גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הפיתוח החדש בירושלים לא הביא בחשבון את כל ההשלכות"

על רקע תוכנית הפיתוח הגדולות בישראל, מזהירה ד"ר אינגבורג רוקר מהארוורד, אדריכלית המייעצת לערים בנוגע לתוכניות פיתוח עתידיות, כי "ככל שהפרויקט גדול יותר, הטעות יכולה להיות, כמובן, חמורה בהרבה"

ד"ר אינגמור רוקר / צילום: מירב מורן
ד"ר אינגמור רוקר / צילום: מירב מורן

"פרנק גרי הוא ארכיטקט גאון שעשה הרבה טוב והרבה רע", אומרת דוקטור אינגבורג רוקר, אשר סייימה את הדוקטורט שלה בתכנון ערים בפרינסטון לפני עשור, ומשמשת מאז כפרופסור לארכיטקטורה בהרווארד. "גרי הוא קו פרשת המים. עד גרי אדריכלים חלמו חלומות תכנוניים, וממנו ואילך אדריכלים יודעים שהם יכולים גם להגשים את הרעיונות המשוגעים שלהם. זה טוב למעמד המקצועי ותרם לתדמית ערים שהקימו מבנים יוצאי דופן, אבל רע מבחינה סביבתית".

במקביל למסלול האקדמי, רוקר מובילה מאז השנה שעברה את תחום "העיר החכמה" בקונצרן הצרפתי דאסו גרופ (Dassault Group), ומועסקת כמתכננת ערים באמצעות חברת דאסו סיסטמס, המתמחה בסימולציות לתעשייה ולתכנון ערים.

- מדוע זה חשוב?

"תהליך העיור כיום מתאפיין בקצב שלא היה כדוגמתו. המונים באים לגור בתוך העיר, והעיריות צריכות למצוא פתרונות מגורים ופיתוח מהיר של תשתיות פיזיות בתחום תחבורה, אנרגיה ופינוי פסולת, וכן תשתיות שיתמכו בצרכים החברתיים והתרבותיים. בנוסף, המונים מגיעים לערים כיוממי תעסוקה, מסחר, בריאות ובילוי. הם אינם תושבי העיר, לא נשארים ללון, כלומר יש לספק להם גם תשתיות כניסה ויציאה אליהן. כל זה קורה במאסות גדולות שנופלות על סביבות שלא תוכננו לשרת כל כך הרבה משתמשים, כתוצאה מכך נוצרים קונפליקטים שעלולים להגיע עד לקריסה של המערכות העירוניות".

רוקר הגיעה לארץ כמרצה בכנס "ערים חכמות ותחבורה מתקדמת", שנערך בחודש שעבר בתל אביב, ביוזמת חברת Fits, שגרירות צרפת בישראל וחברת ELNET. בראיון היא אומרת: "'עיר חכמה' הוא מושג שהתרחב לתחומים רבים. אני סבורה ש'עיר חכמה' היא זו שמתכוננת לאתגרים שלה, משתפת את התושבים ומתכננת את עצמה באופן מושכל".

- תכנון ערים הוא מקצוע ותיק, מה החידוש?

"טכנולוגיות הבנייה ומנגנוני התכנון בני זמננו מאפשרים פיתוח מואץ של ערים - מתכננים מהר ובונים מהר. הביקוש הגדול והלחץ הגובר מצד תושבים וגורמים אחרים שמשתמשים בעיר וגם כאלה שרוצים לנצל אותה, דוחפים את את מנהלי העיר לבצע פעולות תכנוניות במהירות ולהביאן לגמר ביצוע בזמן הקצר ביותר".

- זה דווקא נשמע כמו יתרון.

"לא בהכרח. לפעמים יכולות להיעשות טעויות שנובעות מכך שלא כל המשמעויות של פרויקט מובאות בחשבון. ככל שהפרויקט גדול יותר, הטעות יכולה להיות, כמובן, חמורה בהרבה. כך למשל, שמעתי על תוכנית בניית המגדלים בכניסה לירושלים. אני לא מכירה את כל הפרטים שלה, אבל נדמה לי שתוכנית הפיתוח הזו לא הביאה בחשבון את כל ההשלכות הצפויות מיישום מלא שלה".

- מה יכולה להיות הבעיה?

"אתייחס לכך באופן כללי. לבנייה לגובה יש יתרונות ידועים: ניצול קרקע, צפיפות ועוד. אבל ההשלכות של בנייה לגובה הן רחבות, למשל שינוי במשטר רוחות, הטלת צל בכלל ושינוי התאורה ברחוב. המרקם הבנוי משליך על מזג האוויר בתוך העיר בהרבה מובנים, וההשפעה מתפשטת מכל אזור חדש שנבנה לאזורים קיימים. זאת כמובן, בנוסף להיבטים אחרים הנוגעים לתנועה, אספקת אנרגיה, פינוי פסולת, בטיחות ועוד".

המערכת שאיתה עובדת רוקר, המכונה GEOVIA היא תוכנה של דאסו שתכליתה מידול ותכנון ערים לבחינה של מיזמי בנייה ותשתיות. התוכנה היא ממשק בין מאגרי נתונים שבהם מידע רב ומגוון הנוגע לאזור שבו מתוכנן הפיתוח, לבין התוכנית המיועדת. המאגרים הם מסוג ה"Big Data", המקובל בשימוש באפליקציות עיר חכמה: נתונים על צריכת חשמל, מים, שימושי תחבורה, מזג וזיהום אוויר, רעש, תאורה כיוצא באלה נתונים פיזיים, וכן נתונים חברתיים על האוכלוסייה. התוכנה מדמה את ההשלכות שינבעו מהתוכנית בכל ההיבטים, ומאפשרת בחינה כלכלית, חברתית וסביבתית של פרויקט.

למדוד רעש

כך למשל מספרת רוקר על תוכנית לבניית איצטדיון בעיר ליון, בצרפת. התוכנה של דאסו איפשרה לבחון את המרחקים והזמנים להגעה אליו מכל נקודה בעיר: כמה אנשים יוכלו להגיע ברגל, כמה יסעו באוטובוס ויגיעו תוך חמש דקות, כמה תוך 10 ולכמה תידרש חצי שעת נסיעה. כמו כן נמדדה השפעת הרעש הצפוי מהאיצטדיון על דיירי השכונות בסביבה.

פרוייקט אחר שהושלם בחברה לאחרונה נעשה עבור העיר ראן בצרפת, שבו נמדדה עוצמת רעש וזיהום בכל נקודה בעיר. ההדמיה, שהסתמכה על נתוני תנועה, צפיפות אנשים ותוכנית הבינוי, הצביעה על הרעש והזיהום שסופגים המבנים כיום. הדמיה כזו, מסבירה רוקר, היא כלי עבודה לתכנון של מנגנונים מפיגים כמו שתילת עצים, מיתון תנועה ועוד, ועד לקבלת החלטות ברמה של שינוי הסדרי תחבורה.

- הביקורות על טרנד ה"עיר החכמה" הוא שאיסוף הנתונים האינטנסיבי גם יקר לכשעצמו, דורש עלויות אחסון ותחזוקה ובעיקר - פוגע בפרטיות.

"אני מסכימה עם הביקורת. איסוף נתונים לכשעצמו הוא חסר ערך, אם אוספים נתונים, צריך קודם כל להחליט בשביל מה לאסוף אותם. כשהתועלת של האיסוף גדולה, אני מצדיקה אותה. במקרה שלנו לנתונים ולהצלבה ביניהם יש ערך רב. ההדמיות שלנו מאפשרות לבחון כל פרויקט לפי הכדאיות שלו לעיר בהיבט של עלויות כלכליות שנוגעות לתקציב הציבורי. ובעצם, הדבר החשוב ביותר בתוכנה שלנו הוא היכולת למדוד השפעות של פרויקטים עתידיים על חיי התושבים - להעריך את התרומה, ולמנוע טעויות שנובעות מתכנון מהיר ומגלומני".

עוד כתבות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר