גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לסופר ג'ורג' סימנון הייתה אמפתיה כלפי הפושעים שלו"

25 שנה לאחר מות הסופר הבלגי ג'ורג' סימנון, חוזרים הסופר המוערך וגיבור ספרי המתח שלו, השוטר מגרה, אל הזירה הספרותית, עם הוצאות מחודשות של הסדרה בארץ ובעולם

בשנת 1999 יצא הסופר דרור משעני, אז בן 24, ללמוד את השפה הצרפתית בפריז. מה הופתע בוגר התואר לספרות עברית על המלצת הקריאה שקיבל ממורתו שם, בארץ שבה חיו כמה מהמאורות הגדולים של אמנות הכתיבה.

"כילד גיליתי את ז'ורז' סימנון אבל בשלב מסוים עזבתי אותו, יחד עם שאר ספרי הבלשים, של שרלוק הולמס (שכתב ארתור קונאן דויל י.מ), ואגאתה כריסטי, כי לא היו הרבה כאלה בעברית", משחזר משעני. "שנים מאוחר יותר, כשנסעתי ללימודי צרפתית, המורה ראתה שאני משתוקק להתקדם יותר מהר ואמרה לי להתחיל לקרוא קלאסיקות, בעזרת מילון. מיד היא נקבה בשתי המלצות שענו להגדרה הזו - 'הזר' של אלבר קאמי, שכתוב בשפה פשוטה, והרומאנים של המפקח מגרה, שכתב סימנון.

"עוד לפני שהגעתי לקריאה, משהו הימם אותי - איך אפשר להתייחס לרומן בלשי כקלאסיקה ועוד בספרות הצרפתית, שלא חסרים שם סופרים גדולים. והנה היא מתייחסת כך לרומן בלשי, ועוד בנשימה אחת עם קאמי. קניתי את ספרי מגרה אחד אחרי השני ודרכם למדתי צרפתית וגם חזרתי לרומן הבלשי והתאהבתי בו מחדש. בדיעבד, אחרי שנים רבות, כשקראתי עוד הרבה סופרים אחרים, הבנתי עד כמה נקודת המוצא שלו הייתה ייחודית".

בתקופה האחרונה, מגרה - השוטר הידוע של ז'ורז' סימנון - חוזר לעניינים. 25 שנה לאחר מות הסופר הבלגי המוערך, החליט בנו ג'ון לקדם את ההוצאה המחודשת של הסדרה, שיצאו ממנה יותר מ-100 רומנים ונובלות, והמאמץ נושא פרי. ההוצאה הבריטית הגדולה פינגווין כבר פרסמה בשנה האחרונה כ-20 ספרים של מגרה (ותוציא ספר אחד בכל חודש), ו-ITV, חברת התקשורת הגדולה בבריטניה, תצא בקרוב עם מיני סדרה, כאשר את השוטר, שעל עלילות הבילוש שלו רבים מאיתנו גדלנו, יגלם לא אחר מאשר רואן אטקינסון ("מיסטר בין", "ג'וני אינגליש", "הפתן השחור").גם בישראל הקטנה קם מגרה לתחייה, בעזרת הוצאת "עם עובד", שכבר הוציאה שניים מספריו ומתכננת להוציא עוד כמה מהסדרה הפופולרית זו. עד כה תורגמו לעברית כבר כ-30 מספריו (בהוצאת "מיסתורין" בשנות ה-60, "הקיבוץ המאוחד" ומודן), בין היתר בידי יהושע קנז, אהרן אמיר, הלית ישורון, אביטל ענבר וגם הזמר ערן צור.

עורכת הסדרה בהוצאה, מאיה פלדמן, מתארת את המאמץ: "בנו ג'ון, שאחראי על עזבונו של אביו, פנה אלינו באחד מירידי הספרים בחו"ל והציע להוציא מחדש את ספרי ה'מגרהים'. כמו רוב המו"לים חשבנו שזה רעיון טוב. החלטנו למתג את הספרים כסוג של וינטג' ובהתאם גם עיצבנו את העטיפה".אז מה בעצם היה ייחודו של סימנון בכלל ושל הבלש מגרה בפרט, שמצדיק את כל הפסטיבל הזה?

משעני מתאר את החדשנות בדמות הבלש שהציב סימנון, בהשוואה ליוצרים הבולטים בז'אנר בתקופה זו: "בשנה שיצא הרומן הראשון של מגרה, נפטר קונאן דויל, שספרו האחרון על שרלוק הולמס יצא 3 שנים קודם לכן. היו אלה גם שנותיה הגדולות של אגאתה כריסטי. זה היה עידן של בלשים גאונים ומאוד כריזמטיים, בעלי חריפות שכל שהופכת אותם לגיבורי-על. לעומתם, מגרה של סימנון הוא פקיד. אמנם אדם גדול גופנית, אבל לא גיבור-על בשום צורה. לא חריף מחשבה. הוא פותר תעלומות, לא כי גילה גרגר חול בסוליית הנעל של הרוצח והבין מהיכן הוא. לכן גם המו"ל שלו בהתחלה היה משוכנע שאף אחד לא יקרא את ספרי מגרה.

"גם העלילה אצל סימנון אינה העיקר. כשמדברים על ספרות מתח אמריקאית, מדברים על עלילה קצבית, עם תפנית בכל שני עמודים. הרומנים של מגרה הם ממש מדיטטיביים. לפעמים מזהים את הפושע כבר בשלב מוקדם ושאר הספר מתרכז בסיפור האנושי שלו או של דמויות אחרות. גם מהבחינה הזו סימנון היה מאוד מעניין גם בתקופתו. הדבר שהכי לקחתי ממנו כקורא, זה שהוא אוהב את כל הדמויות שלו באופן כמעט שוויוני. יש לו גם אמפתיה כלפי הפושעים שלו".

פלדמן: "כל הסיפור של סימנון הוא מעט שמחזיק את המרובה. הוא לא נרקסיסט כמו הולמס, עם האישיות המוחצנת, הקפריזות והמניירות של המקטרת והכינור. הוא רודף הצדק השקט. טיפוס קשוח. נכנס לחדר ומטיל את כל כובד משקלו עם המעיל שלו הזה. איש של פעולות ופחות של מחשבות והרהורים. אני אוהבת את ההילה הקודרת שאופפת אותו. הכל נעשה במעין קדחתנות אפלה.

"הוא לא נופל תחת שום קריקטורה של בלש קלאסי אחר. אצל הולמס הכל ברור. המציאות תמיד מסייעת לו - יש לו הרמזים הנכונים, טביעת הרגל הנכונה במקום הנכון. אצל מגרה העלילה נתפרת כמעט במקרה, וכמעט תמיד לפי חושיו. האינטואיציה שלו, עקשנותו, כמעט תמיד היא זו שעוזרת לו למצוא את הפתרון".

לדברי משעני, סימנון הפך לגורם משפיע בספרות הבלשית העולמית: "אצלו, העולם הפנימי של הפושעים והנסיבות החברתיות שהיו הרקע לביצוע הפשעים, מקבלים לראשונה מקום. תשווה את זה לכל רומן של אגאתה כריסטי, שהרוצח מתגלה בעמוד האחרון. סימנון הבין שדווקא פה, כשמתגלה זהות הפושע, מתחיל במידה רבה הסיפור.

"הוא השפיע בכתיבה במובן של להיות מעבר לסף הזה. סימנון רצה להבין אינטלקטואלית ורגשית את עומק הטרגדיה מאחורי הפשע, וזה מעניין אותי גם ככותב. ברומן האחרון שלי רוב הקוראים מבינים מי הרוצח באמצע הספר, עוד לפני הבלש, אבל השאלה המעניינת היא איך מתמודדים עם התוצאות של מה שעשה.

"הוא הסנדק של ספרות הבלשות האירופית. בניגוד לספרות הז'אנר הזה - האנגלית והאמריקאית - הוא איטי, עם אופי פוליטי או חברתי, עם יומרה לכתוב את החברה שבה הפשע מתרחש. אחריו יצאו הנינג מנקל השוודי, אנדראה קמילרי, בתיה גור אצלנו ואני מרגיש שגם הספרים שלי נכתבים לגמרי במסורת הסימננונית".

העיסוק בסימנון נקשר גם לנושא שנוי במחלוקת. בזמן מלחמת העולם השנייה המשיך הסופר הבלגי לפרוח מבחינה מקצועית תחת הכיבוש הגרמני ובסיום המלחמה הוא מצא עצמו מואשם בשיתוף פעולה עם הנאצים.

גם כתיבתו לא הייתה מנותקת מכך, עוד קודם למלחמה. בשפה של היום תיאוריו רוויי דעות קדומות. למשל בפיוטר הלטבי - ספר הביכורים מבחינת הופעת מגרה, מופיעים תיאורים בוטים על המהגרים היהודים בפריז.

פלדמן מנסה להכניס את הדברים הללו לפרופורציות: "התיאור שלו על יהודים הוא אנטישמי לגמרי, אבל בתקופה הזו הרבה היו אנטישמים. זה לא נעים, ואם אתה שופט מעמדת הפוליטיקלי קורקט כיום, אז זה מאוד צורם לעין, אבל היו אלה זמנים אחרים".

- וזה לא מפריע לך לערוך טקסטים כאלה?

"הדמויות הללו, עם הסטריאוטיפים האנטישמיים, אינן מרכז הסיפור, ולא צריך לשים בהן יותר ממה שיש בזה, אלא להתייחס לכך בהקשר תקופתי. גם אצל דוסטויבסקי יש דמויות שמתוארות באופן הסטראוטיפי של היהודי 'הקלאסי'".

עוד כתבות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות