גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האינטרנט - "כיכר העיר": מה מותר ומה אסור לפרסם ברשת

דוגמאות מהפסיקה: מה מותר לפרסם בפייסבוק, ומה עלול לגרום לכם לאבד את מקום העבודה? ■ וגם: פרסומים של עובדים נגד המעסיק - מה עלול להביא לתביעת לשון הרע?

פייסבוק / צילום: שאטרסטוק
פייסבוק / צילום: שאטרסטוק

"האינטרנט הוא 'כיכר העיר' החדשה שהכול שותפים לה... הכלים שהוא מציע מאפשרים קבלת מידע והעברתו, 'האזנה' לדעות של אחרים והשמעתן של דעות עצמיות. זהו אפוא אמצעי דמוקרטי מובהק המקדם גם את עיקרון השוויון ומציב מחסום בפני התערבות שלטונית ובפועל רגולטיבית בחופש הביטוי. המקלדת זמינה לכל כותב, והקשה על זנבו של ה'עכבר' מובילה את הכתוב לקצווי הארץ".

הציטוט הזה לקוח מפסק דין שניתן ב-2010 בעניין רמי מור נגד ברק אי.טי.סי, שקבע כי אין לחשוף טוקבקיסטים אנונימיים ברשת. מאז נדרשו בתי הדין לעבודה לדון בסוגיות חדשות הנובעות מנוכחותן המסיבית של הרשתות החברתיות בחיינו, כמו השאלה אם התבטאויות בפייסבוק, שלא בשעות העבודה, יכולות להיות עילה לפיטורים או לפסילת מועמדים לעבודה. התבטאויות על גבי "קיר" הפייסבוק או בעת שיתוף קבצים וקישורים שונים כבר הוכרו כ"פרסום" לצורך עילת לשון הרע.

דוגמה בולטת להשפעת הרשתות החברתיות והתייחסות בתי המשפט אליהן ראינו בעת מבצע "צוק איתן". אז הכריע בית הדין לעבודה בשני מקרים שהובאו בפניו באופן שונה: מקרה אחד היה של עובדת עיריית לוד, שפוטרה בעקבות התבטאות שלה בפייסבוק על נפילתם של 13 חיילי צה"ל ("שירבו. אמן", כתבה); והמקרה השני היה פיטורי עובדת ממוצא ערבי בעקבות קישור שהעלתה לעמוד הפייסבוק שלה, ובו השוואה בין תמונות יהודים בשואה לתמונות פלסטינים במבצע "צוק איתן".

במקרה הראשון, של עובדת העירייה, בית הדין דחה את בקשתה להחזירה לעבודה וקבע כי עובדת ציבור, קל וחומר פסיכולוגית שהייתה אמורה להעניק סיוע לציבור בכללותו, זלזלה בהתבטאותה זו בערכים חינוכיים שעליהם היא מופקדת, וכי קיימת ציפייה מעובד ציבור לגלות איפוק וריסון כלפי כל מי שנזקק לשירותיו.

במקרה השני, בית הדין קבע כי יש להורות על החזרתה של העובדת, וכי פיטוריה הם בניגוד להוראות חוק שוויון הזדמנויות בעבודה, האוסר, בין היתר, על פיטורי עובד בשל השקפת עולמו.

מדוע הפסיקות השונות? לדברי עו"ד טל קרת, שותפה ומנהלת מחלקת דיני עבודה במשרד תדמור ושות', פרופ' יובל לוי ושות', בתי הדין לעבודה התייחסו באופן שונה לעובד במגזר הפרטי ולעובד במגזר הציבורי.

"במגזר הציבורי קיימות הוראות שונות בתקשי"ר, האוסרות על עובדים בדרגים מסוימים להשמיע ביקורת בצורה מעליבה או פוגעת על הכנסת, על הממשלה ועל ועדותיהן", אומרת עו"ד קרת. "מכאן שעובד ציבור צריך להיות זהיר מאוד בהתבטאויותיו ברשתות החברתיות ולהבין שייתכן כי פרסום או שיתוף קישורים, העולים כדי הבעת דעות פוליטיות בסגנון בוטה, יהוו עבירת משמעת שאף כרוכה בסיום עבודתו במגזר הציבורי".

עו

- ומה לגבי המגזר הפרטי?

"במגזר הפרטי, בתי הדין לעבודה יערכו איזון בין הערכים המתנגשים בתוך מתן משקל נכבד ובמקרים רבים מכריע לחופש העיסוק ולאיסור להפלות עובד מחמת דעתו והשקפת עולמו. בית הדין, לדוגמה, לא קיבל את הטענה שלפיה התבטאות מתסיסה מצד עובדת שזוהי השקפת עולמה, שגרמה לסכסוכים במקום העבודה, היא עילה מספקת לפיטוריה".

לא רק פוליטיקה היא מוקש. "לא פעם אנחנו נתקלים בהתבטאויות עובדים נגד מקום העבודה שלהם בעמוד הפייסבוק האישי שלהם", אומרת קרת, "והן עלולות להיות לשון הרע".

כדוגמה היא נותנת מקרה של שני יחצני מועדון שכינו בעמוד הפייסבוק שלהם את שני בעלי המועדון בכינויים מעליבים ופוגעניים, כגון "נוכלים" ו"סמרטוטי רצפה", לאחר שאלה לא שילמו את מלוא שכרם. כמו כן קראו היחצנים להחרמת המספרה שהייתה אף היא בבעלות השותפים.

בית הדין לעבודה קבע כי אכן מדובר בלשון הרע נגד מעסיקיהם, ובפסק הדין עשו השופטים הבחנה בין תגובה אנונימית לפוסט של אחר בפייסבוק לבין הפצת דברים קשים ושיתופם עם אלפי חברים.

לדברי קרת, השופטים גם דחו את הטענה שסגנון הכתיבה בפייסבוק הוא וולגרי ובוטה, ולכן אין לייחס לסגנון זה חשיבות מחמירה. בית הדין ציטט את דברי שופטי העליון, ולפיהם "האינטרנט הוא כיכר העיר", וטענו כי כשם שאדם שיעמוד בכיכר העיר ויוציא לשון הרע על אדם אחר יישא בתוצאות - כך גם דינו של אדם המפרסם דברים ברשת הפייסבוק.

- מה מותר בכל זאת לפרסם?

"לפי הפסיקה, עובד רשאי לפרסם את טענותיו, אלא שהדברים צריכים להיעשות בתום-לב ובמידה סבירה".

במקרה אחר דן בית הדין לעבודה בעניינה של עובדת שהשאירה את עמוד הפייסבוק שלה פתוח על גבי מחשב במשרדי המעסיק. המעסיק עבר ליד המחשב וגילה כי העובדת ניהלה שם שיחה בתוך כתיבת הערות משמיצות ופוגעניות נגד העסק.

לדברי עו"ד קרת, "בית הדין לעבודה קבע כי אסור היה למעסיק לחדור לפרטיות העובדת, והיה עליו לצאת משם המשתמש של העובדת או לכבות את המחשב. בית הדין הבהיר כי בשום מקרה המעסיק אינו רשאי להדפיס את המידע הפרטי של עובד שאליו נחשף, ובטח שלא להפיצו ברבים".

המקרה האחרון מעלה שאלה אחרת: האם גלישה ברשתות החברתיות בזמן העבודה היא הפרת חובות העובד? רבים גולשים בפייסבוק וברשת בכלל בזמן העבודה, ולא תמיד הגלישה היא לצורכי עבודה.

לדברי עו"ד קרת, זכותו של מעסיק לחסום רשתות חברתיות כאלה או אחרות, ולו מהטעם של בזבוז זמן העובדים. "כמובן שעל החלטות המעסיק להיות סבירות ומידתיות, בתוך הבנה שעובד זכאי למרחב הפרטיות שלו גם במקום העבודה".

במקרה שהגיע למבחן בית הדין לעבודה, הופחת פיצוי בגין פיטורים, לאחר שהמעסיק הוכיח כי שתי עובדות שפוטרו עשו שימוש משמעותי בפייסבוק, לרבות שיחות ביניהן, בזמן העבודה ועל חשבון העבודה.

הרשתות ככלי להתארגנות

אחד הנושאים המדוברים היום הוא גל התארגנויות עובדים, וגם בעניין זה יש לרשתות החברתיות תפקיד ככלי יעיל להפצת מידע ומסרים בהתארגנות ראשונית. אבל ארגונים יציגים דוגמת ההסתדרות מעלים טענות על תגובות והתערבות של המעסיק, בעצמו או באמצעות עובדים מטעמו, ברשתות הללו, כדרך לעקיפת איסור הבעת הדעה של המעסיק בשלב ההתארגנות הראשונית.

עו"ד קרת מביאה את חברת אלדן כדוגמה. "בהתארגנות הראשונית של עובדי החברה, השתמשו ועד הפעולה והעובדים בעמוד פייסבוק שהעמידה החברה לטובת כלל עובדיה", היא מספרת. "העובדים טענו כי מנהלים זוטרים בחברה עשו שימוש אף הם בעמוד הפייסבוק והעלו פוסטים נגד ההתארגנות. בבית הדין ציינו השופטים כי על החברה היה להעלות לדף הפייסבוק הבהרה שהניסיון לפגיעה בהתארגנות מצדם של מנהלים זוטרים אלה אינו על דעתה".

אם נסכם, בעוד שגלישה ברשתות החברתיות בעת העבודה היא חיובית ואף מהווה כלי עבודה - השימוש בהן צריך להיעשות במשורה ובתום-לב, ויש להיזהר מניצולה לצורך פגיעה במעסיק, בעובד או בשגרת העבודה ואיכותה.

עוד כתבות

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות