גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

" הכתיבה מעניקה אורח חיים נפלא. קשה לי לבקש חופשה מהבוס"

מיכל שלו סופרת

רוב ספריה של מיכל שלו היו רבי מכר. הספרים המצליחים שלה מכרו כ-90 אלף עותקים כל אחד והפחות מצליחים "רק" 50 אלף. למרות ההצלחה הגדולה במונחים ישראליים, המשכורת שהיא מרוויחה בתקופות טובות נעה סביב ה-10,000 שקלים בחודש - לא משהו שאפשר להתעשר ממנו, אבל גם הכנסה נוחה למדי.

"מי שרוצה להתפרנס, שלא יכתוב", היא אומרת בכל זאת בראיון ל-G. "לכתוב זה לא כלכלי בכלל. אני אישית לא מתלוננת, כי הייתי בזמנים טובים יותר, כשהרווחנו בין 10 ל-14 שקלים לספר, ולא כמו היום שמרוויחים שלושה-ארבעה שקלים. עבדתי קשה ובעקשנות של נמלה צברתי את קהל הקוראים שיש לי היום".

אז מה את אומרת, בעצם, לאנשים שיושבים עכשיו בבית וחולמים לכתוב ספר ולהוציא אותו? שלא כדאי?

"תראי, כותבים לי הרבה אנשים שרוצים להיות סופרים ואני מתפקדת כפרקליט השטן. אני אומרת להם שכל סופר רוצה לכתוב ואחר כך להוציא את הספר כדי שיגיע לכמה שיותר קוראים, אבל גם שבדרך, חנויות הספרים והמו"לים דורסים אותו. כשאנשים רוצים להוציא ספר ילדים ולשווק אותו באמזון, אני אומרת שיש סיכוי של אחד למיליון שזה יצליח. בהתחלה מוכרים בין 1,000 ל-3,000 עותקים ואז הגרף צונח".

בזמנו התנגדת לחוק הסופרים, ועכשיו שרת התרבות מירי רגב שוקלת לבטל אותו.

"גם אם החוק לא מושלם, יש בו דברים טובים, צריך לתת לו זמן. מחירי הספרים יכולים לנוע סביב 60 שקלים ואפשר לצאת במבצעים בראש השנה, בפסח ובשבוע הספר. תנו לתחרות לדבר".

זו לא תחרות.

"מבצעים כמו 'ארבע במאה' נשמעים טוב לצרכן, אבל את יודעת מה? רוב הצרכנים בכלל רוצים לקנות רק ספר אחד. לא צריך לאסור על הנחות במשך שנה וחצי, מספיקים שמונה חודשים. צריך לקבוע רף של מחירים כדי שסופרים יוכלו להתפרנס בכבוד".

אוקיי, אז מכתיבה פרופר לא מתפרנסים, אבל בכל זאת, סופרים בסדר הגודל שלך ממנפים בדרך כלל את הפרסום ואת ההצלחה להרצאות ולסדנאות כתיבה. מתרגמים את קצב המכירות המטורף לקופת מזומנים.

"לא מזמינים אותי הרבה להרצאות", היא אומרת בחצי חיוך. "אני לא באה מחוג אינטלקטואלי ספרותי או מתחום האקדמיה, ואני לא אדם פוליטי. אני יושבת בבית כי אני לא רוצה להיות בחוץ. מפגשים עם קהל זה הדבר היחיד שאני נהנית ממנו. העולם בחוץ מאוד אגרסיבי. יש לי מזל שאני יכולה בכלל לעמוד מול קהל, כי סופרים רבים הם אינדיבידואליסטים שמפחדים להביע דעה".

מפחדים להביע דעה? תראי את מאיר שלו, את א.ב. יהושע, גרוסמן, עמוס עוז. אלה אנשים דעתנים מאוד שעומדים על שלהם.

"כי הם סופרים שמצליחים מאוד בארץ ובחו"ל, אבל אני לא מדברת על חמשת הגדולים, אלא על הקטנים. לקחת סופרים מצליחים כמו צרויה שלו ולהגיד שהיא מייצגת את הסופרים בארץ, זה לא ריאלי. בכל שנה יוצאים 6,000 כותרים".

את ממעיטה בערך עצמך?

"אני בן אדם מתון ולא מתלהם, וכן, אני מסחרית. אני מרגישה שהכוח שלי הוא בלספר סיפור. אני לא במקומות הפסיכולוגיסטיים או הפוליטיים ולא במטאפורות הגבוהות. אני במקום מאוד מפוכח, משתדלת לכתוב סיפור טוב ומרגש. חשוב לי ליצור הזדהות ממקום של טוב וחמלה. אני לא מנסה להיות מיוחדת".

ובכל זאת, את ידועה כסופרת שמשקיעה בתחקירים שלה. אולי זה שריד מהתקופה שלך כעורכת דין.

"כשהייתי עורכת דין סבלתי מחוסר ביטחון נוראי, חשבתי שכולם הרבה יותר טובים ממני. היום, בגיל 50, יש לי ראייה רחבה יותר ואני יודעת שאני פרפקציוניסטית ומעמיקה. אני טובה בתחקיר ובדברים שצריך בשבילם לב".

חשבת לחזור למקצוע?

"רק לאחרונה ליוויתי כמה משפטי גירושין של חברים והבנתי שיכולתי להיות מצוינת בזה. לפני כמעט שש שנים עברתי בעצמי גירושין פנטסטיים, בלי עורך דין, רק אנחנו, מתוך חברות חזקה".

מה הכתיבה נותנת לך?

"הכתיבה מאפשרת לי אורח חיים נפלא. אני לא אוהבת כבלים, קשה לי לבקש חופשה מהבוס. חוץ מזה, כשאני לא כותבת אני עושה עוד דברים".

כמו מה?

"שיפצתי דירות לחברים עבור תשלום. יש לי הרצאות ומפגשים מדי פעם, ובחודש הספר העברי כמעט כל יום. אני רצה בים או בפארק, רוכבת על סוסים, ורק כשאני בשלבים אחרונים של כתיבה, כמו עכשיו, אני לגמרי טוטאלית".

עד כמה את מעורבת מבחינה פוליטית?

"פעם הייתי מאוד מעורבת. בשנה-שנתיים האחרונות אטמתי את עצמי עד כדי כך שאני לא פותחת טלוויזיה ומתעדכנת בחדשות רק ברדיו, כשאני באוטו".

סוג של בת יענה.

"הרוע והשנאה מחלחלים לכל מקום. יצר האדם רע מנעוריו, והכוח והאגו חזקים ממנו. לצערי, הנאורות מצטמצמת והולכת. אני שופטת כל חברה על-פי היחס שלה לנשים, שהוא מתחת לכל ביקורת. קשה לי שמרשים לחייל לצאת מהחדר כשאישה שרה ומתייחסים לנשים באותו אופן שבו האנטישמיים מתייחסים ליהודים. הנשים בעולם הן רוב נרדף. אני בייאוש ובדיכאון מכל זה".

זה בדיוק המקום שבו לאנשי הרוח יש תפקיד, להביע דעה, לשנות תפיסות.

"השיח צעקני ואגרסיבי כל-כך, שאנשים כמוני נאלמים דום מול עוצמתו. למשל, פתאום צץ העניין של אשכנזים ומזרחיים, שהייתי בטוחה שעבר מזמן מהעולם. מה הייתי רוצה בישראל? אני רוצה לצאת מההתנחלויות ושיהיו שתי מדינות, אבל גם להיות חזקה. עם דעות כמו שלי אפשר רק לקפוץ מצוק. הספרים מאפשרים לי לשפוך את כל זה החוצה באמצעות המילים".

את דווקא נמנעת מלעסוק בסוגיות פוליטיות נפיצות בספרים שלך.

"אם מישהו יקרא את הספרים שלי היטב, הוא יבחין בדעות. למשל, אני לא מאמינה בדת, אני פמיניסטית קיצונית. אגב, באופן עקרוני אני מופיעה בהתנחלויות, למרות שאני מתנגדת להן".

למה?

"כי יש רמה פוליטית ויש רמה אישית של לכבד את האחר. יש הבדל בין הכלל לפרט ופרנסה היא פרנסה. פרנסה היא דבר חשוב".

ואם כבר פרנסה, ככותבת מסחרית, השיקולים השיווקיים נכנסים לתוך הכתיבה שלך?

"אין לי מילים לתאר עד כמה זה לא ככה. לא כתבתי מילה או משפט בימי חיי כדי למכור ספרים או לרצות קוראים. אני לא כותבת בשביל הכסף. כשאתה כותב, אתה נמצא בהתעלות הנפש".

את כותבת עכשיו ספר חדש.

"שמתרחש ב-1270, בתקופה שהמונגולים היו השליטים בארץ ישראל. זה סקרן אותי, וכתבתי אגדה על בחור יהודי, מפלצות, ניסים ונפלאות, דו קרב, אהבה, מוסלמים. עבודה של שנתיים. הוא ייצא בעוד חצי שנה".

את כבר חושבת על החופשה שאחרי?

"כשאניח את הספר בצד, אטוס למונגוליה לשלושה שבועות ואחזור אליו ואז אתן אותו לאימא שלי, שהיא עורכת קשוחה, לנועה מנהיים מההוצאה ולעוד אנשים. אני עובדת קשה מאוד. מדהים אותי שאנשים מוציאים ספר כל שנה. אצלי הקצב הוא ספר בשלוש שנים".

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?