גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מובלי משנה פוקוס: מנוע חיפוש ויזואלי מבוסס תוכן גולשים

הרשת החברתית של משה חוגג משיקה את Eye In - אתר שיאפשר חיפוש תמונות מתוך רשתות חברתיות לפי מיקום וזמן

תארו לכם שהייתם יכולים להיות בכל מקום ובזמן אמת. לראות דרך העיניים של אחרים איך נראית ההופעה של One Republic בפארק הירקון ואיך נראה מצד הקהל ההפסד האחרון של נבחרת ישראל לבוסניה. זה הרעיון שעומד בבסיסו של Eye In (או "עין" בעברית), המיזם החדש שמשיקה היום (ב') חברת mobli של היזם והמשקיע משה חוגג.

למרות שהרעיון מושק רק היום, חוגג חשב עליו כבר ב-2009. כמעט בכל מקום שבו התראיין חוגג עד היום, הוא דאג להזכיר שהרעיון להקמת מובלי נולד במהלך הופעה של אביב גפן. הוא עמד מאחור, ראה איך עשרות ידיים מצלמות בטלפונים הסלולריים את ההופעה וחשב שהיה יכול להיות מעניין לראות את ההופעה דרך העיניים של אנשים אחרים.

"כשהתחלנו לעבוד גילינו שאין שום מידע בתמונות המצולמות שמקושר למיקום", מסביר חוגג, "לכן, החלטנו לפתח את מובלי כאפליקציית צילום ורשת חברתית ולייצר משם מאגר תמונות שיהיה אפשר לחפש בו".

לאורך ארבע שנים, מאז הקמתה ב-2011, מובלי אמנם הצליחה להגיע לכותרות ולגייס כסף - 86 מיליון דולר מכספם של המיליארדר המקסיקני קרלוס סלים, איל ההון הקזחי קנגס רקישב ושורה של סלבס הוליוודים וספורטאים דוגמת ליאונרדו די קפריו וסרינה וויליאמס, אבל לא הצליחה להתחרות באינסטגרם.

האפליקציה האמריקאית המתחרה יצאה לשוק חודשיים-שלושה לפני מובלי וגרפה את כל הקופה. מובלי הצליחה בעיקר לזנב בה עד שאינסטגרם נרכשה על-ידי פייסבוק במיליארד דולר. העסקה שטרפה את הקלפים של מובלי, מסביר חוגג, דווקא עשתה טוב לחברה שכיום רשומים בה 23 מיליון משתמשים לעומת מעל ל-300 מיליון משתמשים באינסטגרם.

"היינו בדאון טוטאלי", הוא נזכר, "אבל אז נזכרנו שזו לא הייתה המטרה בתחילת הדרך. המטרה לא הייתה רשת חברתית אלא מנוע חיפוש ויזואלי. אז שינינו את הפוקוס בחזרה. השארנו צוות קטן של פחות מעשרה עובדים שימשיך לפתח ולתחזק את מובלי והשאר יתמקדו בפיתוח מנוע החיפוש".

הרעיון שמאחורי Eye In הוא בדיוק כמו ההופעה ההיא של אביב גפן. גם אם חוגג נשאר מאחור ולא ראה את הבמה או נתקע בבית ולא הגיע להופעה, הוא יוכל להקליד באתר Eye In (או באפליקציה שתושק בקרוב) את מיקום ההופעה ולראות בזמן אמת איך נראית ההופעה בעיניהם של משתמשי אינסטגרם, פייסבוק, טוויטר ומובלי עצמה.

המערכת שפיתחו במובלי יודעת למשוך תמונות מהאתרים השונים לפי מיקום, תאריך ולפי הקשר. "זו חתיכת משימה. איסוף המידע הוא לא טריוויאלי", מסביר חוגג.

מנוע חיפוש ויזואלי מזכיר למשתמש הממוצע את גוגל ולא בכדי. החיפוש דרך Google Images יעלה למשתמש תמונות מאירועים שונים, אבל לא בזמן אמת ולא מרשתות חברתיות.

איך מובלי יכולה להשתמש במידע של אינסטגרם, שבצורה כזו או אחרת, נחשבת למתחרה? חוגג מסביר כי כל התמונות שמשותפות באופן פומבי באפליקציה פתוחות לשימוש באמצעות API (ממשק שמאפשר את שילובן באתר של Eye In) וכך גם לגבי פייסבוק.

- מה יקרה אם פייסבוק תחליט לסגור לכם את הגישה?

חוגג: "יכול היות שפייסבוק יסגרו לנו את הגישה למרות שאנחנו נותנים קרדיט, לוגו שלהם או של אינסטגרם ולינק לאתר. אם הם בכל זאת עושים לנו דבר כזה, הם לא יכולים לעשות איפה ואיפה. אם הם עושים לנו, אז הם צריכים לעשות את זה לאחרים. אני לא רואה סיבה למה שיעשו את זה, כי אנחנו מפנים להם טראפיק".

להבין את ההקשר

היכולת של Eye In היא לא רק למשוך תמונות מרשתות חברתיות אלא גם להבין את הקונטקסט - בין אם מבחינת התוכן ובין אם מבחינת המועד והזמן. לצורך המשימה גויסה אפרת רותם, שהייתה בעברה ראש מחלקת ראייה ממוחשבת ברפא"ל, לצד שורה של יוצאי 8200, שבמשך שנתיים פיתחו את Eye In כדי לנסות ולהבין את ההיבט של הרלבנטיות בתמונות - איפה התמונה נוצרה ומתי. כך, למשל, האלגוריתם יודע מתי תמונות סלפי רלבנטיות (במועדונים למשל) לעומת משחקי כדורגל שמה שמעניין לראות בהם הוא את המגרש ולא את הקהל.

האתר של Eye In פתוח לכלל הגולשים, שיוכלו לחפש אירועים ומקומות ברחבי העולם ולצפות בזמן אמת או לפי תאריך מסוים במתרחש דרך תמונות וסרטוני וידיאו. אבל המודל העסקי כרגע מגיע דווקא מכיוון אתרי תוכן, שיוכלו לשלב תכנים מצולמים בזמן אמת.

מובלי פיתחה תוסף שניתן לשלב בתוך כתבות באתרי תוכן ומציג תמונות שקשורות לאירוע מסוים ומועלות בזמן אמת על-ידי גולשים לרשתות חברתיות.

תחת השם Eye In for Publishers חברה מובלי לשישה אתרי תוכן מובילים ובראשם "האפינגטון פוסט".

"המוצר יודע לנתח את הכתבה ולייצר אלבום תמונות וסרטונים תוך כדי", מסביר עידו שדה, משנה למנכ"ל מובלי, "זה מאפשר לעורכי האתרים להביא צילומים מהשטח מבלי להיות שם כמו במקרים של רעידת אדמה. אתר One, שאיתו עשינו פיילוט, הציג תמונות גולשים בזמן אמת בתוך ידיעה על משחק עוד לפני שהמשחק עצמו התחיל".

לדבריו, המודל העסקי יתבסס על כך שאחת התמונות תציע פרסומת מבוססת תוכן והקשר, בדומה למודל שלפיו פועלות כיום החברות אאוטבריין וטאבולה. עוד מוסיף שדה ואומר כי מהפיילוט שהריצו האתרים בשבועות האחרונים עולה כי התמונות והסרטונים המתעדכנים בזמן אמת מעלים את זמן השהייה של הגולשים בתוך האתרים.

על אף היתרון שאתרי התוכן יוכלו לקבל עם תמונות בזמן אמת, שדה וחוגג מבהירים כי מבדיקה שלהם רק 30% מהאייטמים באתר ממוצע יהיו רלוונטיים לשימוש ב-Eye In. כך, רוב הסיכויים שבראיונות אישיים או אייטמים שאינם מתבססים על אירועים מתגלגלים לא יהיה שימוש בטכנולוגיה.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

נהר הסיין בפריז / צילום: ap, Pavel Golovkin

הישג נועז באולימפיאדת פריז: הפיכת נהר הסיין לבטוח לשחייה

במשך עשורים לא הצליחה פריז לנקות את נהר הסיין, שמזוהם ממי ביוב ● לקראת האולימפיאדה, שתכלול שחייה ושיט בנהר, היא מוכרחה לעשות זאת ● אבל לא כולם מאמינים שזה אפשרי, "צריך תוכנית אחרת", אומרת האלופה האולימפית בשחייה במים פתוחים

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

דיקלה כהן שיינפלד, ראשת הסגל של נשיא המדינה / צילום: קובי גדעון, לע''מ

מהילדות בבית שמש והלימודים בפנימייה דתית, לפגישות עם הנשיא ביידן

אחרי אחד הנאומים של יצחק הרצוג, אי שם ב־2010, ניגשה אליו דיקלה כהן שיינפלד  וביקשה להתנדב אצלו ● גם היא לא האמינה ששנים אחר כך היא תקבל שיחת טלפון שתהפוך אותה לראשת הסגל של נשיא המדינה:"ברגעים היסטוריים, אני שואלת את עצמי איך הצלחתי להגיע לזה. בפעם הראשונה שלי בבית הלבן, הייתי צריכה לסגור פה פעור"

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים