון, בבניין המרכז למחקר ופיתוח סביבתי, שבמסגרתו הוקם לאחרונה גם מרכז ליישוב סכסוכים, ברוח הסולחה הערבית-מסורתית. ד"ר חוסיין טרבייה, העומד בראש המכון לחקר הסביבה, שהקים את המרכז לגישור ויישוב סכסוכים במקום, מוסיף: "יש לנו מטרה משותפת למנף את האוכלוסייה פה, לשנות תפיסת עולם. היישובים בסביבה התרגלו לתכנן ולעבוד גב אל גב, כשאחד לא יודע מה האחר עושה. כיום אנחנו שואפים להגיע להסכמות ושיתוף-פעולה".

פיינרו: "לאמנות העכשווית יש שפה משלה, מובנת לקהילה שלה, ופה היא חדשה לחברה. צריך להבהיר מה הקשר שלה למורשת. איך היא משקפת תופעות חברתיות. צריך לדבר לא רק כמה עולה אמנות אלא מה יש בה, איך אפשר להשפיע על החיים באמצעותה".

AMOCA - רחטב דוחא 100, סחנין, המרכז הסביבתי - איגוד ערים בית נטופא

אמנות במרחב הציבורי בטירה

האמן נאיל קאדרי מהעיר הערבית טירה שבמשולש יזם תוכנית אמנותית שאפתנית, הכוללת תערוכה והפנינג אמנות במרחב הציבורי, בשיתוף אמנים ותושבים. קאדרי הוא אמן ואוצר, בוגר מסלול "אמנות בקהילה" של שנקר לימודי חוץ. במסגרת לימודיו, בסיוע ראש התוכנית, עדי יקותיאלי, יזם את הקמת "החלל האלטרנטיבי" מיזם קהילתי להחדרת אמנות לחיי התושבים בטירה.

בשלב ראשון נפתחה תערוכה בהשתתפות 11 אמנים, יהודים וערבים, המוצגת ב-3 מוקדים בעיר, עד ספטמבר. בין המשתתפים: אוסקר אבוש, חנאן אבו חוסיין, חייק דאוד, סימה לוין, איטה אגמון, אמיר סמארה, נאדיה גדבאן קאדרי, נעה יקותיאלי, ניהאד דביט ויובל כספי.

"התערוכה מתייחסת לעיר טירה כולה כחלל תצוגה. היצירות מוצגות ב-3 רמות: בתוך גלריה ביתית (בית שהוסב לגלריה); חלק מהתערוכה מוצג בבית הארחה שהוא גם בית תרבות ציבורי, וחלקה השלישי בשילוט חוצות ברחובות הראשיים", אומר קאדרי.

"המטרה היא להנגיש אמנות לאוכלוסייה. ליצור נקודות מפגש. האמנים המשתתפים בתערוכה עבדו עם 1,500 ילדים בסדנאות אמן. בתערוכה נוספת מוצגות עבודות של אמנים משנקר, המדרשה לאמנות בית ברל ואורנים. תערוכה נוספת מוצגת על גדרות של אחד מבתי הספר המרכזיים בעיר, ועוד תערוכות קטנות בחנויות. גם העירייה עצמה הפכה למעין גלריה זמנית.

"אני רואה את השימוש בשילוט במרחב הציבורי כגלריה פתוחה שבה יתחלפו העבודות כל 3 חודשים. אנחנו יוצאים מבין קירות הגלריה ומשפיעים גם על הגישה של אמנות בקהילה".

בנוסף, מספר קאדרי על פעילות תרבות מוזיקלית ועוד אירועים שמתעוררים במקום. חלק מהאמנות מוגת בחנויות ובתי עסק במקום.

- הפעילות מיועדת לקהל מקומי?

"קודם כל לקהל המקומי אך גם לכל מי שיבקר בעיר ואפילו רק יעבור בה. בחרנו בשם 'ניחוח יסמין' לתערוכה כי אין קיר שיכול לעצור את הריח. ניחוח הוא משהו שעובר גבולות ומגיע לכולם".

המיזם זכה לתמיכת מועצת התרבות של מפעל הפיס ושל קרן רוטשילד. 'קאדרי שואף להרחיב את הפעילות ולהנגיש אמנות לקהילה הערבית ביישובים רבים ככל האפשר ברחבי הארץ".

ביום חמישי השבוע יתקיים הפנינג של סיורים בין מוקדי האמנות בעיר, בכל שעה החל מ-10:00. נקודת המפגש: הגלריה ברחוב אל ח'ליל 48, טירה

לילות רמדאן: קירוב לבבות סביב השולחן

צום הרמדאן משמש הזדמנות למפגש בין יהודים וערבים. יוזמה של עמותת "סיכוי" לקידום שוויון אזרחי בין יהודים וערבים בישראל, ועמותות תיירות אזוריות, מזמינה את הציבור לקחת חלק ב"לילות רמדאן", מפגשים בין-תרבותיים שיתיימו באמצעות סיורים לכל המשפחה ביישובים ערביים.

אירועי "לילות רמדאן" מתקיימים משעות אחר-הצהרים - זמן ההכנות לסעודת שבירת הצום, "איפטאר" ועד לשעות שלאחר הסעודה, כשהרחובות מתמלאים בחיים.

בין היישובים שאליהם מוזמן הקהל: איכסאל, אום אל פחם, ברטעה, באקה אל גרבייה, טירה, כפר קאסם, נצרת וסולם. בנצרת יתקיים סיור בשוק ובלב העיר. באום אל פחם ובבאקה אל גרבייה יכלול הסיור תצפית על העיר, ביקור בעתיקות ובמסגדים, טעימות בדוכני האוכל שברחובות העיר ועוד.

הסיורים יתקיימו בהדרכה משותפת ערבית-יהודית.

18.6-17.7, לפרטים והזמנות: www.shared-tourism.org.il

לילות רמאדן/ צלם:אילנית הרמתי

עוד כתבות

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: היכולות של כלי המלחמה היקר ביותר בעולם

במקביל להתנהלות המשא ומתן בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

ההכרה בסומלילנד: האינטרסים הישראליים נחשפים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מצרים וסין מאחדות כוחות כדי להוריד את ההשפעה של המוסד באפריקה, הסיבה שמדינות נוספות צריכות ללכת בדרכה של ישראל ולהכיר בסומלילנד, ואיך משפיעה ההכרה הישראלית על היבשת • כותרות העיתונים בעולם

הדמיות של המתקן ברמת חובב / צילום: שותפות שפיר־בלוג'ן־דקל

באירופה זה עובד: השיטה שתנסה לגמול את ישראל מהטמנת זבל בקרקע

המכרז להקמת המתקן בנאות חובב הוא רק הירייה הראשונה בתוכנית להקמת 13 מתקני השבת אנרגיה עד 2040 ● בזמן שהקרקע אוזלת והישראלי הממוצע מייצר שליש יותר זבל משכנו באירופה, המדינה מנסה לעבור ממיון ידני לטכנולוגיה מתקדמת - אך נתקעת בחסמים

קניון / אילוסטרציה: רמי זרנגר

בעלים של רשת אופנה גדולה שם קץ לחייו

הרשת, בעלת עשרות סנפים ברחבי הארץ, נקלעה לקשיים כלכליים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

באיראן פסימיים לגבי המו"מ, ומאיימים: "טראמפ ילמד לקח"

צה"ל תקף מחבלים מארגון הטרור הג'יהאד האיסלאמי במרחב מג'דל ענג'ר שבלבנון ● חוסלו שני מחבלים במרחב הקו הצהוב שביצעו פעולות חשודות בקרקע והתקרבו לכוחות צה"ל הפועלים בצפון הרצועה ● בנו של השאה האיראני הגולה: "מתקפה עשויה להאיץ את נפילת המשטר" ● עדכונים שוטפים

חדשות הביומד / צילום: Shutterstock

ה-FDA חסם את החיסון של מודרנה לשפעת. אז למה המניה עולה?

רשות המזון והתרופות האמריקאית הודיעה למודרנה כי לא תבחן את הבקשה שלה לאישור חיסון חדש מבוסס RNA לשפעת; המשקיעים לא מתרגשים ● הניסוי שיכול להיות הזדמנות חדשה לטיפול בשבץ ● והחברה שמנסה לטפל בהלם בלי זריקות ● השבוע בביומד

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המניות שמדשדשות בת״א ואלה שצפויות לעלות היום

האינפלציה בישראל הפתיעה לחיוב בינואר, האם ריבית בנק ישראל תרד בשבוע הבא? ● למה המניות הביטחוניות בת"א סופגות לחצים ● בהלת ה-AI בוול סטריט צפויה להתרחב עם פתיחת המסחר השבוע רק ביום שלישי בשל ״יום הנשיא״. וגם: הסקטור בוול סטריט שרושם בחודשים האחרונים את הביצועים החזקים ביותר שלו מזה 25 שנה ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

דירות חדשות / צילום: Shutterstock

אחרי שהספידו אותה: העיר שהקפיצה את מחירי הדירות

אחרי 8 מדדים רצופים של ירידת מחירי דירות, הגיעו שני מדדי הרבעון האחרון של 2025 שהפכו את הקערה, והורו על עליות גדולות, שקיזזו כמחצית מהירידות ● את העליות מובילה תל אביב עם 2%, במקביל, מחוז הדרום רשם עלייה של אחוז

קמהדע / צילום: יח''צ, איור: גיל ג'יבלי

קמהדע היא כבר לא רק הבטחה אלא מניית ערך אמיתית

הכניסה לתחום מוצרי הפלזמה הייחודיים עם ביסוס פעילות בארה"ב הפכו את קמהדע לחברת ביופארמה בינלאומית ● תמחור המניה עדיין אינו מגלם את מלוא פוטנציאל הצמיחה העתידית ● בדרך היא תצטרך להתגבר על מתחרות מבוססות, חשיפה לשערי מטבע וסיכוני שרשרת האספקה ● ניתוח חברה, מדור חדש

יואב גלנט / צילום: ap, Jacquelyn Martin, Pool

בשליחות איראן: ישראלי הואשם שאסף מודיעין על גלנט

מעטפה חשודה התקבלה במשרד רה"מ בנימין נתניהו. מאגף הביטחון וחירום נמסר: "לא נשקפה סכנה למי מהעובדים" ● שר החוץ של איראן נחת בג'נווה בשווייץ לקראת השיחות עם ארה"ב ביום שלישי ● נתניהו: טראמפ חושב שהאיראנים רוצים הסכם אחרי הפספוס בפעם הקודמת, אמרתי לו: האיראנים משקרים ● עדכונים שוטפים

טילי ספייק מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

המשחק הספרדי: ביטול רכישת טילי נ"ט של רפאל, וקנייתם מחברה־בת אירופית

רק לפני מספר חודשים ביטלה ספרד עסקת ענק עם רפאל בגין המלחמה בעזה, וכעת היא פונה לחברת יורוספייק - בה לרפאל 20% בעלות ● התירוץ שבו משתמשים לנימוק העסקה המסתמנת: הרכיבים מיוצרים באירופה

מטוס קרב עם מערכת SPICE של רפאל / צילום: רפאל

נחשף: ישראל מוכרת להודו נשק ב-8.6 מיליארד דולר

ניו דלהי מרחיבה את שיתוף הפעולה הצבאי עם ישראל בעסקת ענק הכוללת חימושים מדויקים, טילים לטווח ארוך ומערכות תקיפה אוטונומיות ● הודו מבססת את מעמדה כלקוחה הביטחונית המרכזית של התעשיות הישראליות וזאת על רקע המרוץ האזורי

הבית ברחוב חן בכרמיאל / צילום: טטיאנה טובמן

רק שלושה בתים ביישוב הזה נמכרו השנה ביותר מ-5 מיליון שקל. זה אחד מהם

מדובר בקוטג' חד־משפחתי בכרמיאל שהוצע תחילה למכירה ב־5.8 מיליון שקל ● הקוטג' נבנה על מגרש משופע בצלע הר, ובסך הכול שטח המבנה הוא 280 מ"ר, שטח החלקה עומד על 536 מ"ר ● בשנים האחרונות מבוצעות בכרמיאל כ־600 עסקאות בשנה בממוצע, מהן כ־20 במחירים של 3 מיליון שקל ויותר

לן בלווטניק ואסף רפפורט / צילום: טים בישופ, עומר הכהן

האי הקריבי וההערכות שהתבדו: פרטים חדשים על המו"מ בין אסף רפפורט ולן בלווטניק

העיתון הבריטי פייננשל טיימס חשף כי אסף רפפורט נפגש עם בעלי רשת 13 לן בלווטניק מספר פעמים במטרה לנסות ולקדם את הצעת הרכישה שהוביל ● המחלוקת הייתה סביב הצורך בהזרמת כספים מידיית, דבר שהוביל לבסוף לבחירה בהצעה של פטריק דרהי

אילוסטרציה: Shutterstock

אלטשולר וילין לפידות מפספסים גם בינואר. ומי הגופים שמככבים בצמרת התשואות?

זינוק של כמעט 10% במדד הדגל המקומי הקפיץ את התשואות בקרנות ההשתלמות במסלול הכללי והמנייתי ● חברות הביטוח המשיכו ליהנות מהחשיפה המוגברת לשוק המקומי והציגו תשואה עודפת ● אילו גופים פספסו את הביצועים הטובים של הבורסה המקומית, וכמה עשו מסלולי ה-S&P 500 לנוכח התחזקות השקל?

על מה מהמהרים בחברת הביטוח שמצטיינת בפנסיה? / צילום: Shutterstock

אחרי חודש נוסף של הובלה בתשואות: על מה בונים בחברת הביטוח המצטיינת

החשיפה הגבוהה לשוק הישראלי המשיכה לתמוך בביצועי מנהלי הגמל של גופי הביטוח גם בינואר ● בכלל ביטוח, שמובילה בתשואות, מסבירים כי "זה מה שעבד לנו גם ב–2025" ● בתחתית: אלטשולר שחם וילין לפידות, שהמשיכו לשלם את מחיר ההשקעה המוגברת בחו"ל

למה הסוללה נגמרת מהר אחרי עדכון האייפון? / אילוסטרציה: Shutterstock

עדכנתם גרסה באייפון, והסוללה מתרוקנת? זו הסיבה

כבר זמן רב שמשתמשים מדווחים על ירידה זמנית בחיי הסוללה לאחר התקנת עדכוני מערכת באייפונים של אפל ● התלונות מלוות בתיאוריות המאשימות את אפל בניסיון לעידוד מכירות, אך בחברה מסבירים: מדובר בתהליך תקין שצפוי להתאזן בתוך ימים

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: הגר בדר

ההשקעה החדשה של לאומי פרטנרס

לאומי פרטנרס ממשיכה בגל ההשקעות: רוכשת 17% מחברת הנדל"ן אבני דרך לפי שווי של 460 מיליון שקל אחרי הכסף

ירושלים / צילום: Shutterstock

זינוק חד של 25% בתוך חודש בהיצע הדירות החדשות בירושלים

מנתוני הלמ"ס עולה כי בעוד שהיצע הדירות בתל אביב פחת במחצית האחרונה של השנה שעברה, זה שבירושלים עלה ● מה הוביל לכך, והאם בעקבות הרחבת ההיצע מחירי הדירות יירדו?

נבחנים בבחינה / אילוסטרציה: Shutterstock

האנגלית יוצאת מהפסיכומטרי ותהפוך למבחן חדש

מדצמבר 2026 יופרד תחום האנגלית מהבחינה הפסיכומטרית, ומעתה היא תכלול שני תחומים בלבד: חשיבה מילולית וחשיבה כמותית, כאשר רמת האנגלית תיבחן בבחינה נפרדת וממוחשבת ● בעקבות זאת משך הבחינה יתקצר בשעה ● השינוי ישפיע על הקבלה למוסדות האקדמיים החל מ-2027, וכל מוסד יחליט לגבי כל מסלול לימוד האם הקבלה תדרוש גם ציון באנגלית