גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תואר אקדמי לא מספיק: איך להשיג את המשרה הנכספת?

למרות ההסתערות על מוסדות אקדמיים, סיום תואר באוניברסיטה או במכללה לא בהכרח מבטיח מציאת עבודה הולמת ■ איך בוגרי תואר טריים ובעלי יוזמה יכולים לבדל את עצמם ממועמדים דומים ולייצר לעצמם ניסיון בדרך למשרה הנכספת?

יואב מלמד / צילום: רפי קוץ
יואב מלמד / צילום: רפי קוץ

מסלול הלימודים אחרי צבא הפך בשני העשורים האחרונים לכמעט אוטומטי עבור חלק גדול מאוד מהישראלים. בעקבות הגידול וההנגשה של המוסדות האקדמיים והמכללות הרבות שנבנו לצד האוניברסיטאות, מספר הסטודנטים כמעט שולש.

השאלה הגדולה היא מה עושים עם התואר; הרי מרבית התארים לא מקנים לאוחזים בהם מקצוע של ממש; וגם תארים במשפטים או בראיית חשבון לא תמיד מבטיחים עבודה בטוחה עקב ההיצע הרב. בשטח, מספר גדול מהמחזיקים בתארים אקדמיים מתקשים מאוד למצוא עבודה אחרי סיום הלימודים ונאלצים להמשיך לעבוד בעבודות סטודנטיאליות.

לפי סקר שערכה חברת TRI מחקרים אסטרטגיים עבור בית הספר למקצועות הדיגיטל digitalent, כ-44% מהשכירים מצהירים כי הלימודים כלל לא סייעו להם במציאת עבודה ו-16% אף הצהירו כי אם היו צריכים לבחור שוב מסלול שבזכותו ירוויחו שכר גבוה, לא היו פונים ללימודי תואר באוניברסיטה. בקרב אלה שכן הסתייעו בלימודים למציאת עבודה, 28% מהנשאלים טענו שלימודי התעודה סייעו להם למצוא עבודה, ורק 23% סבורים שמצאו עבודה בזכות התואר הראשון. 36% טענו שאם היו צריכים לבחור שוב - היו בוחרים בקורס מקצועי.

"רצוי היה שתיעשה טרנספורמציה לכל ההתייחסות של המוסדות להשכלה גבוהה לגבי מסלולי הלימודים והתרומה לסטודנטים שלהם", אומרת מאשה דשקוב, מייסדת ומנכ"לית digitalent. "האוניברסיטאות מתעקשות לעשות את ההפרדה המכנית בין לימודים לתעסוקה - שממנה נפגעים הסטודנטים, המעסיקים והמשק והחברה כולה.

"זו לא גזירת גורל אלא גזירת קופון של האוניברסיטאות על הגב של כולנו. בעידן הנוכחי, שבו אנשים מתחילים קריירה חדשה כל 5-6 שנים, ברור שאף אחד לא יעשה תואר חדש בכל 5-6 שנים, בוודאי כאשר המוסדות להשכלה גבוהה אינם מתאימים את תכני הלימוד לשוק העבודה. לעומתם, מעמדם של בתי הספר המקצועיים ימשיך לטפס והם ימצבו את עצמם כאופציה הרלוונטית היחידה לסטודנטים שמעוניינים ללמוד מקצוע ולהשתלב בסיום הלימודים בשוק העבודה".

יואב מלמד, מייסד ומנהל קבוצת הפייסבוק "משרות הייטק ושיווק ללא ניסיון", קבוצת חיפושי העבודה הגדולה ביותר כיום ברשת המונה 68 אלף חברים, נתקל מדי יום בקשיים במציאת עבודה של בוגרי תואר - וגם בוגרי קורסים - נעדרי ניסיון תעסוקתי, במיוחד בתקופה זו של השנה, סיום הלימודים. "מאז הקמת הקבוצה עשינו כבר כ-1,500 השמות. המעסיקים שמחפשים אצלנו עושים את זה מתוך אידאולוגיה של לעזור לחסרי הניסיון וגם מתוך הידיעה שהוא יכול למצוא בקבוצה אנשים בלי אגו, שייתנו שעות נוספות, ישמחו על ההזדמנות הראשונה שניתנת להם ויגיעו לעבודה עם מוטיבציית שיא".

- הם מחפשים עבדים.

"אחד המניעים זה כמובן לשלם פחות, אבל בשנתיים האחרונות גדלה הפתיחות של מעסיקים כלפי חוסר ניסיון. עם זאת, עדיין שוק העבודה הוא שוק של מעסיקים ואם העובד לא יוכיח את עצמו ואת מחויבותו לעבודה תוך מספר חודשים, המעסיק יוכל להיפרד ממנו ויהיו המון שיהיו מוכנים לקפוץ על המציאה ולהחליף אותו".

- כמה זמן לוקח לעובדים חסרי ניסיון למצוא עבודה?

"אנשים בעלי ניסיון יחפשו עבודה כחודשיים בממוצע וחסרי ניסיון ארבעה עד שישה חודשים. משתתף בקבוצה שלי מצא עבודה אחרי ארבע שנים מסיום הלימודים".

- מה עובד חסר ניסיון יכול לעשות כדי לשפר את סיכוייו למצוא עבודה?

"בעולם של היום, שבו על כל משרה לחסרי ניסיון מתמודדים הרבה מועמדים, החוכמה היא לדעת לבדל את עצמך ולתת לעצמך יתרון יחסי על פני הרבה אנשים שלמדו מה שאתה למדת והשיגו ציונים זהים. אחד הדברים שאני תמיד מציע הוא להתנדב. למשל, מי שסיים לימודי תכנות יכול להתנדב באיזו עמותה של ילדים מוגבלים שצריכה אתר לגיוס תרומות. אפשר לפנות לעמותה, להגיד 'סיימתי מדעי המחשב ואני מוכן לתרום לכם 100-200 שעות בשלושה חודשים'. זה מצב של 'Win Win' - הוא מרוויח את ההזדמנות לעשות משהו שיעיד גם על האישיות שלו והאכפתיות שלו וגם יקנה לו התנסות, סטאז' שאין באוניברסיטה. מעסיקים מסתכלים על זה בעין מאוד יפה".

אופציה נוספת שמלמד מציע הוא לבנות לבד תיק עבודות: לבנות אתרים או להקים קבוצות מדיה חברתית כמו זו שמלמד בעצמו הקים ומקדיש לניהולה בהתנדבות מספר שעות ביום. "מעסיקים, בעיקר בהיי-טק, אוהבים לראות תיק עבודות שמראה מה המועמד עשה תכלס ולא רק מה למד. אם מגיע מישהו וכבר בקורות החיים שלו יש קישורים לאתרים שהוא בנה, זה נותן לו יתרון משמעותי".

כיום עובד מלמד בתפקיד חדש כסמנכ"ל שיווק בחברת השמה להייטק see.v והוא בטוח שהפעילות ההתנדבותית הזו עזרה לו להתקבל לתפקיד. "לא הקמתי את הקבוצה בשביל לקדם את עצמי בעבודה, אבל אין לי ספק שזה עזר לי להקדים מועמדים מבוגרים ממני בהרבה, שהיה להם הרבה יותר ניסיון".

אופציה נוספת שמציע מלמד הוא פשוט להמשיך ללמוד באופן עצמאי ולהתמחות בתחום מסוים. "יש שפע של סרטוני הדרכה ביו טיוב, אתרים לימודים, קבוצות לימוד שאפשר להשתתף בהן בחינם או בתשלום. את הלימודים האלה פחות אפשר להציג בקורות החיים, אבל זה עשוי לעזור בראיון: אם מספרים על זה למעסיק, הוא יגלה בזה עניין ויציג למועמדים שאלות. ואם יודעים איך מתמודדים עם אתגר מסוים, זה מאוד מרשים. אוטודידקטיות היא תכונה שמעסיקים מעריכים ומחפשים, כי זמן זה משאב יקר. אם עובדים יודעים להכשיר את עצמם זה חוסך הרבה למעסיק".

רכישת ניסיון תמורת תשלום

כמו בכל בעיה שמבקשת פתרון, גם לתחום היעדר הניסיון נכנסו יזמים המציעים פתרון לבעיה. מיזם START ME UP מחבר בין מתכנתים חסרי ניסיון לבין חברות סטארט-אפ הזקוקות לעזרה בפיתוח ומציע למתכנתים לצבור ניסיון מקצועי במהלך הלימודים בחברת סטארט אפ ולשלם על השירות רק ארבעה חודשים לאחר סיום הלימודים ורק לאחר שמוצאים עבודה. המיזם מיועד לבוגרי לימודי תכנות - תואר או תעודה. הקורס הראשון כבר יצא לדרך בפארק המדע ברחובות וכולל שישה מפגשים תיאורטיים ו-64 שעות מנטור וניסיון מקצועי - ובסך הכל 202 שעות לאורך שלושה חודשים. עלות הקורס 3,800 שקל.

איזה מסלול לימודים

עוד כתבות

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

נטפליקס אכזבה וטסלה הפתיעה: מה צפוי הלילה בדוחות מטא?

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות לרבעון ● האנליסטים אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך גם חוששים מגידול בהוצאות החברה בתחום הבינה המלאכותית

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה מעורבת בוול סטריט; טסלה מזנקת בכ-14%

מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס