גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התעשיינים: "ביטול הפטור מבלו על תעשיית הביו-דיזל יחסלה"

במכתב לשרי האוצר, התשתיות והגנת הסביבה, קורא נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, להחיל פטור מבלו על ביו-דיזל למספר שנים קבוע וידוע מראש, ובאופן שיאפשר את הוודאות ואת האופק הכלכלי הנדרשים עבור משקיעים בתחום

שרגא ברוש / צלם: תמר מצפי
שרגא ברוש / צלם: תמר מצפי

תרעומת בקרב התעשיינים על כוונת רשות המסים לבטל את הפטור מבלו על ביו-דיזל: בפנייה שעשה בימים האחרונים לשרי האוצר, התשתיות והגנת הסביבה, הזהיר נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, כי ביטול הטבות המס לתעשייה זו יוביל לחיסולה. בפנייתו למשרדי הממשלה קורא ברוש להחיל פטור מבלו על ביו-דיזל למספר שנים קבוע וידוע מראש, ובאופן שיאפשר את הוודאות ואת האופק הכלכלי הנדרשים עבור משקיעים בתחום.

תעשיית הביו-דיזל בישראל נמצאת בחיתוליה ופועלים בה כארבעה-חמישה יצרנים, שמפיקים את הדלק הביולוגי משומנים צמחיים משומשים או מאצות. לפי הערכות, ישראל מייצרת בשנה כ-5,000 טון של ביו-דיזל, ולפי הערכה של מוסד שמואל נאמן, פוטנציאל הייצור השנתי גבוה בהרבה ועומד על כ-80 אלף בשנה.

"מדובר בתעשיית ינוקא - בעלת משמעות סביבתית חשובה", כתב ברוש לשרים, בניסיון לבטל את תוכנית רשות המסים למסות את הביו-דיזל במסגרת מתווה של חמש שנים. "ממילא תעשייה זו סובלת מהיעדר ודאות רגולטורית - שכן הפטור על הבלו ניתן לטווחי זמן קצרים בלבד. לחברות הביו-דיזל לא ניתן כל אופק עסקי, והן פעלו עד כה בתנאים קיצוניים של חוסר ודאות - מה שבלם משקיעים פוטנציאליים מכניסה לתחום. במידה שיבוטל הפטור, ייסתם הגולל סופית על פעילותם של אותן חברות, שמנסות להתמודד ולפעול בתחום זה בישראל".

"זמין, מתחדש ומקומי"

בהתאחדות התעשיינים ביקרו את התוכנית של רשות המסים, בייחוד על רקע החלטות עבר שקיבלה הממשלה, לפיתוח טכנולוגיות חדשניות שיהוו חלופה לדלקים פוסיליים. במשרד ראש הממשלה אף הוקמה מינהלת שמיועדת לקידום תחליפי דלקים. "השימוש בביו-דיזל עדיף מבחינה סביבתית לעומת דלקים פוסיליים, שכן הוא מפחית את פליטות גזי החממה ומזהמי אוויר אחרים ומהווה מקור אנרגיה זמין, מתחדש ומקומי", כתב ברוש לשרים.

בהתאחדות התעשיינים מזכירים דירקטיבה שאומצה לפני כשנתיים בחלק ממדינות אירופה, האוסרת האבסה של בעלי-חיים בשמנים ממוחזרים - ואלה מיועדים להפקת ביו-דיזל.

גורם בהתאחדות העריך כי לא ירחק היום שתקינה זו תאומץ בעתיד גם בישראל - אלא שאז, במקרה של פגיעה ביזמים שעוסקים בביו-דיזל, השמנים המשומשים יהיו למפגע סביבתי כי לא יהיה מי שיפיק מהם דלקים ביולוגיים.

ברשות המסים אמרו בתגובה לפניית "גלובס" כי "הוראת השעה שמעניקה הטבה בבלו לביו-דיזל שהוארכה עם פיזור הכנסת והקדמת הבחירות, פוקעת בסוף החודש. בעקבות פניית התאחדות התעשיינים לרשות המסים בנושא, נקבעה פגישה משותפת ובמסגרתה הסוגייה תיבחן".

בזמן שבישראל מתכוונים למסות את תעשיית הביו-דיזל עודה בחיתוליה, העולם מעודד את הענף: מדינות רבות מנסות לפתח תעשייה בתחום זה, תוך מתן מענקים ישירים, הטבות מס וחיוב של תעשיות בענפים שונים למהול דלקים המשמשים אותן בתהליכי הייצור עם דלקים ביולוגיים. מנתוני הסוכנות הבינלאומית לאנרגיות מתחדשות (IRENA) עולה כי לפחות 3% מסך הביקוש העולמי לדלקים הוא של דלקים ביולוגיים. להערכת הסוכנות, עד שנת 2030 היקף הביקוש לדלקים אלה לצורכי תחבורה ברחבי העולם יגדל לכ-10% ועד שנת 2050 כרבע מסך הדלקים לתחבורה, יהיו דלקים ביולוגיים.

"במרבית מדינות אירופה וגם בארה"ב חלה על חברות תחבורה החובה למהול את הדלקים על דלקים ביולוגיים וחברה שלא עומדת בדרישה זו - נקנסת", אמר בשיחה עם "גלובס" ד"ר סובי בשיר, היזם והמנכ"ל של חברת טרנס ביו-דיזל, העוסקת בפיתוח טכנולוגיות לייצור דלקים ביולוגיים. "החובה הזאת חלה גם על חברות שפועלות בסין. בישראל לא רק שאין חובה כזאת, אלא שמהילת דלקים אסורה. ביטול הפטור על בלו יהרוג את תעשיית הביודיזל המקומית שממילא עוד לא קמה".

איום בפנייה לערכאות

גם אלון זהבי, מנכ"ל גרין סיטי, חברה בת של "רפאל מערכות לחימה מתקדמות" העוסקת בייצור של ביו-דיזל, מזהיר מהשלכות התוכנית של רשות המסים לביטול הפטור מבלו על תעשיית הביו-דיזל. "הרגולציה בישראל לא מעודדת ייצור ביו-דיזל בדומה לשאר המדינות בעולם, וכעת המדינה רוצה לבטל את ההטבה היחידה שקיימת", אמר. לדבריו, אם ההטבה תבוטל, הוא יבחן פנייה לערכאות משפטיות. "שכרנו את שירותיהם של שני עורכי דין שילוו אותנו בתהליך", הבהיר.

תעשיית הביו-דיזל בסקוטלנד: "גם המפעל מרוויח וגם הסביבה מרוויחה"

"ביו-דלקים ואנרגיות מתחדשות היא הדרך שמצאנו להפחית את התלות שלנו בנפט", מספר ג'ים פרבס, שעומד בראש 'התוכנית לעידוד הביו-דלקים בסקוטלנד'. התכנית שממומנת על-ידי האיחוד האירופי עוזרת למפעלים קטנים ובינוניים להיפטר מהפסולת במפעל על-ידי הפיכתו לביו-דלקים. "הפסולת משמשת לייצור דלקים ביולוגיים, כמו ביו-דיזל, שנמכר לחברות התחבורה, או ביו-גז המשמש את המפעל לייצור עצמאי של חשמל", ממשיך פרבס. "המפעלים יכולים להזין את החשמל שייצרו לרשת החשמל, ומקבלים עליו תעריף גבוה. התעריף מעודד יותר ויותר מפעלים לבחור בדרך הזאת. כך גם המפעל מרוויח וגם הסביבה מרוויחה".

"זה פשוט משתלם לנו כלכלית לטפל בפסולת באמצעות הפיכתו לדלקים ביולוגיים", טוען ג'ון פורדיסה מנכ"ל יצרנית הוןוסקי הסקוטית "The Three Stills Company". "במקום לשלם על הובלת הפסולת והטמנתו באחת המטמנות, הקמנו מתקן טיפול שעוזר לנו למחזר את חומר הגלם, להפיק ממנו חום ולייצר ביוגז באמצעותו אנחנו מייצרים חשמל ומוכרים את היתר לרשת".

ומה לגבי תחבורה? כיום 75% מהאוטובוסים בבריטניה משתמשים בכמות כזו או אחרת בביו-דיזל המופק משומן של פגרי חיות. המדינה מתגאה בכך שהשימוש בביו-דיזל בתחבורה היא שוות ערך להורדת 97 אלף מכוניות מהכביש כל שנה. "האלטרנטיבה השנייה היא שריפת הפגרים. אז זה פשוט בזבוז לא לייצר מהם דיזל". מסכם דיקן פוסנט מנהל הפיתוח העסקי של חברת Argent Energy הסקוטית המייצרת ביודיזל בבריטניה. "מעבר לזה, שלביו-דיזל יש נצילות גדולה הרבה יותר מזו של דיזל רגיל".

(הכתבת היתה אורחת של לשכת הסחר וההשקעות של בריטניה).

ייצור ביו דיזל בעולם

עוד כתבות

סאייק IM5 / צילום: יח''צ

המחיר תחרותי, אבל האם זה יספיק? בדקנו את רכב הפרמיום של סאייק ועליבאבא

מכונית הפרמיום-סדאן החשמלית של סאייק ועליבאבא, סאייק IM5, מציגה עיצוב בעל נוכחות, תא נוסעים איכותי ומאובזר היטב, טווח מכובד וביצועים מרשימים ● הבונוס הוא התנהגות כביש עם תחושה אירופית ● המחיר תחרותי, אבל לא ברור אם זה יספיק כדי להעניק לה יתרון משמעותי בפלח הצפוף

העליות בבורסה דחפו לשיא בכספים המנוהלים של הישראלים / אילוסטרציה: Shutterstock

העליות בבורסה דחפו לשיא בכספים המנוהלים של הישראלים: 4 טריליון שקל

בכך הוכפלו כספי החוסכים בפנסיה ובגמל בתוך פחות מ-7 שנים ● החזרה הביתה: היקף החשיפה של המוסדיים לחו"ל ירד ל-22.6%, לאחר שכבר עמד על כמעט 27%

סזאר / צילום: דר טייב

אחרי 20 שנה - המסעדה הזו מצליחה להמציא את עצמה מחדש

בסזאר שברחובות תמצאו לצד מנות "באנקר" בלתי מנוצחות - שניצל, המבורגר, פירה, סלט קיסר – גם מנות שמדברות קולינריה עכשווית

מתוך קמפיין מזרחי טפחות / צילום: צילום מסך

שבוע שלישי ברציפות: שגיא דקל חן מוביל את מזרחי טפחות למקום הראשון בזכירות

הפרסומת האהובה ביותר שייכת לביטוח 9, וחברות הביטוח תופסות מחצית מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות השבועי של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● ההשקעה הגדולה ביותר השבוע שייכת לפלטפורמת הסטרימינג free TV והקמפיין בכיכובו של ארז טל

ירידת מחירים בענף הרכב/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי צילום: יוסי כהן

מצ'רי ועד סקודה וטסלה: ענף הרכב מציג ירידת מחירים חריגה

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● ענף הרכב הישראלי מתחיל את 2026 עם ירידה במחירי המחירון הרשמיים של דגמים חדשים רבים ● זאת, בניגוד למגמה הרווחת זה שנים ● משערי המטבע והלחץ הרגולטורי ועד לצונאמי התקינה הסיני: אלו הכוחות שהשפיעו על היבואנים

מאיר שמיר, מנכ''ל ובעל השליטה במבטח שמיר / צילום: כדיה לוי

הקפיצה האנרגטית של מאיר שמיר: המניה שהניבה 450% בשלוש שנים

לאחר האקזיטים ההיסטוריים בתנובה, בביטוח ובהייטק, מתברר כי ההימור הנוכחי של מבטח שמיר על תחום תחנות הכוח מוכיח את עצמו - לפחות בבורסה ● שווי החברה כבר עומד על יותר מ-4 מיליארד שקל ומקנה למאיר שמיר הון של 1.7 מיליארד שקל על הנייר

פרופ' דפנה קולר / צילום: Scott R. Kline for insitro

פרופ' דפנה קולר, מחלוצות ה־AI: במערכות החינוך ממשיכים ללמד עובדות במקום איך לפתור בעיות

לפני 15 שנה כמעט עשתה פרופ' דפנה קולר מהפכה בגישה ללימודים כשהקימה את קורסרה, ועכשיו היא פועלת במרץ לקידום המהפכה הבאה - שינוי עולם התרופות מהיסוד, בעזרת בינה מלאכותית ● השבוע רכשה אינסיטרו, החברה שהקימה, סטארט־אפ ישראלי כדי לסייע לה במשימה ● בראיון בלעדי לגלובס היא מסבירה למה היא נלהבת כל כך מ־AI ומגלה איזו יכולת הכי חשובה כדי לשרוד בעולם העבודה העתידי

מגדל משה אביב / צילום: Shutterstock

פרדוקס אביב: מליסרון קנתה חברה ותיקה ומפוארת, אבל מה עם מכירות?

שנה לאחר רכישת השליטה ב"אביב", מליסרון מגלה שהיסטוריה מפוארת לא מבטיחה מכירות ● בעוד החברה מציגה צבר דירות תיאורטי וקצב מכירות נמוך מהמתחרות, המוכרים, האחים אביב, מסתערים על מכרזי ענק בשטח ● האם ענקית הקניונים רכשה מנוע צמיחה או רק זיכרון יקר?

הובלת דשנים, כיל חיפה / צילום: יח''צ כיל

יצואני הדשנים חוששים: עד כמה אירופה תכיר במס הפחמן הישראלי?

ישראל הקדימה וקבעה מס פחמן לקראת כניסתו לתוקף של מס חדש שיחול על סחורות מיובאות באירופה לפי הפליטות שנוצרו בייצורן ● אך האיחוד טרם הכריע אם יכיר במס המקומי, ויצואני הדשנים עלולים לשלם פעמיים

צחי אבו / צילום: יונתן בלום

בהיקף כולל של כ-95 מיליון שקל: אבו פמילי מגורים השלימה שתי עסקאות

חברת ההשכרה לטווח ארוך הודיעה על השלמת שתי עסקאות ברחובות ובקריית אתא ●  תוכנית ההתחדשות העירונית בגבעתיים מגיעה לישורת מכרעת ● בחיפה ידונו בשבוע הבא בהתנגדויות הרבות להרחבת שכונת סביוני דניה ● וחברת כמאי הישראלית, שעוזרת לחברות בנייה באמצעות סוכן AI, גייסה מיליון דולר ● חדשות השבוע בנדל"ן

האמנם מחירי הדירות שבו לעלות? / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הלמ"ס שוב עוזרת לקבלנים לשנות את הסנטימנט בשוק הדיור

מספיק נתון אחד של הלמ"ס שמסמן עלייה חודשית במחירי הדירות, לצד מבצעי מימון יצירתיים ורוכשים שתמיד חוששים לפספס – כדי להחזיר לשוק תחושה של תפנית גם כשבמציאות הביקוש עוד חלש וההיצע בשיא ● הבעיה: מדובר בנבואה שדי בקלות גם מגשימה את עצמה

קרן מור (''כוכבה שביט'') בקמפיין של קופ''ח לאומית / צילום: פיגמנט

כוכבה עוברת לסגול: קופ"ח לאומית משנה את המיתוג, וזו הסיבה

לאחר שנת שיא עם תוספת של יותר מ-10,000 לקוחות, ובהמשך למיקוד בבריאות האישה, קופת החולים לאומית מחליפה מיתוג ● המהלך כולל התאמה לחברה החרדית והערבית וילווה בקמפיין חדש

אינפלציה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה השנתית עמדה ב-2025 על 2.6%; שינוי כיוון בדיור: המחירים חזרו לטפס

האינפלציה נותרה בחודש דצמבר ללא שינוי ● הסעיפים הבולטים בהם נרשמו עליות: הלבשה והנעלה, ירקות ופירות, דיור ותחבורה ● מחירי הטיסות לחו"ל התייקרו בשיעור בולט של 4.1% ● סעיפים בהם נרשמו ירידות: תרבות ובידור וסעיף המזון ● מחירי הדירות עלו ב-0.7% בנובמבר, לאחר שמונה חודשים רצופים של ירידות

ההזמנות מ-iHerb גדלו / צילום: Shutterstock

הפטור של סמוטריץ' עובד: הישראלים הגדילו את הרכישות מהאתרים הבינ"ל

מספר ההזמנות באתרים כמו iHerb, אמזון ונקסט עלה בדצמבר בעקבות הגדלת הפטור ממע"מ, אך סך ההזמנות ירד ב-18% לעומת החודש הקודם ● המדד החודשי של רכישות הישראלים באונליין

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה חיובית בוול סטריט; מניות השבבים זינקו בעקבות הדוחות של TSMC

הנאסד"ק עלה בכ-0.3% ● TSMC קפצה במעל 4% אחרי הדוחות, ומשכה עמה מעלה את אנבידיה, AMD וחברות נוספות בסקטור ● בנקי ההשקעות מורגן סטנלי וגולדמן סאקס טיפסו בעקבות פרסומי הדוחות ● מניית בלאקרוק זינקו, לאחר שבית ההשקעות דיווח על שיא של נכסים מנוהלים, בגובה מעל 14 טריליון דולר ● על רקע צפירת ההרגעה של טראמפ - מחירי הנפט ירדו במעל 4%

שנה מעולה בפנסיה ובגמל. מה צפוי בשנה החדשה? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הלקח מטבלת התשואות: אף אחד לא נשאר בצמרת לאורך זמן

חברות הביטוח כבשו את המקומות הראשונים בתשואות הגמל לשנת 2025, בזכות ביצועי השיא של הבורסה בת"א ● עם זאת, במבט ל–3 ו–5 שנים הן עדיין מאחורי בתי ההשקעות ● מדוע זה כך, האם זה ישתנה בקרוב, ומה מנהלי ההשקעות חושבים שכדאי לעשות כעת עם הכסף

מערכת פטריוט / צילום: יח''צ

ישראל כבר לא משתמשת בנשק הזה אבל ארה"ב קונה 2,000 מיירטים

צבא הודו חתם על חוזה בסך 35 מיליון דולר לאספקת מערכות שיגור רקטות המבוססות על פיתוחים של אלביט ● בתאילנד מביכים את בייג'ינג ומותחים ביקורת קשה על טנק המערכה הסיני ● ארה"ב סוגרת עסקה במיליארדים עבור תחזוקת מסוקי אפאצ'י ● וענקית הנשק לוקהיד מרטין מגדילה את קצת ייצור מיירטי הפטריוט ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

לוחם בכוחות המשטרה האיראניים, טהרן / צילום: Reuters, Stringer/WANA

השבר האיראני: מומחים משרטטים את התרחישים האפשריים

כלכלה מרוסקת, אינפלציה של 50% ואיום תקיפה אמריקאי מוחשי: איראן ניצבת בפני הצומת הגורלי בתולדותיה ● בעוד המטבע המקומי צולל והמחאות ברחובות מחריפות, מומחים מזהירים כי נפילת המשטר עשויה לטלטל את המזרח התיכון כולו ● האם אנחנו בדרך ל"אביב ערבי" שני ולדמוקרטיה פרסית, או שהעולם יתעורר לוואקום שלטוני מסוכן?

הממונה על התחרות מיכל כהן ושר הכלכלה ניר ברקת / צילום: כדיה לוי, אוליביה פיטוסי - ''הארץ''

בג"ץ יקיים דיון נוסף בהליך להדחת הממונה על התחרות

נשיא העליון עמית קיבל את בקשת היועמ"שית ונציב שירות המדינה לקיים דיון נוסף בפסק הדין מיולי האחרון, שאישר לכנס את ועדת המינויים כדי לדון בבקשתו של שר הכלכלה ברקת להדיח את מיכל כהן ● עמית: "השלכות רחבות על הליכי הפסקת כהונתם של נושאי משרה בכירים בשירות הציבורי"

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: באדיבות אנבידיה

המשקיע שבטוח: זו החברה שתעקוף את אנבידיה בשווי שוק

היזם והסוחר המפורסם טום סוסנוף טוען כי "אנבידיה היא השקעה משעממת שתאבד את התואר הנכסף לגוגל" ● אבל הוא די לבד - למעט מייקל ברי, יש קונסנזוס בקרב אנליסטים מובילים בוול סטריט שמניית החברה תספק אפסייד משמעותי ב־2026 ואף תעבור שווי שוק של 6 טריליון דולר ● בבלומברג מציינים את הסיכונים והמהמורות שבדרך ● וגם: אנבידיה היא החברה הכי זולה בין "שבע המופלאות", בנק אוף אמריקה: "זו הזדמנות"