גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עוד דרך להילחם ביוקר המחיה: יבוא מקביל שחוסך המון

יותר ויותר מותגים שהתרגלנו לקנות בארץ מהיבואן הרשמי במחיר גבוה, נמכרים היום על-ידי יבואנים מקבילים במחיר נמוך משמעותית ■ "גלובס" בודק איפה אפשר למצוא אותם - וכמה אפשר לחסוך

קניון ארנה בנהריה / צילום: אלון רון
קניון ארנה בנהריה / צילום: אלון רון

לא מעט מוצרים ביבוא מקביל נמכרים היום בחנויות ובאינטרנט - החל ממוצרי חשמל, דרך בגדים ונעלי ספורט ועד מוצרי תינוקות.

בין החנויות הבולטות אפשר למצוא את בייבי סטאר, שמייבאת מוצרי תינוקות, ובין האתרים הבולטים אפשר למצוא את וואלה שופס וסטייל ריבר.

יש פירות: הפערים במחירי המוצרים השונים מגיעים ל-30% ול-50% ומאלצים את היבואנים הרשמיים לצאת בהוזלות כדי להתמודד עם התחרות.

"גלובס" מביא דוגמאות:

מוצרי חשמל וריהוט גן: G4 ב-500 שקל פחות

■ וואלה שופס: בין היתר מייבא וואלה שופס מוצרי חשמל ונעלי ספורט ופנאי, כמו איי-רובוט, סמארטפונים (למשל, LG G4) ומקררי אמנה, שלפי המנכ"ל, אלי לביא, יימכרו ב-20% פחות ממחירי השוק: "מדובר על הוזלה קבועה במחיר ולא על מבצע נקודתי".

לדבריו, מוצרי ניו בלאנס אסיקס, סולומון, רוקפורט וברוקס נמכרים בעד 35% פחות ממחירי השוק. "קניית נעליים ברשת הופכת נפוצה יותר, משום שהצרכן מכיר את הנעל הנרכשת מבדיקה בחנות פיזית או מנעל קודמת ובכך מקטין את חסם הקנייה".

לביא מוסיף שמרבית השחקנים באינטרנט לא עסקו ביבוא אלא קנו מספקים מקומיים: "הגעתי למסקנה שבשביל להביא הצעות טובות, אין מנוס מיבוא של מוצרים, למשל בתחום ריהוט הגן. אני לא צריך להחזיק חנויות ענק, ועם התקורות שלי באינטרנט אני מביא הצעות שאין להן תחרות".

לדבריו, הוא בחר לייבא עצמאית מוצרי חשמל בין היתר במטרה לייעל את האספקה ולנהל מלאי באופן עצמאי: "40% מהמוצרים שאנחנו מוכרים היום נמצאים בשליטה לוגיסטית שלנו, וכך אני מפצח את אחד המחסומים של הקונים באינטרנט שרוצים אספקה מהירה".

היבוא העצמאי הוביל את לביא לבטל שיטות תמחור מוכרות מעולם האונליין, דוגמת מכירה אישית או מכרז. "השיטות הללו מייצרות קניבליזציה של מחירים נמוכים מדי בשוק. ביטלנו את המכירה הזו ואת המונח מכירה אישית. מחודש פברואר, כל המחירים באתר חשופים. אני נותן את המחיר הכי טוב שאני יכול בכל זמן נתון. אין לי ספק שזו שיטה שתכריח את כל אתרי האינטרנט האחרים ואפילו את החנויות לנהוג כך - בלי מו"מ ובלי לבלבל את הצרכן. אם יש בעיה במחיר אני הולך לשאת ולתת עם הספק ולא מכריח את הצרכן להיכנס למו"מ בכל התהליך".

- החיסרון המרכזי של יבוא מקביל היא נושא השירות שלא נעשה דרך היבואן הרשמי, איך מתמודדים עם זה?

"סוגיית השירות מאתגרת, אבל היום, כשהעולם הוא כפר גלובלי, זו לא מכשלה משום שקונים חלקי חילוף ושירות דרך נציגים במדינה אחרת".

היום (א') הוכרז על שיתוף-פעולה בין פייפאל לוואלה שופס, מה שיאפשר רכישה מאובטחת למי שהדבר היווה חסם עבורו.

מוצרי תינוקות: עגלה של מוצי ב-1,000 שקל פחות

■ בייבי סטאר: רשת בייבי סטאר עוסקת זה שנים ביבוא מקביל של מוצרים לתינוקות. "אנחנו מייבאים בקבוקים ומוצצים של mam. כשהמחיר לבקבוקים ברשתות בארץ נע בין 34 ל-44 אצלנו זה 24 שקל לא במסגרת מבצע - מחיר שדומה ליתר המדינות בעולם ואף מפורסם באתר של mam העולמי. אז למה מוכרים פה ב-44 שקל?", אומר אברי קציר, מבעלי הרשת.

"כל התירוצים של עלויות יבוא ומכון תקנים בטלים לאור המחיר שאני מוכר משום שגם בו מגולם כל התהליך, מה גם שכל הזכיינים בארצות השונות מקבלים את אותו מחיר מהיצרן - אצלנו היבואנים הרשמיים משאירים את הרווח בכיס שלהם. אם אקנה ישירות מהיבואן בישראל, בקבוק mam יעלה לי 23 שקל לא כולל מע"מ. ביבוא מקביל אני מביא את אותו מוצר בדיוק מיבואן במדינה אחרת, שגם מרוויח כמובן, וכך אני יכול למכור במחיר הזה, כולל הרווח שלי.

"היבואנים בארץ גוזרים את כל הקופון בדרך, הם הבעיה בשרשרת המחיר ומתבקש לעשות רוטציה ליבואנים. בעגלות אנחנו מביאים מצרים של מוצי. דגם IGO אנחנו מוכרים ב-4,000 שקל, כשהמחיר באירופה הוא 3,700 שקל. בארץ המחיר של היבואן הרשמי מגיע ל-5,000 שקל. המחיר הזה כולל תוספת של 400 שקל על ידיות מעור, מה שאצלנו כלול במחיר. אין שום נימוק למחיר הזה, מה גם שבעקבות התנודות בשערי האירו המחירים דווקא היו צריכים לרדת בעקבות עלויות ההובלה".

בנוגע לשירות ולאחריות עבור העגלה מציין קציר כי את השירות מספקת בייבי סטאר בעצמה, כולל חלקים מקוריים שמספק היצרן. בעבר יבאה בייבי סטאר, שבקרוב פותחת את הסניף החמישי שלה, עגלות של המותג בייבי ג'וגר. לדברי קציר, היבוא הופסק: "יש מוצרים שהפסקנו לייבא משום שגרמנו להוזלת מחירים בשוק ואין עוד יתרון במחיר של יבוא מקביל. קל יותר לעסוק ביבוא מקביל בשוק קטן כמו ישראל, היות ומדובר בכמויות קטנות".

- למה לא רואים יותר יבואנים מקבילים בעוד ענפים?

"היבואנים הרשמיים לא עושים חיים קלים ליבואן המקביל. הם נוקטים הרבה מהלכים לטרפד יבוא מקביל, מנסים להתחקות אחר המקור שממנו אני קונה ולמנוע ממנו למכור לי. זו מלחמה לא פשוטה".

אופנה: מותגי יוקרה בזול

■ מחסן היבואן: במחסן היבואן, שהוקם ב-2008, נמכרים פריטי לבוש, בעיקר לגברים, של מותגים ביבוא מקביל.

"מדי יום רוכשים נציגי החברה בארה"ב אלפי פריטים מהקולקציות החדשות ביותר", אומר אלעד סויסה, בעלים ומנכ"ל משותף של החברה. "מחסן היבואן רווחית מהיום שהקמנו אותה. בעולם יש מאות רשתות ומחסנים כאלה והשיטה היא פשוטה: רווחיות גולמית נמוכה. לשם כך הולכים על שכירות זולה ושדרת ניהול צרה, עובדים מאוד יעיל. הצרכן הישראלי רוצה לוגו ומחיר טוב וזה מה שאנחנו נותנים". סויסה אף הקים פורום יבואנים המקבילים, במטרה לאגד את היבואנים המקבילים בענפים השונים, לפעול מול הרגולטור ולהעמיק את התודעה בציבור לאלטרנטיבה של היבוא המקביל. "במקום בו קיים יבוא מקביל דומיננטי, תתרחש ירידת מחירים גורפת. היבוא המקביל מאלץ את היבואנים הרשמיים להתאים עצמם ולהוריד מחירים באופן יחסי".

■ סטייל ריבר: לאחרונה החל אתר סטייל ריבר למכור פריטים של מעצבים בינלאומיים דוגמת תיקים של מייקל קורס. את עשרות תיקי יד היד שמחירם החל בכ-1,000 שקל מכר האתר מיד, ומלאי נוסף עושה דרכו ארצה כעת. האתר מייבא גם פריטי הלבשה תחתונה של ויקטוריה סיקרט, ובקרוב יתווספו תיקים של longchamp בכ-15% פחות ממחיר החנויות בארץ. "בעולם מסתובבת הרבה סחורה שמחפשת את הערוץ לצרכן", אומר איתן ששון, מנכ"ל האתר. "מי שמתאמץ מספיק מגיע אליה. היום קל להגיע למקורות, לפתח קשרים וגם הלוגיסטיקה הרבה פחות מסובכת. אנחנו מפרסמים שזה יבוא מקביל וזה לא סוד, נותנים אחריות שהמוצר הוא מקורי ולא מזויף כך שברמה החוקית אין יכולת לתקוף אותך".

עם זאת, יש גם אתגרים כשעוסקים ביבוא מקביל: "בהרבה מקרים מדובר על מלאי מוגבל".

- מה הפער שאתם מכוונים אליו במחיר כדי שכדאי יהיה לייבא?

"זה משתנה. לפעמים מדובר בפער של 20%-25% ולפעמים בפחות. לפעמים העיקר הוא הנגשה של מוצרים ממותגים. האינטרנט מאפשר את ההנגשה שהסניפים הפיזיים לא נותנים", אומר ששון ומציין כי רוב הפריטים שהחברה בוחרת להביא מיובאים לאור פניות של צרכנים שמביעים עניין במותג מסוים.

המשביר לצרכן: "לפני 5 שנים המשביר לצרכן החלה לייבא מותגים עצמאית בתחום האופנה והטואלטיקה בנימוק ש"פער המחירים היה ועודנו גבוה מאוד מהמחירים שיבואני המותג הרשמיים מציעים לקהל הלקוחות בישראל. מבחינת המשביר לצרכן, היבוא המקביל אינו אסטרטגיה אלא כורח המציאות. ולכן מסבירים ברשת כי כל עוד המשביר לצרכן לא יגיע להבנות המסחריות עם היבואנים המורשים בישראל במטרה להגיע למחירי שוק ריאליים, יימשך יבוא של מוצרים מתחום האופנה, נעלי הספורט, התיקים, הבישום והטואלטיקה. בין הפריטים המיובאים אפשר למצוא חולצת פולו נאוטיקה שנמכרת ב-180 שקל (לעומת מחיר רשמי של כ-350 שקל), פולו טומי הילפינגר ב-250 שקל (לעומת מחיר רשמי של כ-400 שקל) ונעלי ספורט סאקוני דגם GRID COHESION ב-260 שקל במקום בכ-400 שקל (אחרי הנחה).

מזון ומוצרי צריכה: לקנות ג'ילט בזול

■ ויקטורי: גם ברשתות המזון זה קורה: אייל רביד, מנכ"ל רשת ויקטורי, הניף את דגל היבוא המקביל עם שיווק של מוצרים ממותגים בקטגוריות שונות: פסטה ברילה נמכרת בויקטורי ב-5 שקלים ליחידה, לעומת 9 שקלים ברשתות המתחרות; חמאת בוטנים סקיפי נמכרת בוויקטורי ב-17 שקל לעומת 24 שקל אצל המתחרים, ומארז רביעייה של להבי ג'ילט פיוז'ן ב-45 שקל, לעומת כ-70 שקל אצל המתחרים.

קנייה מייבוא מקביל

עוד כתבות

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: מוצרי הגלם לבנייה מתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש על סף מכירת השליטה גם באלרון

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● סכום העסקה המשוער: כ-90 מיליון דולר

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 מזנק בכ-2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.2% ות"א 90 מטפס בכ-1.1% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור