גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קרן ההשקעות האוסטרלית שמסתערת על ישראל

סקוור פג קפיטל מתכננת להשקיע בישראל כ-150 מיליון דולר תוך שלוש שנים ■ השותפים בקרן טוענים שאין להם אגו, לא מתרגשים מהחרם על ישראל ומפרגנים לתעשיית ההיי-טק המקומית: "זה השוק הכי טוב בעולם מלבד ארה"ב"

המשלחת של סקוור פג קפיטל / צילום: תמר מצפי
המשלחת של סקוור פג קפיטל / צילום: תמר מצפי

חברי קרן ההון סיכון האוסטרלית סקוור פג קפיטל (Square Peg Capital) הביאו השבוע לישראל משלחת של ארבעים יזמים, משקיעים ומנהלים מארץ הקנגורו, שהגיעו לכאן כדי ללמוד על תעשיית ההיי-טק המקומית.

להערכת אנשי סקוור פג, המשלחת כוללת מנכ"לים, מייסדים ודירקטורים בחברות בעלות שווי משותף של 150 מיליארד דולר.

הקרן עצמה החלה לפעול כאן לפני שלוש שנים והקימה משרדים בישראל בחודש ספטמבר. הקרן הוקמה על ידי פול בסט, ג'סטין ליברמן וטוני הולט אשר משתפים פעולה עם השותפים המקומיים - דן קרסנוסטיין וערד נווה.

בסט ייסד את אתר חיפוש המשרות Seek.com.au שפועל באוסטרליה, ניו זילנד, סין, מרכז אמריקה ודרומה ואפריקה. שווי השוק של החברה עומד על כארבעה מיליארד דולר.

ליברמן הוא בן למשפחת ליברמן שכבר השקיעה בישראל בפז ובבנק הבינלאומי הראשון, והיא אחת מהמשפחות העשירות באוסטרליה. הולט הוא בנקאי השקעות. קרסנוסטיין שימש כבכיר ב-Seek.com.au ונווה הוא מוותיקי היזמים והמשקיעים בישראל. הוא מכר את קלאס דאטה לסיסקו באמצע שנות התשעים, ומאוחר יותר היה שותף בקרנות בנצ'מרק בישראל.

סקוור פג שונה באופן מהותי מרוב הקרנות המסורתיות שפועלות בישראל - בין אם מדובר בקרנות מקומיות או זרות - שכן את רוב הכסף מוציאים השותפים מכיסם הפרטי. להון של המייסדים נוסף הון של משקיעים פרטיים נוספים, שמשקיעים גם כשותפים מוגבלים בקרן.

למרות המבנה המשפטי, שכולל שותף כללי ושותפים מוגבלים, הקרן אינה סובלת מהבעיות שמאפיינות את המבנה המסורתי של קרנות הון סיכון: תקופת השקעה מוגבלת והקצאת הון מוגבל לכל חברת פורטפוליו, שכן סקוור פג מאוגדת ללא תאריך פקיעה, וגם ללא מגבלת הון של ממש.

בישראל, מצהיר קרסנוסטיין, מתכוונת הקרן להשקיע כ-150 מיליון דולר בשנים הקרובות, אולם ניכר כי אין מגבלות קשיחות, ואנשי הקרן יבצעו השקעות, למעשה, בהתאם לטעמם, לזמן שיש להם, ובעיקר - לאיכות ההזדמנויות שייקרו בדרכם.

יש משהו נינוח באנשי סקוור פג. אולי כי המשקיעים העיקריים בקרן הם הם עצמם, ולפיכך אין צורך של ממש להשביע את רצונם של המשקיעים בקרן. ואולי זה כי הם אוסטרלים, ולא חיים תחת הלחץ שמוכר לישראלי (והאמריקאי הממוצע).

על מדיניות ההשקעה שלהם אומרים אנשי הקרן שהם לא מתרכזים בשלב ספציפי. הם יכולים להשקיע בשלב מוקדם, אבל באותה מידה גם להשכיב כמה עשרות מיליוני דולרים בשלבים מאוחרים. בין היתר הם כתבו צ'ק של 170 מיליון דולר לחברה בסינגפור שמספקת פלטפורמה לסחר בנדל"ן.

"יש כאן סביבה עסקית מדהימה"

- למה ישראל? ואם כבר ישראל, איפה הייתם בעשרים השנים האחרונות?

בסט: "המשפחה של ג'סטין פה כבר 25 שנה. לענייננו, ביקרנו כאן בשנה שעברה ופגשנו את ערד. אנחנו מאמינים שכדי להגיע להשקעות איכותיות אנחנו זקוקים לגישה טובה לשוק, וערד נותן לנו את זה. חוץ מזה, אם בשנת 2000 היו פה 80 משקיעים, היום יש פחות משקיעים מכפי שחשבנו שיהיו, במיוחד בסיבובי ההשקעה הראשון והשני.

"זאת ועוד, חשבנו שהשקעה כאן תסייע לנו בחשיפה לטכנולוגיה גם באסיה ובאוסטרליה, שכן יש כאן את ריכוז חברות הטכנולוגיות הכי משמעותי בעולם מחוץ לאזור המפרץ בקליפורניה.

"זה השוק הכי טוב בעולם מלבד ארה"ב במונחי יזמים ופתרון של בעיות קשות ומורכבות, להבדיל מחברות שעוסקות בעניינים שוליים. יש כאן סביבה עסקית מדהימה, יזמים סדרתיים ויש לנו הרבה מאוד מה ללמוד פה. באותה עת, אנחנו יכולים גם לספק תמיכה ועזרה במקומות שבהם אנחנו חזקים, כמו סין והודו".

נווה מעיד כי פגש את אנשי הקרן שנה אחרי שהפסיק לעשות השקעות חדשות עבור בנצ'מרק. באותה תקופה ביצע השקעות כמשקיע פרטי. "ראיתי שהסביבה בישראל משתנה, והרבה מהשחקנים המסורתיים עוזבים את השוק, כך שיש ירידה בזמינות של ההון. נקודה נוספת שאי אפשר היה לפספס זה השינוי בשיווי המשקל העולמי בין מערב למזרח: סין לוקחת יותר ויותר עסקאות ומביאה יותר ויותר קונים, משקיעים והון.

"החיבור עם סקוור פג היה טבעי כי ראיתי קבוצה של אנשים עם מוטיבציה חזקה להשקיע בישראל, עם רשת של קשרים כאן ובמקומות אחרים ועם הרבה הון זמין וכוונה להשקיע לטווח ארוך, לא כמו משקיעים אחרים שבאו לעשות פה סיבוב של שנתיים-שלוש ונעלמו".

נווה סבור שהיום הוא זמן מצוין להשקיע בישראל. "השוק בוגר באופן טוב. יש כוונה של יזמים להישאר בחברות זמן רב יותר, להקים חברות גדולות יותר. זה לא כמו פעם שמכרתי חברה כי לא יכולתי לגייס יותר כסף. היתה סיבה שיזמים מכרו מוקדם. זו היתה הנקודה האופטימלית מבחינתם, כי היה חשש שהם לא יוכלו להמשיך לגייס הון.

"כשדן קרסנוסטיין עשה רילוקיישן מאוסטרליה לכאן, זה היה מבחינתי הבטון שמיסד את הקשר שלי עם הקרן. אם בן אדם עושה את כל הדרך לכאן אחרי הקיץ שעבר עם המשפחה, זה מעיד על מחויבות אמיתית. ואני שמח להגיד שמיד התחלנו לעבוד, ועד היום כבר ביצענו השקעות בארבע חברות ישראליות".

סקוור פג הודיעה על שלוש מהעסקאות הללו: ההשקעות ב-Glide (כ-250 אלף דולר), Feedvisor (כ-4 מיליון דולר) ו-JethroData (כ-6 מיליון דולר). השקעה נוספת בהיקף 2.75 מיליון דולר עדיין לא פורסמה.

"העסקה נראית פחות טובה"

אנשי סקוור פג מציינים שבכל הנוגע לעסקאות B Round, ייתכן שהם מעמידים חלופה טובה לעמיתיהם בישראל ובארה"ב. "קרנות ישראליות אוהבות להשקיע מוקדם ולקחת נתח גדול," אומר נווה. "כשהם מגיעים לסיבוב, הרבה פעמים העסקה כבר נראית פחות טובה והשווי גבוה מדי. יזמים יכולים בשלב הזה לנסוע לארה"ב ולנסות לגייס שם, אבל בדרך כלל, גם אם הם יצליחו, הם יקבלו חוזי השקעה דרקוניים ששוחטים אותם. לנו אין אגו. אנחנו מוכנים לפעמים לעשות עסקאות בשווי טיפה גבוה יותר. יש לנו מאגר גדול של חברות לבחור ממנו, אנחנו רואים את העסקאות של כולם. כולם באים אלינו עם החברות שלהם כשהם מגיעים לסיבוב השני".

קרסנוסטיין: "חשוב לנו לומר שאנחנו שם לכל אורך חיי החברה, ויש אפשרות שנוביל גם שלב מוקדם וגם שלב מאוחר".

בסט: "צריך להגיד שהכוונה שלנו היא להגיע לחיבור טוב עם התעשייה בישראל, עם יזמים ומשקיעים. אם נצליח להיתפס כשחקנים איכותיים ואתיים, ככאלה שכדאי לעשות איתם עסקים - זאת תהיה הצלחה. אנחנו לא מכוונים להחזר של 25% על ההשקעה. זה יהיה נהדר, אבל זה לא מה שאתה מביא לשולחן. מה שאנחנו מביאים לשולחן זה תשוקה לפתרון בעיות מורכבות, רצון אמיתי להשקיע בישראל ולהרוויח ונכונות ללמוד".

- זה נשמע צנוע. אתם אנשי ההון סיכון הראשונים שפגשתי שמביאים צניעות לשולחן.

נווה: "כן, אנחנו לא עסוקים בלהראות מה עשינו. אנחנו מביאים צניעות, כוונות טובות, וגם כסף והרבה ניסיון".

קרסנוסטיין: "חשוב לנו גם להראות שהמשלחת שמבקרת עכשיו בישראל היא דוגמא למחויבות שלנו לישראל וליכולת שלנו לתרום כאן".

- אפרופו זה, אנשים פה לא מפסיקים לדבר על חרם ואתם מביאים משלחות.

בסט: "אנחנו חיים בעולם שיש בו אנשים שעושים שינוי אמיתי ונותנים הזדמנות למאות מיליונים, ומצד שני יש אנשים שמפחדים משינוי. תראה מה הטכנולוגיה וההשקעות עושים בסין למשל: מאות מיליונים יוצאים מחיי עוני. הטכנולוגיה באמת משפרת את החיים שלהם. בה בעת, יש רבים שמפחדים מהשינוי, ומדובר בעיקר באלה שלא נהנים ממנו.

"אם הייתי ישראלי, הייתי מרגיש תחת מצור במצב הנוכחי, אבל אתם צריכים להרגיש גאים, כי אתם זרזים בהפיכת העולם למקום טוב יותר. אתם לא צריכים להרגיש רע עם עצמכם. אנחנו בטוחים - והאורחים שלנו מאוסטרליה שמגיעים לכאן בפעם הראשונה מסכימים איתנו - שישראל נמצאת בצד הנכון של ההיסטוריה".

עוד כתבות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים