גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קיץ ערבי-ישראלי: 3 יוזמות לדו-קיום באמצעות אמנות ותרבות

בעוד הדיבורים על חרם גוברים בחו"ל, מתקיימים בישראל 3 ניסיונות הירואיים לדו-קיום יהודי-ערבי באמצעות אמנות ותרבות ■ היוזמה המרכזית היא מוזיאון ערבי לאמנות עכשווית שייפתח בסחנין בשבוע הבא

"חיוואר" - "הידברות" בעברית - הוא שמה של תערוכת הפתיחה של AMOCA, מוזיאון ערבי לאמנות עכשווית, הראשון מסוגו בארץ, שייפתח בשבוע הבא בעיר הערבית סחנין שבגליל. הידברות היא מצרך היסוד בחיים המשותפים היהודיים-ערביים, והיא נמצאת במחסור תמידי. את הממשק בין שתי האוכלוסיות בסחנין ניתן למצוא בעיקר בשלטי הפרסומות ובסניפי רשתות האופנה שלאורך הרחוב הראשי. נוכחות יהודית נרשמת בעיר בימי משחקי הכדורגל. כעת מצטרפת כתובת חדשה למפגש בין קהל הבית והאורחים. ממש מאחורי אצטדיון דוחה, גאוות המקום, שוכן מכון איגוד ערים למחקר ופיתוח הסביבה, ש"מארח" את המוזיאון החדש.

"בשביל להציג אמנות לא צריך לבנות בניין. בימינו אמנות בנויה על קשרים בין אנשים במקומות שונים, ויותר חשוב שיהיה מקום להציג מאשר מהו המקום", מסביר בלו סמיון פיינרו, אמן ואוצר חיפאי, שמקים את המוזיאון יחד עם שותפתו לחיים וליוזמות האמנותיות, אביטל בר-שי.

המקום אינו עונה על ההגדרה המקובלת של מוזיאון, עם תמונות תלויות בכיתות לימוד ועבודות וידיאו בספרייה ובמסדרונות. אולם המילה מוזיאון והצליל הבינלאומי בשם AMOCA משמעותיים במיוחד במיצוב המסגרת האמנותית, לצורך פעולה מול מוסדות בארץ ובחו"ל. "אני רואה את זה כמיזם - כמו בהייטק, אבל עם תקציבים מצומצמים ועם חשיבה חברתית", אומר פיינרו. בתערוכת הפתיחה מוצגות עבודות מאוסף המוזיאון החדש, שרובן נתרמו לו על-ידי האמנים והוצגו כבר בביאנלה לאמנות בסחנין, לפני שנתיים.

"אמנות היא קרקע מאוד טובה להתחלת הידברות", אומר פיינרו. "אנחנו פה אורחים יהודים בקהילה ערבית, זה גם מעשה פוליטי וגם חברתי וגם הוכחה, שעל אף כל ההתנגדויות אנחנו פה והאמנות העכשווית יכולה להיות מנוף לפיתוח. יש פה אמנות טובה, אבל האמנות היא רק אמצעי".

האמנות הנבחרת למוזיאון היא בעלת דגש חברתי ומנסה לתת ביטוי גם לקהילות השונות באזור. בתערוכת הפתיחה מציגים בין היתר אמנים מסוריה וממרוקו, מאפגניסטן ומאיראן ומהרשות הפלסטינית, רובם גולים מארצות מוצאם וחיים באירופה ובארה"ב. אך ספק אם היו מציגים בישראל, לולא הכתובת והמטרה המשותפת בסחנין.

בין השמות הפלסטינים והערביים-ישראליים הבולטים נמצאים ראאד באוואיה, בות'ינה אבו מלחם, מוחמד סעיד קאלאש, עביר עטאללה ועוד. לצידם עבודות של דני קרוון, מיכה אולמן ואחרים.

אין הרבה נוכחות לאמנות עכשווית במרחב הערבי בישראל. הדוגמה הבולטת ביותר היא הגלריה לאמנות באום אל פאחם, שאמורה להפוך למוזיאון אך מתקשה בהגשמת הפרויקט השאפתני. פיינרו ובר שי החלו את מסעם בסחנין כשאצרו לפני שנתיים את הביאנלה הים-תיכונית (השנייה. הביאנלה הראשונה ביוזמתם הייתה בנמל חיפה, מספר שנים קודם לכן). הם הצליחו לסחוף בהתלהבותם אמנים בינלאומיים ובעיקר כאלה שמזוהים עם העולם הערבי, וגם אמנים ערבים ישראליים, לצד אמני מיינסטרים מוכרים מישראל ומהעולם.

אלפי מבקרים ושילוט ברחובות

עשרות אלפי המבקרים שהגיעו לסחנין בשלושת חודשי הביאנלה הסבו גאווה ותחושת הישג לעיר, למשתתפים ולמקומות התצוגה. האמנות הוצגה ב-17 אתרים שונים, חלקם בתי עסק פרטיים, חמארות, אטליז ובתי קפה. אחת התוצאות הישירות של הביאנלה נראית בשטח: שלטי הרחובות הנאים, בערבית ובעברית, ומספרי הבתים, שחסרונם הורגש אז, בניסיון לכוון את הקהל לאתרי התצוגה, סיפקו פתרון אלגנטי.

מי שנותן את הרוח הגבית למוזיאון החדש הוא ראש עיריית סחנין, מאזן גנאים, שאימץ את הפרויקט המורכב בהתלהבות, וממשיך לקדמו, לנוכח לא מעט קשיים והתנגדות. אלה ניכרים בדבריהם של כמה מנציגי העירייה, שמתאמצים להסביר פנים ולא לקלקל את החגיגה, אך הסתייגותם יוקדת. דובר העירייה אמר במפגש עם עיתונאים, כי הקושי ביחסי ערבים ויהודים בישראל כיום נובע מהפער החברתי והכלכלי. "אני רוצה להאמין שהאינטרס הוא להגיע לשוויון לשם החוסן של החברה הישראלית. לערבי הישראלי יש קונפליקט קשה - המדינה שלו במלחמה עם העם שלו. שאלת השלום היא אינטרס יהודי, אינטרס פלסטיני, אינטרס של כולנו".

על-פי הערכת "גלובס", נדרשו להקמת המוזיאון כ-500-700 אלף שקל. באווירה של מחסור והזנחה של עשרות שנים, מובן שיש דרישה לכספים גם לדברים אחרים - ולכל אחד סדר עדיפויות וסדר יום פוליטי משלו. אולי אנשי סחנין היו מתמסרים יותר, אם היו יודעים שהגופים התומכים הם בעיקר מחו"ל: מכון גתה הגרמני המכון הצרפתי, מכון התרבות האוסטרי ועוד. הפעילות להקמת המוזיאון נעשית ללא מטרות רווח.

"אנחנו נמצאים בפריפריה של הפריפריה. אין דבר כזה אמנות שהיא לעצמה - מוזיאון עשיר ובעל יכולת כמו מוזיאון תל-אביב אינו מספיק במאה ה-21. אנחנו צריכים לחולל שינוי ולהביא לנגישות של אמנות בכל הארץ. גם בסחנין. יש אנשים שלא רוצים להגיע לסחנין, אולי הם מפחדים. אנחנו רוצים לשנות את זה ולפתוח הזדמנויות למפגש", אומר פיינרו.

בכך מכוון המוזיאון החדש קודם כל לאוכלוסייה השכנה, בגוש שגב למשל, שאין לה כמעט נקודות השקה עם סחנין ועם היישובים הערביים. אולי תסייע בכך גם האכסנייה של המוזיאון, בבניין המרכז למחקר ופיתוח סביבתי, שבמסגרתו הוקם לאחרונה גם מרכז ליישוב סכסוכים, ברוח הסולחה הערבית-מסורתית. ד"ר חוסיין טרבייה, העומד בראש המכון לחקר הסביבה, שהקים את המרכז לגישור ויישוב סכסוכים במקום, מוסיף: "יש לנו מטרה משותפת למנף את האוכלוסייה פה, לשנות תפיסת עולם. היישובים בסביבה התרגלו לתכנן ולעבוד גב אל גב, כשאחד לא יודע מה האחר עושה. כיום אנחנו שואפים להגיע להסכמות ושיתוף-פעולה".

פיינרו: "לאמנות העכשווית יש שפה משלה, מובנת לקהילה שלה, ופה היא חדשה לחברה. צריך להבהיר מה הקשר שלה למורשת. איך היא משקפת תופעות חברתיות. צריך לדבר לא רק כמה עולה אמנות אלא מה יש בה, איך אפשר להשפיע על החיים באמצעותה".

AMOCA - רחטב דוחא 100, סחנין, המרכז הסביבתי - איגוד ערים בית נטופא

אמנות במרחב הציבורי בטירה

האמן נאיל קאדרי מהעיר הערבית טירה שבמשולש יזם תוכנית אמנותית שאפתנית, הכוללת תערוכה והפנינג אמנות במרחב הציבורי, בשיתוף אמנים ותושבים. קאדרי הוא אמן ואוצר, בוגר מסלול "אמנות בקהילה" של שנקר לימודי חוץ. במסגרת לימודיו, בסיוע ראש התוכנית, עדי יקותיאלי, יזם את הקמת "החלל האלטרנטיבי" מיזם קהילתי להחדרת אמנות לחיי התושבים בטירה.

בשלב ראשון נפתחה תערוכה בהשתתפות 11 אמנים, יהודים וערבים, המוצגת ב-3 מוקדים בעיר, עד ספטמבר. בין המשתתפים: אוסקר אבוש, חנאן אבו חוסיין, חייק דאוד, סימה לוין, איטה אגמון, אמיר סמארה, נאדיה גדבאן קאדרי, נעה יקותיאלי, ניהאד דביט ויובל כספי.

"התערוכה מתייחסת לעיר טירה כולה כחלל תצוגה. היצירות מוצגות ב-3 רמות: בתוך גלריה ביתית (בית שהוסב לגלריה); חלק מהתערוכה מוצג בבית הארחה שהוא גם בית תרבות ציבורי, וחלקה השלישי בשילוט חוצות ברחובות הראשיים", אומר קאדרי.

"המטרה היא להנגיש אמנות לאוכלוסייה. ליצור נקודות מפגש. האמנים המשתתפים בתערוכה עבדו עם 1,500 ילדים בסדנאות אמן. בתערוכה נוספת מוצגות עבודות של אמנים משנקר, המדרשה לאמנות בית ברל ואורנים. תערוכה נוספת מוצגת על גדרות של אחד מבתי הספר המרכזיים בעיר, ועוד תערוכות קטנות בחנויות. גם העירייה עצמה הפכה למעין גלריה זמנית.

"אני רואה את השימוש בשילוט במרחב הציבורי כגלריה פתוחה שבה יתחלפו העבודות כל 3 חודשים. אנחנו יוצאים מבין קירות הגלריה ומשפיעים גם על הגישה של אמנות בקהילה".

בנוסף, מספר קאדרי על פעילות תרבות מוזיקלית ועוד אירועים שמתעוררים במקום. חלק מהאמנות מוגת בחנויות ובתי עסק במקום.

- הפעילות מיועדת לקהל מקומי?

"קודם כל לקהל המקומי אך גם לכל מי שיבקר בעיר ואפילו רק יעבור בה. בחרנו בשם 'ניחוח יסמין' לתערוכה כי אין קיר שיכול לעצור את הריח. ניחוח הוא משהו שעובר גבולות ומגיע לכולם".

המיזם זכה לתמיכת מועצת התרבות של מפעל הפיס ושל קרן רוטשילד. 'קאדרי שואף להרחיב את הפעילות ולהנגיש אמנות לקהילה הערבית ביישובים רבים ככל האפשר ברחבי הארץ".

ביום חמישי השבוע יתקיים הפנינג של סיורים בין מוקדי האמנות בעיר, בכל שעה החל מ-10:00. נקודת המפגש: הגלריה ברחוב אל ח'ליל 48, טירה

לילות רמדאן: קירוב לבבות סביב השולחן

צום הרמדאן משמש הזדמנות למפגש בין יהודים וערבים. יוזמה של עמותת "סיכוי" לקידום שוויון אזרחי בין יהודים וערבים בישראל, ועמותות תיירות אזוריות, מזמינה את הציבור לקחת חלק ב"לילות רמדאן", מפגשים בין-תרבותיים שיתיימו באמצעות סיורים לכל המשפחה ביישובים ערביים.

אירועי "לילות רמדאן" מתקיימים משעות אחר-הצהרים - זמן ההכנות לסעודת שבירת הצום, "איפטאר" ועד לשעות שלאחר הסעודה, כשהרחובות מתמלאים בחיים.

בין היישובים שאליהם מוזמן הקהל: איכסאל, אום אל פחם, ברטעה, באקה אל גרבייה, טירה, כפר קאסם, נצרת וסולם. בנצרת יתקיים סיור בשוק ובלב העיר. באום אל פחם ובבאקה אל גרבייה יכלול הסיור תצפית על העיר, ביקור בעתיקות ובמסגדים, טעימות בדוכני האוכל שברחובות העיר ועוד.

הסיורים יתקיימו בהדרכה משותפת ערבית-יהודית.

18.6-17.7, לפרטים והזמנות: www.shared-tourism.org.il

לילות רמאדן/ צלם:אילנית הרמתי

עוד כתבות

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; נאסד"ק מאבד 1.4%, נטפליקס יורדת בכ-8.6%

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● ירידות בבורסות אירופה

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה