גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מהם החידושים בפסיקה לגבי חוק שוויון הזדמנויות בעבודה?

לראשונה, בית הדין הארצי לעבודה הכיר באפליה מחמת מגדר ■ עו"ד הדר פלד-טל: "המעסיקים צריכים לפתח נאורות"

קריירה  / צילום: thinkstock
קריירה / צילום: thinkstock

הסירו לרגע את העיניים ממסך המחשב או מהניירת שעל השולחן והביטו בקולגות שלכם לעבודה. כמה מהם הן נשים? האם עובדים עמכם יוצאי אתיופיה? וערבים? האם יש לכם קולגות שהם הומואסקסואלים או לסביות מוצהרים?

חוק שוויון הזדמנויות בעבודה, שנחקק ב-1988, אוסר על מעסיק להפלות מועמד או עובד מחמת מאפיינים שונים, או כפי שמפרט החוק, מחמת "מינם, נטייתם המינית, מעמדם האישי, היריון, טיפולי פוריות, טיפולי הפריה חוץ-גופית, היותם הורים, גילם, גזעם, דתם, לאומיותם, ארץ מוצאם, מקום מגוריהם, השקפתם, מפלגתם או שירותם במילואים".

אחד המקרים החשובים שנדונו בעניין זה בבית המשפט, ובעקבותיו תוקן החוק, היה ב-2002, אז עתרה אשת יחסי הציבור מרגלית אפלבוים לבית הדין הארצי לעבודה נגד מעסיקתה דאז, ניצה הולצמן, בטענה כי פוטרה מעבודתה מחמת היריונה.

מאחר שבאותה תקופה לא כלל סעיף 2 איסור מפורש על פיטורים מחמת היריון, דן בית הדין באריכות בשאלת חלותו של חוק שוויון הזדמנויות בעבודה על המקרה. לבסוף הוא קיבל את העתירה, ובהמשך תיקנה הכנסת את החוק והכניסה את המילה "היריון" לרשימת המאפיינים.

בדצמבר האחרון, עם פיזור הכנסת, עבר תיקון נוסף לחוק, ונוסף לרשימת המאפיינים "מקום מגורים", כלומר למעסיק אסור להפלות עובד בשל מקום מגוריו. התיקון היה יוזמה של מפלגת הבית היהודי, בעיקר במטרה למנוע אפליה של מתנחלים בשוק העבודה.

בשבוע שעבר הסתיים דיון נוסף המסמן ציון-דרך: לפני כשנה הגישה מרינה משל, טרנסג'נדרית, תביעה לבית הדין לעבודה בטענה כי פוטרה מהמרכז לטכנולוגיה חינוכית (מט"ח), משום שסירבה לדרישת מעסיקה שלא לחשוף בפני תלמידותיה את זהותה המגדרית.

המקרה הסתיים בפשרה בין משל למט"ח, שבמסגרתה קיבלה משל פיצוי, בלי שמי מהצדדים יודה בטענות של האחר או בשאלות האחרות שעלו במסגרת התביעה.

ובכל זאת, שופטי בית הדין הארצי החליטו להוסיף קביעה עקרונית וראשונית לפסק הדין שאישר את הפשרה, ולפיה אפליה מחמת מין ונטייה מינית על פי סעיף 2 לחוק שוויון הזדמנויות בעבודה כוללת בחובה גם אפליה מחמת זהות מגדרית. לראשונה, בית הדין הארצי הכיר באפליה מחמת מגדר.

"החוק מחנך לנאורות"

עורכת דינה של משל, הדר פלד-טל, אומרת כי בתי הדין לעבודה נוטים להתייחס לשוויון בהרחבה, אבל בכנסת כשלו עד כה הניסיונות להוסיף את האפליה המגדרית לחוק.

"היו בנושא הצעות חוק של ח"כ מרב מיכאלי ושל סיעת יש עתיד, אבל משום מה ההצעות הללו לא עברו עד כה, ומה שלכאורה נראה מובן מאליו גם לבית הדין הארצי, מתברר שאינו מובן מאליו בכלל", היא אומרת. "הבעיה של טרנסג'נדרים - כמו גם של שחורים או של חרדים וגם של נשים ושל כל מי שנראה אחר מהכלל או מהרוב השולט - היא שמסתכלים עליהם ושופטים אותם על סמך איך שהם נראים. כולנו בני אדם ולוקים בכך, אבל אסור שמראה חיצוני יהיה שיקול ביחס של המעסיק אל העובד".

פלד-טל מציינת שהאיסור החוקי על אפליה בעבודה הוא חיובי, אבל המציאות בשטח היא לעתים מורכבת, ובעוד שחלק גדול מהתביעות נגד מעסיקים הן מוצדקות, יש גם מקרים שבהם עובד שלא התקבל לעבודה או פוטר מסיבות ענייניות יגיש תביעה בטענה שהופלה לרעה.

- איך מעסיק יכול להימנע מלהסתבך עם החוק האוסר על אפליה?

"קודם כל, המעסיקים צריכים לפתח נאורות, והחוק גם מחנך לנאורות. הרי אין ויכוח שעובד יכול להצטיין ללא כל קשר למינו, מוצאו, צבע עורו או דתו. על המעסיקים לשפוט את המועמדים לעבודה ואת העובדים באופן ענייני לחלוטין".

- אפליה היא עניין שקשה להוכחה.

"נכון, וזו הנקודה הבעייתית ביותר בנושא. אחת הדרכים של החוק ובתי הדין לעבודה לבחון אפליה בעבודה היא חילופי הדברים בין המעסיק לעובד, למשל בריאיון קבלה לעבודה. למעסיק אסור, למשל, לשאול אדם שאלות על אמונתו הדתית ועל ההרגלים המיניים שלו, או עם מי הוא הולך לישון בלילה. אסור גם לשאול מועמד לעבודה מהו גילו, כי זה עשוי להצביע על כך שהוא מביא בחשבון את גיל המועמד לעבודה בהחלטה אם להעסיק אותו".

- האם זו לא דרישה מוגזמת? הרי ניתן בקלות לעמוד על גילו של אדם.

"כשמעסיק שואל מועמד לעבודה בן כמה הוא, השאלה האמיתית שצריכה להיבחן היא מדוע הוא שאל את השאלה הזאת. המחוקק לא יודע להפריד מתי השאלה היא לגיטימית ומתי לא. את זה משאירים לבתי הדין לעבודה, שבודקים את נסיבות המקרה ומקבלים הכרעה האם מדובר היה בשאלה תמימה או בשאלה שנובעת מאפליה של המעסיק ומרצונו להעסיק עובדים בגיל מסוים ושלא להעסיק עובדים מבוגרים יותר או צעירים יותר.

"אני מכירה נשים רבות מאוד שמגיעות לראיונות עבודה אצל מעסיקים גברים, וגם נשים ששואלים אותן שאלות כמו 'כמה ילדים יש לך?', 'האם את מתכננת להביא עוד ילדים לעולם?', 'מה את מתכוונת לעשות כשהילדים יהיו חולים, ולך יהיו משימות לבצע בעבודה?' וכדומה. עצם שאילת השאלות הללו מצביע לכאורה על אפליה אסורה, והחוק מעביר את הנטל אל המעסיק להוכיח שהוא אינו נוקט אפליה".

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

הסעיף "הקטן" בעסקת נדל"ן שיתחיל לסבך אתכם עם רשות המסים

באילו מקרים השחקנים בשוק הנדל"ן "בני חורין" מהקשר שנכפה עליהם ככלל עם רשות המסים? ● גלובס עושה סדר בזכויות החוזיות והתנאים שמשחררים אתכם מחובת הדיווח לרשויות המס, לפחות בשלב עריכת החוזה

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לתובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

מותג משקאות האנרגיה BLUE / צילום: Shutterstock

יצרנית משקאות האנרגיה "בלו" ופרשת זיוף נתוני המיחזור

המשרד להגנת הסביבה שוקל אי הכרה בדיווח על יעדי האיסוף והמיחזור של חברת בלו לשנים 2019-2020, וקביעת תשלום כפל פיקדון בהיקף של כ-100 מיליון שקל ● זאת, לאחר שהחברה לא סיפקה אסמכתאות מספקות לאימות דיווחיה על עמידה ביעדי האיסוף והמיחזור לשנים 2019-2020 ובהמשך לחקירה המתנהלת ברשות המסים ובמשטרה

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה