גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארה"ב: חברות המזון יחויבו להסיר שומן טראנס ממוצריהן

זאת בתוך 3 שנים ■ ה-FDA הודיע כי יפסיק להכיר בשומן טראנס כבטוח לשימוש ■ רופאים חוששים: הפוקוס על שומן טראנס יביא לשאננות ביחס לשומנים גרועים אחרים

 שומן טראנס / צילום: רויטרס
שומן טראנס / צילום: רויטרס

מרגרינה, קצפת מוקשה, בצקים מצוננים ומוקפאים וחטיפים תעשייתיים - כל המזונות הללו יצטרכו לעבור שינוי משמעותי בתוך 3 שנים, ולא - יהיה לא חוקי לשווק אותם בארה"ב - כך קבעה רשות המזון והתרופות האמריקאי (FDA). לחברות המזון ניתנה תקופה של חסד לסלק את כל שומני הטראנס המוקשים מהמדפים, ובהמשך, על-פי תקנות שנכנסו לתוקף אתמול (ג'), יחול איסור לשיווק מוצרים המכילם אפילו כמויות קטנות מהם.

בארה"ב, מוצרי מזון המותרים לצריכה ולשיווק כלולים בקטגוריה הנקראת, למרבה האירוניה, גראס (generally recognized as safe). כעת, בעקבות הוראות הרשות, שומן הטראנס יאבד את הגדרת ה"גראס" שלו, וחברות המזון יוכלו להגישו לאישור מחדש במסלולים מגבילים יותר, המחייבים אותם להוכיח שהחומר אינו מזיק לבריאות. האם סביר שיצליחו לעשות זאת? נראה שלא, מאחר שמחקרים רבים כבר הוכיחו ששומן טראנס הוא גורם סיכון משמעותי למחלות לב. עם זאת, ייתכן כי בסופו של דבר יקבלו החברות אישור לכלול כמויות קטנות מאוד של שומן זה, אם יצליחו להוכיח כי בכמויות כאלה הוא לא מזיק, ואין לו תחליף.

השינוי הזה צפוי לעלות לחברות המזון במשק האמריקאי 6 מיליארד דולר, אך לחסוך למערכת הבריאות, לפי הערכות הרשות, כ-140 מיליארד דולר ב-20 השנים הבאות.

מוצרים שעלולים להכיל שומן טראנס

למעשה, כבר בעשור האחרון חלה ירידה דרמטית בשימוש בשומן טראנס במזון, בעקבות העלייה במודעות לנזקים הבריאותיים שהוא גורם והדרישה של ה-FDA מחברות המזון לסמן בבירור את כמויות שומן הטראנס במוצרים שלהן. הירידה בצריכת שומן הטראנס רק בעקבות המהלכים ה"חינוכיים" הללו מוערכת בכ-80%, אך הרשויות מודאגות עדיין מהכמויות שנותרו.

חברות המזון, מצדן, דווקא רואות בהצלחת המהלכים החינוכיים-וולונטריים האלה עדות לכך שאין צורך להוסיף ולכפות עליהן מגבלות נוקשות, אך ה-FDA, כאמור, רואה את הדברים אחרת.

הטראנס לא לבד

שומן טראנס הוא לרוב שומן צמחי מוקשה המופק בתהליך כימי משומן צמחי נוזלי (למשל שמן זית, שמן תירס או שמן קנולה). בתהליך הכימי הזה השומן הצמחי הופך למוצק בטמפרטורת החדש.

שומן הטראנס הומצא בתחילת המאה ה-20 כתחליף זול לחמאה (שומן מן החי, מוצק בטמפרטורת החדר באירופה). התחליף הזה היה גם קל יותר לעיבוד ולשינוע, ולפחות בשנותיו הראשונות הוא נחשב בריא יותר. בהדרגה התברר שחמאה ושומנים מוצקים המופיעים באופן טבעי בבשר הם בכל זאת החלופה המעט פחות גרועה בין כל החלופות הגרועות. היום השימוש בשומן טראנס במקום שומן צמחי במוצרים כמו חמאה נובע בעיקר מכך שהוא זול יותר, עמיד לאורך זמן רב יותר ולכן קל יותר לשינוע ויש לו מרקם ייחודי שהתרגלנו אליו במוצרים כמו קצפות ובצקים תעשייתיים. אבל מבחינת הצרכן, להגבלת השימוש בו לא תהיה השפעה מיוחדת. למזונות המתועשים השמנוניים שלנו יהיה פשוט מרקם קצת אחר.

חשוב לומר, כמויות זעומות של שומן טראנס קיימות באופן טבעי במוצרים מן החי, אולם מדובר בכמויות קטנות מכדי להדאיג והם לא ייכללו בהגבלה שהטיל כעת ה-FDA. שומן טראנס טבעי כזה הוא גם קצת יותר בריא מזה שמתקבל בתהליך הייצור הכימי. גם בבישול ביתי,

כאשר מחממים שמן צמחי, לצורך אפייה למשל, עלולים להיווצר קשרי טראנס בתוך השומן הבריא, אולם מדובר בכמויות שאינן אמורות להיות מקור לדאגה.

רשות המזון והתרופות האמריקאית אמנם שמה כעת את יהבה על שומן הטראנס, אך הוא אינו השומן היחיד במזון שנחשב לא בריא, וכמה רופאים כבר ציינו כי הגבלתו עלולה ליצור שאננות מוגזמת בקרב הציבור, שימשיך לצרוך שומן רווי מן החי ולהרגיש שהוא מוגן מפני הגרוע ביותר. לא רק זאת, בעשור האחרון, בעוד שהשימוש בשומן טראנס פחת, דווקא עלתה הצריכה הכוללת של שומן רווי.

"היום ידוע כי שומן אינו צריך להיות מוקצה מן התפריט", מסביר פרופ' נחום ויסמן, מנהל היחידה לתזונה קלינית בבית החולים איכילוב, "להיפך, ניתן ורצוי לצרוך כמויות מדודות של שומן לא רווי המופיע באופן טבעי בצמח, כמו למשל שומן של אגוזים, אבוקדו ושמן זית (כל עוד לא הוקשו לשומן טראנס, כמובן). שומן רווי המופיע באופן טבעי מן החי, למשל בגבינות ובשר אדום, הוא סביר לצריכה, כל עוד הוא אינו מהווה יותר משליש מצריכת השומן. זאת לעומת שומן טראנס, שכאמור עדיף לא לצרוך בכלל".

כיצד גורם שומן טראנס למחלות הלב? לדברי פרופ' ויסמן, הלב צורך יותר שומן מרקמות אחרות, ושומן הטראנס פוגע בשכבת האנדותל, כלומר בדופן הפנימית של העורקים המובילים ללב. כשישנה פגיעה בשכבת האנדותל, קל יותר לשומנים מכל מיני סוגים לשקוע בדפנות ולחסום את העורק.

על-פי הערכות ה-FDA, איסור השימוש בשומן טראנס ימנע 20 אלף התקפי לב בשנה ו-7,000 מקרי מוות ממחלות לב בכל שנה.

בישראל אין היום הגבלה על שימוש בשומן טראנס, אולם חברות רבות הפועלות בישראל הסירו את שומן הטראנס מהמוצרים שלהן כחלק ממהלך רב-לאומי, וכך הוא הרבה פחות נפוץ כאן מכפי שהיה בעבר. למשל, זה כמה שנים שרשת מקדונלדס כלל אינה משתמשת בשומן טראנס, וכך גם חברת יוניליוור, המייצרת כמה סוגי מרגרינה הנפוצים בישראל (למשל בלו בנד).

לדברי גורם בתעשיית המזון, בשנים האחרונות פותחו בתעשייה המקומית שיטות לעיבוד שומן צמחי שיכול להחליף את שומן הטראנס מבחינת מרקם וההשפעה על המזון והטעם, בלי האלמנטים הלא בריאים של שומן טראנס, ככל הידוע כיום. לדבריו, זה ייקר את המוצרים, אבל מרגיע שלא מדובר בסדרי גודל נרחבים והמוצרים לא יהיו רק לעשירים.

לדברי אותו גורם, התקן בישראל במזון ארוז הוא יחסית מחמיר יחסית לעולם, ולכן לא מדובר בזעזוע בשוק. עיקר הבעיה של שומן הטראנס, הוא אומר, היא במקומות שבהם מוכרים מזון לא ארוז, ואז התקן של סימון המזון לא חל עליהם, ואין להם אינטרס להשתמש בשומן בריא יותר. הכוונה היא לג'חנונים שנמכרים בשוקי אוכל למיניהם, הרוגעלך שנמכרים במעדנייה וקינוחי פרווה בקייטרינג. לדבריו, בארה"ב בחלק מהמקומות מסמנים גם את המוצרים הלא ארוזים.

מאז 1 באפריל 2014 מחויבים יצרני המזון בישראל לסמן את תכולת השומנים במוצרי המזון, ועל-פי החלטת משרד הבריאות, כל מזון המכיל יותר מ-2% שומן יחויב בסימון של כל סוגי השומנים, ובהם שומן רווי, שומן בלתי רווי, כולסטרול ושומן טראנס. כך שהישראלים עדיין אינם מוגנים מפני השומן הלא בריא, אך הם בהחלט יכולים לבחור.

פרופ' איתמר גרוטו, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות: "דנו בנושא הזה עוד לפני כן, במסגרת תוכנית אפשריבריא. דנו בכמה אפשרויות - הגבלה, העלאת מודעות או עידוד חלופות. החלטנו לעבוד קודם כול על מודעות ולכן העברנו תקנה של סימון שומן הטראנס באופן מחייב. זה אכן הוביל לפיתוח פתרונות יותר טובים. שומן טראנס נחקר הרבה שנים אבל לא בהכרח כל תחליף הוא טוב יותר. לרוב הוא לא יוחלף בשומן מן החי אלא בשומן צמחי מוקשה באמצעי אחר. ההערכה שלי היא שעלות ההחלפה תהיה יחסית שולית אחרי ההשקעה בהמצאת התחליף. היו חברות שכבר עשו את זה ללא עלות משמעותית נוספת.

עוד כתבות

מחנה ''מטווח 24'' / צילום: חורחה נובומינסקי

נסגר מכרז ל-1,100 דירות ב"שדה דב" של ראשון לציון

שבעת המכרזים הראשונים על הקרקעות ב"מטווח 24" במערב ראשון לציון נמכרו בסך כולל של 1.4 מיליארד שקל ● ענקית הטכנולוגיה אפלייד מטיריאלס חנכה ברחובות מרכז מו"פ חדש, וחברת המינרלים ICL חנכה את בניין המטה החדש שלה בבאר שבע

אוריאל קנורוביץ, מייסד שותף ומנכ''ל Nimble / צילום: Nimble

בשווי של 400 מיליון דולר: החברה שמאמנת את המודלים הגדולים בעולם

החברה הישראלית-אמריקאית נימבל מאמנת כמה ממודלי השפה הבולטים בעולם ומסייעת להם לשפר את הדרך שבה הם אוצרים מידע מהרשת ● היום היא נחשפת לראשונה, בהודעה על גיוס סבב הון מאוחר יחסית בהיקף של 47 מיליון דולר ● "אין הרבה חברות בישראל שעושות AI אמיתי", אומר המנכ"ל אוריאל קנורוביץ, "אנחנו ממציאים את החיפוש לעסקים מחדש"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

נגיד בנק ישראל מגיב לסמוטריץ': "אני לא קם בבוקר, פותח חלון ומחליט מה גובה הריבית"

אמיר ירון התייחס בראיון לגלובס להחלטה להשאיר את הריבית ללא שינוי על רמה של 4%, וכך לקטוע רצף של שתי הפחתות ● הוא התייחס למצב הכלכלה ול"רוחות המלחמה" שהיוו שיקול מרכזי בהחלטת הוועדה, הגיב בתקיפות לדרישתו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לחזור בו מהחלטתו, וגם סיפר איפה הוא מוכן להתגמש בדיונים בכנסת על רפורמת הבנקים הקטנים

אסדת כריש / צילום: איל יצהר

מכרז נוסף לחיפוש גז יוצא לדרך: זו עשויה להיות המרוויחה הגדולה

במשרד האנרגיה מעריכים כי במים הכלכליים של ישראל, עשויים להימצא עוד מאות BCM של גז טבעי שטרם התגלו ● יחד עם זאת, עם זאת, הזכיות בהליך התחרותי הקודם שתוצאותיו התפרסמו בספטמבר 2023 טרם תורגמו לחיפושים פעילים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: דוברות שר האוצר

מכה לסמוטריץ': הכנסת ביטלה את הצו להרחבת הפטור ממע"מ

רק 25 ח"כים הצביעו בעד הצו של שר האוצר סמוטריץ' הפוטר צרכנים ממע"מ ביבוא אישי עד לסכום של 150 דולר ● 59 ח"כים התנגדו, לאחר שראש הממשלה נתניהו החליט על חופש הצבעה לקואליציה

וול סטריט / צילום: ap, M. Spencer Green

הדוח האפוקליפטי שהפחיד את המשקיעים בוול סטריט

דוח ויראלי של חברת המחקר Citrini Research הצית גל ירידות חריג בוול סטריט והעמיק את חשש המשקיעים כי האצה חדה בהתפתחות הטכנולוגיה והבינה המלאכותית עלולה לערער את השוק

ספינה של צים / צילום: Lior Patel/jצים

הקלה בשביתה בעקבות מכירת צים: ועד העובדים עובר לעיצומים

יו"ר ועד עובדי צים, אורן כספי, אמר לגלובס כי המנכ"ל אלי גליקמן קיבל מהרוכשת הפג-לויד את המנדט לנהל מו"מ עם העובדים: "לא רצינו למוטט את החברה – זו לא המטרה שלנו" ● בוועד פרסמו הבהרה ולפיה בחברת "צים החדשה" שתהיה בבעלות קרן פימי ייקלטו קרוב ל-100 עובדים - "גם הם ללא כל ביטחון תעסוקתי אמיתי"

מתחם ביג גלילות, בשבוע שעבר / צילום: גלית חתן

שנה לביג גלילות, בשוק עדיין מורגשת "רעידת האדמה"

מתחם הענק בגלילות של רשת המרכזים המסחריים ביג עורר עניין עוד לפני הפתיחה, אבל אחרי ההייפ של החודשים הראשונים, הפדיון היומי ירד כצפוי בעשרות אחוזים ● רשימת ההמתנה עדיין קיימת, אך בשוק מספרים גם על תנאים מקלים לשוכרים ● על כמה עומד הפידיון היומי ומה קרה למתחרים?

מטוס אל על / צילום: עידו וכטל

אל על בתגובה לייצוגית: לא יכולנו לנצל את כוחנו בגלל כוחות השוק

חברת התעופה הגישה את תגובתה לבקשה לאישור תובענה ייצוגית נגדה בטענה לגביית מחירים מונופולסטיים בתקופת המלחמה ● לטענתה, היא לא הייתה יכולה לנצל את כוחה המונופוליסטי הנטען, כאשר בכל רגע חברות זרות יכלו לחדש את טיסותיהן ארצה ● לפי הבקשה לייצוגית, רווחי אל על זינקו בזמן המלחמה מ־0.9% מהעלות ל־13.3% מהעלות

עבודה מהבית / צילום: Shutterstock

עדכון המס שיכול לשים סוף לכדאיות הרילוקשיין

ה־OECD אישר לאחרונה עדכון לאמנת המס הקובע מתי עבודה מרחוק במדינה זרה עלולה לחשוף חברות לחיוב במס ● לפי ההחלטה, אם העובד עובד למעלה מ־50% מזמן מהבית, והעבודה במדינה הזרה חיונית לפעילות העסקית - התאגיד ישלם מס של עשרות ואף מאות מיליוני דולרים

קלדנית בבית המשפט / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

האולם הדיגיטלי יוצא לדרך: כלי AI בשירות השופטים וסוף לעידן הקלדנות

מערכת המשפט מתקרבת להשלמת המעבר לדיגיטל, לטובת הפחתת העומס והבירוקרטיה ● לצד כלים המסייעים בכתיבת פסקי דין, מערכת חדשה תאפשר לקיים דיונים בווידאו ללא הגעה פיזית ● במקביל, התמלול האוטומטי מחליף את הקלדניות - שנוצר עבורן תפקיד חדש

קניות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

"אנשים גילו בבוקר שהם צריכים לשלם מס שלא לקחו בחשבון"

הכנסת הצליחה לבטל הלילה את הצו של שר האוצר סמוטריץ' להרחבת הפטור ממע"מ ביבוא אישי ל-150 דולר ● מה קורה עם חבילות שכבר הוזמנו, איך נדע אם דרוש חיוב נוסף, ומהי תקרת הפטור עכשיו? ● גלובס עושה סדר

כותרות העיתונים בעולם

המדינה שבה הנשיא וראש הממשלה בעימות בגלל ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: האם איראן מוכנה למלחמה, מה עומד מאחורי האסטרטגיה של ארה"ב מול טהרן, וראש ממשלת קרואטיה והנשיא נמצאים בעימות בשל שת"פ עם ישראל • כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: shutterstock

הבורסה בת"א ננעלה בירידות; מדד הביטוח צנח ב-7.5%, הבנקים ב-2%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.7% ● הירידה במניות הביטוח והפיננסים באה בעקבות דוח אפוקליפטי של חברת המחקר Citrini Research סביב עתיד ה-AI ● המניה שנמחקת מהבורסה בתל אביב אחרי 25 שנים  ● טרמינל איקס זינקה בעקבות נפילת הצעתו של שר האוצר להעלות את תקרת הפטור ממע"מ

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

ההערכה בישראל: תקיפה אמריקנית באיראן - בלתי נמנעת

הבית הלבן: "דיפלומטיה היא תמיד האפשרות הראשונה, אבל טראמפ מוכן גם להשתמש בכוח קטלני", שר ההגנה האיראני: לא מחפשים מלחמה ● דיווח: ארה"ב תוכל לתקוף באיראן רק 5-4 ימים ברצף; טהראן מאיימת: "תיזהרו מטעות בחישוב". דיווח: ישראל איימה על לבנון - "נתקוף בעוצמה אם חיזבאללה יתערב", שר החוץ הלבנוני התריע: "חוששים מתקיפות ישראליות, שואפים לפעול דיפלומטית"● דיווחים שוטפים

השפעת הבינה המלאכותית על שוק התוכנה / צילום: Shutterstock

ירידות חדות גם בת"א: הדוח האפוקליפטי על ה–AI שזרע בהלה בשווקים

המסמך הוויראלי של Citrini Research מתאר תרחיש עתידי תיאורטי שבו האצת ה–AI מטלטלת את שוק התוכנה, פוגעת בצריכה ומחלחלת למערכת האשראי ● התגובה השלילית לדוח בוול סטריט הגיעה גם לבורסה ת"א, שם מניות הביטוח - שהובילו את הירידות - איבדו כ–7%

זהבית כהן, מנכ''לית אייפקס / צילום: יונתן בלום

"זבל ואידיוט": התביעה שמסעירה את שוק ההון והשאלות הפתוחות

תביעה שהגיש ארז נחום נגד קרן אייפקס והעומדת בראשה, זהבית כהן, מתארת יחס פוגעני לעובדים ופגיעה בשקיפות ובניהול חברת הפורטפוליו הציבורית, מקס סטוק ● מומחי משפט מצביעים על השאלות העקרוניות שאיתן תתמודד התביעה

חן גולן, יו''ר נקסט ויז'ן / צילום: שלומי יוסף

ההשקעה החדשה של יו"ר נקסט ויז'ן

לגלובס נודע כי חן גולן, יו"ר נקסט ויז'ן, הופך לשותף בבית ההשקעות פרופאונד והזרים עשרות מיליוני דולרים להשקעה דרך מוצרי החברה ● בית ההשקעות מנהל כ-3.5 מיליארד שקל והוקם על־ידי המנכ"ל עודד שטרנברג ושי אנגל, מנהל ההשקעות הראשי

גיא ברנשטיין, מנכ''ל מג'יק ופורמולה; ומוטי גוטמן, מנכ''ל מטריקס / צילום: יח''צ, עידן גרוסמן

המניה שנמחקת מהבורסה בתל אביב אחרי 25 שנים

מיזוג מטריקס ומג'יק נסגר השבוע, ומניית מג'יק, חלוצת הרישום הכפול בת"א, תהפוך לחברה בת בבעלות מלאה של מטריקס ותימחק מהמסחר ● במקביל היא תימחק גם מהנאסד"ק אחרי 35 שנים

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, John Locher

תצא מהקיפאון? אנבידיה תצטרך להציג יותר מדוחות טובים כדי להרשים את המשקיעים

ענקית השבבים צפויה להכות שוב את התחזיות, אך בשוק ההון כבר התרגלו, והמניה מדשדשת מאחורי המתחרות ● המבחן האמיתי של ג'נסן הואנג ביום רביעי לא יהיה רק שורת הרווח, אלא היכולת להוכיח ששולי הרווח המפלצתיים שלו חסינים מתחרות