גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משרד הבריאות: אלה בתי החולים המצטיינים בישראל

צעד נוסף לשקיפות במערכת הבריאות: דוח ראשון על מדדי איכות בבתי החולים התפרסם היום ■ סורוקה מצטיין, בני ציון נכשל, רמב"ם ושיבא עמדו רק ב-2 יעדים מתוך ארבעה ■ לא מפתיע אך עדיין מטריד: איכות הטיפול צונחת אחה"צ ובסופי שבוע

משרד הבריאות פרסם היום (ד') דוח ראשון מסוגו בישראל שמשווה את כלל בתי החולים בארץ, ציבוריים ופרטיים, על פי ארבעה מדדי איכות קליניים מתוך 14 בסה"כ שנבדקו בשנים 2013-2014.

על פי הדוח, רוב בתי החולים הישראליים עמדו ביעדי הביצוע שהציב משרד הבריאות והציגו מדדים גבוהים יחסית בהשוואה בינלאומית, אולם ברמה פחותה מזו שנמדדה במדינות כמו ארה"ב, בריטניה ואירלנד.

הדוח חובר על ידי צוות בראשות ד"ר ענת עקה זוהר, במסגרת התוכנית הלאומית למדדי איכות שהוביל המנכ"ל לשעבר של משרד הבריאות, פרופ' רוני גמזו. על פי המגמות שנרשמו, ניכר כי עצם איסוף הנתונים והידיעה כי הם יפורסמו בהמשך, תרמה לשיפור משמעותי בביצוע הפעולות שנבדקו.

בין הממצאים המדאיגים שמופיעים בדוח, גם אם אינם מפתיעים: איכות הרפואה והעמידה ביעדים טובה יותר בשעות הבוקר על פני שעות הערב והלילה - הבדל שחוזר על עצמו גם בין אמצע השבוע לסוף השבוע. הסיבה לכך, אף שאינה מופיעה באופן ברור בדוח: בשעות אחר הצהריים ובסופי השבוע אין כמעט רופאים מומחים בבתי החולים ועיקר הנטל נופל על מתמחים בתורנות של 26 שעות ברצף, כאשר רק במקרים מעטים מזעיקים את הרופא הבכיר שנמצא בכוננות.

ניתוח ממצאי הדוח מעלה כי בית החולים "סורוקה" בבאר שבע, המשתייך לשירותי בריאות כללית, הופיע בכל ארבעת המדדים ברשימת בתי החולים שרשמו את הציונים הגבוהים ביותר. לעומתו, בית החולים הממשלתי בני ציון בחיפה לא עמד ביעד שהציב המשרד בכל ארבעת המדדים.

בית החולים הממשלתי אסף הרופא לא עמד ביעד של 3 מתוך ארבעת המדדים ובית החולים שיבא (תל השומר) לא עמד בשני מדדים. כמו שיבא, כך גם רמב"ם, וולפסון, קפלן ושערי צדק. בית החולים הממשלתי איכילוב, כמו בתי החולים הפרטיים אסותא והרצליה מדיקל סנטר, לא עמדו ביעד של מדד אחד מתוך הארבעה. ככלל, בתי החולים של הכללית, בהם בין היתר בילינסון, רשמו ציונים גבוהים.

פער מטריד בין נשים לגברים

המדד הראשון שנבחר הוא ביצוע צנתור טיפולי דחוף בתוך 90 דקות מהרגע שחולה עם אוטם חד בלב הגיע למיון. יעד הביצוע שנקבע למדד הזה בשנת 2014 הוא 70%. שלושה בתי חולים לא עמדו ביעד: אסף הרופא (52%), בני ציון (63%) ווולפסון (66%). בתי החולים המצטיינים במדד הזה מקרב בתי החולים הגדולים המוגדרים "מרכזי על" הם הדסה עין כרם הירושלמי וסורוקה (90%), בילינסון ואיכילוב (84%).

המצטיינים מקרב הבינוניים הם מאיר בכפר סבא (95%) וקפלן ברחובות (94%). המצטיינים בקרב בתי החולים הקטנים הם השרון בפתח תקווה (81%) ופוריה שליד טבריה (80%). הממוצע של כלל בתי החולים עמד על 79% מבחינת עמידה לעומת יעד של 70% כאמור - שיפור לעומת הממוצע שנמדד בשנת 2013 (68%). בשנה זו, נציין, הנתונים נאספו על ידי משרד הבריאות אך לא פורסמו.

על פי הדוח, לא נמצאו בקטגוריה הזו הבדלים בין בתי החולים במרכז לבתי החולים בפריפריה. עם זאת, הדוח מצביע על פער מטריד בין נשים לגברים. מסתבר כי בשנת 2013 רק 56% מהנשים שנכללו באבחנה המדוברת עברו צנתור בתוך 90 דקות מרגע הגעתם לביה"ח, לעומת 70% מהגברים.

בשנת 2014 הפערים הצטמצמו על פי הדוח, אך עדיין קיים פער של 9% בביצוע: 80% מהגברים עברו צנתור בתוך 90 דקות לעומת 71% בלבד מהנשים. מחברי הדוח מציינים כי ההבדלים בין המינים מובהקים סטטיסטיים, והפער בביצוע נובע ככל הנראה מתסמינים לא ברורים של נשים המגיעות עם אירוע לבבי. בכל מקרה, הם מבהירים, הנושא דורש בירור מעמיק לצורך צמצום נוסף בפער.

המדד השני שנקבע הוא מתן אספירין לחולים שחוו אוטם חד בלב, טיפול שמפחית בכ-20% את הסיכון להתקפי לב חוזרים ולתמותה. יעד הביצוע שנקבע למדד הזה הוא 95% ומרבית בתי החולים עמדו בו ורשמו ציונים גבוהים (96% בממוצע). 7 בתי חולים בכל זאת לא עמדו ביעד: איכילוב וברזילי (93%), שיבא (92%), בני ציון ואסף הרופא (91%), ביה"ח הסקוטי (87%) ובי"ח המשפחה הקדושה (81%).

המדד השלישי הוא ניתוח בתוך 48 שעות מרגע ההגעה למיון במקרה של שבר בצוואר הירך. ניתוח מהיר שכזה מפחית מקרים של תחלואה, סיבוכים ואפילו מקרי מוות. אף שיעד הביצוע לניתוח כזה עמד על 80% בשנת 2014, שיעור הביצוע הממוצע בבתי החולים עמד על 79% בלבד. 9 בתי חולים לא עמדו ביעד, כאשר הבולטים לרעה הם בני ציון (51%) ושיבא (60%).

בין המצטיינים: אסף הרופא (91%), סורוקה (89%) ובילינסון (86%). על פי הדוח, 74% מהחולים בשנת 2013 נותחו בתוך 48 שעות כאשר מדובר היה באמצע השבוע, ואולם שיעור זה צנח לכדי 62% בסופי השבוע. בשנת 2014 חל שיפור על פי הדוח, והיחס עמד על 82% לעומת 72% בהתאמה.

המדד הרביעי הוא טיפול אנטיביוטי מניעתי שאמור להינתן שעה בלבד לפני ביצוע ניתוח אלקטיבי (שנקבע מראש ללא הגעה למיון) ברקטום או במעי הגס. הטיפול נועד למנוע זיהומים בעת או לאחר ביצוע הניתוח, ומתן האנטיביוטיקה סמוך מדי לתחילת הניתוח הוכחה כפחות אפקטיבית.

יעד הביצוע שהציב משרד הבריאות למדד זה בשנת 2014 עמד על 85%, אולם השיעור הממוצע שנמדד בבתי החולים עמד על 82%. במשרד הבריאות מציינים לטובה את השיפור שחל עם השנים, שכן סקר שנערך בשנת 2009 הראה כי שיעור הטיפול המניעתי בניתן בניתוחים כאלה עמד על 48% בלבד.

גם במקרה הזה, שיעור הביצוע בשעות הערב עומד על 76% ובסופי השבוע על 75% בלבד. תשעה בתי חולים לא עמדו ביעד, בהם רמב"ם (64%), הרצליה מדיקל סנטר (67%) ואסותא (73%). בין המצטיינים: הדסה עין כרם (94%), סורוקה ואיכילוב (88%), נהריה (93%) והלל יפה (91%).

מחברי הדוח מדגישים, כי רוב בתי החולים הגיעו להישגים מרשימים, ודאי בתקופה קצרה של שנתיים בה הנהיג משרד הבריאות את התוכנית הלאומית למדדי האיכות. עוד הם מציינים כי בתוספת משאבים ותקינה ראויה של כוח אדם, יביאו הישגים גדולים עוד יותר. לדבריהם, מדובר ב"תוכנית צומחת", כך שבכל שנה יתווספו מדדים חדשים. כן הם מבהירים כי פרסום ארבעה מדדים בלבד אינו משקף את מכלול הטיפולים בבתי החולים ואת טיבם.

השוואת בתי חולים

עוד כתבות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד